Belépés
2020. július 07. kedd | 28. hét | 189. nap | 18:01 | Apollónia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Jézus az autóban -Mihályi Miklós atya misézett
Áll a tavaszi napfényben, a patinás templom előtt az atya. Mosolyog, olyan igazi, tiszta mosollyal, ahogyan csak kevesen tudnak. Szemben vele egy egész parkolónyi autó, benne családokkal. Senki nem száll ki, senki nem indulhat el a templom felé, nem ülhet be a padba. Az autó most a biztonság. Az atya pedig az, aki tűzön-vízen-koronavíruson át is megtartja a szentmisét. Húsvét után az irgalmasság vasárnapján is Mert ilyen az emberi agy: nem ismer lehetetlent. Ha pedig korlátok közé szorítják, akkor a legkreatívabb. A Szentlélek pedig ilyenkor mindig besegít.
Ez a fajta, problémát nem ismerő emberi képesség a járvány kitörése óta (is) számtalanszor megmutatkozott: miséztek már papok a hívek fényképeivel telerakott üres templomban, imádkoznak delente élő közvetítés formájában, és egyre több az online hittanóra is... most pedig itt van az autós mise egy Fejér-megyei kis településen, Előszálláson. Mihályi Miklós atya az autós mozik mintájára találta ki formabontó kezdeményezést, s ezzel bebizonyította: ha fontos ügyről van szó, annak egy világméretű járvány sem állhat útjába.
Nagyobb kép Link
............


Van egy történet egy jelentéktelen kis hajócsavarról, aki egy nap úgy dönt, pihen egyet, nem tartja tovább a hozzá rögzített két vaslemezt. Erre aztán kitör a pánik a hajón, mert kiderül, hogy ha ez az apró csavar nem teszi a dolgát, akkor még a hatalmas vasgerendák, sőt, az egész hajó szerkezete veszélybe kerül. Végül a csavar meggondolja magát, és annyit mond: ,,Maradok, ahol vagyok."
Ez a történet kiválóan példázza, hogy a legkisebb részletek, a legláthatatlanabb emberek, tettek pontosan ugyanolyan fontosak, mint a nagy, látványos dolgok, szavak. Sőt, sokszor fontosabbak is. Egy kis település apró közössége, egy szelíd kezdeményezés, egy, csupán néhány tucat ember számára lelki töltekezést adó ötlet is pontosan ugyanolyan súllyal, jelentőséggel bír, mint egy hatalmas, sok százezreket megmozgató esemény. Mert minden egyes tett számít, amit másokért teszünk, s minden egyes ember számít, aki felé megmozdulunk, lépünk egyet.
Mihályi Miklós atya kiváló ötlete elsősorban az előszállási hívők számára szép élmény, hiszen ők azok, akik ott ülnek az autóikban, látják az Oltáriszentséget, együtt lehetnek, de mégis biztonságban, s megkaphatják az atya áldását az egészségügyi előírások maximális betartása mellett. Ám, ha egy kicsit továbbgondoljuk a történetet, itt ennél sokkal nagyobb dologról van szó, nem csak egy falu közösségéről és a plébánosukról. Az előszállási autós mise lényege a kitartás, a közösségért való cselekvés, az akadályt nem ismerő gondolkodásmód, és a példamutatás. Hogy így is lehet. Hogy mindent lehet. És hogy Jézus nem csak mindenhol, de mindenhogyan is jelen van.
https://www.iec2020.hu/sites/default/files/styles/paragraph_galler y/public/image/2020/04/19/eloszallas3.jpg?itok=dUEJ7lRr beledobott egy kis kavicsot a nagy tóba. A kavics csak egy pillanatig látszott, de a tó minden egyes vízcseppjére hatással van még nagyon hosszú ideig. Jó lenne, ha minél többen példát vennénk róla, és tudatosítanánk, hogy mindig érdemes tenni, egy emberért is, tízért is, húszért is. Mert nem a tett ,,mérete" számít, hanem a tisztasága. Nem a látványossága, hanem épp a csendessége.
............................Forrás: NEK 2020.04.19
maroka, 2020. április 19. vasárnap, 16:03
Címkék: Mihályi Miklós, autóban -Mihályi, tavaszi napfényben, patinás templom, egész parkolónyi, templom felé,
Kommentek
Krisztus teste
...............
Mihályi Miklós előszállási plébános szavait változtatás nélkül adjuk közre:

