Belépés
2019. október 15. kedd | 42. hét | 288. nap | 08:36 | Teréz
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
5. Büntetésből alulértékelés az élet minden területén
A 30. ÉVFORDULÓRA: Az én 1956-om, avagy a túlélő áldozatok igazsága

Amikortól az elégtelen, vagy kettes előre ki volt készítve
Azt a tizenhárom napot az 1848-as ifjak hevületével éltem meg, majd amikor leverték a forradalmat, nagyon nehezen törődtem bele...
Vagy talán sohasem tudtam igazán elfogadni azt az "égbekiáltó igazságtalanságot", ami akkor hazámat érte! (Akkor még 'mit sem tudtam Trianonról!) Elkeseredésem határtalan volt és ismét nem volt egyetlen ember sem a környezetemben, akivel mindezt megoszthattam volna, mert apa ismét nagy szótlanságba burkolódzott!
*
A téli szünetet és a karácsonyt KUNSZENTMIKLÓSON töltöttem.
Nem értettem, hogy miért kell nekem anya- apa és a húgom nélkül Kunszentmiklósra utazni, amikor anyáék is összecsomagoltak tele reménnyel... és csak engem raktak föl a vonatra, mint egy csomagot.
Az állomáson valaki várt szekérrel és már sötét volt, amikor megérkeztünk. Nagyon csalódott és szomorú voltam, ellenben nénikém csak úgy ragyogott. Még valahonnan egy nagy boróka ágat is kerített, amire nem volt semmilyen dísz és szomorúan kérdeztem, hogy nincs szaloncukor sem?
Nénikém erre kikerekezett biciklivel TASSKERTESBE, a nővéréhez, akinek ugyanaz volt a lányneve, mint nekem, és akivel együtt megfőzték a szaloncukornak valót.
Pedig, sokkal jobban örültem volna annak, ha velem maradt volna, mert annyira árvának éreztem magamat!
Nagymama gyászolt, mert tiszta feketében volt és némán zokogott. Befelé sírt, mint a háború után magukra maradt feleségek és édesanyák. Akkor még nem tudtam, hogy volt egy ZSIGA nevű fia is, aki eltűnt a forradalomban, és akit ugyanúgy nem tudott soha ELTEMETNI és ELGYÁSZOLNI, mint a II. világháborúban- az Erdélyért vívott harcok során- a Tordai szorosban eltűnt JÓZSEF nevű fiát!

Ezekről soha senki nem beszélt nekem. Csak amikor szüleimet ápoltam és módom volt kutakodni náluk, ezekre vonatkozó iratokat találtam....
Egy kicsit megvigasztalódtam, amikor szép színes sztaniolpapírt vett elő nénikém és nagymamával hármasban becsomagoltuk a szaloncukrokat. De én nem tudtam ennek sem igazán örülni.
Egyre az otthoniak jutottak eszembe és, hogy mit követtem el, mi rosszat, ami miatt engem anyuék nem vittek magukkal?
http://furaila.xfree.hu/278076

