Belépés
2019. január 23. szerda | 4. hét | 23. nap | 21:10 | Zelma, Rajmund
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 4. rész (interpellációk)
Az interpellációk sorát Z. Kárpát Dániel (Jobbik) kezdte meg, aki azonban először a Házban lezajlott korábbi, a napirend elfogadásával kapcsolatos szavazásról szóló ügyrendi vitára reflektált. A házelnök, Kövér László arra szólította fel: térjen az interpellációja tárgyára.

Miközben az ellenzéki képviselők sípolva hagyták el az üléstermet, Z. Kárpát Dániel azt mondta: senki sem gondolhatja komolyan, hogy ilyen körülmények között el lehetne mondani egy interpellációt, "ezért a magyar demokrácia emlékei iránti tisztelet okán" nem kívánt élni a lehetőséggel, és frakciójával együtt szintén elhagyta az üléstermet.

Fidesz: mekkora közútfejlesztés lesz a fővárosban?

Szatmáry Kristóf (Fidesz) arra várt választ: jövőre mekkora közútfejlesztés valósulhat meg Budapesten? Mint mondta, fővárosiak tízezrei élnek még lebetonozatlan utcákban.

Elmondta: a fővárosi Fidesz csaknem egy éve döntött arról, hogy kezdeményezi a belterületi földutak ellátását szilárd burkolattal. A kormány csaknem 10 milliárd forintos forrást különített el a jövő évi büdzséből, a kerületi önkormányzatok november végéig jelentkezhettek támogatásra.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt felelte: hamarosan döntés születik a beérkező pályázatokról, amelyek tizennégy kerületből futottak be 8,86 milliárd forint értékben összesen 188 útszakaszra. Ezek teljes hossza 45 kilométer. Vagyis a beérkező igényeket a kormány teljesíteni fogja - hangsúlyozta.

A fejlesztéseket a jövőben ütemezetten valósítják meg, 2022-ig minden földút lebetonozása megvalósulhat - folytatta. Budapesten 260 kilométernyi szilárd burkolat nélküli út van, ezek korszerűsítését 50 milliárd forint szolgálja majd a következő években.

A képviselő a választ elfogadta.

KDNP:milyen energiatakarékossági programok várhatók?

Móring József Attila (KDNP) azt kérdezte: milyen lakossági energiatakarékosságot ösztönző program várható a jövőben?

Rámutatott: az elavult háztartási eszközök energiatakarékosra cserélését szolgáló Otthon Melege Program eddig több mint 200 ezer családon segített. A program környezetvédelmi célokat is szolgál, annak hatására jelentősen csökken éves szinten a szén-dioxid-kibocsátás.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára úgy felelt: eddig tíz alprogramot hirdettek a lakóépületek és a háztartások energiahatékonyságának javítására. A novemberben megnyitott háztartásigépcsere-programra a tavalyinál kétszer annyian, 119 ezren jelentkeztek. Bár a keret kétmilliárd forint volt, a kormány biztosítani fogja az igényelt ötmilliárd forintnyi támogatást.

A kormány az Otthon Melege Program keretében eddig több mint 320 ezer háztartásnak nyújtott támogatást mintegy 35 milliárd forint értékben, ezek eredményeként évente 300 millió kilowattórányi energia-megtakarítás köszönhető, ami mintegy százezer háztartás éves fogyasztásával egyenértékű.

A háztartások átlagosan 10 és 180 ezer forintnak megfelelő összeget spórolnak a programnak köszönhetően, évente mintegy 10 milliárd forint értékben.

A tárca folyamatosan vizsgálja az újabb pályázati lehetőségeket, újabb alprogramok meghirdetésére készülnek - hangsúlyozta.

A képviselő a választ elfogadta.



Fidesz: hogy állnak az ukrán-magyar kapcsolatok?



Zsigmond Barna Pál (Fidesz) azt kérdezte: a magyar-ukrán kapcsolatok alakulása fényében hol tartunk most a kárpátaljai magyarság jogainak megvédése terén? Várható-e a kialakult konfliktus feloldása, hogy az ukrán kormány belássa: a nemzeti közösségek szerzett jogai elidegeníthetetlenek?

Azt mondta: a határon túli magyar közösségek közül a kárpátaljaiak helyzete a legnehezebb, szerzett jogaikat az ukrán kormány folyamatosan csorbítja. Sorolta az ott élő magyarokat ért visszásságokat, hozzátéve: az Európai Unió és a NATO tagállamai folyamatosan kitérnek az állásfoglalás elől.

Örömét fejezte ki, hogy a magyar kormány és a külügyi tárca eddig is határozottan kiállt a kárpátaljai magyarság védelme érdekében. "Az Ukrajna elnöke által sürgősséggel beterjesztett állampolgársági törvénytervezet visszavonása nagy mértékben köszönhető a miniszter, a minisztérium, de a tejes magyar politika és közélet erőfeszítéseinek".

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt felelte: a helyzet további párbeszédért kiállt. Felidézte: a kormány hangosan támogatta Ukrajna vízumliberalizációs törekvéseit és az unióval kötött társulási megállapodást, "ezért is éltük meg hátbaszúrásként a sorozatos magyarellenes lépéseket" - mondta.

