Belépés
2019. július 23. kedd | 30. hét | 204. nap | 05:21 | Lenke
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Március 15. - Kitüntetések - Kossuth-díj
Kossuth Nagydíjat adományozott:TÖRŐCSIK MARI, a nemzet színésze, a nemzet művésze, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas színművész, érdemes és kiváló művész részére több évtizedes pályafutása során kimagasló szakmai hozzáértéssel és alázattal megformált alakításai, ikonikus filmfőszerepek és felejthetetlen színpadi figurák sorát felvonultató, kivételesen gazdag művészi életműve elismeréseként.

Kossuth-díjat adományozott:BALÁZS JÁNOS Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, érdemes művész részére a klasszikus és kortárs zongoraműveket egyedülálló virtuozitással, egyéni látásmóddal és érett muzikalitással interpretáló, nemzetközileg is sikeres előadóművészete, valamint Cziffra György életművének és emlékének ápolását szolgáló értékes munkája elismeréseként;CSISZÁR IMRE Jászai Mari-díjas rendező, érdemes és kiváló művész részére a magyar és a világirodalom legnagyobb klasszikusait kivételes felkészültséggel és művészi igénnyel megjelenítő, sokoldalú színházi rendezői pályafutása elismeréseként;FERENCZES ISTVÁN József Attila-díjas és Babérkoszorú díjas költő, szerkesztő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja részére az erdélyi líra hagyományait posztmodern életérzéssel ötvöző, egyedülálló költői életműve, a székelyföldi magyar irodalmi életben betöltött jelentős szerepe, szerkesztői és irodalomszervezői tevékenysége elismeréseként;GYÖNGYÖSSY KATALIN Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész részére klasszikus színházi és filmszerepekben nyújtott felejthetetlen, érzelemgazdag alakításai, példaértékű szakmai alázatról árulkodó, kiemelkedő művészi pályafutása elismeréseként;HILDEBRAND ISTVÁN Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, érdemes művész részére nemzedékének egyik legtehetségesebb képviselőjeként a XX. századi magyar filmművészet számos monumentális történelmi filmalkotásának sikeréhez hozzájáruló, kimagasló színvonalú operatőri munkája elismeréseként;KÁLMÁNDY MIHÁLY, a Magyar Állami Operaház énekese részére az operairodalom legnagyobb baritonszerepeiben, valamint koncert- és oratóriuménekesként is a világ szinte minden jelentős színpadán sikeres, kiemelkedő színvonalú művészi pályája elismeréseként;

KÁTAI ZOLTÁN énekmondó, zeneszerző részére a Kárpát-medence magyarságának összetartozás-érzését, nemzettudatát a régi magyar zene és irodalom népszerűsítésével, valamint a régi magyar krónikás énekek élményszerű megjelenítésével erősítő több évtizedes, példaértékű és hiteles történeti énekmondói pályafutása elismeréseként;KISLÉGHI NAGY ÁDÁM festőművész, érdemes művész részére nemzetközi szinten is elismert, kiemelkedő művészi pályája, a bibliai történeteket figuratív ábrázolásmóddal megjelenítő, vallásos témájú alkotásai, valamint a világ számos templomát díszítő nagyméretű, szuggesztív falfestményei elismeréseként;KOLTAY GERGELY zenész, zeneszerző, szövegíró, a Kormorán zenekar alapítója és vezetője részére az ősi magyar monda- és dallamvilág felelevenítésével a hazai zeneművészet tradicionális értékeit egyszerre megőrző és továbbadó, sokoldalú alkotó- és előadóművészi tevékenysége elismeréseként;KOVÁCS MIKLÓS kékfestő mester, népi iparművész, a népművészet mestere részére a magyar népi kultúra hagyományainak ápolását és gyarapítását az évszázados múltra visszatekintő kékfestő mesterség művészi szintű gyakorlójaként és továbbadójaként több évtizede szolgáló, értékteremtő munkája elismeréseként;MADARASSY ISTVÁN ötvös- és szobrászművész részére a szakrális és a profán értékek kapcsolatát tükröző, nemzetközileg is elismert alkotóművészete, a kisplasztikáktól és monumentális köztéri szobroktól az ötvösművészeti alkotásokon át a restaurációs és rekonstrukciós munkákig terjedő, kivételesen gazdag életműve elismeréseként;MIHÁLY GÁBOR Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész részére a sport témáját és a magyarság sorskérdéseit mesteri forma- és atmoszférateremtő képességgel, egyedi módon megjelenítő, kisplasztikákat és monumentális köztéri szobrokat is magába foglaló alkotóművészete elismeréseként;MÜLLER PÉTER József Attila-díjas író, dramaturg, forgatókönyvíró részére kimagasló színvonalú regény- és nemzetközi szinten is sikeres színpadi műveket magába foglaló drámaírói életműve, több mint hat évtizedes dramaturgi munkája, valamint a spiritualitás témakörében alkotott, főként a test és lélek harmóniájának kereséséről szóló, nagy népszerűségnek örvendő könyvei elismeréseként;SELMECZI GYÖRGY Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, karmester, zongoraművész, operarendező, érdemes művész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének egyetemi tanára részére kivételesen sokoldalú művészi pályája, a vokál-szimfonikus, kamara- és kórusművek mellett számos nagy sikerű színpadi előadás és filmalkotás zenéjét is magába foglaló, nagy ívű zeneszerzői életműve, valamint magas színvonalú oktatói munkája elismeréseként;SZIGETHY GÁBOR színháztörténész, rendező, író, irodalomtörténész, szerkesztő részére a reformkori és XX. századi magyar irodalmon, történelmen át a színháztörténetig számos témakört felölelő gazdag publicisztikai életműve, Gondolkodó magyarok című művelődéstörténeti sorozata, valamint szerteágazó kultúraszervező tevékenysége elismeréseként;

