Belépés
2020. május 26. kedd | 22. hét | 147. nap | 05:07 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Sokkoló helyzet a fürdőszobábó
Sokkoló helyzetjelentés a fürdőszobából (1. rész)

Takáts Kriszta, 2010. január 20. szerda

Ez a cikk mindenkinek szól, aki használ fogkrémet, dezodort, folyékony szappant, tusfürdőt, sampont, hajbalzsamot, arckrémet, dekor kozmetikumokat, parfümöt, hajfestéket... stb. Mindenkinek, aki nem tudta, vagy csak legyintett arra a tényre, hogy vegyszerek tömkelegével mérgeznek minket, ha nem változtatunk, és nem leszünk tudatos vásárlói a növényi eredetű termékeknek.A következő tények igazán megdöbbentőek lesznek! Jobb lenne nem is tudni róluk, de ez esetben nem lenne kezünkben a döntés, hogy változtassunk!

Tudjuk, hogy szennyezett a levegőnk, a vizünk. Ételek címén E-számokkal dúsított műanyagot árulnak nekünk. Sajnos azzal is szembesülnünk kell, hogy a mindennapi tisztálkodásunk és szépítkezésünk inkább önmérgezés, ha nem figyelünk oda. A profitorientált cégeket egyáltalán nem érdekli az egészségünk... és a kozmetikai ipar hasonlóképp óriási biznisz, mint az élelmiszer- vagy gyógyszeripar. Fogyasztói társadalmunkban, ahol a média óriás hatalommal bír, hangzatos nevekkel, brandekkel és sztárokkal megtámogatva, mindent képesek eladni nekünk, sőt a legnagyobb jóhiszeműséggel megvesszük kisbabánknak is a kőolajjal dúsított és rákkeltő termékeket.

Belegondoltál már valaha, hogy az egész napos frissességet ígérő dezodorok, hogyan érik el a kívánt hatást? Esetleg abba, hogy mitől habzik a tusfürdőd, a samponod? Tisztában vagy azzal, hogy a legtöbb testápolónak, babaolajnak, naptejnek, krémparfümnek mi az alapanyaga? Vegyük sorra ezeket!

A dezodorokban alumínium sókat találunk. Hatásmechanizmusát tekintve az alumínium szinte blokkolja, eltömíti a verejtékmirigyeinket, így azoknak tartalma nem kerül felszínre. Az alumínium bekerül a véráramba, és ezáltal szépen lassan mérgezi az egész szervezetünket. Hogyan lehetséges az, hogy betiltották az alumínium evőeszközök és edények alkalmazását, azt mégis engedélyezik, hogy napi szinten magunkra kenjük, fújjuk izzadásgátló formájában?

A tusfürdők, samponok, kézmosók területén sem jobb a helyzet. Ezekbe a kozmetikumokba hasonlóképp, mint a mosószerekbe egy káros habképző tenzidet vegyítenek. Ezeknek a szulfátoknak a bőrre és az egészségre gyakorolt hatását tekintve négy nagyon veszélyes képviselője van: a Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, és az Ammonium Laureth Sulfate. Az SLS-ről már régóta köztudott, hogy mennyire veszélyes vegyület, hiszen az ÁNTSZ-nél nyilvántartott veszélyességi biztonsági adatlappal is rendelkezik. Az SLES az SLS alkoholos változata, amely valamelyest enyhébb hatású, ám egyes kísérletek szerint rákkeltő nitrózaminokat képezhet a szervezetben. "Rákkeltő, bőrizgató, nyálkahártya károsító, mérgező hatásukon kívül súlyos kárt okoznak a szervezetnek azzal a funkciójukkal is, hogy a bőr és a szervezet első számú védelmi vonalát - a bőrfelszíni emulziót - kíméletlenül és maradéktalanul leoldják a bőrről, megfosztva ezáltal a bőrimmunrendszerétől. Ezen vegyületek "áldásos" tevékenységének köszönhető az a bizonyos száraz, húzódó érzés, a bőrallergiák nagy része, a korai bőröregedés és a - sajnos már csecsemőkorban is jelentkező - ekcéma." - olvashatjuk Antal Valériától, aki bionom hatóanyagelemzőként és kozmetikusként több, mint 20 éve kutatja és fejleszti a méregmentes kozmetikumokat. Az SLS és mérgező társai helyett a kókuszolajból (Cocamide-, Cocamido-) és pálmaolajból (Palm-) kivont bőrbarát tenzidek használatát javasolja. Kivételt képez ez alól a Cocamide MEA/DEA és a Cocamidopropyl Amineoxyde, amelyek növényi tenzidek ugyan, de a kémiai gyártásuk folyamán nitrózaminokkal és -amidokkal szennyeződhetnek, amelyek elősegítik a rák kialakulását.

