Belépés
2019. március 18. hétfő | 12. hét | 77. nap | 18:56 | Sándor, Ede
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kémkedés miatt letartóztattak Lengyelországban egy lengyel és egy kínai állampolgárt
A lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszterhelyettes, Maciej Wasik a PAP hírügynökséggel tudatta: a kínai férfi egy nagy elektronikai cég által alkalmazott üzletember, a lengyel pedig "a kiberkereskedelem köreiben ismert személy".

A lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) hivatalosan meg nem erősített közlése szerint Veijing V. kínai állampolgár a Huawei informatikai és mobil távközlési konszern lengyelországi részlegének egyik igazgatója. A lengyel gyanúsított, Piotr D. 2011-ig a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) tisztje volt.

Wasik az ABW nagy sikerének minősítette a fejleményeket, s elmondta, hogy a két gyanúsított után már hosszabb ideje nyomoztak, és kedden vették őrizetbe őket.

A titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője, Stanislaw Zaryn közölte: az összegyűjtött bizonyítékok szerint a két férfi a kínai titkosszolgálatnak kémkedett. Tevékenységükért tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A gyanúsítottak nem ismerték be bűnösségüket, és elutasították, hogy vallomást tegyenek.

A TVP Info úgy értesült, hogy kedd reggel az ABW átkutatta mindkét gyanúsított házát, és iratokat, adatokat foglaltak le a Huawei lengyelországi irodáiban, valamint Piotr D. legutóbbi munkahelyein - az Orange francia tulajdonú telekommunikációs cégnél, valamint a lengyel Elektronikus Távközlési Hivatalban.

Piotr D.-nek az ABW-tól való távozását annak idején az egyik híres lengyelországi korrupciós ügy, a több magas rangú tisztségviselőt, valamint a Hewlett Packard és az Oracle amerikai informatikai cégek lengyelországi menedzsereit is érintő, úgynevezett informatikai botránnyal hozták összefüggésbe. Magával Piotr D.-vel szemben azonban vádat ez ügyben soha nem emeltek - idézi fel a TVP Info.

Veijing V. a pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén végzett lengyel szakosként. 2006 óta az észak-lengyelországi Gdanskban dolgozott a kínai főkonzulátuson, 2011-ben pedig a Huawei alkalmazta, és Lengyelországba irányította, a cég termékeinek a közszférában való értékesítésével bízták meg. Jelenleg nem rendelkezik diplomáciai státusszal - értesült a TVP Info.

A Huawei az utóbbi időben Csehországban is kiváltotta a titkosszolgálatok érdeklődését, ahol biztonsági kockázatnak minősítették a kínai cég technológiáit, és ilyen értelemben nyilvánosan figyelmeztetést adtak ki azok használatával kapcsolatban. Milos Zeman cseh államfő csütörtökön bírálta a cseh titkosszolgálati intézmények vezetőségét, szerinte a jelentésük nem hiteles, az ügy nyomán pedig Kína válaszintézkedéseket készíthet elő Csehország ellen.

Az amerikai kormány tavaly novemberben a Huawei gyártotta eszközök használatának elkerülésére kérte az Egyesült Államok szövetségeseit, azt hangoztatva, hogy Washington a kínai cég eszközeit kiberbiztonsági fenyegetésnek tekinti.

December 7-én Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős biztosa is úgy nyilatkozott, hogy az Európai Uniónak (EU) aggódnia kell a Huawei kínai távközlési óriásvállalat és más kínai technológiai cégek miatt, mert azok kockázatot hordoznak az unió iparára és biztonságára nézve.

Ezt az állítást a Huawei következetesen visszautasítja.

Svéd távközlési szolgáltatók december közepén jelezték, egyikük sem kíván lemondani a kínai Huawei Technologies mobil hálózati berendezéseinek a használatáról a nemrégiben felmerült biztonsági aggodalmak miatt.

