Belépés
2018. december 15. szombat | 50. hét | 349. nap | 17:12 | Valér
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Diótörő (opera)
Érzem, hogy nagy igény lenne rá, de nem fogom Csajkovszkij művét bemutatni. Egyrészt, mert az orosz mester darabjának pontos címe A diótörő, másrészt a híres mű balett és nem opera. De főleg azért nem, mert halvány sejtelmem sincs, hogy miről szól, de tervezem a hiánypótlást. Közvetlenül a Szulejmán összes részének eredeti nyelven történő megnézése után. Csajkovszkij balettjét egyébként egy földönkívüli, E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséjét felhasználva alkotta meg. Mondanom se kell, de ez a mű is kimaradt az életemből. Ellenben Az arany virágcserép kötelező volt a gimiben - még arra sem emlékszem, hogy jó vagy rossz volt. Gondolom rossz, ha nem emlékszem. Viszont a Vörös és fekete nagyszerű... De ácsi. Túlzásba ne vigyük a nemzetköziséget, legyünk csak nemzetiek. A kultúrát meg képviselje a dísz-disznó Németh mangalica Szilárd. Egyébként is, kultúráról addig ne is legyen szó, amíg a biztos megélhetés nincs biztosítva. S ezzel végre eljutottunk a címhez: diótörő (opera). Az opera latin szó. A latin mindennek az alapja, még az USA-nak is, hiszen alatta Latin-Amerika van. Az opera szó jelentése pedig dolog, fáradság, munka; munkás. Magyarországon az egyik legnagyobb karriert jelentő operátori munkakör elnevezése is az opera szóból ered. Ja, a szalagmunkát is az amcsik találták ki. Bizony, az USA a lehetőségek országa volt és lesz is. Magyarországon is van egy város, ahova szép reményekkel özönlik a nép, ez pedig Butapest. Így van ez ma is, de így volt ez régen is. Jó kilencven évvel ezelőtt a fővárosban léteztek álomállások, ezek egyike volt a diótörő munkakör. De nagy volt a tolongás a papír zacskó ragasztó pozíció betöltésére is. E két szakma nők számára volt fenntartva (az utóbbi pedig nagy karriert futott be bizonyos zártkörű intézményekben). A mázoló szakma pedig számomra is nagy lehetőségeket biztosított volna, mert festőművész nem vagyok, de mázolni, na azt nagyon tudok. Ennek bizonyítására egy cirka 25 éves történettel zárnám is szűkre szabott mondandómat.
Egyéves sorkatonai szolgálatomat töltöttem Pesten. Köszönöm szép volt, de soha többet. Nehezen viseltem/viselem a parancsolgatást, ha lett volna olyan rang, akkor biztos al-közlegényként szerelek. Az öreg katonák pattogtatását is csak összeszorított foggal tűrtem, vagy nem. Egy ilyen vagy nemnek az lett a következménye, hogy egy hétvégén az ügyeletes öreg harcos beosztott kitolásból a festők mellé, hogy segítsek kifesteni az ebédlőt. Így az ebédlőt két festő, melléjük beosztott két kőműves és szerény személyem (kárpitos) pingálta ki. Eleinte nekem semmi dolgom nem volt, a festők festettek, a két kőműves úgy tett mintha, a kárpitos üldögélt. Én azonban már akkor lázasan kerestem a munkát, megunva a lazsálást, kezembe vettem egy pemzlit Láttam már olyat, apám kőművesként vakolás előtt a falat azzal nedvesítette be. A fogásokat így gyerekként ellestem. Ez a pemzli ugyan nagyobb volt az apám által egykor használtaknál, de ez nem riasztott vissza. Szakértő módon belenyomkodtam a festékes vödörbe, majd laza mozdulatokkal mázolni, akarom mondani, festeni kezdtem a falat. Festettem, életemben először, s roppant elégedett voltam a munkámmal. Haladtam is gyorsan, egészen addig, amíg a minket felügyelő polgári festő (és mázoló) meg nem szólított:
- Te ugye az egyik kőműves vagy? - arckifejezése aggodalmat tükrözött.
- Nem, nem, én a kárpitos vagyok - közöltem vele vigyorogva - kezem közben kente tovább a falat, de nem is néztem művemre, mert jól nevelt vagyok, arra nézek, akivel beszélek.
- A falat csíkosra kened, így a festőknek csak pluszmunkát adsz - magyarázta számomra érthetetlenül.
Mért baj az, ha csíkos, gondoltam magamban, az a lényeg, hogy festékes legyen a fal, nem? Én nem láttam csíkosnak, de ha az, akkor tudok csíkosan festeni. Azóta sem volt pemzli a kezemben.
naplopoleon, 2018. július 01. vasárnap, 17:03
Címkék: Hoffmann, Ellenben Az, orosz mester, egérkirály című, arany virágcserép, dísz-disznó Németh,
Kommentek
A Diótörő musical feldolgozását mutatják be a Syma Csarnokban
Ebben az újszerű feldolgozásban a történet egy kicsit más koncepció alapján épül fel, a karakterek sem feltétlenül jók vagy rosszak, inkább kevésbé, vagy jobban szerethetők - mondta el a Diótörőt megformáló Vastag Tamás énekes az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Az E. T. A. Hoffmann meséje nyomán készült musical Szomor György rendezésében látható, a főbb szerepekben a rendező és Vastag Tamás mellett, Gubik Petra, Békefi Viktória, Gerner Csaba, Fehér Tímea és Tatár Bianka lép a közönség elé. A mű szövegkönyvét Szurdi Miklós, a dalszövegeket Valla Attila írta, a zenét Szomor György szerezte.

