Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 14:18 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Közös dizájn inkubációs program indult gyártóknak és formatervezőknek
A gyártásfejlesztés mellett az inkubációs program célja, hogy enyhítse a világjárvány okozta gazdasági helyzet következményeit - közölte a MDDÜ hétfőn az MTI-vel.

Mint írják, a gyártók és tervezők egy közösen átgondolt, részletesen kidolgozott pályázati anyaggal jelentkezhetnek a programra, amely elsősorban bútor, lakáskiegészítő és textil termékek megvalósításához nyújt pénzügyi támogatást.

A legjobbnak ítélt pályázók a termékek véglegesítésére és gyártására fordíthatják a vissza nem térítendő támogatást. A világjárvány által előidézett gazdasági helyzetre való tekintettel a támogatási keret fedezi a projekttel összefüggésben a gyártás, a munkabér, a tervezői díj, az eszköz-és anyagbeszerzés, valamint egyéb területek finanszírozásának egy előre meghatározott részét.

A kiírás szerint a pályázatnak tartalmaznia kell a gyártó és diájner szakmai önéletrajzát, a projekt megvalósításának ütemezését, a költségtervet is ismertető szakmai programot, valamint a vizuális dokumentációt, ha szükség van rá a gépek és munkafolyamatok listáját és a szériában gyártható termék eladhatóságát. A pályázati kiírás az anyagkategóriákat nem korlátozza.

A pályamunkákat az iparági szakembereiből álló bírálóbizottság értékeli az eredetiség és megvalósíthatóság, valamint az exportképesség szempontjait kiemelten figyelve. A zsűri tagjai többek között a szériagyártás teljesíthetőségét, a futamidő és költségtervezés megvalósíthatóságát, valamint a fenntarthatósági szempontokat vizsgálják.

A pályázat mellett a gyártók és formatervezők együttműködését egy Speed Dating nevű online üzleti találkozó megrendezésével is segíti az ügynökség. A találkozó június 10-én lesz, amelyre előzetesen regisztrálni kell a designlab@hfda.hu e-mail címen.

A virtuális rendezvényen a gyártók és a dizájnerek 15-20 perces webkamerás interjúkon ismerhetik meg egymást és mérhetik fel a közös munkában rejlő lehetőségeket. A létrejövő gyártó-tervező párosok pályázati munkáinak elkészítésére mintegy 2 hónap áll rendelkezésre.

A közlemény idézi Bata-Jakab Zsófiát, az MDDÜ vezetőjét, aki szerint hazánkban egyelőre még kevés, ám annál jobb példák vannak a gyártók és formatervezők közötti projektmunkákra. A Magyar Divat & Design Ügynökség célja, hogy minél több szereplő éljen a gyártói és tervezői oldal közötti kollaboráció lehetőségével, hiszen ez lehet a kulcsa a hazai színtéren való sikeres helytállásnak - tette hozzá.

"A design LAB keretében megvalósult eredményes társulásokkal arra szeretnénk ösztönözni a szereplőket, hogy a jövőben önállóan is kezdeményezzenek hasonló együttműködéseket, felismerve a gyártók és tervezők közötti kooperáció előnyeit, amelyek most fontosabbak, mint valaha" - fogalmazott az MDDÜ vezetője.

A design LAB inkubációs program a francia dizájnintézet, a VIA (Valorisation de l'Innovation dans l'Ameublement) együttműködésével valósul meg. Szakmai partnerként a francia intézet a pályaművek értékelésében is részt vesz.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 11. hétfő, 16:32
Címkék: Speed Dating, Bata-Jakab Zsófiát, Magyar Divat, Design Ügynökség, gyártásfejlesztés mellett, inkubációs program,
Kommentek
Moholy-Nagy-ösztöndíjasok kiállítása nyílt a Fugában
Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) elnöke a kiállítás megnyitóján hangsúlyozta: a mintegy harmincéves hagyománnyal rendelkező Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj fiatal formatervezőknek ad hat hónapon keresztül havi százezer forintos támogatást, valamint szakmai segítségnyújtást.

"Ez a támogatás részleges önállóságot, részleges költségtérítést biztosít ahhoz, hogy a fiatalok minősített ötletüket elvigyék a termék, de legalább a prototípus elkészítéséig" - tette hozzá az elnök.

Hangsúlyozta: bátorítják a pályázatban azokat, akik vállalkozói-kivitelezői háttérrel rendelkeznek. A mostani kiállításon a hat kiállító közül négynek már sikerült megnyerniük egy-egy cég hozzájárulását- tette hozzá.

