Belépés
2018. december 16. vasárnap | 50. hét | 350. nap | 12:39 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Schumann és Mendelssohn művek hangoznak el a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén
A műsort egy különlegesség nyitja: az izraeli dirigens Schumann híres zongorasorozatát, a Gyermekjeleneteket ültette át zenekarra, de rendhagyó formában szólal meg Mendelssohn híres vonósoktettjének egyik tétele is, amelyet a fiatal szerző angliai hangverseny-körútja alkalmával, az 1. szimfónia londoni bemutatójához írt át.

Az esten elhangzik Mendelssohn g-moll zongoraversenye, amelyet a szerzőre jellemző dallamgazdagság hat át. Alon Goldstein zongoraművész éppen Talmi vezényletével és az Izraeli Kamarazenekarral vette lemezre az alkotást. A programot Schumann 2. (C-dúr) szimfóniája zárja.

A hangverseny programját április 28-án Szombathelyen is megismétlik - közölték a Nemzeti Filharmonikusok hétfőn az MTI-vel.

A Nemzeti Filharmonikusok május 10-én Csajkovszkij I. (b-moll) zongoraversenyét és Szergej Rahmanyinov II. (e-moll)szimfóniáját adják elő Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével, Kovács János vezényletével a Müpában.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. április 24. hétfő, 13:42
Címkék: Nemzeti Filharmonikusok, Alon Goldstein, Izraeli Kamarazenekarral, Csajkovszkij, Szergej Rahmanyinov II, Farkas Gábor,
Kommentek
Emléktábla, Fónay Jenő emlékére
Boross Péter korábbi miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke.

A kormány nevében koszorúz: Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter

13:00

Megemlékezés a Hargita téren.

16:00

Emlékkoncert a Szent István Bazilikában - Brahms: Német requiem

Közreműködők:
Brassói - Jőrös Andrea szoprán,
Szegedi Csaba bariton, a Magyar Állami Operaház kitüntetett kamaraénekese,
Pannon Filharmonikusok,
Honvéd Férfikar,
Budapesti Stúdió Kórus nőikara,
vezényel: Strausz Kálmán.
Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a november 4-ei Gyászkoncertre a Bazilika megtelt. További regisztrációra nincs lehetőség.

A koncertet követően gyertyagyújtás a Szent István téren.

20:00-22.00

Fényfestés a Szent István Bazilika előtt.

Egész napos gyertyagyújtás a Terror Háza Múzeum Hősök falánál valamint protokollmentes megemlékezés az
azenujsagom, 2018. november 03. szombat, 10:11
Gilbert Varga lesz a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere
Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója az eseményen korszakváltásnak nevezte a dirigens szerződtetését a zenekar életében, egyúttal azt a Kodály Központ átadásának jelentőségéhez hasonlította.

"A magyar zenei életben egyedülálló módon egy társulatot két művészeti vezető irányít egyenrangúan, egymásban megbízva és kölcsönösen együttműködve" - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a PFZ "szakmai innovációból ismét példát mutat".

Gilbert Varga az eseményen Mario Vargas Llosa, Nobel-díjas perui író szavait idézve arról beszélt, hogy az élet nehézségeit jelképező forgószél fölé kizárólag a művészet "tarthat esernyőt". A dirigens szólt arról is, hogy saját magát sokkal inkább tekinti a kreatív művészet szolgálójának, mint alkotónak.

Az együttes MTI-hez eljuttatott írásos összegzése szerint a Londonban született karmester a külföldre emigrált legendás magyar hegedűművész, Varga Tibor fiaként először hegedűművésznek készült, majd a karmesteri pulpituson találta meg "méltó helyét".

Korábban a
velemenyezd, 2018. október 30. kedd, 14:32
Dvorák Requiemjét adják elő a Nemzeti Filharmonikusok november 1-jén
Az esten közreműködik Balga Gabriella, Wiedemann Bernadett, Balczó Péter, Kovács István, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) - közölte az együttes hétfőn az MTI-vel.