Vastag Tamás elmondta, hogy a szerepre való felkészülés fontos része volt, hogy azt az átváltozási folyamatot hitelesen tudja bemutatni, ahogy a főhős bábúvá változik. Az énekes-színész azt is elmondta, hogy az előadásban nagy szerepet kap a látvány, amelyet LED-falakkal tesznek még különlgesebbé. Az ezeken megjelenő képek szerves részét alkotják a színpadi produkciónak.

A darabot a Békéscsabai
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 12:02
Díszdiplomásokat és pályakezdőket köszöntöttek
távlataiban lusta; a tervekben; abban, hogy elodázza elhatározásait, döntéseit; lustán építi fel élete munkáját, mindent az időbe épít, a nagy messzeségbe. Aztán van a másik, a függőleges lustaság, mikor a nagy pillanat előtt maradunk lusták, mikor nem gondoljuk, mondjuk vagy cselekedjük azt, amit abban a pillanatban lehetne... Ilyen elmulasztott, lustán elhanyagolt pillanatokon múlik az élet". Kívánom, hogy a hosszú távú céljaik mellett a napi döntéseik is előre vigyék önöket - mondta.
Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere is köszöntötte a megjelenteket. Köszönetet mondott az orvosoknak, a gyógyszerészeknek és a pedagógusoknak a sok évtizedes, áldozatos munkájukért, a fiatalokat pedig biztosította a hivatásuk támogatásáról. Kiemelte, hogy a Kerület Napja egy egész hetes rendezvénysorozattá nőtte ki magát, és számos olyan terület van, ahol köszönetet kell mondani azoknak, akik nap mint nap fáradoznak Újbuda közösségi életének fejlődéséért.
A díszdiplomákat és okleveleket Simicskó
maroka, 2018. november 12. hétfő, 10:01
Közgyűléssel ünnepelte alapításának 120. évfordulóját a BEAC
lendületes, a kor követelményeihez kiválóan alkalmazkodó struktúrát hozott létre.

Szabó László, a klub alelnöke kiemelte: fontos, hogy őrizzék és ápolják a hagyományokat. Hozzátette: a BEAC színeiben jelenleg 18 sportágban 5200-an sportolnak, akik igazi sportközösséget alkotnak.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes arra emlékeztetett, hogy a gazdag múlttal és jelennel rendelkező klub a főváros támogatásával 1901 szeptemberében nyitotta meg első, Mező utcai sporttelepét.

Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere arról beszélt, hogy az idén egyéves eseménysorozattal elevenítették fel azt, ami már feledésbe merült. Hangsúlyozta hogy Újbuda fejlődése egybenőtt a BEAC fejlődésével, amely szerves része a XI. került sportéletének.

Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-főiskolai Sportszövetség elnöke azt emelte ki, hogy a BEAC a MAFC után a másodikként alapított magyar egyetemi sportegyesület. Hozzáfűzte: a sport az egyetemi nevelés egyik fontos része, karakternevelő hatása van,
velemenyezd, 2018. november 07. szerda, 21:36
Kísérleti és dokumentumfilmekkel ünneplik a vajdasági magyar mozgókép napját
Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas rendező három alkotását is megtekintheti a közönség a filmünnepen. Látható lesz a Portré+portré című filmetűd, a Körtánc című mozgóképvers és a Cím nélkül címet viselő experimentális kisjátékfilm.

Bicskei Zoltán a Magyarkanizsát körülvevő szikes pusztaságról készült alkotását, a Szikfilmet is láthatják a vajdaságiak október 12-én és 13-án. A költői kisfilm egy pusztában bolyongó fiú helykeresését láttatja az álom, a látomás és a valóság határán.

Ezeken felül Hoffmann Artúr Ügyvéd és Herbs című mozgóképverseit, valamint Kamera próba című kísérleti filmjét, Antal Szilárd Petőfi Sándor című kisjátékfilmetűdjét, illetve Bogács Mónika Tari János plébánosról készült portréfilmjét, az Egy falusi plébános élete című alkotását vetítik le a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából.

Október 13. a vajdasági magyar mozgókép napja annak emlékére, hogy Lifka Sándor 1910-ben ezen a napon nyitotta meg Szabadkán az első filmszínházat. A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács
velemenyezd, 2018. október 07. vasárnap, 15:31
2018.09.30 Templomunk három napos búcsújának első napja.
Péter Pál kapucinus atya tartott.
Homília témája: Szentírás, bölcsesség könyve.
A szentmisén sok vidéki zarándok csoport részt vett és a Mária lányok tangóharmonikás zenei kísérete volt a misén.
Mária lányok hozták a Szűzanya szobrát a templomba.
A szentmisét követően körmenetben kivonultunk - zarándoklat formájában a plébániánk területén lévő közeli
Szent Pio atya térre, ahol megáldottuk Szent Pio atya újonnan felállított szobrát.
Köszönet Újbuda Önkormányzatának, Dr. Hoffmann Tamás polgármester úrnak a szobor felállításának engedélyezéséért,
Továbbá -az anyagi támogatásért, a szobor talapzatának és környékének kialakításához.
Zarándoklat Szent Pio atya szabadtéri szobrához. Itt minden hívő kapott kicsi Szent Pio atya szobrot.
Visszatérve a templom kertben szeretet vendégség volt. A menü finom székelykáposzta volt.
Üdítők, borok, pálinka és kávé is volt a menü mellé.
Videó
Saját
maroka, 2018. szeptember 30. vasárnap, 17:35
Gulyás: egészséges keresztény egyházak nélkül nincs egészséges társadalom Európában
Gulyás Gergely a Budapest-Kelenföldi Református Egyházközség ünnepi közgyűlésén beszélt erről, amelyet Takaró Károly református lelkész, korábbi protestáns tábori püspök nyugdíjba vonulása alkalmából tartottak.

Kiemelte: Magyarországon évszázados adottság az állam és az egyház szétválasztott léte, éppen ebből következik számukra az együttműködés parancsa.

A miniszter szerint "ma olyan időket élünk, amikor a kordivat mindent vitatottá tesz", olyan kort, amely a "bűnt erényként, a bűnnel való szembeszállást szélsőséges jogkorlátozásként, a hit megtartását az élet teljességétől megfosztó korlátként festi le".

Hozzátette: "Ezért a korszellemet mindenben követőknél a bűnbánat helyére a büszkeség, a valódi bűnbocsánat helyére az önmagunknak való megbocsátás lépett."