Bírálta az új nyelvtörvény-tervezetet, amely visszalépés a korábbihoz képest - mondta.

Hangsúlyozta: Magyarország és a kormány korrekt partnere Ukrajnának, fenn kívánja tartani a párbeszédet, de a jogfosztás befejeztéig, az elvett jogok visszaállításáig Magyarország nem tudja támogatni Ukrajna euroatlanti törekvéseit.

A választ a képviselő elfogadta.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. december 10. hétfő, 16:51
Címkék: Kárpát Dániel, Kövér László, Szatmáry Kristóf, Soltész Miklós, Móring József Attila, Otthon Melege Program,
Kommentek
Több mint negyven javaslatról dönt a parlament ülésszaka végén
A parlament honlapján elérhető napirendi indítvány alapján az ülés hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Az interpellációk ezúttal is az első ülésnapon hangozhatnak el, ezúttal hatvan percben, hasonlóan az azonnali kérdésekhez, míg a kérdésekre harminc perc áll majd rendelkezésre.

A Ház kedden reggel ugyancsak napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, majd a másnap elfogadni tervezett javaslatok utolsó, a benyújtott indítványok módosításairól szóló vitáit folytatja le.

Szerdán délelőtt szavazásokkal indul az ülésnap. A parlament ekkor hozhat törvényt a közigazgatási bíróságokról, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsról, a Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevők otthonteremtéséről, a kormányzati igazgatásról, a 2021-es népszámlálásról, a Hungary Helps programról, a magyar-székely összetartozás napjáról, valamint az állami magasépítési beruházások megvalósításáról. A fentieken kívül számos, már meglévő jogszabályon is módosíthatnak, így például változhat
velemenyezd, 2018. december 09. vasárnap, 12:11
OGY Krónika 6. rész (interpellációk, azonnali kérdések)
Budapest soha nem látott fejlődés kapujában áll, a kormányzat célja pedig az, hogy 2030-ra a három legjobb európai nagyváros egyikévé váljon, majd hosszan sorolta az ezt is célzó beruházásokat.

Budapest fejlődik, az eredmények kézzelfoghatóak - jelentette ki, az interpelláló által elfogadott válaszában jelezve: jövő év végére kell elkészülnie a 2030-ig tartó fejlesztések mestertervének.

Jobbik: a kormány elszigeteli az országot

Az ország külkapcsolatainak irányáról érdeklődött az interpellációk sorát záró jobbikos Varga-Damm Andrea, aki úgy fogalmazott, "a kormány politikája teljesen ellene megy annak, hogy hazánkat minél kevesebb atrocitástól, problémától, nemzetközi konfliktustól kelljen a nemzetközi térben megvédenie".

Szerinte nehezíti a védelmet az ország elszigetelése vagy az, hogy olyan országok haragját vívja ki, amelyekkel évtizedek óta kiegyensúlyozott volt a viszonyunk, vagy éppen írott és íratlan szabályokat szeg meg egy kormány.

Ebben az esetben, mondta, akárhány embert
velemenyezd, 2018. november 26. hétfő, 23:33
Krónika 4. rész (interpellációk)
Párbeszéd: új lakástámogatási konstrukcióra van szükség

Burány Sándor (Párbeszéd) azt mondta, hogy a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetése után a csok és a lakáslottó nem nyújt alternatívát azoknak, akik nem csak új lakás vásárlására, hanem felújításra is szeretnék használni a megtakarításaikat.

Jelenleg másfél millióan élnek olyan lakásokban, amelyekkel súlyos problémák vannak, a magyar lakások nyolcvan százaléka pedig nem felel meg a korszerű műszaki és energetikai szempontoknak - hívta fel a figyelmet.

A képviselő azt kérdezte, hogy miért "szántották be" a lakáskasszákat, anélkül, hogy bevezettek volna egy másik támogatási rendszert.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt válaszolta, hogy 1998-tól az Orbán-kormány olyan átfogó támogatási politikát dolgozott ki, amivel több százezer ember helyzetén tudott segíteni. 2003-tól azonban a szocialista kormányok jelentősen megszigorították a lakáshitelek feltételeit - tette hozzá. Ennek következtében
velemenyezd, 2018. október 29. hétfő, 18:12
Krónika 6. rész (interpellációk, azonnali kérdések)
A Jobbik az óraátállítás megszüntetéséről érdeklődött

Az óraátállítás megszüntetéséről kérdezte az innovációért és technológiáért felelős minisztert a jobbikos Kepli Lajos, aki arra is utalt: pártja két éve kezdeményezte a téma újraszabályozását, a nyári időszámításra való átállást.

Közlése szerint akkor a kormányoldal támogatta a javaslat tárgysorozatba vételét, de azóta "bojkottálják a továbbvitelét"; megemlítette: az átállítás megszüntetését az Európai Bizottság éppúgy támogatja, mint a témában indított európai konzultáció ötmilliónyi véleménynyilvánítójának zöme.

