Belépés
2019. december 13. péntek | 50. hét | 347. nap | 03:13 | Luca, Otília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szombaton kezdődik a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál
A fellépők között lesz a karakteres, egyéni hangú svéd Johannes Moller, Carlo Curatalo, a tavalyi pozsonyi "J. K. Mertz" Nemzetközi Gitárverseny győztese, valamint Antonio Fiorentino, a Manfredoniai Nemzetközi Gitárverseny győztese és a szintén olasz Luciano Pompilio, a Cittá di Manfredonia nemzetközi gitárfesztivál és az In Concerto Season Chamber Music művészeti igazgatója.

Koncertet ad a szólistaként Stinggel is rendszeresen fellépő bosnyák Edin Karamazov, aki többféle, különböző korszakokból és kultúrákból származó pengetős hangszeren is játszik. Az Eötvös Zenei Alapítvány támogatottjainak koncertjén a jövő ifjú tehetségei - Ádám István, Barta Gergely, Beri Áron, Bozsóki Boglárka, Girincsi Márton, Krizsány Csenge, Nagy Márton és Tokárszky Máté - hangversenyét hallhatja a közönség.

Négy napon is tart mesterkurzust a fesztivál ideje alatt, és szólóban is a színpadra is áll a lengyel Lukasz Kuropaczewski, a lengyelországi Poznan Zeneakadémiájának oktatója, a Lengyel Gitárakadémiai Fesztivál művészeti igazgatója.

Bemutatkozik Szalai Lotti Junior Prima díjas gitárművész és Igor Klokov, az idei Belgrádi GAF Nemzetközi Gitárverseny győztese.

A fesztivál második hétvégéjén Cyprien N'Tsai ad koncertet, és a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál junior gitárzenekara is színpadra áll Vihula Mihajlo vezetésével.

Az utolsó estén mutatja be egyhetes munkájának eredményét a fesztivál gitárzenekara B. B. Strings Guitar Orchestra néven, Czakó Erika tanár, kamaraművész vezetésével.

A fesztivál zárásaként a bázeli Reinachi Zeneiskola diákjaiból álló LA VOLTA együttes lép fel, akik a 16.-18. századi zenétől a népzenén, az európai, észak-amerikai és latin-amerikai zenén át egészen a popzenéig számos műfajban alkotnak Jürgen Hübscher karmester vezetésével.

A programokat a balatonfüredi Kisfaludy Galériában és a Ferencsik János Zeneiskolában tartják, az esti koncertek mellett nyilvános mesterkurzusokat valamint hangszerkiállítást és -vásárt is rendeznek.

A szervezők tájékoztatása szerint az elmúlt tizenhárom évben a világ több mint harminc országának művészei léptek színpadra összesen mintegy másfél millió néző előtt a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválon.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 20. csütörtök, 07:05
Címkék: Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál, Johannes Moller, Carlo Curatalo, Nemzetközi Gitárverseny, Antonio Fiorentino, Manfredoniai Nemzetközi Gitárverseny,
Kommentek
Bor- és halünnep csütörtöktől négy napon át Balatonfüreden
hagyományos helyszínén, a Tagore sétányon várja az érdeklődőket, ahol a helyi és környékbeli pincészetek kínálata mellett a Szekszárd mint vendégborvidék bemutatkozik be.

Első este az opatijai Klapa Melija női kórus áll színpadra, valamint Micheller Myrtill, és zenekara, a Swinguistique is koncertet ad. Pénteken Szalóki Ági énekel, valamint a Vivat Bacchus műsorát is meghallgathatja a közönség. Chiléből és Argentínából érkezik két zenész a hal- és borünneppel egy időben nyíló nemzetközi gitárfesztiválra, ők szombaton este lépnek a hallgatóság elé.

Ugyancsak szombaton tartják a sárkányhajó-roadshowt a Tagore sétány melletti vízfelületen, a Lánchíd Rádió pedig élő műsorral jelentkezik a sétányról. A Heti Válasz közönségtalálkozóra várja az érdeklődőket, és bemutatják a Magyar Konyha balatoni gasztrokalauzának legújabb számát is.

A fesztivál zárónapján a Cimbora Együttes műsorát hallgathatja meg a közönség, Nőügyek címmel pedig Heltai Jenő versei alapján összeállított, zenés estre várják az
velemenyezd, 2016. június 19. vasárnap, 09:11
Hangszerkiállítás, mesterkurzusok a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválon
Eötvös József elmondta, hogy idén 11. alkalommal, június 25. és 30. között rendezik meg a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált, melyen 22 hazai és külföldi gitárost hallhat a közönség.

