Belépés
2019. szeptember 23. hétfő | 39. hét | 266. nap | 16:05 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Farsangnyitó Dalidó lesz Debrecenben
Komolay Szabolcs, a város kulturális alpolgármestere emlékeztetett rá: 2013-ban született újjá a cívisvárosnak az évszázados hagyománya, amikor a vízkereszt utáni első hétvégén rendezett Dalidón a céhek mesterei, legényei, inasai együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezes felvonulást és táncmulatságot tartottak.

A mostani Dalidón az egykori kézműves hagyományok mellett a város szakképző intézményeinek diákjai a modern kézművességet is megjelenítik. Ez a hagyomány és megújulás jól illeszkedik Debrecen kulturális stratégiájába és erre épül az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023-as pályázatuk is - tette hozzá Komolay Szabolcs.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője elmondta: a "kurta lábú közönséget" gólyalábasok fogadják szombaton délelőtt a Kölcsey központban, s a "langaléta garabonciások" vásári komédiával nyitják meg a kétnapos programsorozatot.

Itt a farsang, áll a bál címmel rendezik meg az Alma zenekar koncertjét: az együttes a farsangi énekek mellett bemutat néhány hortobágyi tematikájú dalt is abból a tízből, amelyet a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) felkérésére komponáltak. A nap folyamán jelmezversenyre, táncmese-bemutatóra és mesejátékokra is várják a családokat a Kölcsey Központban - jelezte Bódor Edit.

Tirpák Zsolt, a DSZC főigazgatója hozzátette: a 11 szakképző iskola diákjai a szakmák játékos bemutatkozására hívják az érdeklődőket. Sütnek farsangi fánkot és debreceni páros kolbászt, lesz kalácsfonás, ruhabemutató, robotkészítés, gépészet és informatika, de a Kölcsey Központ előtt patkókat is kovácsolnak a "gépiparis" diákok - sorolta a főigazgató.

A Dalidó második napján, vasárnap a Vojtina bábszínházban folytatódnak a programok, ahol előbb mutatványosok "csapnak nagy csinnadrattát", majd Csokonai Vitéz Mihály története elevenedik meg Dorottya, vagyis A dámák diadalma a Fársángon címmel - ismertette a sajtótájékoztatón Asbóth Anikó, a bábszínház igazgatója.

Hozzátette: megtartják az állatok farsangját is, ahol "a Bab társulat jóvoltából felettébb hatalmas, jó magaviseletű állatokkal találkozhatnak kicsik és nagyok - óriásbábok formájában".

A Dalidót követően a farsangi programok februárban a Vojtina hagyományos maskarádéjával fejeződnek be Debrecenben - jegyezte meg Asbóth Anikó.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. január 11. csütörtök, 16:28
Címkék: Farsangnyitó Dalidó, Komolay Szabolcs, Európa Kulturális Fővárosa, Bódor Edit, Főnix Rendezvényszervező Kft, Hortobágyi Nemzeti Park,
Kommentek
Dalidó után télűző maskarádé lesz Debrecenben
Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere felidézte: a farsangnyitó Dalidó hagyománya arra a debreceni szokásra vezethető vissza, amikor a vízkereszt utáni első hétvégén ünnepi mulatságot tartottak a városban.

Február elején, a farsangi időszak zárásaként ismét családi programokkal várják az érdeklődőket Debrecenben: a 17. debreceni maskarádét február 6-án, 7-én és 10-én tartják meg. A mulatságon a résztvevők a tél elűzésére tesznek kísérletet: a látogatókat bábszínházi előadással és komédiásokkal szórakoztatják majd a tél végét jelentő rendezvényen - ismertette az alpolgármester.

A programok többnyire a Vojtina bábszínházban, illetve a város főterén lesznek - tette hozzá Asbóth Anikó, a bábszínház igazgatója, megjegyezve: az érdeklődők tanúi lesznek Konc király és Cibere vajda viadalának, fellép az ORT-IKI, a Szeredás együttes és a Vojtina társulat.

Hercz Vilmos, a Főnix rendezvényszervező kulturális menedzsere elmondta: a maskarádé keretében a Nagytemplom előtti Kossuth
velemenyezd, 2018. február 01. csütörtök, 14:12
Farsangnyitó családi napokat rendeznek Debrecenben
diákjaitól elsajátíthatják a különböző szakmák fogásait, a kolbásztöltést, a mézeskalács-díszítést és a kalácsfonás technikáit, valamint bepillantást nyerhetnek a robotika világába is.

A farsangi hangulatról a Langaléta Garabonciások vásári komédiája, Tompeti és Barátai koncertje gondoskodik, a legszebb, legötletesebb jelmezben érkezőket pedig díjazni fogják - fűzte hozzá az ügyvezető.

Fellép a VSG Táncszínház, amely Csipkerózsika című zenés-táncos interaktív mesejátékot adja elő. A farsangnyitó dalidó első napja az Irigy Hónaljmirigy koncertjével zárul. Vasárnap délelőtt a Vojtina Bábszínházban mutatványosok várják a gyermekeket és szüleiket, majd a Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála című bábjátékot láthatja a közönség, és fellép Kiss Balázs bűvész is.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta: az önkormányzat célja, hogy az év minden hónapjában legalább egy olyan rendezvény legyen a városban, amelyik az egész családnak élményt nyújt, és nem csak a helyieknek,
velemenyezd, 2017. január 11. szerda, 15:31
Farsangnyitó dalidó lesz Debrecenben
Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP) hozzátette: az egykori cívis mesterségbeli tudás felidézésével is szeretnék erősíteni a mai fiatalok kötődését a városhoz, a debreceni hagyományokhoz.

