Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 12:21 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Könyv jelent meg a nemrég elhunyt Dömötör Zoltánról
Rendhagyó módon kezdődött a hétfőn délután tartott könyvbemutató: a magyar sport nagyjai, olimpiai és világbajnokok - a többi között Balczó András, Varga János, Gedó György, Rejtő Ildikó és Wladár Sándor - elénekelték a Himnuszt Dömötör Zoltán és minden sportoló emlékére, akik Magyarországot világversenyen képviselte.

"Ritkán fordul elő, hogy egy könyvbemutatón ilyen sokan vannak, mint amennyien most megtöltöttétek a termet" - állapította meg Schmitt Pál olimpiai bajnok párbajtőrvívó. A Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke hozzátette: ez az érdeklődés egyaránt szól a könyv főhősének, Dömötör Zoltánnak, valamint a szerzőnek, Jocha Károlynak is.

"Jocha Karcsi éjt-nappallá téve tanulmányoz minket, sportolókat, és nemcsak a bajnokokat, hanem az érmeseket is. Mindent tud rólunk" - hangsúlyozta Schmitt Pál, majd a könyv címéről kiemelte: ezt a mondatot minden magyar sportbarát ismeri. - "De Dömötör Zoltán nemcsak lőtt, ment is a labdáért, aztán meg ott volt mindenhol, a KSI megalakításánál és az Olimpiai Bajnokok Klubjának létrehozásánál is."

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke a szerző méltatásakor kiemelte: a sportújságírók tudósításai nélkül a sikerek nem válhatnának közösségi élménnyé.

"A könyv nyomdába adása és a megjelenés között vesztettük el Dömötör Zoltánt, így most közösen emlékezünk meg róla" - mondta az MSÚSZ elnöke. Hozzátette: ez a szerző hetedik könyve, amely a magyar sport nagyjairól szól. Leszögezte, az MSÚSZ örömmel állt a keményborítós, 135 oldalas könyv mellé, a Nagy Béla program keretében 50 millió forintot fordíthat könyvmegjelenések támogatására.

"A magyar sport múltja nagyon gazdag, és a gazdag jövő érdekében a múltat ápolni kell"- hangsúlyozta.

Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke kiemelte: Jocha Károly mindig szeretettel, tisztelettel, szakértelemmel ír a sportolókról, a bajnokokról.

"Közel harminc éve ismertem Dömötör Zoltánt, tisztelem, becsülöm. Egyenes, tisztességes, szókimondó ember volt, ezt támasztják alá a könyvben megszólaló iskolatársak, sporttársak és tanítványok" - mondta Jocha Károly.

Dömötör úszóként kezdte pályafutását - kontinensbajnok lett a sportágban -, és alig 19 évesen, 1954-ben, Torinóban tagja volt az Európa-bajnokságot nyert 4x200-as gyorsúszóváltónak. Csak később pártolt át a vízilabdához, ahol úszótudását hasznosítva, ráadásul balkezesként gyorsan a legjobbak sorába emelkedett.

Szepesi György tette már életében halhatatlanná örökbecsű felszólításával - Lőj, Dömötör, lőj!... -, és ha nem is lőtt, hanem ejtett, az ő íveléses góljával nyert a szovjetek ellen 5-2-re, és lett aranyérmes az 1964-es tokiói olimpián a pólóválogatott.

A nemzeti együttesben 116 mérkőzésen játszott, a legkiemelkedőbben a már említett tokiói olimpián, amikor az aranyérmet bebiztosító gólját is szerezte. Előtte Rómában, utána pedig Mexikóvárosban volt tagja a bronzérmes magyar együttesnek, miként helyet kapott a Budapesten, 1958-ban, majd Lipcsében, 1962-ben Európa-bajnok válogatottban is.

Az Olimpiai Bajnokok Klubjának 2004-től 2012-ig volt elnöke.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 15:52
Címkék: Dömötör Zoltánról, Balczó András, Varga János, Gedó György, Rejtő Ildikó, Wladár Sándor,
Kommentek
Egyesek szerint
Egyesek szerint a Latinovits-átok áll Gesztesi Károly tragédiája mögött
Gesztesi Károly előtt már olyan 4 művész is elhunyt, akik kapcsolatba kerültek a színészkirály alakjának megformálásával.
Színházi körökben régóta tartja magát a szóbeszéd: Latinovits Zoltán síron túli bosszút áll azokon, akik megpróbálnak a színpadon a bőrébe bújni. Gesztesi Károly halálával már 5 tragédiát tulajdonítanak ennek - írja a legfrissebb BEST magazin.

Nemrég kiderült ugyanis, hogy a tragikus hirtelenséggel elhunyt Gesztesi Károly azt fontolgatta, készít egy verses előadást, amely Latinovits Zoltán személye köré épült volna. A BEST magazin szerint lehet, hogy a színészre a Latinovits-átok sújtott le, amely előtte már 4 alkalommal is.

