Belépés
2020. július 14. kedd | 29. hét | 196. nap | 22:44 | Örs, Stella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 14. rész (fegyverek, civil szervezetek)
Jogharmonizációs módosítást kell átültetni a hazai jogbaSimon Miklós (Fidesz) azt mondta, hogy a szigorítások érzékenyen érintik a társadalom egy bizonyos rétegét. A képviselő emlékeztetett, hogy Magyarországgal szemben kötelezettségszegési eljárás zajlik az ügyben, ezért szükség van a törvénymódosításra. Hangsúlyozta, a jogszabály az uniós irányelveknek csak azokat a részleteit ülteti át a hazai jogrendbe, amennyit a szabályozás a tagállamoktól feltétlenül megkövetel.

Stummer János (Jobbik) azt mondta, értik, hogy a javaslat jogharmonizációs célú és csak annyi változást eszközöl, amennyi feltétlenül szükségesnek mutatkozik. Ez a módosítás azonban nem időszerű és nem helyes - fogalmazott, hozzátéve: az elmúlt hetekben sok minden gyökeresen alakult át, ezért át kellett értékelni a biztonságról vallott nézeteket. Amikor a világ egyre veszélyesebb hellyé válik, akkor az élet kioltására nem alkalmas eszközök ilyen korlátozása szembemegy a társadalmi igényekkel - szögezte le.

Nacsa Lőrinc (KDNP) hangsúlyozta, Magyarországon az állampolgárokat védő, szigorú fegyverszabályozás jellemző, amit a javaslat kiegészít. Hozzátette, évről évre csökken az elkövetett bűncselekmények száma, ezen belül is csökkennek az emberölések.

Hiszékeny Dezső (MSZP) rámutatott, hogy a témában az érdemi vita már lezajlott az EU-ban. Megjegyezte, az MSZP várhatóan támogatni fogja a jogszabály megszavazását.

Vadai Ágnes (DK) azt mondta, hogy egy jogharmonizációs célú módosításról van szó, amit ebben a formában támogatni tudnak.

Keresztes László Lóránt (LMP) arról beszélt, hogy az átsorolások miatt a hazai gyártók piacokat fognak veszíteni.

Ezt követően Sneider Tamás levezető elnök lezárta az általános vitát.

Államtitkár: a kormány elkötelezett a civilek irányábaAz egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény módosításának általános vitájában Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára expozéjában arról beszélt: Magyarországon mintegy 61 ezer civil és nonprofit szervezet működik, amelyek támogatása 2010 óta 144-ről 370 milliárd forintra nőtt.

Hangsúlyozta: a rendszer célja kettős: egyfelől szakmai programok megvalósítása, működési feltételek biztosítása, ugyanakkor ösztönzés, hogy saját bevételekre tegyenek szert, például adománygyűjtés révén.

Fontosnak nevezte a szervezetek terheinek csökkentését, mondván, a jelentős adminisztráció céljaik megvalósításától vonja el az időt, energiát.

Jelezte: a Falusi Civil Alap elindulásával ötmilliárd forintos kerettel támogatják a kistelepüléseken működő szervezeteket, kiemelve, hogy a helyi hatókörű civil szervezetekben a viszonyokat ismerő polgármesterek több esetben vezető szerepet vállalnak. A cél az, hogy ez ne jelentsen hátrányt.

Orbán Balázs hangsúlyozta: ez a törvénymódosítás is mutatja a kormányzat elkötelezettségét a civil szektor irányába, megemlítve, hogy a civil törvény hatálybaléptetése óta nem csupán a támogatási keret jelentős növelése valósult meg, hanem a pályázatbarát intézményrendszer megteremtése is.

Fidesz: fontos a polgármesterek összeférhetetlenségének megszűnése

Nagy Csaba (Fidesz) a polgármesteri összeférhetetlenség felszámolása kapcsán arról beszélt: a Magyar falu program bővül az ötezer főnél kisebb településeken; ezek civil szervezeteinek teszi lehetővé a támogatást akkor is, ha annak egyik vezető tisztségviselője polgármester, ami több ezer szervezetet érint.

Hangsúlyozta: az ezen szervezeteknek nyújtott támogatás is hátrányokat enyhít. Mint mondta, fontos e tömörülések értékmegőrző és -teremtő munkája és az a cél, hogy "a vidéki élet ne életminőség közötti, hanem életstílus közötti választás legyen".

