Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 07:42 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 4. rész (törvényszéki végrehajtás)
Fidesz: új jogintézményt is bevezet a javaslatVitányi István (Fidesz) elmondta, a törvényjavaslat a jogrendszer koherenciájának biztosítása mellett új jogintézményként vezeti be a végrehajtási eljárást megelőző hatósági átvezetést, valamint a behajthatatlan követelések adóhatósági nyilvántartását segíti elő.

Emlékeztetett arra, hogy a NAV 2018. január 1-jétől általános közigazgatási végrehajtó szervként működik, azaz feladata az adótartozások, az adók módjára behajtható köztartozások és egyéb köztartozások behajtása. Hozzátette: szintén a NAV látja el a törvényszéki végrehajtási feladatokat 2019. január 1-jétől; a folyamatban lévő ügyeket is átkerülnek hozzá 2020-tól, így a törvényszéki végrehajtói jogállás megszűnik.

Közölte, pontosítják a vagyonelkobzás, a büntetőeljárásban elrendelt zár alá vétel szabályait. A NAV-nak átadott ügyekről közölte, 2019. december 31-én folyamatban lévő ügyekben szünetel a végrehajtás az ügy adóhatósághoz történő beérkezésétől számított 30 napig.

Beszámolt arról is, hogy ha a végrehajtás kizárólag adótartozás behajtására irányul és az adós meghal, akkor az eljárás az adós halálával megszűnik. Az elektronikus árverésekkor az adós által át nem vett, illetve az árverési vevő által megvásárolt ingóságok esetében a törvényjavaslat lehetővé teszi megsemmisítés helyett azok karitatív célú felhasználást - ismertette.A Jobbik több javaslatot is megfogalmazottVarga-Damm Andrea (Jobbik) úgy értékelte, indokolt volt a büntetőeljárásban elrendelt zárlat fogalmának egységesítése. Reményét fejezte ki, hogy nem a gazdag adózók járnak jól azzal a rendelkezéssel, miszerint a NAV lemond egyes, 2019. december 31-ig fennálló államot megillető követelésekről.

Felhívta arra a figyelmet, hogy az Európai Bizottság javaslatára módosítja az előterjesztés a büntető törvénykönyvben (Btk.) a tiltott piacbefolyásolás tényállását, mert az az EB megítélése szerint nem teljes körűen tartalmazta a vonatkozó uniós irányelv rendelkezéseit.

Elismerését fejezte ki a kormányzatnak, hogy megteremti a hatósági adóátvezetés intézményét.

Több elvárást is megfogalmazott a kormánynak, így szorgalmazta, hogy ne lehessen végrehajtás alá vonni a létfenntartáshoz minimálisan szükséges - javaslata szerint 90 ezer forintos - összeget. Azt is javasolta, hogy az adóst és családtagjait ne lehessen addig kilakoltatni, amíg más, megfelelő elhelyezést nem biztosítanak számukra. Kezdeményezte azt is, hogy a végrehajtók minden befolyt összeg után részletesen és tételesen számoljanak el, jelezzék, mennyi még az adós hátraléka.KDNP: az elmúlt években fokozatosan szigorodtak a végrehajtói munka feltételeiVejkey Imre (KDNP) értékelése szerint a Fidesz-KDNP az elmúlt években fokozatosan szigorította a végrehajtói munkavégzés feltételeit. A mostani javaslat célja, hogy a követelések behajtása a jövőben ne a végrehajtók, hanem a NAV feladatkörébe tartozzon - közölte.

Elmondta, a piaci visszaélésekről szóló uniós irányelvnek történő teljes megfelelés érdekében módosítják a Btk.-t., illetve az Alkotmánybíróság határozata miatt pontosítják a megismételt bírósági eljárásban felmerülő bűnügyi költségek szabályozását a terhelt mentesítésével.

MSZP: a végrehajtásokat mindaddig fel kellene függeszteni, amíg a parlament nem ad komplex választ

Varga László (MSZP) arról beszélt, hogy különböző végrehajtási eljárások során a sokadik bőrt is lehúzták sok magyar emberről. A lakhatásnak alapjognak kellene lennie, ami a végrehajtásokat is érintené - mondta, hangsúlyozva: a létfenntartás minimumát biztosítani kell minden magyar családnak.