Mint mondta, a szabadon választott tervezői feladatok megoldása mellett az idei pályázaton lehetőség nyílt gyártói együttműködéssel kidolgozott tervek megvalósítására, valamint elméleti kutatási téma feldolgozására is.

Felhívta a figyelmet Sass-Hegedűs Ágnes exkluzív
velemenyezd, 2016. február 29. hétfő, 20:11
MoholyKozma2013 - Fiatal alkotók munkái az IMM-ben
A formatervezés és az iparművészet között nincs éles határ, noha az ipari háttér visszaszorulása óta a formatervezőknek talán nehezebb a dolga - mondta el a tárlat csütörtöki megnyitóján a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület elnöke.

Mascher Róbert hozzáfűzte: a fiatal alkotóknak szánt források az utóbbi időszakban megcsappantak, az életképes, vonzó termékekből azonban ma is sikeres vállalkozások nőhetnek ki.

Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke arról szólt, hogy a két ösztöndíj alkotóiban "az eszme és a képzelet ereje kiváltképp fókuszáltan mutatkozik meg", alkossanak bár a hétköznapi öltözet, a városi létezés, a lakókörnyezet vagy a kényelmi funkciók spektrumaiban.

Mint felidézte, "fénykorában" a Moholy-ösztöndíj sokkal több támogatottat tudott felmutatni, a Jedlik-terv - a szellemi tulajdon védelmére 2013-ban megalkotott nemzeti stratégia - azonban már azt tűzi ki célul, ha néhány év múlva a jelenleginél legalább kétszer több
velemenyezd, 2014. február 20. csütörtök, 18:35
Uniós ötletpályázat formatervezőknek
Az Európai Unió egészére kiírt pályázaton a magyar indulók dizájnterveit a projektben részt vevő soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem összegyűjti, és a bécsi Design Austriához, a zsűrizés helyszínére továbbítja - mondta Walter Katalin, az egyetem technológia transzfer irodájának vezetője az MTI-nek hétfőn.

A Redesign+ Award 2013 elnevezésű pályázatra 2013. január 31-ig olyan termékötletekkel jelenhetnek meg az indulók, amelyek használt vagy maradék anyagból, ipari nyersanyagokból vagy termékekből készülnek, és amelyek új funkciót kapnak, új értéket képviselnek. Pályázni lehet háztartás és lakás, továbbá ajándéktárgyak és kiegészítők, ékszer és divat, valamint mobilitás és nyilvános terek témakörben. A nyertesek kategóriánként ezer euró pénzjutalomban részesülnek.

A pályázatot az EU Ausztria és Magyarország közötti határon átnyúló együttműködési programja keretében hirdetik meg. A díjak átadására jövő nyáron kerül sor. A díjazott alkotásokból Bécsben és Sopronban kiállítás
velemenyezd, 2012. november 19. hétfő, 15:13
A kortárs művészetek mutatkoznak be a kassai Fehér éjszakán
A francia példa alapján megvalósuló esemény - amelynek elsődleges célja a kortárs művészeti irányzatok megismertetése és népszerűsítése - Kassa legnagyobb és az ország egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó ilyen jellegű rendezvényének számít, tavaly közel 50 ezren látogattak el rá.

A kurátor szerint a kassai békemaraton előestéjén megrendezendő, Támogatjuk a kreativitást mottójú művészeti projekt keretében egész sor koncert, zenei és táncműsor mellett több mint 30 szabadtéri installációt is bemutatnak, ezekről nagyrészt neves külföldi és részben hazai kortárs művészek gondoskodnak.

"A résztvevők válogatása az év elejétől zajlott, ma már tudni, hogy az installációk közül 19-et külföldi művészek hoznak majd létre" - számolt be az általa a Kassa - Európa Kulturális Fővárosa 2013 projekt egyik kulcsrendezvényének nevezett Fehér éjszaka előkészületeiről Zuzana Pacáková. Hozzátette: a rendezvény idei évada "maradandó nyomot is hagy maga után" egy köztéri szobor formájában, amely Dusan
velemenyezd, 2012. szeptember 25. kedd, 15:04
Bizarr formatervezői design
Bizarr formatervezői design otthonra

Humorérzékre nagy szükség van a hétköznapokban is. Akár egy parányi infantilizmus is megédesítheti az egész napot. A blődségek, a gusztus határainak feszegetése mára bevett szokás a design területén is.