A Requiem a cseh zeneszerző egyik főműve, amelyet karrierje csúcsán írt. Az igen nagy apparátust (szoprán, alt, tenor és basszusszóló, vegyes kar, szimfonikus zenekar és orgona) igénylő gyászmise 1891. október 9-én, Birminghamben hangzott el először a zeneszerző vezényletével. Míg Dvorák műveit általában átjárja a cseh és a szláv zene hatása, a Requiemben nem található népi, vagy népi ihletésű dallam. A zeneszerző a gyászmisét nemzetek fölött álló zenével kívánta megfogalmazni.
velemenyezd, 2018. október 29. hétfő, 17:12
New Yorkban és itthon is turnéznak az Opera együttesei
Krisztina, Kodák Anna és Zsilák Olivér artisták produkcióit kíséri, fellép a Virtuózok és a Sad But True jazzformáció, de elhangzik Kodály Psalmus Hungaricusa is.

Magyarországon az Opera Zenekar és Énekkar Verdi Requiemjét adja elő november 2-án a váci székesegyházban, november 4-én pedig a ceglédi Református Nagytemplomban Kolonits Klára, Szántó Andrea, Kovácsházi István és Kovács István szólójával, Alpaslan Ertüngealp vezényletével. A mű október 31-én is elhangzik az énekkarral és a Pannon Filharmonikusokkal Pécsen.

Folytatódik a Filharmónia Magyarországgal partnerségben megvalósuló Operát az Operából! belföldi turné. A Turandot koncertszerű változata november 16-án Debrecenben, 18-án Szolnokon, 23-án Székesfehérváron, 25-én Szombathelyen hallható Medveczky Ádám dirigálásával. Az Opera Zenekar szimfonikus estjei november 19-én Egerben, 20-án Salgótarjánban, 24-én Nyíregyházán szólalnak meg Kovács János vezényletével, Könyves-Tóth Mihály és Kirsch Bence trombitaművészek szólójával. A Magyar
velemenyezd, 2018. október 27. szombat, 11:21
Hamar Zsolt karmester: álomszerű volt az elmúlt 25 év
hullámvölgyei, holtpontjai, de azok is csak azért történtek, hogy azután is egy fantasztikus, álomba illő dolog történjen meg" - hangsúlyozta, és elárulta: nagyon szerencsés embernek tartja magát.

Pályája állomásai közül említette, amikor 1997 őszén Kocsis Zoltán zeneigazgató meghívására a Nemzeti Filharmonikus Zenekar első állandó karmesterévé nevezték ki, ilyen státuszban hét évig volt alkalma dolgozni. Közben elkezdődött egy új szerelem az életében, hiszen 2009 szeptemberéig a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója volt. Egy Olaszországban megnyert verseny eredményeképpen első karmester lehetett Padovában, fellépett Linzben a Bruckner Orchester élén, majd 2007-ben debütált a Zürichi Operában, ahol aztán 6 évig állandó karmesterként működött. Sikerrel pályázta meg a wiesbadeni hesseni tartományi színház főzeneigazgatói posztját, és szerződése lejártával az NFZ élére került. "Nem csak kívülről, belülről élve is álomszerű 25 év volt" - mutatott rá.

A zeneigazgató elmondta, hogy nagy reményekkel,
velemenyezd, 2018. október 25. csütörtök, 08:41
A Zeneakadémián és a Pesti Vigadóban is elindítják bérleteiket a Nemzeti Filharmonikusok
A Zeneakadémián a Ferencsik bérletben Brahms d-moll zongoraversenye és Alexander von Zemlinsky A sellő szimfonikus költeménye hangzik el Fabrice Bollon francia karmester vezényletével, a szólista pedig Simon Trpceski macedón zongoraművész lesz - közölte az együttes hétfőn az MTI-vel.

Johannes Brahms első zongoraversenyét húsz és huszonhat éves kora között komponálta. A csaknem egyórás mű fizikai és intellektuális szempontból is nagy megterhelés minden zongoraművész számára, Brahms robusztus zongorastílusa, zenéjének rendkívüli intenzitása különleges állóképességet követel. A koncert második felében a bécsi zeneszerző, Alexander von Zemlinsky (1871-1942) A sellő című szimfonikus költeménye hallható, amely Hans Christian Andersen dán meseíró A kis hableány című elbeszélése alapján keletkezett.