Szerinte a kormány nem kezelte megfelelően a devizahitel-helyzetet, különösen a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportokban.

A szocialista politikus javaslata szerint a végrehajtásokat mindaddig fel kellene függeszteni, amíg az Országgyűlés nem tud komplex választ adni a kérdésre.

A Ház előtt fekvő törvényszéki végrehajtási törvényjavaslat túlfizetést, közfoglalkozatást érintő elemeit ugyanakkor rendben lévőnek nevezte Varga László.

Zárszó

Latorcai János levezető elnök lezárta az általános vitát, Völner Pál igazságügyi minisztériumi államtitkár pedig zárszavában azt mondta: technikai jellegű módosításról van szó. Az ellenzéki felszólalásokra válaszul jelezte, a törvényjavaslat az adótartozások sorsára nem tér ki, a levonások pedig ma is szabályozottak.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 05. kedd, 13:38
Címkék: Vitányi István, Varga-Damm Andrea, Európai Bizottság, Vejkey Imre, Varga László, Latorcai János,
Kommentek
Tatár-Kis Péter törvényszéki elnöki pályázatát támogatták a fővárosi bírák
Az értekezleten a fővárosi bírói kar 78,6 százaléka vett részt. A megjelent, csaknem 600 bíró 51,46 százaléka Tatár-Kis Péter elnöki pályázatát támogatta, míg a korábbi elnök, Fazekas Sándorét 49,4 százalék.

Tatár-Kis Péter 2019. június 17. óta a Fővárosi Törvényszék megbízott elnöke. Kiemelt céljai között szerepel többek között az elnökség és a munkavállalók közötti munkakapcsolatok minél szorosabbra fűzése, a dolgozók munkakörülményeinek javítása, magasan képzett munkatársak foglalkoztatása, és az épületkorszerűsítő beruházások folytatása - áll a közleményben.

Tatár-Kis Péter hivatali ideje alatt a Fővárosi Törvényszék elnyerte a bronz fokozatú Családbarát Munkahely címet, az elmúlt két hónapban jelentősen bővült a bírák és igazságügyi alkalmazottak bíróságon kívüli munkavégzési lehetősége. Az otthondolgozás olyan munkavállalói csoportok számára is lehetővé vált, amelyeknél az korábban nem volt biztosított.

Az értekezleten a bírák véleményt nyilvánítottak a Fővárosi Törvényszék újonnan
velemenyezd, 2020. június 08. hétfő, 21:03
Letartóztatták a Bajcsy-Zsilinszky úton rendőrök elől menekülő autóst
A Fővárosi Törvényszék kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és más bűncselekménnyel gyanúsítanak. A bíróság a kényszerintézkedés végrehajtásának helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki.

A megalapozott gyanú szerint a férfi május 23-án a Deák tér irányából a Nyugati tér felé tartott autójával. Az Andrássy úti közlekedési lámpánál a mellette lévő rendőrautóban ülő rendőrökkel indulatosan, agresszívan beszélt. A férfi a rendőrök kérésére lehúzódott az úttest jobb oldalára, azonban amikor a rendőrök kiszálltak az autóból és elindultak felé, fenyegetve és szidalmazva őket hátramenetbe kapcsolt és feléjük hajtott, egyiküket megkísérelte elsodorni. Ezt követően a férfi nagy sebességgel elindult a Nyugati tér irányába és az időközben a gépkocsiját elölről megközelítő másik rendőrt is megpróbálta szándékosan elütni. A
velemenyezd, 2020. május 26. kedd, 18:33
Helybenhagyták a színészgyilkosság gyanúsítottjának letartóztatását
A törvényszék csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a megalapozott gyanú szerint a férfi május 3-án reggel egy kalapáccsal többször fejbe verte idős korú, elesett állapotú édesapját, akit a földre kerülését követően is bántalmazott. Az idős férfi sérülései következtében életét vesztette.

