Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 13:19 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Meghalt Karinthy Márton 71 éves korában
.............


Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy életének 71. évében elhunyt Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató, színházrendező, író, a Karinthy Színház és ennek elődje, a Hököm Színpad, alapító igazgatója, Karinthy Ferenc író fia, Karinthy Frigyes író unokája - áll a Karinthy Színház közleményében.
Karinthy Márton úgy rendelkezett, hogy lánya, Karinthy Vera és két közeli munkatársa viszi tovább a Karinthy Színházat, mely ezután is folytatni kívánja a Karinthy Márton által megalapozott szellemiségű, polgári, szórakoztató színházat.
Karinthy Márton a mai és a 20. századi magyar színházi színtér fontos rendezője volt, 1973-1975 között a Békéscsabai Jókai Színház, 1975-1977 között a Pécsi Nemzeti Színház, 1977-1980 között a Thália Színház, 1980-1982 között a Népszínház rendezője volt, 1978-1980 között a Gorsiumi Nyári Játékok vezetőjeként is dolgozott. Részt vett a Reflektor Színpad és a Játékszín létrehozásában. Rendszeresen dolgozott tévérendezőként is.

-Karinthy Márton: ,,Nem mindegy, hogy milyen minőségben éljük meg az életünket.
Itt olvasható Link

- Új Buda:
Ma délután, 70 éves korában elhunyt Karinthy Márton, színigazgató, rendező, író. Osztozunk a család és a barátok gyászában. Karinthy Mártont Újbuda Önkormányzata saját halottjának tekinti. Nyugodjék békében
Életének 71. évében elhunyt Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató, színházrendező, író, a Karinthy Színház és elődje, a Hököm Színpad alapító igazgatója. Karinthy Ferenc író fia, Karinthy Frigyes író unokája 2016 óta volt a kerület díszpolgára, Újbuda Önkormányzata saját halottjának tekinti.
Karinthy Márton 1949-ben született Budapesten, a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakát 1973-ban végezte el. 1973-1975 között a Békéscsabai Jókai Színház, 1975-1977 között a Pécsi Nemzeti Színház, 1977-1980 között a Thália Színház, 1980-1982 között a Népszínház rendezője. Részt vett a Reflektor Színpad és a Játékszín létrehozásában. 1982-ben megalapította a Hököm Színpadot - amely 1988-tól a Karinthy Színház nevet viseli -, a háború utáni első magánszínházat, amelynek rendezője és igazgatója volt.
2013-ban munkája elismeréseként Kossuth-díjat kapott sajátos szellemiségű, nagy közönségsikernek örvendő színházi műhely létrehozásáért, három évtizedes vezetői és rendezői tevékenységéért, írói munkásságáért, a Karinthy-hagyomány és -szellemiség ápolásáért, továbbviteléért.
Karinthy Márton úgy rendelkezett, hogy lánya, Karinthy Vera és két közeli munkatársa viszi tovább a Karinthy Színházat, mely ezután is folytatni kívánja a Karinthy Márton által megalapozott, polgári, szórakoztató színházat.
Karinthy Márton 2016 óta a kerület díszpolgára, Újbuda Önkormányzata saját halottjának tekinti.

- 2019. november 6-án elhunyt Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató, színházrendező, író, a Karinthy Színház és elődje, a Hököm Színpad alapító igazgatója. Karinthy Ferenc író fia, Karinthy Frigyes író unokája, Újbuda díszpolgára.
Gyertyás megemlékezésre várják a gyászolókat november 8-án este a Karinthy Színházban. A színház alapító igazgató, a Kossuth-díjas Karinthy Márton színházi rendező, írós, Karinthy Ferenc író fia, Karinthy Frigyes író unokája, Újbuda díszpolgára november 6-án hunyt el.
2019. november 8-án, "otthona", a Karinthy Színház elé gyertyás megemlékezést szervezünk családjával és a Karinthy Színházzal közösen, hogy mi, akik szerettük, tiszteltük: barátok, kollégák, a közönsége, mindannyian - egy-egy szál virággal, mécsessel emlékezzünk rá és fejezzük ki szeretetünket, tiszteletünket - áll az esemény összefoglalójában.
Karinthy Márton élete utolsó pillanatáig dolgozott, készült a Veszélyes forduló című előadásra és annak november 8-i premierjére. (Akik az előadásra érkeznek, annak végeztével is kapcsolódhatnak a gyertyagyújtáshoz - mécseseket találnak majd a Színház előterében.)
.........................
maroka, 2019. november 07. csütörtök, 06:44
Címkék: Meghalt Karinthy Márton, Karinthy Márton Kossuth-díjas, Karinthy Színház, Hököm Színpad, Karinthy Ferenc, Karinthy Frigyes,
Kommentek
NAPTÁR - 2015. szeptember 1.
éve)1875. BURROUGHS, Edgar Rice amerikai író, a Tarzan-regények szerzője (140 éve)1877. ASTON, Francis William Nobel-díjas angol kémikus és fizikus, a tömegspektrográf megalkotója1919. LENDVAY FERENC Jászai Mari-díjas rendező, színházigazgató, érdemes művész1921. GLAUBER, Roy Jay Nobel-díjas amerikai fizikus1925. RIDOVICS LÁSZLÓ Munkácsy Mihály-díjas festőművész (90 éve)1930. TÓTH JÁNOS Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, érdemes és kiváló művész, a magyar mozgókép mestere, nemzet művésze (85 éves)1949. KARINTHY MÁRTON Kossuth-díjas rendező, a Karinthy Színház alapító igazgatója