Hozzátette: felesleges, a helyi önszerveződést gátló adminisztrációs kötelezettséget is megszüntet a módosítás.

KDNP: időszerű a közösségek támogatása, megerősítése

A magyar emberek életminőségét javítja a szabadidő minőségi, hasznos eltöltése közösségi programok, tevékenységek keretében, amelyek az egyéneket összetartó, szolidáris közösséggé formálják - kezdte felszólalását Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka, hozzátéve, a civil szervezetek egyaránt fontosak a falvakban és a nagyvárosok elidegenedő légkörében, azok "biztonságot és a valahová tartozás élményét nyújtó közösségek".

Arra emlékeztetett: 2017 végén már egyszerűsítette a működésüket egy törvénycsomag, a cél pedig az, hogy minél kevesebb időt töltsenek adminisztrációval az e tömörülésekben tevékenykedők, megemlítve azt is, hogy a jövőben is bővülnek a szervezetek rendelkezésére álló források.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 23:34
Címkék: Simon Miklós, Stummer János, Nacsa Lőrinc, Hiszékeny Dezső, Vadai Ágnes, Keresztes László Lóránt,
Kommentek
Koronavírus - Új érméket bocsátott ki az MNB a vészhelyzetben helytállók tiszteletére
formáló érmekép méltó módon reprezentálja az egész ország összefogását és plasztikusan fejezi ki az elismerést - emelte ki, hangsúlyozva: az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása mellett az értékőrzés, figyelemfelkeltés és az ismeretterjesztés kulturális missziójának a felvállalása és a nemzeti kincsek kiemelése. Mint mondta, a veszélyhelyzet mindenki számára nehéz időszak volt, de az egészségügyben, a kereskedelemben, logisztika vagy az oktatás területén dolgozók és a civil szervezetek ezekben az időkben hétköznapi hősökként álltak helyt.

Az ünnepélyes kibocsátás alkalmából átadták a Tisztelet a vészhelyzet hőseinek elnevezésű tematikus pályázat díjazottjainak járó pénzjutalmat és elismerő oklevelet, és az érmék elsőnapi vereteinek tiszteletpéldányát. A győztes a hódmezővásárhelyi Kovács Krisztina grafikus lett.

Hergár Eszter, az érmepályázatot koordináló társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatóság vezetője elmondta, hogy 345 pályázat érkezett be április 18. és május 10.
velemenyezd, 2020. július 14. kedd, 17:02
Krónika 7. rész (határozathozatalok, napirend után)
döntésével felhívta a kormányt arra, hogy az uniós hitelfelvétel során tartsa be azt az alapelvet, hogy az azonos helyzetben lévő tagállamok azonos elbánásban részesüljenek, a gazdagabb tagállamok polgárai pedig ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országok polgárai.

A parlament kikötötte azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni, politikai pártok és "politikai tevékenységet végző, civilnek álcázott szervezetek" uniós forrásból nem támogathatók; a források politikai és ideológiai feltételekhez kötése pedig elfogadhatatlan a jogállamiság címszó alatt.

Az önkormányzatok korlátozhatják a magánszálláshelyek kiadását

Az Országgyűlés lehetővé tette, hogy az önkormányzatok időben korlátozhassák a magánszálláshelyek kiadását.

A képviselők 149 igen szavazattal, 1 nem ellenében és tartózkodás nélkül hagyták jóvá a kormány ezt célzó módosító javaslatát.

A Ház döntése alapján a települések, a budapesti
velemenyezd, 2020. július 14. kedd, 15:43
Koronavírus - A Párbeszéd nem vesz részt az uniós gazdasági intézkedésekről szóló határozati javaslat szavazásá
Tordai Bence egy keddi, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a parlament arról a "zsarolólevélről" szavaz, amit a Fidesz el akar vinni az Európai Tanács ülésére. Ez a szavazás nem egy valódi aktus, hanem "Orbán Viktor tárgyalási pozícióinak az építgetése - fogalmazott.

Európa annyit akar, hogy a gazdaság újjáépítésére és a társadalmi válság kezelésére szánt pénzt ne a miniszterelnök barátai és a "hozzá közel álló fideszes oligarchák lopják el" - jelentette ki.

Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója azt mondta, hogy a Fidesz hazudik az uniós mentőcsomagról. Annak döntő többsége nem hitel, mert olyan adók és vámok formájában növelné az EU forrásait, amelyekről évek óta folyik a vita - emelte ki. Hozzátette, az indítványnak van egy hosszú távú pénzügyi kötelezettségvállalásról szóló eleme is, de ez éppen az európai szolidaritást növeli és azokat az alacsonyabb jövedelmű, gyengébb gazdaságú államokat szolgálja, mint például Magyarország.

Az uniós javaslat jogállamisági
velemenyezd, 2020. július 14. kedd, 14:02
Antiszemita jellegű gyilkosság miatt rendelt el pert a párizsi ügyészség egy nagy visszhangot kiváltó ügyben
Korábban nem szándékos emberölés miatt folyt ellenük eljárás.

A 85 éves Mireille Knoll késszúrásokkal teli, részben megégett holttestére 2018. március 23-án találtak rá abban a párizsi lakásban, ahol egyedül élt. Az asszonyt 11 késszúrással ölték meg, a lakásban legalább öt helyen gyújtottak tüzet szándékosan. Az eset óriási felháborodást váltott ki Franciaországban, a zsidó szervezetek és a politikai pártok pár nappal később többezres tiltakozó menetet szerveztek az antiszemitizmus ellen Párizsban.

Az előzetes letartóztatásba került két gyanúsítottat egyből azzal vádolták, hogy valós vagy vélt vallási hovatartozása miatt ölték meg otthonában az idős zsidó asszonyt, akit ki is raboltak, de végül csak szándékos emberölés miatt indult ellenük eljárás. A nyomozók feltételezése szerint az áldozat rablás áldozata lett, jóllehet nagyon szerény körülmények között élt lakótelepi otthonában, és a rablás ismeretlen okok miatt végződött emberöléssel.

Az egyik gyanúsított egy jelenleg 30 éves férfi,
velemenyezd, 2020. július 13. hétfő, 16:41
Terrorizmus - Elfogtak két terroristagyanús szíriai férfit Németországban
A különleges rendőri egységek mozgósításával elfogott férfiak egyike az ügyészség szerint az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorhálózat szíriai szervezeteként számon tartott - mára a Haját Tahrír as-Sám elnevezés használatára áttért - an-Nuszra Front tagja volt, és 2012. július 10-én részt vett a szíriai hadsereg egy alezredesének kivégzésében.

A másik férfi a gyanú szerint az an-Nuszra Front támogatója volt, és megörökítette az életét súlyos bántalmazások után elvesztő katona kivégzését. A háborús bűncselekményt dicsőítő szavakkal kommentálta. A felvételt azzal a szándékkal készítette, hogy felhasználja a dzsihadista szervezet propagandájában.

A gyanúsítottak életkorát nem közölték, és azt sem, hogy mikor és hogyan kerültek Németországba.

A német hatóságok az utóbbi években több szíriait fogtak el a hazájukban 2011 óta zajló polgárháborúban elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt. Vannak köztük a Bassár el-Aszad vezette rezsim ellen lázadó szervezetekhez sorolt emberek mellett
velemenyezd, 2020. július 13. hétfő, 16:12
Török miniszter: Ankara tájékoztatni fogja az UNESCO-t a mecsetté nyilvánított Hagia Sophia átalakításáról
Az UNESCO a pénteki török bejelentést követő közleményben jelezte, hogy a szervezet világörökségi bizottsága a következő ülésén meg fogja vizsgálni az épület világörökségi státuszát. "Az UNESCO felszólítja a török hatóságokat, hogy késedelem nélkül kezdeményezzenek párbeszédet annak érdekében, hogy elejét vegyék bármely káros behatásnak ezen kivételes örökség egyetemes értékével kapcsolatban, amelynek óvottságát a Világörökségi Bizottság a következő ülésén megvizsgálja" - fogalmaztak.