A művészeti vezető kifejtette: a fesztivál első napján egy argentin-chilei virtuóz páros, a Bögeholz - Mosalini Duó koncertezik a Tagore sétányon felállított nagyszínpadon.

Másnap este az Eötvös Zenei Alapítvány által támogatott fiataloké a színpad a Kisfaludy Galériában, ahol a Venti Chiavi Guitar Trio zenél. Arturo Zeballos argentin gitárművész pedig jövő hétfőn ad majd ugyanitt koncertet. Másnap Pavel Kukhta, a Németországi Heinsbergi Nemzetközi Gitárverseny első helyezettje lép színpadra. Stummer Márton, a 4. European Guitar Award Drezdai zeneszerzőverseny döntőse és Hedvika Svendova, a tavalyi bécsi Forum Gitarre Nemzetközi Gitárverseny győztese jövő szerdán muzsikál. Csáki András gitárművész a fesztivál zárásaként csütörtökön ad koncertet a Kisfaludy Galériában.

Eötvös József elmondta azt is,
velemenyezd, 2016. június 14. kedd, 09:51
Leo Brouwer az I. Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál középpontjában
példaképeként tisztel. A világhírű, MIDEM-díjas muzsikus az UNESCO zenei nagykövete.

December 4-én és 5-én két olyan gitáros, a spanyol Ricardo Gallén és a görög Kosztasz Kociolisz ad egy-egy szólóestet, akikkel Leo Brouwer az utóbbi évtizedekben sokat dolgozott együtt. Több művét nekik ajánlotta, és számos kompozícióját ők játszották lemezre.

Eötvös József elmondása szerint óriási az érdeklődés a fesztivál iránt, sokakat várnak külföldről is.

Kitért arra is, hogy a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált a három évente tartandó Budapesti Nemzetközi Gitárversenyek közötti években szeretnék megrendezni. Az I. Budapesti Nemzetközi Gitárversenyt 2014 novemberében tartották, így idén és jövőre fesztiválra kerül sor, 2017 novemberében pedig a tervek szerint következhet a második gitárverseny - magyarázta. Hozzátette: a fesztivált minden év november-december környékén tartják, és mindig három napos lesz.

A budapesti rendezvény és a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál viszonyáról elmondta: a
velemenyezd, 2015. november 11. szerda, 14:01
Kékszalag - Több tízezer látogatót várnak Balatonfüredre
számára látványos bemutatónak ígérkezik az éjszakai vitorlásverseny, amelyen a magyar vitorlássport legjobbjai mérik össze tudásukat néhány méterre a nézőktől, egy reflektorokkal megvilágított pályán. Napközben a vitorlásiskolák is bemutatkoznak, és a sétány mentén vitorlás hajómodellek versenyét is meg lehet majd tekinteni.

A Kékszalag éjszakáján este tíz óráig nyitva lesznek a múzeumok, s aki kék ruhában megy, az még ajándékokra is számíthat. A verseny ideje alatt a városban nemzetközi gitárfesztivált tartanak, s a szomjazókat a VinCe Balaton borfesztiválra is várják, amelyhez ingyenes koncertek is csatlakoznak. Az események sorát a szombat esti díjkiosztó és egy utcabál zárja majd.

A szervezők mintegy hatszáz hajót várnak a tavaly óta nyílt Kékszalagra, ami azt jelenti, hogy nagyjából háromezer vitorlázó teszi majd meg a légvonalban 150-160 kilométeres távot.

"A Kékszalag a magyar vitorlázás legnagyobb ünnepe, amelyen a hagyományok és a legmodernebb technológia harmóniában élnek együtt -
velemenyezd, 2015. június 22. hétfő, 13:13
Háromévente rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Gitárversenyt
döntőre és a gálakoncertre.

Eötvös József elmondta: a tervek szerint három évente megrendezendő versenyek közötti években - így legközelebb 2015-ben és 2016-ban - egy-egy novemberi gitáros hétvégét, "gitárünnepet" tartanának a Zeneakadémián neves külföldi előadók fellépésével és mesterkurzusokkal.

A gitárművész szerint a nemzetközi verseny nagy hiányt pótol a magyar gitáros életben. "A Szendrey-Karper László által 1973-ban alapított, a világon akkor egyedülálló esztergomi nemzetközi gitárfesztivál, majd a 2006 óta megrendezett Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál mellett nagy szükség volt már egy rangos nemzetközi versenyre is Magyarországon" - hangsúlyozta.