A téli szünetet követően nem kezdődött meg a tanítás, mert ,,szénszünet" következett, amit apa KISKUNHALASON élő kolléganőjénél, vagyis a szüleinél töltöttem.
A forradalom leverését követően apa oda menekített, mert Pesten nem volt biztonságos. Ugye LÁTTAM AZOKAT A RÖPLAPOKAT még AUGUSZTUSBAN!l Apa is belekeveredhetett a forradalomba, mert a szövőgyárban megalakult a NEMZETŐRSÉG, aminek apa is tagja lett. Meg akarták védeni a gyárat a ,,huligánoktól". Ezt - és semmi többet - még apa mesélte...
Forradalmi hevületem Kiskunhalason csak akkor csitult el, amikor éjszakánként nem lehetett a szovjet harckocsik rettenetes zajától aludni, mert szűnni nem akaró áradatként vonultak (demonstráltak) az alföldi utakon. Másnap félelmetes barázdák és kátyúk árulkodtak még az aszfaltozott részeken is!
Ez a demonstráció olyan félelemmel töltött el, hogy lassan-lassan kihunyt lelkemben a harci kedv, a "szabadság" utáni vágyakozás.
A család, ahol akkor éltem, olyan szeretettel és türelemmel vett körül, (pedig velük dacoltam a tankok helyett), hogy azóta is minden évben, ahogy közeledik október 23-a, szeretném megköszönni a hölgynek és családjának azt az oltalmazó szeretetet, amivel körülvettek. Erre azonban soha nem kerülhetett sor, mert akkora titok vette körül őket, aminek még 1990-et követően sem akart vége szakadni.
1957-ben, amikor újra beindult a tanítás, apa kénytelen volt visszavinni Pesterzsébetre...
Anya azonban nem volt otthon. Azt mondták, hogy ,,szanatóriumban" van. Levelet írtam neki, amire rárajzoltam a Kossuth-címert... Ugyanezt tettem a füzetemben is. Minden házi feladat dátuma mellé odarajzoltam a Kossuth-címert. A kerítésünkre még 1957-ben is olyanokat irkáltam krétával, hogy: "Éljen október 23!", Meg: ,,MÚK!" Ami annyit jelentett, hogy: Márciusban Újra Kezdjük!
Azután gyorsan elzárták a krétát és évekig, - még a tanároknak is(!) a portástól kellett vételezni!
Nem voltak tanárok. Osztályfőnökünkre is azt mondták, hogy ,,szanatóriumban" van... Ezért aztán még a portás is tanított. Vagyis megpróbált felügyelni ránk.
Mi, pedig meg voltunk teljesen vadulva!
Aztán kezdtek megjelenni furcsa ,,tanerők" az iskolában, akik kifejezetten ellenségesen viselkedtek pár gyerekkel az osztályból. Köztük voltam én is.
Az történt, hogy újsütetű földrajz tanárunk kiküldött (kis) Magyarország térképe elé felelni a ,,kettesért"! Akkor, amikor még nem is volt semmilyen jegyem földrajzból! Meg kellett (volna) mutatnom a három részre szakadt Magyarország területi részeit.
A három rész közül meg kellett volna mutatni Erdélyt is, amit percekig keresgéltem a térképen és mondanom sem kell, hogy hiába! Egy idő után megszólalt - gúnyos mosollyal az arcán:
- Szerencséje apádnak, hogy nem tudod megmutatni! Viszont, téged ez sem ment meg a bukástól! - mondta az újsütetű földrajztanár.

http://furaila.xfree.hu/259949

Abban a félévben megbuktattak földrajzból! Ott éktelenkedett az elégtelen a bizonyítványomban. Amikor apával alá akartam íratni, zokogva mondtam el neki, hogyan jártam. Azt hittem, hogy megért majd és tanáccsal lát el. Azonban csak annyit mondott, ,,jó, majd aláírom"... Soha többé nem állt szóba velem! .
Pedig, nagy szükségem lett volna arra, hogy kiálljon mellettem, mert az összes többi tanár is örökösen alulértékelt. Például, amikor matematikából megírtam a hibátlan dolgozatot, a javítást felírta a tanárnő a táblára, hogy az alapján javítsuk ki a hibáinkat... Amiért nekem nem volt hibám, és mégis elégtelen éktelenkedett a dolgozatomon, dacosan bevágtam a füzetet a padba és karba-font kézzel, felszegett fejjel szabotáltam a javítást. A tanárnő hatalmas pofonja, ami csattant az arcomon, döbbentett arra rá, hogy semmi értelme semmiféle tiltakozásnak a még oly nyilvánvaló igazságtalanság ellen sem!
Ez a negatív megkülönböztetés velem szemben még napjainkban is tart!
Ez az egész azért is bánt oly nagyon - így az utolsó életszakaszomban - mert nem hagyhatok semmi mást örökül utódaimra!
*
(Folyt.köv.)
*
Bóna Mária Ilona
*
furaila, 2019. június 15. szombat, 17:23
Címkék: Ugye LÁTTAM AZOKAT RÖPLAPOKAT, Márciusban Újra Kezdjük, Bóna Mária Ilona, élet minden, túlélő áldozatok, tizenhárom napot,
Kommentek
Az Európai Bizottság visszautasította az euró alulértékeltségével kapcsolatos amerikai vádakat
Valdis Dombrovskis, a brüsszeli testület euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke hangsúlyozta, nem helyénvaló az "alulértékelés" kifejezés használata, az átváltási árfolyamot ugyanis a piaci erők határozzák meg, az Európai Központi Bank (EKB) mindössze az árstabilitás fenntartására összpontosít.

Donald Trump kedden megosztott a Twitteren egy cikket az Európába érkező turistatömegekről, azt a kommentárt fűzve hozzá, hogy ez annak számlájára írható, hogy az uniós közös fizetőeszköz, illetve más valuták is le vannak értékelve a dollárhoz képest, ami komoly hátrányba sodorja az Egyesült Államokat.

Bejegyzésében az elnök odaszúrt egyet az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-nek (Fed) is, az alapkamatot túl magasnak, a mennyiségi szigorítást pedig nevetségesnek minősítve.

