Belépés
2020. január 21. kedd | 4. hét | 21. nap | 01:28 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Almatárolási praktikák
Számos jól tárolható almafajta van már a piacon, de hogy hogyan tartható el tavaszig, az attól is függ, hogy mikor szedjük le és hogyan tároljuk a gyümölcsöt.

Hol és hogyan tároljuk?

A tárolásra fénytől és fagytól védett helyett válasszunk, például pincehelyiséget. A legideálisabb, ha a hőmérséklet 2-5°C fok között van.
A tároló helyiséget is érdemes előkészíteni. Ha a tároló helyiség felmelegedett volna a nyári hónapok folyamán, érdemes éjszakai szellőztetéssel lehűlését gyorsítani. A takarítást célszerű fertőtlenítéssel egybe kötni, hogy a tárolás során esetleg romlást okozó gombák, baktériumokat elöljük.
A leszedett gyümölcsöt ne tartsuk a szükségesnél hosszabb ideig a tárolón kívül, mert a leszedett alma érése az állás közben gyorsul.
A sorolva - azaz rekeszenként egymás mellett, egy rétegben elhelyezve - betárolt gyümölcs hosszabb ideig eltartható, mint az ömlesztve tárolt.
Lehetőleg ne tároljunk téli almát és burgonyát együtt, mert felgyorsítják egymás érését: a gumók előbb csírázásnak indulnak, míg az alma utóérése gyorsul.
Tárolás során folyamatosan figyeljük a gyümölcsöket: ha fonnyadást vagy romlást észlelünk, az már a tárolhatóság végét jelzi.

Szedési és fogyasztási idő

Amíg a nyári almák szedési és fogyasztási ideje egybeesik, addig a késői érésű - különösen a téli - fajtáknál két különböző érettségi időt, szedésit és fogyasztásit különböztetünk meg. A megfelelő időben szedett téli alma jól tárolható és a tárolás során válik igazán ízletes, élvezhető gyümölccsé: megváltozik az alapszíne, puhább és édesebb lesz a húsa.
A fogyasztási érettség állapotát viszonylag könnyű megállapítani, az optimális szedési időt azonban már jóval nehezebb. A túl korán szedett alma minősége gyengébb lesz és elmarad az érés vége felé tapasztalható súlygyarapodás, míg a késve betakarított veszít tárolhatóságából és negatívan hathat a következő évi termésmennyiségre is.

Így tesztelhetjük

A szedési időpont megállapításában nyújt segítséget az ún. keményítőpróba, amit házikertek esetében is könnyen elvégezhetünk, hisz csak egy kés és némi jódoldat szükséges hozzá. A teszt lényege, hogy a kettévágott almára jódot öntve az éretlen, keményítőben gazdag részek látványosan sötétbarnára, feketére színeződnek, míg az érett, magas cukortartalmú részek színe nem változik.
eva6, 2016. október 21. péntek, 17:24
Címkék: tárolásra fénytől, hőmérséklet 2-5°C, tároló helyiséget, tároló helyiség, nyári hónapok, takarítást célszerű,
Kommentek
Fűszernövényekről
száradást idonként ellenorizzük, mert a megszáradt növény a rossz idojárás következtében a nagyobb páratartalmú levegobol ismét átnedvesedhet, porosodhat, ez rontja a minoségét, esetleg rothadás is bekövetkezhet. A száraz növény száradási foka akkor jó, ha a növény jellegzetes színét, illatát megorizte és ujjaink között könnyen szétmorzsolható. Az így szárított növényeket batiszt- vagy tüllzacskóban, száraz, szellős helyen, felakasztva tároljuk.

- Nyers fuszernövényeket, gyökérzöldségeket - téli tárolásra, tisztára meszelt száraz, szelloztetheto, fagymentes, de huvös pincében, kamrában átválogatott, hibátlan, tiszta, de nem mosott - a belso szívlevelei kivételével - levélzetétol megfosztott növény alkalmas. Az így elokészített növényeket 6-8 cm homokra rakjuk, addig rétegezzük, míg az utolsó sor gyökérzöldséget is homokkal betakarjuk. Idonként ellenorizzük és ha romlást észlelünk - az egészet át kell válogatni.

- Nyers (félérett) paradicsomot a fagyok beállta elott leszedjük, mert ablak
piroska0101, 2013. november 02. szombat, 17:38
Süssünk-főzzünk napraforgóolajjal!
napraforgóolaj használata a legtöbb háziasszony számára mindennapos. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy nem mindegy, milyen étolajat használunk és hogyan. Íme néhány tipp, hogy mire érdemes odafigyelnünk étolaj használata során:

Válasszunk minőségi étolajat! - A minőségi étolajak két legfőbb ismérve a napsárga szín és a semleges, vagy az alapanyagra (pl. napraforgómag) jellemző enyhe illat. Vásárláskor érdemes odafigyelni arra is, hogy magyar terméket válasszunk.

Ügyeljünk a tárolásra! - Egy palack étolaj sokáig eltartható, azonban nem mindegy, hogy hogyan. Az étolajat mindig, de különösen felbontás után tároljuk fénytől védve, hűvös helyen, hiszen ellenkező esetben oxidációs folyamatok indulhatnak el benne, ami avasodáshoz (és az ezzel járó kellemetlen íz kialakulásához) vezethet.