TAMÁS MENYHÉRT József Attila-díjas és Babérkoszorú díjas költő, író, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja részére az erdélyi népköltészeti hagyományokat a bukovinai székely nyelvjárás ízességével ötvöző prózája, a XX. századi magyar történelem súlyos örökségét, a modern kori emberi tragédiákat hitelesen és érzékletesen bemutató életműve elismeréseként.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. március 15. péntek, 14:31
Címkék: Kossuth Nagydíjat, Jászai Mari-díjas, Balázs Béla-díjas, BALÁZS JÁNOS Liszt Ferenc-díjas, Cziffra György, CSISZÁR IMRE Jászai Mari-díjas,
Kommentek
Zsákban meleget - Száznegyvenedik nap
Nem kellett meleget vinni Pestre, volt elég. Az Iskola utcában megnéztem az irodámat, jó csöndes hely, beszélgettem a lányokkal, majd átmentem Pestre, a minisztériumba. Ment a légkondi, de a titkárságon 27 fokot mutatott a hőmérő. Betoppant Pista is, s aztán hazafelé bekérezkedtem a kocsiba, így egy jó órát beszélgethettünk. A kitüntetések összefogásával bízott meg, régen ezt én csináltam, most úgy szétfolyt. Morgott, hogy mit keresek az Iskola utcában, ott kellene lenni a közelében. Én ezt az év elején szorgalmaztam, de lepattantam kollégáiról. S valójában elég zsúfoltak az irodák.
S hogy gyakrabban kellene jönni, hogy találkozzunk. Valóban, a személyes egy-két perc egy hétre elég. De én most is úgy megyek, hogy tudjunk egymásba botlani, ehhez a naptárához kell igazodnom. Az pedig nem egy emberre szabott.
Jó volt vele, s mielőtt eljöttünk volna lenéztem a sajtóosztályhoz is.
sandrapolke, 2019. június 14. péntek, 10:03
Június 2. PEDAGÓGUSNAP A pedagógusnapon, június első vas.
Június 2.

PEDAGÓGUSNAP

A pedagógusnapon, június első vasárnapján köszöntik a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozókat.

Az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 1996-ban ezen a napon fogadta el a pedagógusok jogairól szóló, 150 paragrafusból álló határozatot. Magyarországon 1952. június 7-8-án ünnepelték először ezt a napot, s ez alkalomból adták át a kiváló tanítói és tanári okleveleket, később egyes kitüntetéseket az ország legjobb pedagógusainak. 1993 és 2012 között a tanárok, oktatók kitüntetése január 22-én, a magyar kultúra napján történt. 2013-tól ismét e napon adják át az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat. (Wikipédia)
koszegimarika, 2019. június 02. vasárnap, 08:38
Megalapításának 125. évfordulóját ünnepli a Magyar Közgazdasági Társaság
A közlemény szerint Pleschinger Gyula, az MKT elnöke, a monetáris tanács tagja a küldöttgyűlésen az egyesület idei terveiről elmondta, hogy a közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciájának szeptember 5-7. között az idén Nyíregyháza ad otthont. A rendezvényre idén is 800-900 szakembert várnak a Kárpát-medencéből és a visegrádi országokból.