SZEPTEMBER 1-JÉN HALT MEG:1715. XIV. LAJOS, francia uralkodó, "a Napkirály" (300 éve)1715. GIRARDON, Francois francia szobrász, XIV. Lajos korának egyik legnépszerűbb mestere (300 éve)1910. ZAJCEV, Alekszandr Mihajlovics orosz vegyész, a szerves kémia jelentős alakja (105 éve)1915. GELLÉRI MÓR közgazdasági és ipartörténeti író (100 éve)1955. SCHIMANEK EMIL Kossuth-díjas gépészmérnök, a róla elnevezett hatütemű dízelmotort és
velemenyezd, 2015. augusztus 28. péntek, 08:01
Meghalt Sztankai István
karakterek bőrébe bújhatott.

Filmvásznon az 1963-ban készült Hattyúdal-ban mutatkozott be Páger Antal partnereként. Jelentősebb filmjei közé tartozik a Párbeszéd, a Húsz óra, az Ismeri a szandi-mandit?.

Keleti Márton rendező, Sztankay István és Bodrogi Gyula a Hattyúdal című film forgatásán 1963-ban
Forrás: MTI
A televízióban címszereplője volt a hatalmas sikert aratott Bors-sorozatnak, egyik főszereplője az Egy, kettő, három című Molnár Ferenc-darab tévéváltozatának és Karinthy Ferenc Dunakanyarjának.

Kellemes, férfias hangja miatt szívesen foglalkoztatták a szinkronstúdiók is, ő volt Tony Curtis és Jean-Paul Belmondo állandó magyar hangja, de többször szinkronizálta Leslie Nielsent, Marcello Mastroiannit, Gregory Pecket és Michael Caine-t is.

Rendezőként is kipróbálta magát, színpadra állította Dürrenmatt Play Strindberg című drámáját és Az úr vadászni jár című Feydeau-vígjátékot.

Művészi munkásságáért 1966-ban és 1974-ben Jászai
lovaszmarika, 2014. szeptember 13. szombat, 11:14
Meghalt Sztankay István, a nemzet színésze
Lászlóig számos darabban játszott, sokfajta izgalmas karaktert formálhatott meg. Játszott Romeót, Ben Jonson Volpone című darabjában Corbacciót alakította, a Csillag a máglyán című Sütő-darabban pedig Kálvin Jánost.

A rendezők között Major Tamásról beszélt, partnerei sorából Törőcsik Marit emelte ki: közös munkáik közül a Rómeó és Júliát említette, valamint Zorin Varsói melódia című darabját, amelyet Iglódi István állított színpadra.

Sztankay István sokszor játszott kétszereplős darabban, Karinthy Ferenc Dunakanyar című művét Ruttkai Évával és Hámori Ildikóval is eljátszotta. Az Elveszett paradicsom című Sarkadi-darabról is mesélt, amelyben Piros Ildikóval és Mensáros Lászlóval dolgozott együtt a Madách Színházban. A néma leventét Bánsági Ildikóval három nyáron át játszotta.

A 2012-es interjúban Gobbi Hilda alakját is felidézte: mint mondta, egyszer az egész napot együtt töltötték Dunakanyarban lévő villájában. "Gobbi Hilda utolérhetetlen egyéniség volt, minden tekintetben. A pályatársakra is
velemenyezd, 2014. szeptember 12. péntek, 20:06
Meghalt Csurka István
vitathatja, s Csurka alkotói tehetségét sem vonhatja kétségbe senki - hangsúlyozta az MTI-nek az írószövetség elnöke.

"A nyolcvankilences rendszerváltozás karizmatikus figurája volt, nemcsak a politikában, hanem az irodalmi életben is. Részese volt a változások szellemi előkészítésének. A Magyar Írószövetség 1986-os tisztújító közgyűlésén igen kemény beszédet mondott. Mindenképpen a magyar irodalom egyik nagy egyénisége távozott az élők sorából" - mondta.

Az elhunyt Csurka István íróról szólva Karinthy Márton, az egyetlen olyan budapesti színház vezetője, ahol Csurka-darabot játszanak, arról beszélt, hogy az alkotó halála után a mű él tovább, a napi politika már nem szólhat bele megítélésébe. A Karinthy Színház igazgatója az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: "most már a mű él tovább Csurka Istvánból, és azt játszani kell, mert kifejezi azt, amit a világról gondolt, több, mint az ember és tettei". "Mint nálunk játszott szerzőről tudok beszélni Csurka Istvánról" - mondta a színházvezető, aki a
velemenyezd, 2012. február 04. szombat, 21:33
Meghalt Csurka István - Karinthy Márton: a mű él tovább
Karinthy Márton író, a Karinthy Színház igazgatója szombaton az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott:"most már a mű él tovább Csurka Istvánból, és azt játszani kell, mert kifejezi azt, amit a világról gondolt, több, mint az ember és tettei".