Takaró Károlyt méltatva úgy fogalmazott: prédikációi sokszor tűnhetnek "ítéletesnek, keménynek és kategorikusnak, pedig csak fájdalmasan igazak és a Szentírással szembesítenek egy olyan korban, amely nem csupán túl könnyű
velemenyezd, 2018. szeptember 30. vasárnap, 15:01
Egységes szerkezetű közlekedést sürget az ITM
Pomázi Gyula elmondta: az idei európai mobilitási hét középpontjában is a közlekedési megoldások összehangolása, az utazás újragondolása és az új lehetőségek kihasználása állt. A rendezvénysorozat koordinációs feladatait idén átvevő ITM az utazási szolgáltatások javítása, a kerékpárutak és az elővárosi közlekedés fejlesztése mellett a szemléletformálást is fontos feladatának tekinti - tette hozzá.

A helyettes államtitkár a mobilitási hét záró rendezvényeként megtartott családi napon üdvözölte, hogy a kezdeményezéshez európai összehasonlításban is kiemelkedően sok, országszerte 260 település, a szintén szombatra eső autómentes naphoz pedig 200 település csatlakozott. Ismertette, hogy a héten 40 helyszínen tartottak kerékpáros reggeliket, a programsorozathoz kapcsolódó családi programon pedig 200 ezren vettek részt.

Simicskó István a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos, KDNP-s országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy nemcsak a
velemenyezd, 2018. szeptember 22. szombat, 19:32
A Sanmina 6,7 milliárd forintból fejleszti tatabányai gyárát
vélekedést, hogy a multinacionális vállalatok jönnek és mennek egyik országból a másikba, de sehol nem telepednek meg tartósan.

A cég a haszon jelentős részét pedig helyben ismét befekteti - tette hozzá. A vállalat ráadásul már nem csak összeszerelő tevékenységet végez Magyarországon, hiszen a tatabányai üzemben a hozzáadott érték aránya és a szakértelem jelentősége egyre nagyobb - jelezte. Üdvözölte azt is, hogy a magyar menedzsment is helyet kapott a nemzetközi hálózattal rendelkező cégben.

Hoffmann Károly, a Sanmina tatabányai üzemének ügyvezető igazgatója közölte, hogy a befektetési összegből elsősorban világszínvonalú, automatizált gyártósorokat vásárolnak. A Sanmina az elmúlt 5 évben több mint 7 milliárd forintot fektetett be Tatabányán, az ottani üzem így mostanra a cég legnagyobb európai gyártóbázisa - tette hozzá.

A kaliforniai székhelyű, autóelektronikai és telekommunikációs berendezéseket gyártó Sanmina-SCI tavaly októberben, magyarországi működésének 20. évfordulóján jelentette
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 13:52
Képek, videók
Hoffmann.jpg
agica2004
2014. április 02. szerda, 14:25
O.V.- Hoffmann.jpg
agica2004
2014. március 21. péntek, 15:45
-hoffmann-rozsa.jpg
agica2004
2012. december 01. szombat, 15:34
Réthelyi-Hoffmann.jpg
agica2004
2012. február 13. hétfő, 16:57
pokorni-zoltan-hoffman n-r
agica2004
2011. november 11. péntek, 14:54
Hoffmann Mónika-énekesnö.
farkas1945
2010. november 04. csütörtök, 13:56
Hoffmann.jpg
sztana45
2010. augusztus 10. kedd, 07:40
Heinrich Hoffmann_Muinch.
sztana45
2010. augusztus 01. vasárnap, 07:52
Heinrich Hoffmann_Invite.
sztana45
2010. augusztus 01. vasárnap, 07:51
Heinrich Hoffmann_ Eva Br
sztana45
2010. augusztus 01. vasárnap, 07:51
E. T. A. Hoffmann.bmp
ujjozsef
2009. március 06. péntek, 17:46
ellenben.jpg
edinacska84
2010. december 03. péntek, 09:40
A nap az élet nagy mester
irmus
2018. július 29. vasárnap, 16:24
Mester Marika
irmus
2018. május 04. péntek, 07:14
mester.jpg
paka68
2018. április 08. vasárnap, 11:52
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.