Antal Vali felhívja a figyelmünket a megtévesztő és jól hangzó "mineral oil" azaz ásványi olaj elnevezés mögött megbújó összetevőkre. Próbáljunk meg visszaemlékezni általános iskolás tanulmányainkra! Mi a neve a Földön fellelhető egyetlen ásványi olajnak? Ha nem ugrik be a válasz, segítek: kőolaj! Számos csodás növényi olajunk létezik, de ásványi olaj csak ez az egy.

"Mivel a valódi 100%-os növényi olajok drágák, a kozmetikai ipar a nagyobb haszon, és a hosszabb eltarthatóság érdekében előszeretettel alkalmazza az olcsó kőolajat, egészen pontosan a kőolaj feldolgozás során keletkezett kőolajhulladékot: a pakurát. Bármily bizarrul is hangzik, ebből a gusztustalan, büdös, ragacsos és rendkívül mérgező veszélyes hulladékból készülnek durva vegyszeres finomítással a kozmetikai szintetikus zsír- és olajkomponensek."- írja Antal Valéria és arra buzdít, hogy fordítsuk meg a fürdőszobában található tégelyeinket, flakonjainkat és nézzünk utána, hogy hány veszélyes összetevőt tartalmaznak a készítményeink. Ha a kőolaj származékokat szeretnéd kiszűrni, a következő megnevezéseket keresd: mineral oil, liquidum paraffinum, paraffin, mineral wax, vazelin, petrolatum, cera microcristallina, hart-paraffin, ozokerit, petrol wax, ceresit.
Azért is érdemes kiiktatnod a kőolaj származékokat tartalmazó kozmetikumokat, mert ezek eltömítik a pórusokat, megakadályozzák a bőr méregtelenítését, megvastagítják a rajta található szaruréteget, elősegítik pattanások és mitesszerek kialakulását, erősítik az ekcémára, sömörre való hajlamot, babáknál pedig nem engedik kialakulni a bőr természetes védelmét ellátó savköpenyt.

Nagyon fontos tudni, hogy a bőrön át kétszer olyan könnyen szívódnak fel a veszélyes anyagok, mint a tápcsatornán keresztül. Nem legyinthetünk erre a tényre, amikor nap, mint nap beborítjuk magunkat mérgező anyagokkal. Csak magunkra számíthatunk, ha az egészségünkről van szó, mert a hatóságokat teljesen hidegen hagyja.