"A napi politika már nem tud beleszólni drámáinak megítélésébe, a mű vegytisztán áll előttünk, el lehet dönteni, hogy jó író vagy nem, aktuálisat alkotott, vagy nem" - tette hozzá.

"Mint nálunk játszott szerzőről tudok beszélni Csurka Istvánról" - fogalmazott a színházvezető, aki az drámaíró Eredeti helyszín című művét még tavaly szeptemberben mutatta be. Mint mondta, a darabot továbbra is műsoron tartják, hiszen a közönség szereti, és nem a politika diktálja egy színház műsorát, hanem a műsorpolitika. "Jó darabokat játszunk, jó szerepekkel, és ez olyan" - mutatott rá.

Mint kifejtette, a Karinthy Színházban gyerekkora, kamaszkora nagy sikereinek egyik szerzőjeként tűzte műsorra az író darabját. "Nagyon szerettem mint drámaírót, mert éles nyelvű, pontos
velemenyezd, 2012. február 04. szombat, 13:51
Mai napi évfordulók...
Schenk Jakab ornitológus, természetvédő (meghalt 1945)
* 1895 - Radó Tibor matematikus (meghalt 1965)
* 1904 - Johnny Weissmüller erdélyi német származású amerikai versenyúszó, filmszínész ("Tarzan" alakítója) (meghalt 1984)
* 1908 - Szentkuthy Miklós Kossuth-díjas magyar író (meghalt 1988)
* 1912 - Bobbie Baird (William Robert Baird) brit autóversenyző, balesetet szenvedett Ferrarijával és elhunyt (meghalt 1953)
* 1921 - Karinthy Ferenc magyar író, újságíró, Karinthy Frigyes fia (meghalt 1992)
* 1921 - Alexander Salkind, orosz származású filmproducer (meghalt 1997)
* 1922 - Kiss Lajos nyelvész, szlavista, a magyar helynév-etimológiai kutatások úttörő alakja, az MTA tagja (meghalt 2003)
* 1922 - Gig Stephens brit autóversenyző
* 1924 - Böszörményi Géza magyar filmrendező, forgatókönyvíró (meghalt 2004)
* 1925 - Kiss Sándor Károly (Alexandre Kiss) magyar
skorpiolilike, 2010. június 02. szerda, 05:06
Ezen a napon történt
Megszületett Valkó Imre kutatómérnök, feltaláló.
Részletes leírás

1922 (87 éve történt)
Meghalt Pecz Samu építész, műegyetemi tanár. Ő tervezte többek között az Országos Levéltár budai épületét, valamint a városligeti fasori evangélikus templomot és gimnáziumot.
Részletes leírás

1922 (87 éve történt)
Megszületett Vittorio Gassman olasz színész (Egy asszony illata).
Részletes leírás

1949 (60 éve történt)
Budapesten megszületett Karinthy Márton rendező (Ördöggörcs).
Részletes leírás

1963 (46 éve történt)
Miskolcon megszületett Kropkó Péter profi triatlonista, többszörös Ironman győztes.
Részletes leírás

1969 (40 éve történt)
A Líbiai Arab népi szocialista közösség nemzeti ünnepe.
Részletes leírás

1997 (12 éve történt)
Meghalt Czibor Zoltán labdarúgó, a legendás Aranycsapat balszélsője.
Részletes leírás

1535 (474 éve
ilonkmama, 2009. szeptember 01. kedd, 12:20
Képek, videók
karinthy frigyes 002.png
chillik
2016. december 31. szombat, 15:33
karinthy frigyes 001.png
chillik
2016. május 24. kedd, 17:36
Karinthy Gábor 1
taltos1
2015. október 27. kedd, 23:34
15o-karinthy-color.jpg
lilagondolatok
2015. március 10. kedd, 14:11
karinthy.jpg
lilagondolatok
2015. március 10. kedd, 14:09
Karinthy_Frigyes_es_Fe ren
lilagondolatok
2015. március 10. kedd, 14:08
Karinthy Frigyes.jpg
zsu74
2014. augusztus 02. szombat, 17:32
Karinthy Frigyes.jpg
06mohild
2012. október 08. hétfő, 04:38
Karinthy Frigyes.png
sarkadykati
2012. március 08. csütörtök, 07:08
Karinthy Frigyes.png
snbela44
2012. március 07. szerda, 18:03
Férfi és nő...Karinthy
era1953
2011. április 22. péntek, 14:03
Karinthy Frigyes
starlight001
2011. április 09. szombat, 18:04
gyászanya.jpg
zsokica45
2015. május 01. péntek, 10:37
Lelkünk gyásza.jpg
margoboszi
2014. szeptember 06. szombat, 18:49
egy nő gyásza
lovaszmarika
2011. október 31. hétfő, 15:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.