Mint kifejtették: a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés és a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt rendelte el a gyanúsított letartóztatását egy hónapra. A végzéssel szemben a gyanúsított és védője jelentettek be fellebbezést. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék végzése szerint a fellebbezések megalapozatlanok. A Budai Központi Kerületi Bíróság döntése törvényes, indokai helytállóak. Megalapozottan utalt az elsőfokú bíróság arra, hogy a gyanúsított egzisztenciális körülményei rendezetlenek, és a terhére rótt bűncselekményt más büntetőeljárás, illetve próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el, így vele szemben a
velemenyezd, 2020. május 14. csütörtök, 16:04
Szlovák újságíró-gyilkosság - Huszonhárom év szabadságvesztésre ítélték a tettest
Az ítélet egy korábbi, 2016-ban elkövetett gyilkosságra is vonatkozik.

Juraj Novocky, az ügyben eljáró különleges ügyész - a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség beszámolója szerint - azért nem életfogytiglani, hanem 25 éves szabadságvesztés büntetés kiszabását kérte, mert a vádlott bevallotta a bűncselekményeket, és a törvényszéki szakértők szerint az ő esetében nem lehet teljesen kizárni annak a lehetőségét, hogy visszailleszkedjen a társadalomba. A bíróság viszont ennél is enyhébb, 23 évi fegyházbüntetést szabott ki tekintettel arra, hogy a vádlott együttműködött a hatóságokkal.

A záróbeszédek során Miroslav M. védője a bíróságra hagyta az igazságos ítélet kiszabását. A meggyilkolt újságíró családjának jogi képviselője, Daniel Lipsic volt igazságügyminiszter úgy vélekedett: az ítélet révén ösztönözni kell az együttműködésre a jövőbeni vádlottakat.

Martina Kusnírová - Ján Kuciak újságíró ugyancsak meggyilkolt barátnője - családjának jogi képviselője, a több közismert peres ügyből
velemenyezd, 2020. április 06. hétfő, 16:42
Koronavírus - OBH: hatályban maradnak a rendkívüli ítélkezési szünettel kapcsolatos egyes határozatok
Az elnöki intézkedés 60 napig marad hatályban.

A kormány a rendkívüli ítélkezési szünetet a Kúria elnöke, az OBH elnöke és a legfőbb ügyész javaslatára rendelte el, március 15-én lépett életbe és március 30-án hatályát veszti. Maga a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet azonban a veszélyhelyzet megszűnését megállapító újabb kormányrendelet meghozataláig hatályos, eltérő rendeletalkotás hiányában tehát maga a veszélyhelyzet március 30-át követően is változatlanul fennáll.

Senyei György határozata rögzíti azt is, hogy a rendkívüli ítélkezési szünettel együtt hatályban marad a bírósági igazgatási és ügyintézési feladatokról, a peres és peren kívüli ügyekben történő feladatellátásról, az OBH-ba érkezű papíralapú iratok kezelésének különleges szabályairól, valamint az iratok elektronikus kezelésének rendjéről, a szolgálati viszonnyal, valamint az igazgatási intézkedésekkel és döntésekkel kapcsolatosan keletkezett kiadmányok elektronikus kézbesítéséről, valamint a törvényszéki elnökök
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 14:33
Letartóztatta a bíróság a rendőrökre baltával és vasvillával támadó négy férfit
Dobó Dénes hozzátette: az egyik 25 éves gyanúsított a rendőröknek azt állította, hogy koronavírus-fertőzött, amivel elmondása szerint azt volt a célja, hogy ennek hatására nem fogják előállítani.

A rendelkezésre álló adatok szerint csütörtök délután egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településről érkezett a bejelentés, hogy egy fiatal férfi késsel másokra támadt. Az Encsi Rendőrkapitányság helyszínre érkező két járőrét a 21 éves gyanúsított szidalmazta, fenyegette, távozásra szólította fel, és megtagadta a személyazonosságának igazolását. Az udvaron lévők közül az egyik gyanúsított dulakodni kezdett a rendőrökkel, akik könnyfakasztó gázt alkalmaztak vele szemben. Erre többen ágvágóval, vasvillával, baltával támadtak a rendőrökre, a támadásokat a családtagok akadályozták meg, a rendőrök pedig erősítést kértek.