Az 1894. május 27-én megalakult, jelenleg több mint háromezer tagot számláló, 23 szakosztállyal és 15 megyei szervezettel tevékenykedő MKT küldöttgyűlésén megemlékeztek a társaság 125 éves történetéről. Halm Tamás, a Közgazdasági Szemle főszerkesztője, az MKT elnökségi tagja, korábbi főtitkára, emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy az alapítók között megtalálhatók a "boldog békeidők" azon miniszterelnökei is, akiknek emlékét máig megőrizte az utókor. Széll Kálmán, Tisza István és Wekerle Sándor mind fontosnak tartották, hogy részt vegyenek e szakmai egyesület munkájában. Emellett az alapítók között ott volt Acsády Ignác, Falk Miksa, Hollán Ernő, Lipthay
velemenyezd, 2019. május 24. péntek, 16:39
Iskolatörténet évkönyvek mentén
(iskolatörténeti és képzőművészeti), találkozó, előadások, visszaemlékezések a volt és a jelen tanítványai, tanárai között, sportrendezvény, táncház. Másnap (hol van még a November 4. - Gyásznap, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének emléknapja!), volt a mai piarista tanári sírkert sírjainak koszorúzása a magyaróvári temetőben, emléktábla avatás a piarista iskola épületének falán, emlékünnepély, beszédek, gimnáziumi leánykari fellépés, jubileumi alapítványi jutalmak kiosztása, állami kitüntetések átadása a Városi Művelődési Központban.
De volt emlékpark avatás és emlékmű átadás is. A park akkor Kossuth Lajos nevét kapta, ma Zsidanits ( a helyi piarista iskola alapítójáról) park. Az emlékmű Rieger Tibor szobrászművész alkotása. Felirata: ,, A volt piarista, ma Kossuth Lajos Gimnázium alapításának 250. évfordulójára 1739-1989" . És ezt hirdeti/porhinti azóta is, de erről nyilván nem a szobrász tehet. Az ünnepet hálaadó mise zárta.
A jubileumhoz tartozik még a
azenujsagom, 2019. május 04. szombat, 06:46
Óbuda Napja - Több mint félszáz színes programmal várják a közönséget három napon át
Idén 13. alkalommal rendezik meg a kerület ünnepét Óbuda szívében, a Fő téren és Szentlélek téren, valamint a békásmegyeri Csobánka téren, ahol főként családi programokkal várják a közönséget. Ezeken felül a kerületben működő kulturális intézmények, múzeumok is számos programot kínálnak Óbuda Napján minden korosztály számára.

Rabóczki Zsuzsanna, az esemény főszervezője elmondta: az esemény csütörtökön a Fő téren az Esernyős Galériában veszi kezdetét, ahol harmadik kerületi képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás.

Pénteken a fellépők sorát idén a Kerekes Band kezdi a Szentlélek téren, majd fellép a Csík zenekar is, akik ebből az alkalomból Kiss Tibit kérték fel vendégnek.

Szombaton a Middlemist Red, az Intim Torna Illegál és az Irie Maffia is koncertet ad. A Kobuci kert színpadán a Bekvart és a Csaknekedkislány zenél - sorolta Rabóczki Zsuzsanna.

Ismertetése szerint a Fő téren gasztronómiai programokkal, kézműves vásárral várják a látogatókat. A gyerekeket a nagyszínpadon
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 11:41
Felhívás a Gulyás Lajos Kollégium érdekében
26-ai sortűz áldozatai, a megtorlások mártírjai emlékének.

Emlék - és hagyományőrző munkájuk számtalan előadás, kiállítás, filmforgatás, pályázat, tanulmány, publikáció, vetélkedő, szavaló- és rajzverseny, honlap készítés, történelmi emléktúra, stb ... formájában növelte, erősítette mind a diákok, mind a nevelőtestület, mind a városi közösség történelmi ismereteit, 1956 iránti elkötelezettségét.