Eötvös József kitért arra is, hogy a zongora és a hegedű után a klasszikus gitár a harmadik legnépszerűbb hangszer a magyarországi zeneiskolákban, emellett minden zeneművészeti főiskolai, egyetemi karon is választható a hangszer. A Zeneakadémián jelenleg 18 fővel működik a tanszak Eötvös Józseffel és egykori tanítványával, Csáki
velemenyezd, 2015. február 02. hétfő, 14:03
Húsz országból jelentkeztek az I. Budapesti Nemzetközi Gitárversenyre
középdöntőbe 10-12, a döntőbe 3 versenyző jut be. A verseny győztese 5000 eurót, egy mesterhangszert, 12 nemzetközi koncertmeghívást és egy ingyenes versenynevezési lehetőséget nyer az Alessandriai Nemzetközi Gitárversenyen. A második helyezett 2000, a harmadik 1000 euró pénzjutalomban részesül.

"A jelentkezők névsora, a zsűri összetétele és az előzetes érdeklődés jelzi, hogy a magyar gitáriskola nemzetközi szinten is elismert lett az elmúlt két évtizedben. Elég csak az Esztergomi Nemzetközi Gitárfesztivál folytatására, a 2006 óta szervezett Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválra gondolni, ahol a nívós koncertek mellett mesterkurzusokat, előadásokat is hallgathatnak az érdeklődők. Egyvalami hiányzott ebből a hazai zenei sikersorozatból, egy igazi, színvonalas nemzetközi verseny, amely idevonzza a legtehetségesebb fiatal művészeket, és ismételten ráirányítja a nemzetközi sajtó figyelmét Magyarország színvonalas zenei életére és tehetséges fiataljaira" - idézi a közlemény Eötvös József művészeti
velemenyezd, 2014. október 28. kedd, 17:02
Mintegy 40 fellépő a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál
Harminchat hazai és külföldi, elsősorban klasszikus gitárost hallhat a közönség június 21. és 28. között a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválon, ahol a koncertek mellett hangszerkiállításokkal, mesterkurzusokkal és előadásokkal is várják az érdeklődőket.
Az immár kilencedik alkalommal megrendezett fesztiválon esténként négy helyszínen lépnek fel ismert hazai és külföldi gitárművészek, és hallhatja a közönség a tavalyi Balatonfüredi Tehetségkutató Gitárverseny első helyezettjeit is - derül ki a szervezők közleményéből.

A legnevesebb fellépők közé tartozik Marcin Dylla lengyel gitáros, akit a közlemény szerint a WashingtonPost a világ legtehetségesebb gitárművészének nevezett, valamint Jamasita Kazuhito japán klasszikus gitáros, aki többek közt arról ismert, hogy átírta szóló gitárra Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művét. Jamasita szólóban és zenészekből álló családjával is fellép a Balaton-parti városban.

Szintén hallhatja a füredi közönség a világ egyik
vicus54, 2014. június 14. szombat, 15:22
Képek, videók
az esztergomi gitárfeszti
totti14
2006. május 13. szombat, 11:38
balatonfüredi Anna Grand
irmus
2012. április 04. szerda, 08:23
Balatonfüredi
mercibabacska
2010. szeptember 30. csütörtök, 09:48
2007 Balatonfüredi nyaral
hajascsaba
2008. január 18. péntek, 19:56
Fellépők
sanci81
2016. október 16. vasárnap, 16:58
PIHENNEK A FELLÉPŐK..jpg
biharijudit
2013. július 14. vasárnap, 12:14
Fellépők
himeshaza
2007. szeptember 02. vasárnap, 16:26
a_pozsonyi_csata_907be n_1
menusgabor
2018. július 05. csütörtök, 20:48
pozsonyi magdi 5honapos u
zsokica45
2018. március 07. szerda, 09:32
pozsonyi magdiop.jpg
zsokica45
2018. február 24. szombat, 17:58
pozsonyi magdilé.jpg
zsokica45
2018. február 24. szombat, 17:58
pozsonyi magdii.jpg
zsokica45
2018. február 24. szombat, 17:57
pozsonyi magdi unokája.jp
zsokica45
2018. február 24. szombat, 17:57
pozsonyi magdi...jpg
zsokica45
2018. február 10. szombat, 10:06
pozsonyi magdi unokája bo
zsokica45
2018. február 10. szombat, 10:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.