December 6-án az amerikai hatóságok kérésére Kanadában letartóztatták Meng Van-csout, a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, a kínai távközlési óriásvállalat alapítójának lányát. Sajtóértesülések szerint a kényszerintézkedés az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével hozható összefüggésbe. A letartóztatás heves tiltakozást váltott ki Peking részéről, s megtorlásként őrizetbe vettek Kínában két kanadai állampolgárt.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 12:51
Címkék: Maciej Wasik, Veijing, Piotr, Stanislaw Zaryn, Elektronikus Távközlési Hivatalban, Hewlett Packard,
Kommentek
Lengyel lap: Washington állandó katonai jelenlétet ajánlott Varsónak
Washington legalább ezer fővel növelné lengyelországi katonai jelenlétét, de "sokkal többről is lehet szó" - írja a jobbközép, a jelenlegi lengyel kormány felé inkább távolságtartó, de egyes témákban jól értesült Rzeczpospolita.

A lap szerint az amerikai jelenlét "teljesen új jelleggel" bírna, az alakulatok egy része - elsősorban a parancsnoki egységek, a hírszerzés, a felszerelésről és a lőszerről gondoskodó egységek, valamint a légierők is - állandó jelleggel állomásozna Lengyelországban.

A Rzeczpospolita arra a bizalmasnak kezelt jelentésre hivatkozott, amelyet a Pentagon miniszterhelyettese, John Rood által vezetett küldöttség mutatott be szerdán varsói tárgyalásán.

A napilap az amerikai kongresszus alsóházában szerdán lezajlott meghallgatást is említi, amelyen a Pentagon egy másik tárcavezető-helyettese közölte: Lengyelországnak egy "nagyon komoly, igényes ajánlatot tettek, közösen dolgoznak a részleteken", a tárgyalások az ez ügyben kötendő megállapodásról még 6-12 hónapig
velemenyezd, 2019. március 15. péntek, 15:21
Czaputowicz: a megállapodás nélküli Brexit a legrosszabb forgatókönyv
idei évre.

Czaputowicz szerint az EU-brit megállapodás tervezete szavatolja az uniós, illetve a brit állampolgárok jogait, a brit befizetéseket az uniós költségvetésbe, és az átmeneti időszak beiktatása révén biztosítja a vállalkozók érdekeit is. A kemény Brexit esetén alkalmazandó forgatókönyv kapcsán a külügyminiszter megjegyezte: a brit kormány az uniós, ezen belül a lengyel állampolgárok védelmére vonatkozó tervet mutatott be, a varsói kormány pedig hasonló előírásokat fogadott el a Lengyelországban élő brit állampolgárokra vonatkozóan.

A beszéd egy nappal azután hangzott el, hogy a londoni alsóház elutasította a megállapodás nélküli brit kilépést (Brexit) az Európai Unióból (EU), ezt megelőzően azonban elutasította az EU-brit megállapodás újabb változatát is.

Uniós vonatkozásban Czaputowicz egyebek között leszögezte: Lengyelország ellenzi az uniós költségvetés korlátozását. Szorgalmazza ezzel szemben, hogy továbbra is magas szinten tartsák a kohéziós és az agrárpolitika támogatását. A
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 12:41
A vártnál jobban alakult az euróövezet ipari termelése januárban
Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott jelentése szerint, naptári kiigazítással számolva, éves összevetésben 1,1 százalékkal esett vissza az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése, míg az előző hónaphoz mérvenaptárhatással és szezonális kiigazítással számolva 1,4 százalékos emelkedést mértek az év első hónapjában.

Elemzők jóval nagyobb, 2,1 százalékos éves csökkenésre számítottak az előző havi 4,2 százalékos visszaesés után. egy hónap alatt pedig kisebb, 1,0 százalékos növekedést vártak a decemberben mért 0,9 százalékos csökkenés után.