Így kezdődtek a hátborzongató eseménysorok: először Bubik Istvánt kérték fel arra, hogy formálja meg a legendás művész alakját, ám az autóbalesete miatt már nem kerülhetett sor a
foldinefehereva, 2020. május 17. vasárnap, 17:25
Koronavírus - Elhagyta a kórházat a remdesivirrel kezelt első cseh beteg
Michal Sotola, a VFN szakorvosa szerint Robert Markovic állapota annyira megjavult, hogy ezentúl otthonában kezelhetik. Sotola szerint Markovicra még aránylag hosszú rehabilitációs időszak vár.

Rober Markovic prágai taxist március 10-én vitték be a Thomayer kórházba tüdőgyulladással, koronavírus-fertőzésre akkor az orvosok még nem gyanakodtak. Néhány nap múlva azonban egyre nehezebben lélegzett, s miután teszteléssel a koronavírust is kimutatták nála, átszállították az Általános Egyetemi Kórházba, ahol súlyos állapotban volt már, ezért lélegeztetőgépre kapcsolták. Az amerikai remdesivir gyógyszerrel március 24-től kezelték, amikor állapota már stabilizálódott, illetve javulni kezdett.

"Nehéz egyértelműen megmondani, milyen szerepet is játszott felgyógyulásában a remdesivir. Egyelőre nagyon kevés adat áll rendelkezésünkre" - jelentette ki Martin Balík, a VFN vezető szakorvosa újságírók előtt.

Május elsejétől a prágai Motol kórházban egy további Covid-19 betegségben szenvedő személyt is
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 17:13
Koronavírus - Továbbra is gyorsul a fertőzés terjedésének üteme Ukrajnában
ilyenkor hagyományos fűzfaágszentelésre. Az emberek zsúfoltan álltak, nem tartottak egymás között kellő távolságot, és többen nem viseltek arcmaszkot sem. A szertartásokat a legtöbb helyen az egyházegyesítés után is Moszkvához hű ukrán ortodox egyházi "szárny" papjai végezték. Templomok előtti gyülekezésekről érkeztek képek és videofelvételek főként a nyugati országrészből, Csernyivci megyéből - ahol a főváros után a legtöbb a fertőzött -, Rivnéből és Luckból, valamint a dél-ukrajnai Odesszából is.

Elhunyt a kijevi Pecserszka Lavra kolostor- és templomkomplexum egy 74 éves magas rangú szerzetese. A szintén a moszkvai patriarchátushoz hű ortodox intézmény vasárnapi közlése szerint tüdőgyulladásban halt meg, a zahid.net hírportál úgy értesült, hogy a koronavírus okozta halálát. Egy hete jelentette be a kolostor, hogy valamennyi tagjuk laboratóriumi tesztnek veti alá magát, múlt csütörtökre derült ki, hogy több mint 90-en koronavírussal fertőzöttek. A hírportál úgy tudja, hogy a Lavra vezetője, Pavlo
velemenyezd, 2020. április 13. hétfő, 12:01
Karanténpassió a Krisztinavárosban
,,krisztinások"; a több évtizedes hagyományok szerint a János-passió hangzik majd fel. A helyszín ugyanígy egy krisztinavárosi társasház teteje lesz, a szereplők összetételében a bizonytalan járványügyi helyzetben azonban lehetséges változás.
Hogy a mélyen átélt, magyarázatokkal ellátott liturgia a nagyhéten - és az egész egyházi évben - ekkora szerepet kap a krisztinavárosi Havas Boldogasszony-plébániatemplomban, az a legutóbbi évtizedekben ott szolgálatot teljesítő és a közelmúltban elhunyt két papnak - a plébános Vigassy Mihálynak és Török József egyháztörténész professzornak - köszönhető
A plébánia élére március elején Depaula Flavio szalézi szerzetest nevezte ki plébániai kormányzónak Erdő Péter Esztergom-budapesti érsek. Flavio atya nagy lendülettel és óriási munkatempóval vetette bele magát a napi ügyek intézésébe, de mivel a Krisztinavárosba kerülésével szinte egyidejűleg rendkívüli veszélyhelyzeti intézkedéseket vezettek be a magyar egyházban is, az
maroka, 2020. április 09. csütörtök, 16:25
Koronavírus - Romániában és a Nyugat-Balkánon is terjed a fertőzés, szigorítják az intézkedéseket
személyzet).

Péntek reggelre 24-re emelkedett a koronavírus-járvány romániai halálos áldozatainak a száma. Az országban (csütörtök délután) 6151 személy volt intézményes karanténban, és több mint 110 ezer házi elkülönítésben.