Cseresnyés Péter, a tárca parlamenti államtitkára - utalva arra, hogy a probléma az ókor óta foglalkozatja a döntéshozókat - arra hívta fel a figyelmet, hogy a témának számtalan aspektusa van, ezeknek csak az egyike, hogy a téli vagy a nyári időszámítást tegyék állandóvá.

Kitérve arra, hogy felmerült: európai szinten ne a jövő évtől, hanem egy 2021-ig tartó vita után szabályozzák újra a kérdést, kijelentette: az emberek
velemenyezd, 2018. október 29. hétfő, 18:12
Krónika 5. rész (interpellációk)
MSZP: káosz uralkodik az egészségügyben

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) szerint az egészségügyben káosz és korrupció uralkodik. Mint mondta, bérnővérek és bérorvosok tömegei jellemzik az ellátórendszert, a környező országok közül már Románia is megelőzi hazánkat a fizetések tekintetében. Ennek következménye, hogy egyes intézmények már vállalkozóként kénytelenek foglalkoztatni az orvosokat, ami viszont súlyos bérfeszültséghez vezet. Ezt látni Ajkán is - említett egy példát a szocialista politikus. Azt kérdezte: miért nem vállalják a volt és jelenlegi egészségügyi vezetők a felelősséget a káoszért?

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára úgy reagált: a jövő évi költségvetésben már 648 milliárddal fordítanak többet az egészségügyre, mint amit korábban a szocialisták különítettek el.

A jelenlegi kormány alatt nem bezárások, hanem kórházfelújítások zajlanak. Országszerte 77 kórházat bővítettek, korszerűsítettek - részletezte, hozzátéve: a szocialisták ezzel szemben 16 ezer aktív ágyat
velemenyezd, 2018. október 29. hétfő, 17:42
Krónika 3. rész (interpellációk)
Mandátumigazolás, napirend, mentelmi jog

A napirend elfogadása előtt esküt tett a fideszes Budai Gyula, aki a listás mandátumáról lemondott Balog Zoltán helyét foglalta el a Fidesz-frakcióban. Mandátumát 154 igen szavazattal, 5 nem ellenében igazolták. Nemmel 5 DK-s képviselő voksolt.

Az Országgyűlés ezután megszavazta négynapos ülése napirendjét.

A Ház arról is határozott - egyhangúlag, 163 igen szavazattal -, hogy felfüggeszti Simonka György (Fidesz) országgyűlési képviselő mentelmi jogát.

A politikus mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozása miatt, a képviselőt ugyanis csak akkor tudják kihallgatni gyanúsítottként, ha nem védi a mentelmi jog.

A legfőbb ügyész különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása és hivatali vesztegetés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indított közvádas ügyben indítványozta a mentelmi jog
velemenyezd, 2018. október 29. hétfő, 16:12
Négynapos ülést kezd ma az Országgyűlés
Az ülés 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd Budai Gyula (Fidesz) teheti le képviselői esküjét. A politikus a parlamentből lelkészi szolgálatához visszatérő Balog Zoltán volt emberi erőforrások minisztere helyét foglalhatja el.

A Ház ezt követően dönthet Simonka György (Fidesz) mentelmi jogának felfüggesztéséről. A legfőbb ügyész ezt azzal indokolva kezdeményezte, hogy a kormánypárti politikust gyanúsítottként hallgathassák ki bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatti nyomozásban.

A képviselőknek az első ülésnapon ezúttal is két óra állhat majd rendelkezésükre az interpellációkra, amelyeket az azonnali kérdések követhetnek hatvan percben.

A parlament kedden szavazásokkal folytatja munkáját. Ekkor várható döntés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt évről szóló jelentéséről, valamint a honvédség létszámkeretének emeléséről is. A harmadik ülésnapon további nyolc előterjesztést tárgyalhatnak a
velemenyezd, 2018. október 29. hétfő, 07:04
Képek, videók
Kárpátok
dandej
2018. november 15. csütörtök, 21:28
Kárpát-hazánk
irmus
2018. augusztus 24. péntek, 14:53
A Kárpátok dala 01.jpg
chillik
2018. május 26. szombat, 05:53
A Kárpátok dala 02.jpg
chillik
2018. május 26. szombat, 05:53
A Kárpátok villije 01.jpg
chillik
2018. április 12. csütörtök, 07:36
A Kárpátok villije 02.jpg
chillik
2018. április 12. csütörtök, 07:36
A Kárpátok villije 03.jpg
chillik
2018. április 12. csütörtök, 07:35
A Kárpátok villije 04.jpg
chillik
2018. április 12. csütörtök, 07:34
A Kárpátok villije 05.jpg
chillik
2018. április 12. csütörtök, 07:31
A Kárpátok villije 06.jpg
chillik
2018. április 12. csütörtök, 07:30
A Kárpátok villije 07.jpg
chillik
2018. április 12. csütörtök, 07:29
A Kárpátok villije 08.jpg
chillik
2018. április 12. csütörtök, 07:28
Kövér László.jpg
agica2004
2017. január 16. hétfő, 18:26
kover_laszlo_kothencz_ jan
agica2004
2014. december 16. kedd, 13:09
kövér lászló.jpg
dnemethk
2012. december 27. csütörtök, 08:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.