Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 22:13 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - ÉVOSZ: az építőipar lassulására, akár kivitelezések leállítására is számítani kell
A vállalkozások elsősorban jogi iránymutatást várnak, különös tekintettel a foglalkoztatás területén, kérdéses például, hogyan járjanak el, ha a dolgozó a vírus miatt nem tudja vagy akarja felvenni a munkát.

A szakszövetség megoldásként azt javasolja, hogy amennyiben napi munkavégzés nélkül is fizet munkajövedelmet a munkaadó, akkor mentesüljön a munkabér járulékos közterhei alól.

Emellett felhívták a figyelmet a vállalkozói szerződésekre is, ahol a lehetséges csúszásokból adódó szerződésmódosítások nehézségeit a megrendelőnek és a kivitelezőknek kell viselniük. Miközben idén a megrendelések 60 százalékát az állam, a háttérintézményei és az önkormányzatok adják.

Közölték, egyelőre nem okozott jelentős nehézséget az építőipar számára a járványhelyzet, megtorpanást csak az Olaszországból érkező importnál tapasztaltak, emiatt akadozik a csempék, burkoló lapok, szaniter árúk, ragasztók, fugázó anyagok, hőszigetelő anyagok beszerzése, ami lassítja a kivitelezéseket.

Kiemelték, a vállalkozások többsége, főként a közepes és a nagy szervezetek intézkedtek munkatársaik egészségének védelme érdekében. Aki csak teheti lemondja a találkozókat, tervező cégeknél működik az otthoni munkavégzés. A legtöbb helyen felkészültek a szükséges helyettesítésekre a termelés irányításban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. március 17. kedd, 07:03
Címkék: építőipar lassulására, vállalkozások elsősorban, foglalkoztatás területén, vírus miatt, szakszövetség megoldásként, munkabér járulékos,
Kommentek
Elemzők: a kivitelezések csúszása miatt idén még magas lehet a lakásátadások száma
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb közlése szerint az első negyedévben 4775 új lakás épült, 30,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 7032 volt, 27 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában kifejtette, a kivitelezések jelentős csúszásban vannak: 2016 eleje óta a lakásépítési engedélyek száma 148 430, míg az átadások száma 67 966 volt, azaz 80 464-gyel több engedélyt adtak ki, mint amennyi lakás megépült. A folyamatban levő építkezések miatt idén még viszonylag magas lehet a lakásátadások száma, a trendet ugyanakkor lassíthatja, hogy azoknál a lakásoknál, amelyek 2018. november 1. előtt rendelkeztek építési engedéllyel, 2023-ig érvényben marad az 5 százalékos áfakulcs. A kedvezményes lakásáfa kivezetésének hatása már tükröződik az építési engedélyek visszaesésében, azonban a családvédelmi akcióterv új lendületet adhat az
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 16:32
Koronavírus - ÉVOSZ: az első négy hónapban a magyar építőipar kevésbé esett vissza, mint az európai
A szakszövetség közleményében kiemelte: a kormány gazdaságvédelmi intézkedései közül az építési ágazat számára az egyik legfontosabbak az állam építési-beruházási célú közvetlen megrendelései. Megjegyzik, hogy április végén már mintegy 18-20 százalékkal visszaesett az építőipar rendelésállományának volumene az előző év azonos időszakához képest.

Közölték, a munkaellátottság csökkenésével arányosan romlik a vállalkozások likviditási helyzete. Az ÉVOSZ szerint az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál nemcsak a számlák határidőn túli kifizetése okoz gondot, hanem a teljesítések leigazoltatása is. Ezért a szervezet az államkincstár részéről történő gyorsított számlakifizetéseket, valamint az elvégzett munkák gyorsabb leigazolását szorgalmazza.

Az ÉVOSZ szerint a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek az ingatlanfejlesztőket és a lakosságot is ösztönözniük kell lakásépítési- és felújítási munkákra, ami azért kiemelten fontos, mert a március-áprilisban indított lakóingatlan
velemenyezd, 2020. április 30. csütörtök, 22:01
Kásler: 16 Pest megyei köznevelési intézményt fejleszt a kormány
Kásler Miklós közölte: a Nemzeti Köznevelési és Infrastruktúra Fejlesztési Program következő állomásaként négy új iskola épül és 136 új tanteremmel bővítenek meglévő iskolákat Budapest környéki településeken.

A fejlesztés 14 ezer gyermeket érint - tette hozzá.

A tárcavezető elmondta: a 21. század követelményeinek megfelelő infrastruktúrát szeretnének kialakítani. Az új iskolák építésekor a legfontosabb szempontok, hogy legyenek egészségesek, energiatakarékosak, legyen alacsony az épületek szén-dioxid-kibocsátása és legyenek felszerelve a legkorszerűbb oktatási eszközökkel.

Hozzátette: az iskolaudvarok és környezetük kialakításában fontosak lesznek az ökológiai szempontok is.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár kiemelte: a lakosságnövekedés Budapest agglomerációjában a legnagyobb arányú, és a Központi Statisztikai Hivatal előrejelzései szerint a következő évtizedekben akár 10-20 százalékos népességnövekedés is várható, ezért szeretné a kormány növelni az iskolai
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 16:21
Városliget Zrt.: A Liget Budapest projektelemei végrehajtható építési engedéllyel rendelkeznek
Karácsony Gergely frissen megválasztott főpolgármester szerdán beszélt arról, hogy a Városligetben új épület, amelynek még nincs hatályos építési engedélye, az ne is kapjon.