Az energiatermelés havi szinten 2,4 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 4,0 százalékkal emelkedett, ami segített ellensúlyozni vagy csökkenteni a félkész termékek és a tőkejavak gyenge termelését.

A legnagyobb euróövezeti gazdaság, Németország ipari termelésének csökkenését több mint ellensúlyozni tudta Franciaország és Olaszország, a második, illetve harmadik euróövezeti gazdaság. A német ipari termelés tavaly
velemenyezd, 2019. március 13. szerda, 11:51
Nézőpont: Közép-Európa háromnegyede bevándorlásellenes
A közleményben azt írták, a kilenc országban - Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában, Romániában és Bulgáriában - végzett közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a közép-európai régió választópolgárai egyértelműen elutasítják a migrációt, ezáltal pedig a magyar kormány álláspontján vannak.

Az intézet azMagyarország és az Európai Bizottság közötti migrációs vita nyomán úgy véli, fontos tudni, hogy a közép-európai polgárok miként viszonyulnak a bevándorláshoz.

A kutatásból kiderült, hogy a térségben hozzávetőleg 83 millió választóból 61 millióan rossznak tartják, míg mindössze 16 millióan helyeslik az Európán kívülről érkező bevándorlást.

Az eredmények alapján Csehország, Bulgária és Magyarország esetében a legnagyobb a migrációt elutasítók aránya, de még a leginkább megengedő Lengyelországban is 22 millió ellenzőre is csak 9 millió migrációpárti jut. A legtöbb bevándorlásellenes értelemszerűen a legnagyobb lélekszámú
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 10:24
Weber: a Fidesz nem mutat kompromisszumkészséget
most sem a Fidesz, sem Orbán Viktor részéről nem látok kompromisszumkészséget" - fogalmazott Weber.

Szerinte a következő napok utolsó esélyt jelentenek a Fidesznek, hogy "megmutassa arra való hajlandóságát, hogy azon család része legyen, amelyben kompromisszumokat kötnek".

"Március 20-áig az összes megoldás az asztalon van" - tette hozzá.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az EP-választások után feltehetőleg a mainál kevesebb mandátummal rendelkező EPP nyit-e új pártok, például a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) felé, Manfred Weber leszögezte: a frakció lengyelországi partnere az ellenzéki Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt.

Örömét fejezte ki, hogy öt lengyel ellenzéki párt - köztük a PO - Európai Koalíció (EK) nevű szövetségként indul az EP-választáson.

"Ez világos döntés elé állít (mindenkit), hogy az ország hosszú távon a +polexit+ (az EU-ból való lengyel kilépés) irányában haladjon vagy sem" - jelentette ki. Úgy látja: az ellenzéki szövetség az
velemenyezd, 2019. március 06. szerda, 11:41
Brexit - A lengyel kormány elfogadta a kemény Brexit esetén alkalmazandó törvénycsomag tervezetét
A parlament elé kerülő, tervek szerint március 30-án hatályba lépő törvények többek között a Lengyelországban élő brit állampolgárok tartózkodási státuszának rendezését segítik elő, vonatkoznak a szakképesítések kölcsönös elismerésére, valamint szabályozzák a brit vállalkozók lengyelországi működésének egyes kérdéseit.

A lengyel kormány keddi ülését követően Konrad Szymanski, az uniós ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes sajtóértekezletén úgy értékelte: Lengyelország az EU-ban a "három-négy legjobban felkészült állam közé tartozik a megállapodás nélküli brexit költségeinek korlátozását illetően".

Szymanski szerint az EU, ezen belül Lengyelország érdeke, hogy továbbra is"politikai feltételeket" próbáljon megteremteni az EU-brit kilépési megállapodás jóváhagyásához. Úgy fogalmazott: március utolsó heteiben "sok olyan politikai ténnyel lesz dolgunk, amely talán a brit parlamentben a válság legyőzéséhez vezet".