Szerbiában tovább nőtt a fertőzöttek száma, ezért újabb korlátozó intézkedések bevezetését tervezi a kormány az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Csütörtök estig 384-ről 457-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma, valamint 4-ről 7-re a fertőzés következtében elhunytak száma. További szigorító intézkedéseket vezettek be egyes településeken, bezárták például a fodrász- és kozmetikai szalonokat. A sajtóban megjelent információk szerint a kormányfő és az államfő péntek este további intézkedéseket jelent be, várhatóan tovább szigorítják a kijárási tilalmat, és a legtöbb fertőzöttel rendelkező városokat - Belgrádot, Nist, Valjevót - vesztegzár alá helyezik.

A többi nyugat-balkáni országban is folyamatos a regisztrált fertőzöttek számának
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 10:51
Koronavírus - Elhagyhatta a bécsi kórházat a koronavírus-fertőzés gyanújával vizsgált magyar nő
A nő később a közösségi portálján tette közzé, hogy időközben hazaengedték, az orvosok légúti megbetegedést állapítottak meg nála.

A Bécsi Nemzetközi Központ egyik munkatársát szerdán szintén koronavírus-fertőzés gyanújával szállították kórházba. Négy kollegája állt szorosabb munkakapcsolatban vele, őket hazaküldték, és felszólították, hogy jelezzék, ha észlelik a tüneteket. Közben a teszt kimutatta, hogy nem koronavírus-fertőzés okozta a tüneteket.

Szerdára virradóra Karintia tartományban elhunyt egy olasz nő. Az Udine térségéből származó, 56 éves nő a vakációját töltötte Bad Kleinkirchheimben. A halál beálltát megállapító orvos nem zárta ki a koronavírus-fertőzés lehetőségét. A vizsgálatok alapján azonban bebizonyosodott, hogy nem koronavírus okozta a nő halálát.

Közben egy Bécs nyolcadik kerületében lévő iskola tanárnőjénél is jelentkeztek a koronavírus tünetei. A nő nemrég Olaszországban járt. A gimnázium épülete előtti útszakaszt a rendőrség lezárta, pedagógusokat és a gimnázium hatszáz
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 18:42
Kiállítás nyílt a Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményének legújabb szerzeményeiből
adományozók előtt is. A Mecénások dicsérete című tárlat a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében 2020. január 24-ig tekinthető meg - olvasható a Magyar Képzőművészeti Egyetem MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják, a kiállítás a magyar grafika elmúlt három évtizedéről nyújt átfogó képet, három grafikai műhely köré csoportosítva a műveket.

A tárlat gerincét a Váci Grafikai Műhely lapjai alkotják, ezt egészíti ki a Makói mappákból bemutatott válogatás, és az egyetem nemrég elhunyt mestere, König Róbert hagyatékából a gyűjteménybe bekerült alkotások válogatott kollekciója.

A kiállítás törzsét a Magyar Grafikus Művészek Szövetségének adományaként a gyűjteménybe került 250 művész több mint 1300 grafikai lapjából válogatott anyag jelenti. A művek a nyolcvanas évek végétől a közelmúltig nyújtanak reprezentatív áttekintést a nyomtatott művészi grafikai termésből. A művek nagy része a Váci Grafikai Műhelyben (1990-2015) készült nagyméretű, színes litográfia. A műhely
velemenyezd, 2019. december 03. kedd, 18:42
Képek, videók
zoltán atya0507_2.png
maroka
2020. május 07. csütörtök, 19:01
zoltán atya0507.png
maroka
2020. május 07. csütörtök, 18:55
orsos zoltán0424.png
maroka
2020. április 24. péntek, 09:48
meszlény zoltán ereklye03
maroka
2020. március 04. szerda, 10:54
17-szucs-zoltan-birosa gon
menusgabor
2020. január 16. csütörtök, 21:25
Gera Zoltán
dandej
2019. november 17. vasárnap, 22:08
Debreceni Zoltán.jpg
liliana01
2019. november 06. szerda, 19:08
Nadányi Zoltán - Szeptemb
lilagondolatok
2019. szeptember 01. vasárnap, 08:14
SZKT-Majó- Petri Zoltán.j
agica2004
2019. május 14. kedd, 19:59
SZKV-Nemes Zoltán.jpg
agica2004
2019. május 14. kedd, 18:59
SZKT-Láda Zoltán.jpg
agica2004
2019. április 04. csütörtök, 20:26
mága zoltán 0314_2.jpg
maroka
2019. március 14. csütörtök, 14:11
elhunyt-bojte-julianna -bo
sz719eszter
2016. szeptember 21. szerda, 13:15
0 Eke Miklós elhunyt.jpg
lovaszmarika
2016. május 12. csütörtök, 17:43
búcsúdal-elhunyt.png
astropapa58
2015. november 01. vasárnap, 10:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.