A formatervezőknek manapság nem csak nívódíjakat osztogatnak, időnként megmérettetésre kerülnek a csúf, haszontalan, morbid, vagy éppen szellemesnek szánt tárgyak is. Az ,,Oops Design Awards" a kifejezetten borzalmas megjelenésű termékek éves seregszemléje.

Az alábbi ülőalkalmatosságot brit egyetemisták tervezték, amely első blikkre talán kissé bizarr módon Hannibal Lecter hátrahagyott munkájára emlékeztethet bennünket, vagy épp a Légy című népszerű horrorfilm félresikerült teleportálását juttatja eszünkbe, ahol az organikus szövetek megmagyarázhatatlan formákban burjánzanak tovább. Valójában a tervező, Charlotte Kingsnorth koncepciója szerint az elhízásra szerette volna felhívni a figyelmet. Az egyszerű bükkfa keret felfalja
1vargaildyko, 2011. június 29. szerda, 11:35
A megfizethető luxusmobil
Az utóbbi időben nem igazán találkoztunk olyan Nokia telefonnal, amelyre minden kétséget kizáróan rámondhattuk volna, hogy tökéletes. Tökéletességét nem a minél nagyobb tudásra értjük, hanem a megfelelő tudás és a megfelelő külalak kombinációjára. Hiszen ha minden csak a tudáson múlna, akkor a Windowst használó Samsung és HTC készülékek már rég világuralomra törtek volna, és az iPhone sehol sem lenne.

Első ránézésre rögtön a Nokia 8800 és annak variánsai ugrottak be. Fémből készült burkolat, vékony dizájn és elegánsan fekete szín. Itt viszont nem látszanak meg annyira az ujjlenyomatok és a 6700 Classic annyira jól illik az ember tenyerébe, hogy többet nem akarja letenni.

Egyszerűen jó a fogása, kellemes tapintásúak az anyagai és az összeszerelés minősége is példás. Nagyon jók a gombok is, mert kemények, és méretük is éppen megfelelő a gyors SMS-íráshoz. Hasonlóan kellemes a navigációs
bulac57, 2009. július 16. csütörtök, 00:56
Öko-logika
Öko-logikaNapjaink egyik legégetőbb problémája a Föld megmentése lehet... Sokan úgy gondolták, hogy az alternatív energiaforrások használata, a zöld gondolkodás, az újrahasznosított anyagokat tartalmazó termékek gyártása a jövő kérdése - ám a jövő most van. A zöld gondolkodás elterjesztésében sok példamutató nagyvállalat mellett főként a formatervezőknek és designereknek jut a legnagyobb szerep.

La Chanh Nguyen svájci tervezőnő valódi fűből készített fürdőszobaszőnyeget. A locsolást a mindennapok fürdőzése oldja meg, miután kiszálltunk a kádból.Fűszernövények egy ultramodern konyhában? Nem fontos rusztikus hangulatú cserepeket használnunk, ha modern, letisztult formatervezésű növénytartónk van, képként akár a falra is szerelhetünk.


Resign csoport Olaszország. Lomtalanításból, bolhapiacról, családi örökségből megmaradt tárgyak újragondolása.A spanyolországi faházat a H
vicky0709, 2009. június 17. szerda, 19:21
Képek, videók
dating-par-moski-pegan ita
timi969
2011. május 20. péntek, 23:57
Peacocks_dating.jpg
gizellalapu
2010. augusztus 06. péntek, 06:59
Zsófiától kaptam
csalogany13
2013. február 21. csütörtök, 18:03
Zsófiától idézetes
csalogany13
2013. február 21. csütörtök, 18:02
ffi foci_magyarok.jpg
maroka
2020. július 07. kedd, 22:49
magyarbőd.jpg
liliana01
2020. június 13. szombat, 18:26
Osztrák-Magyar Monarchia
furaila
2020. június 05. péntek, 01:10
magyar-anyák-1140x520. jpg
menusgabor
2020. május 22. péntek, 21:47
magyar.jpg
liliana01
2020. április 29. szerda, 19:49
Babits Áldás a magyarra.j
menusgabor
2020. április 06. hétfő, 21:16
Ábrányi Él a magyar.jpg
menusgabor
2020. április 06. hétfő, 19:06
A+Magyar+Királyság+cím erp
menusgabor
2020. február 29. szombat, 07:33
Isten áldja meg a magyart
menusgabor
2020. február 15. szombat, 22:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.