Ügyeljünk a mennyiségre! - Az olaj mennyiségét főleg a sütés típusa határozza meg. Ha rántott ételt készítünk, akkor annyi olajat tegyünk a serpenyőbe, hogy ellepje az ételt, amit sütni
horvathnemagdi, 2012. március 11. vasárnap, 10:53
De jó a dió!
felfogás, hogy a fa annál jobban terem, minél jobban megverjük az ágait. Ha póznával verjük róla a termést, könnyen megsérülhetnek a jövő évi termőrészek. Ezért amit lehet, rázzuk le, szedjük le kézzel, és csak azt verjük, ami már elérhetetlen - de óvatosan és körültekintően.
A legjobb, ha a leszüretelt diót napon szárítjuk. Fektessünk fóliát a földre, és terítsük szét rajta a burkától megtisztított termést. Időnként forgassuk meg a kiterített szemeket. Száraz, napos időben 2-3 nap alatt tárolásra készek.

Őszi virágaink
Ilyenkor nemcsak az őszirózsa és a krizantém bontogatja szirmát

Ősszel nyíló évelő dísznövényeink fontos elemei a szeptemberi kertnek. Sokuk a nyáron kezdődő virágzását fejezi be mostanában, másoknak a bimbói csak most kezdenek bontakozni.

Őszi sisakvirág

Nagy kék, sisak alakú virágait hosszú fürtben hozza (Aconitum carmichaelii). Már augusztustól virít, és egészen
bulac57, 2010. szeptember 11. szombat, 01:05
Fűszernövényekről
ellenorizzük, mert a megszáradt növény a rossz idojárás következtében a nagyobb páratartalmú levegobol ismét átnedvesedhet, porosodhat, ez rontja a minoségét, esetleg rothadás is bekövetkezhet. A száraz növény száradási foka akkor jó, ha a növény jellegzetes színét, illatát megorizte és ujjaink között könnyen szétmorzsolható. Az így szárított növényeket batiszt- vagy tüllzacskóban, száraz, szellős helyen, felakasztva tároljuk.

- Nyers fuszernövényeket, gyökérzöldségeket - téli tárolásra, tisztára meszelt száraz, szelloztetheto, fagymentes, de huvös pincében, kamrában átválogatott, hibátlan, tiszta, de nem mosott - a belso szívlevelei kivételével - levélzetétol megfosztott növény alkalmas. Az így elokészített növényeket 6-8 cm homokra rakjuk, addig rétegezzük, míg az utolsó sor gyökérzöldséget is homokkal betakarjuk. Idonként ellenorizzük és ha romlást észlelünk - az egészet át kell válogatni.

- Nyers (félérett) paradicsomot a fagyok beállta elott
szerika68, 2010. április 25. vasárnap, 13:19
Burgonya tippek
készítésénél. A különlegességek kedvelőinek ajánljuk édes burgonya sorozatunkat!

Tárolása odafigyelést igényel. Óvjuk fagytól, melegtől, fénytől és nedvességtől, azaz sötét, szellős, száraz és hűvös helyen (pl. pincében, kosárban, 4-8 fokon) tároljuk, különben megráncosodik, puha lesz, és főként megjelennek rajta a mérgező solanint tartalmazó zöld foltok és csírák. Továbbá csak így maradnak meg benne az értékes tápanyagok és az íze. Elsősorban a késői (őszi) fajták alkalmasak hosszabb tárolásra, ezek héja ugyanis vastagabb. Lévén, hogy manapság a legtöbb lakásban a pincében történő tárolás, nem is beszélve a vermelésről, nem megoldott, leginkább frissen szerezzük be, mivel az adott feltételek nélkül csak korlátozott ideig tartható el. A csomagolásból (sajnos legtöbbször neylon) azonnal vegyük ki, válogassuk át, és tartsuk lehetőség szerint hűvös és sötét helyen kosárban. A kicsírázott burgonya megmenthető, ha a csírákat időben eltávolítjuk és a burgonyát mielőbb felhasználjuk. A terasszal
ujjozsef, 2009. február 14. szombat, 15:56
Képek, videók
biliárdasztal tárolásra
ctoth63
2008. január 21. hétfő, 04:22
Hőmérséklet.jpg
lilagondolatok
2014. október 08. szerda, 13:06
világóra hőmérséklettel
sacimama
2013. április 20. szombat, 15:15
hőmérséklet
balazsmargit
2011. november 19. szombat, 20:07
2010 hőmérséklet dél-duná
motorcsonakosok
2010. január 15. péntek, 19:09
2010 hőmérséklet bp
motorcsonakosok
2010. január 15. péntek, 18:59
homerseklet.jpg
tormamarti
2009. október 03. szombat, 12:59
Hűtőfolyadék hőmérséklet
scanreg
2009. augusztus 11. kedd, 08:24
Dávid-hőmérséklet előreje
motorcsonakosok
2009. február 02. hétfő, 21:04
A palota egy helyisége
airbatka
2006. október 11. szerda, 09:16
Ebben a helyiségben nyomt
donmedve
2006. szeptember 24. vasárnap, 20:48
Régi magyar hónapok21.JPG
erzsikepuskas
2017. március 15. szerda, 19:59
Régi magyar hónapok20.JPG
erzsikepuskas
2017. március 15. szerda, 19:59
Régi magyar hónapok19.JPG
erzsikepuskas
2017. március 15. szerda, 19:58
Régi magyar hónapok17.JPG
erzsikepuskas
2017. március 15. szerda, 19:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.