A cívisváros valamennyi kulturális rendezvénye, a dalidótól az adventi programokig azt is szolgálja, hogy a városlakók ismerjék meg értékeiket, legyenek büszkék arra, hogy debreceniek - magyarázta az alpolgármester.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképző Centrum vezetője elmondta: 12 helyi szakképző intézmény tanulói csatlakoznak a programokhoz, s az "új idők inasaiként" látványos formában mutatják be szakmai jártasságukat.

Az Irinyi szakiskola hentes tanulói például debreceni pároskolbászt töltenek majd, a pék tanulók kalácsot dagasztanak és fonnak, a Mechwart András szakközépiskola tanulói mobil kohójukban szerencsepatkót kovácsolnak, a Péchy építőiparisok fa emléktéglákat készítenek a vegyiparisok "csodatévő" folyadékokat kutyulnak, a Bethlen közgazdasági szakközépiskolások pedig kínai jövendőmondó pagodát
velemenyezd, 2016. január 07. csütörtök, 13:01
Jótékonysági összefogás a debreceni gyermekmentő szolgálat fejlesztéséért
Papp László (Fidesz-KDNP) bejelentette: a Farsangnyitó Debreceni Dalidón és Debrecen Város Bálján, illetve a város, az egyetem és a kamara felhívására összesen nyolcmillió forint adomány gyűlt össze erre a célra.

Ebből az összegből a közhasznú alapítvány egy új gyermek-mentőorvosi kocsit vásárol, amely elengedhetetlen technikai feltétele annak, hogy éjszaka is el tudja látni ezt a közösségi szolgálatot Debrecenben - ismertette.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora arra az együttműködésre mutatott rá, amely a város, az egyetem és a kamara között a város báljáneredményesen megvalósult annak érdekében, hogy a gyermek-mentőorvosi kocsi (gyermek-MOK) a jelenlegi 12 óra helyett 24 órában működhessen.

Miklóssy Ferenc, az idén 165 éves Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hozzátette: külön öröm számára, hogy a felhívásra széleskörűadománygyűjtés kezdődött a Debrecenben működő vállalkozások között.

Szima Sándor, a debreceni gyermek-MOK orvos-vezetője elmondta:
velemenyezd, 2015. január 21. szerda, 17:47
Ez a Város - Ősbemutató Debrecenben
keretében támogatta a mű megszületését, amelynek során "a 150 éves debreceni zeneoktatás értékeit sűrítettük egy dalba" - tette hozzá a zenész.

Az Ez a Város című, a szabadság üzenetét hordozó dalt egy farsangi koncert keretében mutatja be szombat este a debreceni Kodály Filharmonikus Zenekar, a Kodály Kórus, a debreceni Rocksuli, a PG Csoport, valamint a tavaly Debrecen hangjaivá választott fiatal énekesek.

Debrecenben egyébként az egész szombat délután a farsang jegyében telt: az I. Farsangnyitó Debreceni Dalidót három helyszínen, a Baltazár Dezső téren, a Kölcsey Központban és a Modem Modern és Kortárs Művészeti Galériában rendezték meg.

Az I. Farsangnyitó Debreceni Dalidó a cívisvárosnak azt a régi mulatságát eleveníti fel, amikor Vízkereszt utáni első hétvégén Dalidót rendezett. Ilyenkor a céhek mesterei, legényei együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezes felvonulást és táncot tartottak.

Ennek szellemében változatos és színes programok sora fogadta a kicsiket és a nagyokat
velemenyezd, 2013. január 12. szombat, 18:13
Képek, videók
Farsangnyitó
pnnte
2008. január 19. szombat, 14:36
Petőfi Sándor Debrecenben
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:26
havazás Debrecenben 1
taltos1
2016. december 14. szerda, 22:50
Debrecenben
orban47
2015. augusztus 29. szombat, 19:11
Péterem Debrecenben
orban47
2014. július 29. kedd, 14:40
b_ingyen_wifi_debrecen ben
tinka1951
2013. június 30. vasárnap, 09:23
4 Szobrok Debrecenben, a
lovaszmarika
2013. február 28. csütörtök, 16:29
Aquapónia debrecenben.jpg
sarkadykati
2012. március 24. szombat, 03:42
Petőfi Debrecenben
bodajne
2012. február 10. péntek, 07:08
Debrecenben hüsölve.jpg
tikopapa100
2011. szeptember 24. szombat, 11:16
Kulturális helyzetkép-27.
furaila
2013. január 13. vasárnap, 11:37
Jászapáti kulturális közp
pacsakute
2012. október 16. kedd, 18:48
Liszt F.Kulturális Közpon
bodajne
2011. július 17. vasárnap, 19:30
kulturalis kulonbsegek.pn
mailona
2011. június 14. kedd, 21:41
Vigadó kulturális körpont
irmus
2010. augusztus 19. csütörtök, 17:32
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.