,,Vágyva vágytam rá, hogy ezt a húsvéti vacsorát elköltsem veletek, mielőtt szenvedek." (Lk 22.15) E szavakkal fejezi ki Jézus apostolainak belső vágyát, hogy mennyire szeretne velük eggyé lenni, eggyé válni.
Majd a nekik nyújtott kenyérben és borban titokzatos módon önmagát nyújtja nekik, tanítványai pedig elfogadják, befogadják őt és ez örökre megpecsételi sorsukat, végérvényesen Krisztushoz tartoznak. Ezt az egységet őrzi az Egyház 2000 év óta és az Eucharisztiából táplálkozva újra és újra erőt és reményt merít földi és örök élete számára. Amint a növény, ha nem kapja az éltető esőt, úgy a keresztény lélek is sorvad, ha távol marad az Oltáriszentség vételétől. ,,Ha nem eszitek az
Emberfia testét, nem lesz élet bennetek!"(Jn 6.53). Bennem papként ez az élet
maroka, 2020. május 04. hétfő, 16:09
Jézus átlép minden korlátot, ledönt minden akadályt.
,,karanténkereszténységet" érnek tetten. Járják az országot, és önkéntes munkában segítenek, felkarolnak, támogatnak és hírét viszik a legkisebb, legegyszerűbb kezdeményezéseknek is. Mindenhol ott vannak, mindenhol ott akarnak lenni. Jelenlétük arra emlékeztet: az Igét elsősorban nem szavakkal, hanem, tettekkel kell hirdetni.
Az előszállási atya teljes védőfelszerelésben sterilizált zacskóba zárt ostyával áldoztatott újabb autós miséjén, amin megint többen voltak, mint az előző héten. Mihályi Miklós atya jövő héten keresztelni is fog - az autós mise keretében.
Anyák napja van. Mihályi Miklós atya a mai misén kitette az oltárra azt az ajándékot, amit 11 évvel ezelőtt kapott az édesanyjától a születésnapjára. Ez volt az utolsó emléke tőle, mielőtt az asszony eltávozott volna az élők közül. Az anyaság is forrás. A születés, az élet forrás
Emlékezzünk ma arra is, micsoda önfeláldozás van az anyaságban, mennyi leleményesség, erő, szeretet és önzetlenség kell ahhoz, hogy
maroka, 2020. május 04. hétfő, 16:00
Koronavírus - Autósmiséket tart egy Fejér megyei plébános
A plébános elmondta: az első autósmisét húsvétvasárnap tartották. A kicsi, ötven templomlátogatót számláló egyházközség vezetője nem akarta, hogy szétessen a közösség a járvány és a korlátozások miatt, ugyanakkor az egészségügyi előírásokat sem szerette volna megszegni.

Felidézte: a Velencei-tó partján eltöltött gyermekkori nyarai, az esti autósmozizások adták az ötletet, hogy kidolgozza az autósmise szabályrendszerét.

Az autók öt perccel a szentmise előtt gördülhetnek a templom elé, szembe a templomajtó elé költöztetett oltárral. Az autók ablakait csak egy oldalon lehet lehúzni, hogy "még véletlenül se vigyen át vírust egy kis szellő", az áldozást pedig lélekben végzik.

A sofőrök egyben ministránsok is, átváltoztatásnál és úrfelmutatásnál a megszokott csengők helyett az autókürtök szólnak - mondta.

A szentmise végén a plébános minden autót külön-külön megáld, ez egyben az elbocsátás is. A plébános tehát egyben forgalomirányító is, aki megkapta az áldást, annak el kell indulnia,
velemenyezd, 2020. április 21. kedd, 10:21
Soltész: elengedhetetlen a felelős gondolkodás
iránymutatás jelenthet kiutat. Nagy kérdés, hogy képesek leszünk-e csökkenteni a szegények számát, kiállni minden életért, felvállalni hitünket, tenni az üldözöttekért - fűzte hozzá.

Soltész Miklós örvendetesnek nevezte, hogy 2010 óta 30 százalékkal csökkent az abortuszok száma, ugyanakkor sajnálatos - tette hozzá -, hogy így is 28 ezer műtétet végeznek el.

Soltész Miklós szólt az állam és az egyház formálódó kapcsolatáról is, jó példaként említve az egyházi iskolák számának növekedését.

Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele felidézte, hogy az 5. alkalommal megrendezett konferencia az emberek egymás iránti felelősségének kérdését feszegeti, ezen kívül olyan kérdésekre keres választ, hogy ki az ember, mi az ember.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke azt hangsúlyozta, hogy az emberi életet a maga teljességében kell szemlélni. Rámutatott arra, hogy az individualista szemlélet megrontja az emberek világhoz és egymáshoz fűződő kapcsolatát. A
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 16:49
Nagy Gábor és Paszkál Gilevszki kapta a 2019-es Balassi Bálint-emlékkardot
elismerés a magyar irodalmi életben évtizedek óta széles körben elismert költőket, valamint a magyar irodalmat és benne Balassi költészetét fordító európai szellemiségű külföldieket jutalmazza.

Papp Endre irodalomtörténész, a Hitel folyóirat főszerkesztője laudációjában úgy fogalmazott: Nagy Gábor munkásságán elsősorban Ady Endre és József Attila hagyott nyomot, de a költő "átengedi szellemén a magyar lírai hagyomány megannyi áramlatát, átszínezik verseinek szövetét a mesterek" Csokonaitól Vörösmarty Mihályig, Tamási Árontól Radnóti Miklósig, de Kányádi Sándor, Csoóri Sándor vagy Márai Sándor motívumkincsei fellelhetők benne.