Az EKB szerdán közzétett indexe szerint az euró értéke öthavi csúcsot ért el a főbb kereskedelmi partnerek fizetőeszközeivel szemben, 2017 eleje óta mintegy négy százalékkal erősödött.

Az Európai
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 16:39
Új szakaszba lépett az elmaradt vámbevételek miatti uniós eljárás az Egyesült Királysággal szemben
Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) tavalyi jelentése nyomán indították meg, amely szerint az Egyesült Királyságban bizonyos importőrök fiktív és hamis számlákkal, illetve valótlan vámnyilatkozatokkal kerülik meg jelentős összegek megfizetését kínai termékek - főleg textiláruk és cipők - behozatalakor. A bizottság további vizsgálatai később megerősítették, hogy a brit hatóságok a felszólítások ellenére sem léptek fel megfelelő módon a 2011 és 2017 közötti időszakban rendkívüli léptékben elkövetett alulértékeléses csalás ellen.

Mint írták, a szakértők számításai szerint a csalás mintegy 2,7 milliárd eurós veszteséget okozott az EU költségvetésének 2011 novembere és 2017 októbere között. Ráadásul az Egyesült Királyság megsértette az áfára vonatkozó uniós szabályokat is, amivel további potenciális veszteségeket okozott a közösségi büdzsének.

Az Európai Bizottság kiemelte: minden tagállam, így az Egyesült Királyság is felelős az uniós jogszabályok megsértésének pénzügyi következményeiért.

A
velemenyezd, 2018. szeptember 24. hétfő, 14:23
Szlankó Bálint
A fejlődő országokban folyó nemzetközi fejlesztés és segélyezés általában is nehéz és ellentmondásos szakma, ami kevés igazán nagy sikerrel büszkélkedhet. Komoly irodalma van még annak a nézetnek is, hogy az egész úgy ahogy van, értelmetlen, mert a legjobb esetben is csak arra jó, hogy rászoktassa a fogadó országot a segélyre, és elejét vegye annak, hogy a maga erejéből álljon talpra. Ez talán túlzás, de mégis illusztrálja, hogy rendkívüli feladatról van szó, amit nem lehet tökéletesen csinálni.

***

Eddig se mentem bele nagyon kockázatos ügyekbe, és nem is kívánok, de egy háború közepén nem lehet ilyen elvárásokat támasztani. Már az ittlétünk is veszélyes. Az az elvárás, hogy senkinek ne essen semmi baja, a helyzet tökéletes alulértékelésére vall.

***

Meghívást
gymaria48, 2016. július 30. szombat, 19:12
Szorosabb kapcsolatok
biztos lehetsz abban, hogy a jövőbeni kapcsolat paramétereitől függetlenül, a barátság szorosabb lesz, mint most. Sokkal bensőségesebben ismered és intenzívebben szereted majd őket. Teljesebben gyönyörködsz majd bennük. Lehetetlen, hogy bármi jót is elveszítsünk azon a helyen, ahol a jóban bővölködünk. Rátekinthetünk a különösen szeretett keresztyénekre és dicsérjük Istent, hogy továbbra is szerethetjük őket, egyre jobban, örökkön-örökké.
Richard Baxter tökéletes mérleget von barátaink túl- és alulértékelése között: ,,amikor Isten drága gyermekeinek arcát nézem, és hittel arra a napra tekintek, milyen felüdítő érzés ez! ... Vigyázzunk, hogy gondolatainkban ne keressük azt a szentekben, ami egyedül Krisztusban található meg, és ne várjunk túl nagy vigasztalást a bennük történő gyönyörködéstől; eléggé hajlamosak vagyunk erre a fajta bálványimádásra. De, mégis, aki azt parancsolta nekünk, hogy annyira szeressük őket most, megengedi, hogy ott is szeressük őket, amikor ő sokkal szeretetreméltóbbá
kalmanpiroska, 2016. július 20. szerda, 08:29
Három amerikai közgazdász kapta a közgazdasági Nobel-díjat
Az indoklás szerint a díjat azokért az empirikus kutatásokért kapták, amelyekkel - egymástól függetlenül - azt vizsgálták, hogyan lehet több évre előrejelezni a részvény- és kötvénypiaci árak változását.

A piaci eszközök árának alakulásától függ egy sereg gazdasági döntés, például a megtakarításokról vagy egy ingatlan megvásárlásáról - írta a stockholmi akadémia. Ezen eszközök fel- vagy alulértékelése hozzájárulhat pénzügyi válságokhoz, és ahogy a legutóbbi globális válság mutatja, az ilyen krízisek kárt okozhatnak a gazdaság egészében.