Kiemelkedő tevékenységeiket helyi és országos elismerések, oklevelek, kitüntetések kísérik.

2013-ban, a kollégium ötvenhatos emlékmegőrző tevékenysége elismeréseként, a család írásbeli hozzájárulásával, Gulyás Lajos református lelkész, '56-os mártír nevét vehette fel.

Az elmúlt hat évben a család és az intézmény kapcsolata megerősödött, élővé vált. Közösen jártak és emlékeztek Gulyás Lajos emlékhelyein, évfordulóin. Külön, névadójuk tiszteletére még előadást is szerveztek a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tudományos kutatójának meghívásával.

Mindezek
azenujsagom, 2019. március 28. csütörtök, 07:38
Nagy István: 22 millió facsemetét ültet a kormány
Az erdők világnapja alkalmából rendezett ünnepségen Nagy István elmondta, a facsemeték elültetése 2000-2500 hektárnyi erdőterületet jelent.

Hozzátette, hogy az idei évben már 4800 hektárnyi erdőterület telepítésére adott engedélyt a minisztérium és jelenleg elbírálás alatt van még 1200 hektárnyi erdőt lefedő kérelem. Az idén 6000 hektárral kívánja növelni a magyar erdők területét a tárca, amivel a levegő tisztaságához és a klímaváltozás elleni küzdelemhez is hozzá kívánnak járulni.

A miniszter elmondta, hogy a 22 millió facsemete az erdőfrissítést szolgálja, míg a 6000 hektár az új erdőtelepítéseket. Hozzátette, hogy Magyarország erdőterületeinek több, mint a fele, 1 millió 150 ezer hektár állami tulajdonban van, így az állami erdőgazdaságok évente több milliárd forintnyi turisztikai, közjóléti fejlesztést hajtanak végre. Az erdésztársaságok kezelésében összesen 81 kilátó, 159 szálláshely, 36 erdei iskola és 25 látogatóközpont található - ismertette.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások
velemenyezd, 2019. március 21. csütörtök, 15:51
Március 15. - Államtitkárság: nagy érdeklődés mellett zajlanak az ünnepi programok
Közleményükben azt írták: a hivatalos állami programsorozat 9 órakor kezdődött Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonásával, Budapesten. A Parlamenttől huszármenet indult a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol 10 óra 30 perckor vette kezdetét a díszünnepség. Az ünnepségen több mint 20 ezer ember hallgatta meg Orbán Viktor magyar kormányfő és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök beszédét.

A Parlamentben 14 órakor átadták az állami kitüntetéseket.

A budai Várban és a Múzeumkertben 18 óráig családi programok várják az érdeklődőket.

Március 16-án, szombaton 10 és 17 óra között ingyenesen látogatható az Országház - írta a programokat szervező államtitkárság.
velemenyezd, 2019. március 15. péntek, 16:51
Képek, videók
Aug.20.Kitüntetések...
cipello
2016. augusztus 19. péntek, 19:36
Kossuth-dij 1949
lacipecsenye
2012. augusztus 29. szerda, 19:25
Hobo Kossuth díj.jpg
agica2004
2011. április 05. kedd, 15:43
Blasko Péter Kossuth díj.
agica2004
2011. április 05. kedd, 15:41
Berecz András Kossuth díj
agica2004
2011. április 05. kedd, 15:40
Kossuth díj átvétel
vargalevi77
2006. augusztus 25. péntek, 07:28
F1 orosz nagydíj
sanci81
2015. április 21. kedd, 15:39
Művészeti Nagydíj-Arany d
lovagdamaerdosanna
2012. május 10. csütörtök, 13:09
Abu Dhabi Nagydíj 2009
kimimatiasraikkonen
2009. október 31. szombat, 01:36
jászai mari.png
chillik
2017. szeptember 05. kedd, 19:24
jászai mari sirhelye.png
chillik
2017. szeptember 05. kedd, 19:22
jászai mari 002.png
chillik
2017. szeptember 05. kedd, 19:21
Jászai mari halálára 01.j
chillik
2017. április 05. szerda, 05:51
Jászai mari halálára 02.j
chillik
2017. április 05. szerda, 05:51
Jászai Mari
sanci81
2016. február 04. csütörtök, 17:08
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.