A bíróság mind a négy gyanúsított esetében a legszigorúbb kényszerintézkedést alkalmazta, mert megalapozottan lehet tartani attól, hogy megszöknének, elrejtőznének, a tanúk befolyásolásával
velemenyezd, 2020. március 22. vasárnap, 16:31
Péter követi Jézust II.
mit beszélsz." (Mk 14,67-68)

Péter életében eljött egy nap, mikor már nem tudta többé Jézust követni. Természetesen szerette a Mestert. Midőn a csőcselék a kertben megpróbált kezet emelni Mesterére, Péter kardot rántott. Egy hajszálon múlt, hogy el nem találta a koponyát, és levágta Málkus fülét. Ne mondjuk, hogy Péter nem szerette Jézust. Csakhogy Jézus annyira más volt. Megdorgálta barátját és megérintette ellenségét gyógyító kezével. Most Péter részese a tárgyaló teremben, a törvényszéki udvarban zajló jelenetnek. Az udvarról Péter láthatta Jézust. Jézus arcán vér volt, csöndes és szelíd maradt. Egyszóval Jézus olyan volt mint egy bárány, amelyiket a mészárszékre visznek.
Péter fejében teljes zűrzavar volt. Hogyan vállalhatna szolidaritást egy királlyal aki olyan szelíd? Hogyan követhetne ő valakit, aki oly sokat szenved, és úgy fogadja el ezt, mintha magától Istentől jönne?
A szolgálólány ezt mondta: ,,Te is a Názáreti Jézussal voltál." Nem - válaszolta Péter
kalmanpiroska, 2020. március 20. péntek, 08:05
Koronavírus - A Fővárosi Törvényszéken korlátozzák az ügyfélfogadást és tárgyalások maradhatnak el
Mint írták, további intézkedésig csak 8.30 és 9.30 között lesz ügyfélfogadás a törvényszék polgári, büntető és gazdasági kollégiumához tartozó szervezeti egységekben, így többek között a Cégbíróságnál, valamint a civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket nyilvántartó csoportnál. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, illetve a Fővárosi Törvényszéki Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégiumban is csak 9 és 10 óra között fogadják az ügyfeleket a kezelőirodák.

Tudatták azt is, hogy a törvényszék elnöke elrendelte a büntető és a civilisztikai ügyszakokban a nemzetközi érintettségű, többvádlottas, több tanút felvonultató ügyek márciusi és áprilisi tárgyalásainak "beállítását" a bírák egyéni mérlegelésétől függően. Ez azt jelenti, hogy a tárgyalások elmaradnak.

Az egyéb kitűzött ügyekben - szintén a bíró mérlegelése szerint - távmeghallgatás alkalmazását vagy a tárgyalás elhalasztását írta elő a törvényszék elnöke május-júniusra. Megjegyezték: a bíró mérlegelésétől és a
velemenyezd, 2020. március 12. csütörtök, 21:22
Képek, videók
a Királyi Törvényszéki Pa
farkas1945
2013. december 25. szerda, 10:50
Törvényszéki látkép_2.jpg
tarsoly-galeria
2009. február 04. szerda, 23:58
Törvényszéki látkép_1.jpg
tarsoly-galeria
2009. február 04. szerda, 23:56
Törvényszéki Héják.hu.jpg
rambobby
2007. június 07. csütörtök, 11:53
Vitány
irmus
2011. március 01. kedd, 07:22
Vitány.jpg
evamama0108
2010. február 05. péntek, 20:07
Vargáné Andrea
irmus
2014. augusztus 08. péntek, 19:49
Európai Bizottság
daczok
2007. május 07. hétfő, 16:45
2 7VeJleF4teMMLLOcLbt68G
lovaszmarika
2019. június 15. szombat, 19:39
vej.jpg
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 20:49
O.V.-Tiborcz vej.jpg
agica2004
2018. április 04. szerda, 21:04
vej.jpg
sz719eszter
2016. február 20. szombat, 16:49
Rendőr vej
sanci81
2015. június 29. hétfő, 19:31
hnp63vej89a.jpg
janos53
2011. május 07. szombat, 07:37
Lányom, unokáim, volt vej
feiglmiklos
2006. július 10. hétfő, 21:43
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.