A költő az elismerés átvételekor kiemelte: minden magyar költő számára különleges megtiszteltetés a Balassi Bálintról elnevezett díjat átvenni. "Balassi az első nagy magyar költő, a versformák és a magyar nyelv különleges művésze" - emelte ki.

Nagy Gábor költő, irodalomtörténész, a Hitel folyóirat rovatvezető szerkesztője 1972-ben született Körmenden. Több mint 10
velemenyezd, 2019. február 13. szerda, 18:52
Vívó ob - Két címvédés a csapatoknál
helyért:BHSE-Vasas II. 45-39

döntő:OMS-Tata - BVSC 45-35

Végeredmény: 1. OMS-Tata (Büki Lili, Gnám Tamara, Kovács Sarolta, Kun Anna), 2. BVSC (Borsody Emma, Révész Julianna, Szabó Laura, Turcsák Bianka), 3. BHSE (Budai Dorina, Muhari Eszter, Szombath Barbara, Várnai Vivien)

férfi tőr:

----------

elődöntő:Törekvés-UTE 45-20FTC-BHSE 45-39

a 3. helyért:BHSE-UTE 45-38

döntő:Törekvés-FTC 45-23

Végeredmény: 1. Törekvés (Dósa Dániel, Frűhauf Benjamin, Mátyás Bálint, Mihályi Andor), 2. FTC (Horváth Soma, Szabados Kristóf, Széki Bence, Szemes Gergő), 3. BHSE (Bellovicz Gábor, Kiss Dániel, Liszkai Tamás, Németh András)

női tőr:

--------

elődöntő:Törekvés-MTK 45-36UTE-BHSE 45-37

a 3. helyért:BHSE-MTK 45-35

döntő:UTE-Törekvés 45-35

Végeredmény: 1. UTE (Kreiss Fanni, Mesteri Viktória, Mohamed Aida, Zámbó-Gólya Fruzsina), 2. Törekvés (Nekifor Erika, Pásztor Flóra, Szalai Szonja, Tóth Janka), 3. BHSE (Balogh Orsolya, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra,
velemenyezd, 2018. december 22. szombat, 20:22
2018. évi történelmi évfordulók 01. 27.
iskolarendszer atyja (+ 1805)
1756 - Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerző, karmester (+ 1791)
1823 - Édouard Lalo spanyol származású francia zeneszerző (+ 1892)
1832 - Lewis Carroll angol író, matematikus, fényképész (+ 1898)
1839 - Pavlo Platonovics Csubinszkij ukrán költő (+ 1884)
1872 - Aschner Lipót magyar üzletember (+ 1952)
1877 - Matija Slavič szlovén teológus, fordító, egyetemi rektor (+ 1958)
1885 - Jerome David Kern amerikai zeneszerző (+ 1945)
1889 - Mihályi József magyar precíziós műszerész (+ 1978)
1896 - Agustín Muñoz Grandes spanyol tábornok, falangista politikus, a Kék Hadosztály parancsnoka (+ 1970)
1903 - John Carew Eccles Nobel-díjas ausztrál neurofiziológus (+ 1997)
1904 - Gaál József agrármérnök, Kecskemét város főintézője (+ 1993)
1909 - Vera Dulova orosz hárfaművész (+ 2000)
1924 - Sabu indiai születésű amerikai színész (+ 1963)
1929 - Garai Gábor Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító (+
skorpiolilike, 2018. január 29. hétfő, 18:27
Képek, videók
0 váci mihályi vers - vég
lovaszmarika
2014. július 28. hétfő, 13:55
A Döry-kastély,Mihályi.j p
farkas1945
2011. február 14. hétfő, 14:30
Mihályi-kastély.JPG
farkas1945
2011. február 14. hétfő, 12:10
Mihályi család.jpg
vadmacsika
2010. február 13. szombat, 21:14
Mihályi Errnő és Latabár
margoboszi
2008. március 01. szombat, 18:12
Mihályi Ági
kozeg
2006. július 05. szerda, 09:24
Mihályi Kastély.jpg
solanum
2006. május 30. kedd, 06:25
kutya autóban
eva6
2019. február 11. hétfő, 12:43
autóban.png
chillik
2017. december 05. kedd, 14:14
lovacska az autóban.jpg
agica2004
2017. augusztus 08. kedd, 19:50
Kislány kis autóban
eva6
2017. június 21. szerda, 14:26
Cicák autóban
eva6
2017. május 11. csütörtök, 07:22
Jézus autóban.jpg
kicsoda57
2017. február 17. péntek, 20:09
autóban.jpg
durcimarcika
2015. október 09. péntek, 12:02
autóban
orban47
2015. július 08. szerda, 12:04
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.