Végezetül álljon itt egy rövid részlet Edward Kennedy szenátor 1997. szeptember 5-én - az akkor hivatalban lévő amerikai elnöknek, Bill Clintonnak - írt leveléből.
"...már 10 éve tudjuk, hogy kozmetikumaink minden harmadik alkotóeleme mérgező, mégsem tettünk eddig semmit
koszegimarika, 2010. augusztus 29. vasárnap, 17:29
Címkék: Takáts Kriszta, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Antal Valériától,
Kommentek
Fekete István: Tavasz
hogy ablakom alatt szól a bagoly. Azaz - őszinte jós vagyok - arra ébredek fel, hogy feleségem azt mondja:
- Hallja?
- Mit?
Ebben a pillanatban csúnyán elvisította magát újra a bagoly, és a feleségem borzongva összerázkódott.
- Kergesse el, de azonnal.
Nem kétséges, hogy ebben a parancsban tévedés volt. Több mint húszéves tévedés. Húsz évvel ezelőtt ugyanis, ha csemetéim üvöltve tiltakoztak a fürdetés ellen, az asszonyi önkény csak kiszólt a fürdőszobából:
- Morogjon egy kicsit!...
Erre én fáradtan letettem az újságot, és őszinte dühvel morogtam, mire felhangzott a fürdőszobában:
- Aha! A medve!
Csend lett. A gyerekek hagyták a szappanhabot tovább is a szemükbe kenni, én pedig arra gondoltam, milyen szerencse, hogy nem tehénnel vagy vízilóval ijesztgetik örököseimet... mert bőgni nem tudok.
Ezek az idők elmúltak, immáron húsz éve, és hogy én csak úgy ugorjak ki az ágyból, baglyot ijesztgetni, hát erről szó sem
lenke1964, 2018. május 04. péntek, 08:47
Új eladónő
A bolt tulajdonosa új eladónőt alkalmaz, és a lelkére köti, hogy minden kuncsaftnak aki betér a boltba, másnap is vissza kell jönnie, különben úszott az állás. A nő nagyon igyekszik. Egyik nap nyílik az ajtó és egy fiatalember lép be.
- Jó napot kívánok!
- Jó napot kívánok, mit tetszik parancsolni?
- Kesztyűt szeretnék vásárolni.
- Kérem, van egyujjas meg ötujjas modellünk.
- Ötujjasat kérnék!
- Tökéletes! Ötujjasból is van bőr, műbőr és kötött.
- Bőr érdekelne.
- És mégis milyen bőrt tetszik óhajtani? Malac, kecske esetleg marha?
- Legyen kecske.
- Szürke, fekete, barna?
- Szürke!
- Szürkéből is több árnyalattal rendelkezünk, várjon megmutatom.
- Be kell ismernem, hogy igazán nem tudok dönteni. Szerettem volna venni egy kesztyűt, ami megy az új kabátomhoz, de hogy melyik árnyalat jó ezek közül, nem tudom!
- Semmi gond, uram! Be tetszik hozni holnap a
eva6, 2018. február 17. szombat, 18:53
Hogy lehet megállapítani egy felületről, hogy az krómozott, vagy nikkelezett?
Ok Donaldduck...És mi marad a fürdőszobából az adott pont elérésekor....:D csak arra vigyázz ne úgy mérd a hőt, ahogy a másik kérdésnél....:D Kialudtad már a BUÉK-ot?....:D Én meg nem és jól szórakozok a válaszokon....:D
hatibacsi, 2018. január 01. hétfő, 19:14
Íme néhány piperecucc
Ezeket a bőrgyógyászok azonnal kidobnák a fürdőszobából

Íme néhány piperecucc és kozmetikai termék, amit egy dermatológus soha nem használna, sőt, minket és lebeszél róla, mert egyszerűen pénzkidobás!

Amikor azt szeretnénk, hogy tiszta és sima legyen arcbőrünk, legalább annyira fontos, hogy milyen termékeket teszünk bőrünkre, mint az, hogy mit csinálunk velük - mondják a bőrgyógyászok. Az egyik legátfogóbb tanácsuk például az, hogy a kevesebb több ebben a témában is, illetve vigyázzunk az új, éppen trendi készítményekkel is, hiszen nem biztos, hogy ezek megfelelőek bőrünknek.

Összegyűjtöttünk tehát 5 terméket, ami a dermatológusok szerint egyszerűen pénzkidobás, hiszen valójában a bőr legfőbb ellenségei.

1. Otthon is használható kémiai hatóanyagú hámlasztók

Az interneten már akárki beszerezhet mindenféle előzetes állapotfelmérés, konzultáció nélkül is orvosi hámlasztókat, amelyek túl erősek otthoni használatra - mondja dr. Angela Lamb
horvathnemagdi, 2017. június 23. péntek, 07:17
Kékestető : Medical Hotel- inkább mocskos Hotel
hogy van -e fűtés október elején - mert azt mondják van. Ez csak részben igaz- mert este 9-re jéghidegek a radiátorok és kerek 9 Celsius fok van a szobában - célszerű kinyitni a szoba bejáratát - mert a folyóson sokkal melegebb van. Továbbá ha Te is túrázásra készülsz biztos viszel magaddal egy rezsót meleg tea készítésére - ez most nagyon jól jön melegítésre - és a magaddal vitt polár és termotakarókkal már ki lehet bírni. Úgy halottam a rutinosak hősugárzót is visznek magukkal.

- A fürdőszobából domestos- szal eltávolítottam a penészt - de a lerakódott vízkő oldása rád vár a zuhanytálcán:-)
Sorolhatnám még az egyéb felháborító dolgokat - de fontos tudni, hogy a második emeleten szépen takarított szobák és korrekt berendezés is van ( ezzel reklámozzák magukat ). Igaz, hogy éppen alig voltak a szállóban ( 5-7 ember a három emeleten ) akkor is ezeket az első emeleti régi,( műszakilag nagyon lepukkant ( folyamatosan öblítő WC, széteső szék, rozzant bejárati ajtó stb...) mocskos szobákat
pacsakute, 2016. november 04. péntek, 19:59
Első lépésként
6 dolog, amit azonnal dobjatok ki a fürdőszobából!