A legvalószínűbb brexit-forgatókönyv iránt érdeklődő újságírói kérdésre
velemenyezd, 2019. március 05. kedd, 16:37
Tavaly tíz százalékponttal többen spóroltak az egy évvel korábbihoz képest
Kiemelték: Magyarországon egyre kevésbé jelent gondot egy jelentősebb, az átlagos félhavi nettó jövedelemnek megfelelő váratlan kiadás rendezése. A válaszadók több mint fele hitel vagy kölcsön felvétele nélkül is fedezni tud egy előre nem látható kiadást - tették hozzá utalva arra, hogy ez az adat 10 százalékponttal magasabb, mint az egy évvel korábbi átlag.

A közleményben emlékeztettek az MNB adataira, miszerint tavaly a magyar háztartások 2,5 milliárd forinttal növelték megtakarításaikat, ami a GDP 5,9 százaléka.

A felmérés szerint a magyarok tudatosan spórolnak, de megtakarításaikból jellemzően nem lesz befektetés, az európai átlaghoz képest több mint kétszer annyian tartják megtakarításaikat készpénzben.

Magyarországon a második legnépszerűbb spórolási forma a megtakarítási számla, amellyel a válaszadók több mint harmada rendelkezik szemben az európai közel 60 százalékkal.

Az értékpapírok és részvények lehetőségével a magyarok kevesebb mint 15 százaléka él.

A magyarok
velemenyezd, 2019. március 05. kedd, 11:45
Szijjártó: Az SK Innovation ezer új munkahelyet teremt Komáromban
előállító termeléssel és a legkorszerűbb gyártási technológiák Magyarországra telepítésével indokolta.

Szijjártó Péter megjegyezte, hogy a világszinten is a piacvezetők közé tartozó SK Innovation beruházását erős regionális versenyben nyerte el Magyarország. A cég döntését a magyar emberek munkájának elismeréseként értékelte, és megjegyezte, hogy az öt legfontosabb ázsiai gyártó közül három - az SK Innovation mellett a Samsung és az GS Yuasa - már megjelent Magyarországon, míg Németországban és Lengyelországban csupán egy-egy beruházást indítottak.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, hogy a komáromi akkumulátorgyár munkaerőigényét a térség ki tudja elégíteni, hiszen a város és a környező települések szakképzése fejlett, a helyi felsőoktatás pedig követi a munkaerőpiac elvárásait. A kormány gazdaságpolitikája - mint fogalmazott - az ország adottságaihoz igazodva legfeljebb 5 millió munkavállalóval számol, de az oktatási rendszer átalakítása és egyes térségek fejlesztési igényei újabb
velemenyezd, 2019. február 27. szerda, 17:32
Képek, videók
Valahol Lengyelországban
maszoka
2007. április 12. csütörtök, 19:36
Még Lengyelországban
pecsioszi
2006. június 16. péntek, 08:35
Letartóztatva
sanci81
2015. április 16. csütörtök, 15:35
Letartoztatas.jpg
moretti69
2012. január 29. vasárnap, 21:26
Balogh Béla letartóztatás
furaila
2007. október 28. vasárnap, 15:11
Letartóztatás 5.
furaila
2007. október 28. vasárnap, 15:10
Letartóztatás 4.
furaila
2007. október 28. vasárnap, 15:09
Letartóztatás 3.
furaila
2007. október 28. vasárnap, 15:08
Letartóztatás 2
furaila
2007. október 28. vasárnap, 15:08
O.V.-állampolgárság.jp g
agica2004
2014. október 02. csütörtök, 11:42
Magyar Állampolgárok lett
kajaneni
2014. március 11. kedd, 15:28
állampolgár.jpg
dnemethk
2013. március 17. vasárnap, 15:07
állampolgár.jpg
tinka1951
2013. február 03. vasárnap, 16:38
Állampolgári lét. A közjó
megyerimihaly
2012. augusztus 30. csütörtök, 22:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.