Pénteken a Pesti Vigadó ad otthont a Lukács Ervin-bérlet első koncertjének, amelyen Brahms d-moll zongoraversenye és Beethoven IV. szimfóniája szólal meg Hamar Zsolt dirigálásával. A szólista Simon
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 07:20
Bertrand de Billy vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat a Müpában
Az esten Fauré két műve, a Cantique de Jean Racine és a Pavane, majd Henri Dutilleux ritkán játszott Csellóversenye hangzik el, a programot Ravel Daphnis és Chloé című balettzenéje zárja. A hangversenyen közreműködik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) és Várdai István csellóművész a Nemzeti Filharmonikusokhoz rendszeresen visszajáró Bertrand de Billy vezényletével - közölte az együttes az MTI-vel.

Fauré (1845-1924) 1865-ben komponálta a mintegy ötperces Cantique de Jean Racine című művét. Fauré a mű keletkezése idején a párizsi École Niedermeyerben Camille Saint-Saënsnál tanult zeneszerzést, a kompozíciót benevezte az intézmény zeneszerzői versenyére, és el is nyerte vele az első díjat. Az idős korában Ravelt is támogató zeneszerző másik gyöngyszeme a tömör, mindössze néhány percesa Pavane, amely szintén különleges változatban, ezúttal láthatatlan kórussal kibővítve hangzik el.

Henri Dutilleux gordonkaversenyét (Tout un monde Lointain) a nemzetközi
velemenyezd, 2018. október 02. kedd, 07:20
Emléktáblát avattak Kocsis Zoltán tiszteletére Budapesten
Kocsis Zoltán gyermekkorától 1971. május 7-ig lakott a Szent István körút 22-ben, s ez a ház adott meghatározó élményt a gyermeknek, aki a zeneművészet korszakos jelentőségű alakja lett - hangsúlyozta Tóth József XIII. kerületi polgármester az emléktábla hétfői avatóján Budapesten.

A polgármester kiemelte, hogy Kocsis Zoltán egyszerre volt előadóművész, zongoraművész, karmester, zeneszerző és zenekari főigazgató. Legendásan híres volt precíz zongorajátékáról, a legvirtuózabb megoldásokkal, drámai hangulatteremtéssel képes volt mély nyomokat hagyni a közönségben.

Emlékeztetett arra is, hogy Kocsis Zoltán mintegy 140 zenekari hangszerelést, zongorára való átdolgozást készített, mások mellett Bach, Johann Strauss, Ravel, Kodály és Bartók műveiből. Kivételes tehetsége elismeréseképpen 25 és 53 évesen is megkapta a Kossuth-díjat, Liszt-díjban 21 évesen részesült, alkotói munkája ma is útmutatást ad.

Az ünnepségen Mácsai János zenetörténész felidézte Kocsis Zoltán gyermekkorát,
velemenyezd, 2018. október 01. hétfő, 13:32
Képek, videók
Izraeli nemzeti útvonal
dandej
2018. november 25. vasárnap, 19:53
nemzeti-dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Nemzeti_dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Recsk Nemzeti Emlékpark.j
menusgabor
2018. szeptember 04. kedd, 18:28
nemzeti összet. napja..jp
menusgabor
2018. július 12. csütörtök, 18:03
A nemzeti, aki cukivá vál
menusgabor
2018. június 20. szerda, 21:18
Nemzeti Botanikus Kert
dandej
2018. április 27. péntek, 23:23
0 Nemzeti dal - Orbán ell
lovaszmarika
2018. április 17. kedd, 12:24
erdőpéter_nemzeti szinház
maroka
2017. december 12. kedd, 10:13
nemzeti színház.png
chillik
2017. november 23. csütörtök, 14:10
nemzeti-gyasznap-norma lbi
menusgabor
2017. október 06. péntek, 19:36
mendelssohn felesége.jpg
skorpiolilike
2013. február 15. péntek, 19:20
Természet különlegessége
sanci81
2018. május 31. csütörtök, 17:21
Yin-yang különlegesség
sanci81
2018. április 30. hétfő, 16:21
Különlegesség
sanci81
2018. április 05. csütörtök, 10:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.