A Városliget Zrt. ennek kapcsán közölte: a Liget Budapest projekt egyes építményei a Fővárosi Közgyűlés által már évekkel ezelőtt elfogadott Városliget Építési Szabályzat (VÉSZ) alapján kapták meg a végrehajtható építési engedélyeket az illetékes kormányhivataltól. A kivitelezések meghatározó hányada folyamatban van vagy lezárult, a park megújítását is megkezdték.

A VÉSZ főpolgármester által tervezett módosítása kapcsán a Városliget Zrt. kiemelte: annak elfogadása ugyan Fővárosi Közgyűlési hatásköre, de a döntés előkészítésének elemeiről jogszabály rendelkezik. Ennek alapján a VÉSZ módosítását kiterjedt szakmai, civil és társadalmi egyeztetéseknek kell megelőznie, melyek az eddigi módosítások gyakorlata alapján legalább több hónapos időtartamot ölelnek fel. Mindezek fényében kijelenthető, hogy a Városliget Építési
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 14:51
A magyar lakásállomány nagy része felújításra szorul
A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ), az építőipari segédanyagokat gyártó Mapei Kft., valamint az Épületszigetelők, Tetőfedő, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy az építtetőknek számolniuk kell a kivitelezések elhúzódásával és a munkadíjak, illetve az anyagárak emelkedésével. A MÉASZ azt javasolja az építtetőknek, hogy felújításkor kössenek szerződést a kivitelezővel, amely a számlákkal együtt garanciaként is szolgál.

A Mapei Kft. a lakásépítések és felújítások felfutása miatt a hőszigetelés iránti igény növekedésére számít, főként az őszi időszakban, a MÉASZ azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakossági megrendelésállomány kétszámjegyű visszaesést mutat az ősz elején az előző év azonos időszakához képest. A szövetség szerint mindez az építőipari vállalkozások kapacitáshiányával magyarázható, ebből következően egyelőre csak azok a kivitelezések indulnak el, amelyekre a cégek több hónappal korábban leszerződtek, továbbá
velemenyezd, 2019. szeptember 17. kedd, 13:11
Elemzők: az építőipari kapacitások szűkössége és a rossz időjárás fékezi a lakásépítést
Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán kiadott jelentése szerint az első fél évben 6472 új lakás épült, 0,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 18 227 volt, 0,9 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában emlékeztet arra, hogy 2016 eleje óta 75 966-tal több engedélyt adtak ki, mint amennyi lakás megépült, ami tükrözi a kivitelezések igen jelentős csúszását. A kivitelezéseket a munkaerő- és kapacitáshiány hátráltatja.

A lakások felépülését az is lassíthatja, hogy 2023-ig kaptak haladékot a kedvezményes lakásáfára azok a lakások, amelyek tavaly novemberig márrendelkeztek építési engedéllyel. A kedvezményes lakásáfa kivezetésének hatása az építési engedélyek számának megtorpanásában is tükröződik, a családvédelmi akcióterv azonban új lendületet adhat az építkezéseknek - tette hozzá.

Az idén és jövőre lakásátadási
velemenyezd, 2019. július 31. szerda, 12:01
Elemzők szerint a kedvezményes áfa kivezetése miatt csökkent az építési engedélyek száma
akcióterv új lendületet adhat az építkezéseknek.

A Takarékbank elemzője szerint az idén és jövőre jelentős lakásátadási hullámra lehet számítani, amit némileg lassíthat, hogy 2023-ig kaptak haladékot a kedvezményes lakásáfa megtartására a tavaly november 1. előtt építési engedéllyel rendelkező lakásokra.

A társasházépítések és az ingatlanfejlesztések döntő része Budapesten zajlik, a lakásátadások száma idén és jövőre a fővárosban meghaladhatják a 10 ezret, országosan pedig a 25 ezret. A kivitelezéseket ugyanakkor hátráltatja a munkaerő- és kapacitáshiány, egyes tervezett társasház beruházásokat már visszavontak, így feltehetően nem épül annyi lakás, mint ahány engedély kiadására sor került - írja Suppan Gergely.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője azt emelte ki, hogy a kiadott építési engedélyek száma éves szinten Budapesten és a nagyobb városokban esett vissza leginkább, 8-9 százalékkal. Szerinte is nagy szerepe lehet ebben az 5 százalékos áfa év végikifutásának, mivel 2020-tól
velemenyezd, 2019. május 06. hétfő, 13:36
Képek, videók
Koronavirus - a megmentő.
menusgabor
2020. május 03. vasárnap, 18:51
Idő lassulása
sacimama
2014. március 27. csütörtök, 18:21
őrá lehet számítani
borcsa30
2008. június 29. vasárnap, 22:10
vállalkozás
jns
2010. augusztus 24. kedd, 20:47
családi vállalkozásban.jp
agica2004
2010. február 08. hétfő, 14:52
Kockázatos vállalkozás
zsim
2009. október 25. vasárnap, 19:19
Vállalkozás1500.jpg
hollygergo
2009. március 16. hétfő, 20:09
angol foglalkoztató (1).J
dnemethk
2016. április 22. péntek, 07:06
angol foglalkoztató (2).J
dnemethk
2016. április 22. péntek, 07:06
angol foglalkoztató (3).J
dnemethk
2016. április 22. péntek, 07:06
angol foglalkoztató (4).J
dnemethk
2016. április 22. péntek, 07:06
angol foglalkoztató (5).J
dnemethk
2016. április 22. péntek, 07:05
napló és foglalkoztató (4
dnemethk
2016. április 20. szerda, 18:37
napló és foglalkoztató (3
dnemethk
2016. április 20. szerda, 18:37
napló és foglalkoztató (2
dnemethk
2016. április 20. szerda, 18:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.