Fama, akit évek óta a közgazdasági Nobel-díj esélyeseként emlegettek, az 1960-as évek elején bemutatta, hogy rövid távon szinte lehetetlen előrejelezni a részvényárfolyamok alakulását. Hansen kidolgozott egy olyan statisztikai módszert, amellyel tesztelni lehet az eszközárak változásáról szóló elméleteket. Shiller pedig közreműködött a gazdasági szereplők által szorosan figyelt egyik adat, az amerikai lakásárak mérőszámának kidolgozásában.

Eugene Fama és
velemenyezd, 2013. október 14. hétfő, 15:10
Az új magyar közszólam részlet gazda(g)sága?
sincs magyar!
Sok ezer ember élete, munkássága munkája tűnt el néhány firkantással a semmibe.
Sok ezer hektár föld maradt parlagon... vagy kezdett olyan művelést rajta valaki, ami csak kényszer, mivel piaci stratégia nem volt mögötte. A lesz valahogy termelés hozta azt, hogy amit előző évben jó pénzért lehetett eladni a következőben már szinte alig mivel mindenki hírtelen azt kezdte termelni.
Elképesztő túltermelés az egyik oldalon és hiány a másikon!
Mi a piac reagálása? Alulértékelés és áremelés.
A minisztériumban mit dogoztak ekkor? És kik?
Ma változott valami? (látszatilag talán) az új stratégia az előzők keréknyomán kezdtek valamit csinálni, de igazából ha egy valaki száz, meg ezer hektárokon lényegében az állami szubvenciókból - támogatásból - él, akkor nyugodtan mondható hogy nem!

A politikus egy olyan valaki, aki csinálja a fesztivált. Jól él, és szépeket tud mondani akkor, amikor szükséges. Egyébként bajkeverő veszekedős dölyfös öntelt...
eladasos, 2012. december 01. szombat, 16:09
Csökkenteni kell a nemek közti bérszakadékot az Európai Parlament szerint
közti átlagos különbség, 2010-re ez 16,4 százalékra módosult. Vagyis tavalyelőtt a nők átlagosan 16,4 százalékkal kapnak kevesebb bért ugyanazon vagy ugyanolyan értékű munkáért, mint a férfiak.

A tagállamokon belül is nagyok a különbségek - 4,4 százaléktól 25,5 százalékig terjednek -, ráadásul a különbség egyes országokban növekedő tendenciát mutat.

Bauer Edit a bérszakadék okai közül kiemelte "a munkaerőpiacon meglévő szakmai, horizontális és vertikális szegregációt, a nők munkájának alulértékelését, a munka és a magánélet közötti egyensúly terén tapasztalható egyenlőtlenséget", továbbá a sztereotípiákat már a tanulmányi irányok megválasztásában és a pályaválasztási tanácsadásban is. A szlovákiai magyar képviselő jelentése szerint a statisztikák azt mutatják, hogy "a nemek közötti bérszakadék akkor kezd igazán láthatóvá válni, miután a nők első szülési szabadságukról visszatérnek a munkaerőpiacra, tovább fokozódik a pályafutás külső tényezők - mint a munkavégzés gyermekvállalás miatti
velemenyezd, 2012. május 24. csütörtök, 16:07
Képek, videók
Büntetésből buktatás
furaila
2015. november 04. szerda, 12:49
Több évi börtön a röplapo
furaila
2018. október 21. vasárnap, 12:53
Márciusban 01.jpg
chillik
2016. november 15. kedd, 04:31
Márciusban 02.jpg
chillik
2016. november 15. kedd, 04:30
anyukám, márciusban
orban47
2011. július 17. vasárnap, 13:56
Én vagyok márciusban 2.JP
caris11935
2010. november 25. csütörtök, 11:34
Én vagyok márciusban 1.JP
caris11935
2010. november 25. csütörtök, 11:26
Anita otthon márciusban..
caris11935
2009. október 29. csütörtök, 09:40
rózsa márciusban-1.jpg
zsoka51
2009. március 12. csütörtök, 18:18
rózsa márciusban--1.jpg
zsoka51
2009. március 12. csütörtök, 18:18
rózsa márciusban---.jpg
zsoka51
2009. március 12. csütörtök, 18:17
Itt még márciusban
veronika74
2008. július 21. hétfő, 15:50
márciusban fészekőrzésen
pirine
2008. június 15. vasárnap, 20:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.