A fürdőszobaszekrényben nálatok mi van? Csak a szükséges dolgok, vagy igazi raktárrá varázsoltátok már a tárolót? Néha-néha mindenképp muszáj egy szelektálást tartanotok, ebben segítünk most egy kicsit!

Nos, ha valakinek, nekem már nagyon rendet kellene raknom a fürdőszobaszekrényben, ugyanis azt vettem észre, hogy a termékek csak gyűlnek, de fogyni nem akarnak. Igen, én nem úgy vagyok tudatos vásárló, hogy csak azt veszem meg, amire tényleg szükségem van, hanem azt, amire szükségem lesz, de most jó az ára! Légyszi, nyugtassatok meg, hogy ezzel nem vagyok egyedül!
Segítség, elveszett a pénztárcám! - Ne pánikoljatok, cselekedjetek!

Kipróbáltuk, mennyi kiadástól szabadíthat meg egy kis tudatosság

,,Első lépésként végiggondoltam, mi az, amire rendszeresen költök, mondván, hogy 'az élet része'. Három dologra adok ki rendszeresen: kajára, szórakozásra, vásárlásra. Szeretek jókat enni, szeretek a
horvathnemagdi, 2016. november 01. kedd, 12:02
Ananász-hotel, SpongyaBob rajongóknak
szálloda éj létesítménye nem csak a berendezésében, de felépítésében is Bikinifenék jellegzetes jegyeit idézi azzal az ananász formájú üvegszálas épülettel, melynek különleges előcsarnokában a színvilág, a dekoráció és a bútorzat is mind SpongyaBob ikonikus víz alatti otthonát idézi.

Ráadásul a hotelben egy 200 négyzetméteres lakosztály található, mely két hálószobából és három fürdőszobából áll hatalmas kerttel, terasszal, feszített víztükrű medencével és magánszemélyzettel, akik igény esetén pizza- vagy pizsamapartit szerveznek a gyerekeknek. A felnőttek eközben teabemutatón vagy borkóstolón múlathatják az időt, de akár egy világhírű séf vacsoráját is élvezhetik a tengerparton.

A Dominikai Köztársaság Uvero Alto partján elhelyezkedő szállodában emellett további
schuro, 2016. szeptember 21. szerda, 21:15
Kutyák víztükrös képei
A kislány sírva jön ki a fürdőszobából. Anyja kérdezi:
- Mi az?
- A fiúk nem akarnak a kádba engedni.
- Miért nem?
- Mert tengeralattjárósat játszanak, és nekem nincs periszkópom.

A skót házaspár beszélget:
- Az orvos azt mondta, levegőváltozásra van szükségem.
- Szerencse, pont megfordult a szél.
- Nem, nem... nekem tengeri levegő kell.
- Semmi gond, akkor kötök a ventilátorra egy sózott heringet.

A székely meg a fia az érett gyümölcsöket szedik össze a kertben. A fiú megkérdezi:
- Mi lesz ebből a sok gyümölcsből, édesapám?
- Hát, ha anyád meggyógyul lekvár, ha nem, akkor
szicu, 2016. szeptember 20. kedd, 18:16
Képek, videók
fürdőszobában, a Mályván
orban47
2011. július 22. péntek, 08:00
A fürdőszobában.jpg
kicsoda57
2010. május 21. péntek, 16:35
Fannyka fürdőszobában
sarkadykati
2009. február 03. kedd, 04:42
egerek a fürdőszobában2.j
fmacska
2008. október 28. kedd, 15:48
egerek a fürdőszobában1na
fmacska
2008. október 28. kedd, 15:46
egerek a fürdőszobában3.j
fmacska
2008. október 27. hétfő, 14:53
egerek a fürdőszobában1.j
fmacska
2008. október 27. hétfő, 14:52
Kriszta szülinapi torta.
alvaro-hopihe
2016. december 19. hétfő, 13:36
kriszta névv.jpg
zsokica45
2016. szeptember 02. péntek, 09:17
kriszta név..jpg
zsokica45
2016. szeptember 02. péntek, 09:17
szülinap juhász krisztáto
zsokica45
2016. augusztus 27. szombat, 20:37
névnap kozák krisztátol.j
zsokica45
2015. november 24. kedd, 16:42
kriszta...jpg
mama57
2014. augusztus 07. csütörtök, 21:46
Kriszta...jpg
mama57
2014. június 17. kedd, 21:32
Mézga Kriszta
winxclubervin
2014. május 27. kedd, 16:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.