Cavusoglu hétfőn azt mondta, hogy csodálkozva fogadták az UNESCO kijelentéseit. A török diplomácia vezetője nyomatékosította: tiszteletben tartják azoknak a preferenciáit, akik azt akarják, hogy a Hagia Sophia "szövetét" ne érje kár. "Akkor károsodott, amikor évekkel ezelőtt mecsetként állt szolgálatba? Nem károsodott" - húzta alá, arra utalva, hogy a bizánci építésű székesegyházat 1453-ban az akkori Konstantinápoly bevétele után mecsetté alakították át. Cavusoglu mindazonáltal leszögezte: meg kell óvniuk azt az
velemenyezd, 2020. július 13. hétfő, 15:11
Kína szankciókkal válaszol az ujgurok miatt tett amerikai lépésekre
legmagasabb rangú kínai tisztségviselő, akire Washington szankciót rótt ki. A döntés értelmében az érintett tisztségviselőktől és családtagjaiktól megtagadják az amerikai vízumot, az Egyesült Államokban található vagyoni eszközeiket befagyasztják, valamint ettől kezdve bűncselekménynek minősül, ha bárki pénzügyi tranzakciót folytat velük az Egyesült Államokban.

A csaknem 22 millió lakosú Hszincsiangban mintegy tízmillió, zömében muszlim vallású, a türk népcsoporthoz tartozó ujgur él. Jogvédő szervezetek szerint a területen csaknem egymillió muszlimot - az ujgur és kazah kisebbségek tagjait - zártak akaratuk ellenére átnevelő táborokba. Kína álláspontja szerint azonban Hszincsiangban a terrorellenes küzdelem részeként önkéntes alapú szakképzést biztosítanak mindazoknak, akiknek az életére "hatással volt a terrorizmus, és radikalizálódtak". Peking tagadja azt a vádat, amely szerint a muszlimokat rossz bánásmódban részesítenék vagy bántalmaznák, és sikerként könyveli el, hogy az elmúlt több mint három
velemenyezd, 2020. július 13. hétfő, 11:11
Eredeti formájában építik újjá a Notre-Dame-ot
a ledőlt tornyot az eredeti formájában újjáépíteni, és ez lenne ,,a legegyszerűbb, leggazdaságosabb, leggyorsabb és legészszerűbb megoldás".
Philippe Villeneuve július 9-én egy háromezer oldalas tervet mutatott be a tetőszerkezet és huszártorony felújítására, amelyet négyórás ülése után az illetékes testület egyhangúlag elfogadott.
A tavaly áprilisi, az egész világot megrázó tűzvészt követően több mint 900 millió eurónyi felajánlás érkezett mecénásoktól, nagyvállalatoktól és szervezetektől, valamint egyszerű hívektől a világ minden tájáról a helyreállításra. A tűz másnapján megkezdett épületstabilizálási munkát azonban a munkásokat fenyegető ólommérgezés veszélye miatt júliusban három hétre leállították, ősszel és télen viharok nehezítették, márciusban pedig a koronavírus-járvány miatt állították le több mint egy hónapra a munkálatokat.
A székesegyház előtti teret május 31-én nyitották meg a nagyközönség számára, és szeptember vége előtt befejeződik a leomlott huszártorony körüli
maroka, 2020. július 11. szombat, 18:46
Képek, videók
Magyar Civil Szervezetek
kmmmarika
2009. július 28. kedd, 09:52
Simon Miklós - Balaton.jp
isti53
2011. január 21. péntek, 18:55
20130325-stumpf-istvan -la
agica2004
2013. május 01. szerda, 18:14
20130325-stumpf-istvan -ad
agica2004
2013. május 01. szerda, 18:13
jaguar-temple-tracy-st um.
jegesmedve21
2012. március 12. hétfő, 15:45
indian-fantacy-tracy-s tum
jegesmedve21
2012. március 12. hétfő, 15:45
int_stumpy.jpg
boraborella
2011. június 29. szerda, 12:06
stumps.jpg
tvsz
2008. május 14. szerda, 23:00
József Lőrincz
dandej
2019. február 20. szerda, 21:40
szabó lőrinc késő.jpg
liliana01
2018. november 23. péntek, 19:49
Lőrincz Tamás.jpg
menusgabor
2018. november 01. csütörtök, 22:41
Árokháti Lörinc 01.jpg
chillik
2018. július 01. vasárnap, 09:26
Árokháti Lörinc 02.jpg
chillik
2018. július 01. vasárnap, 09:25
Árokháti Lörinc 03.jpg
chillik
2018. július 01. vasárnap, 09:25
Árokháti Lörinc 04.jpg
chillik
2018. július 01. vasárnap, 09:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.