Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 22:05 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Idén is megrendezik a Márton-napi újborfesztivált és libatort a skanzenben
A vadászok védőszentjének november 3-i ünnepnapjához kapcsolódva ezúttal solymászokat, vadászokat és halászokat is meghívtak a fesztiválra.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Étteremben Márton-napi libaételek és családi pincészetek borai várják a látogatókat. A programok között őszbúcsúztató koncertek, gólyalábas előadás, valamint táncház is szerepel - közölték a szervezők.

Szent Márton Újborfesztivál és Libatoron érdekességeket tudhatnak meg Szent Márton életével és hazai tiszteletével, a libakultusz eredetével kapcsolatban. A Lajta néptáncegyüttes Márton-napi népszokásokat mutat be, feleleveníti az őszi mulatságok hangulatát.

A vidám társas munkákba is belecsöppenhetnek az érdeklődők, hiszen Márton napján fejeződtek be falun a kinti mezőgazdasági munkák és elkezdődött a téli kalákák, a toll- és kukoricafosztás időszaka.

A kézműves foglalkozások az őszhöz kapcsolódnak - szalmalibát, madáretetőt, üveglámpást, gyapjú- és termésállatkákat készíthetnek kicsik és nagyok. A vadászati hagyományok iránt érdeklődők vadászkutya-bemutatón vehetnek részt, kipróbálhatják az íjászkodást, de lesz szabaduló szobás játék trófeakiállítással - olvasható a közleményben.

A színpadi programok között gyerekkoncertek és mesemondók előadása színesíti a rendezvényt. A kétnapos fesztiválon koncertet ad a Makám, Bognár Szilvia, a Zűrös Banda, a Canarro és az etnofunk zenét játszó Kerekes Band is.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 05. kedd, 10:58
Címkék: Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Étteremben Márton-napi, Szent Márton Újborfesztivál, Szent Márton, Bognár Szilvia, Zűrös Banda, Kerekes Band,
Kommentek
Augusztusban már nem csak online koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar
szerint a Karanténesteket augusztus 10-től átnevezik Nyári Kamaraestekre, mivel ezekre az online közvetítés mellett már élő közönséget is hívnak - közölte a zenekar szerdán az MTI-vel.

Augusztus 30-án a Hősök terén Beethoven 9. szimfóniáját adják elő cseh, szlovák, osztrák, román és magyar kórusok közreműködésével. A fővárossal közösen rendezett nagyszabású ingyenes hangversenyre többezer hallgatót várnak.

A budapesti koncertek a tervek szerint szeptember 10-én indulnak újra, szeptemberben megrendezik az Európai Hidak fesztivált is, amelyet a Müpával karöltve Nagy-Britannia zenéjének szentelnek.

Az első turné Svájcba viszi el a zenekart, majd az eredeti terveknek megfelelően megtartják az októberi Vicenzai Operafesztivált. Novemberben Kínában koncerteznek, több nagyváros mellett Vuhanba is ellátogatnak - ismerteti a zenekar terveit a közlemény.

A BFZ szerdától már nemcsak hagyományos bérletet, hanem jegyet és szabad bérletet is árul hangversenyeire. Aki a szabad bérlet mellett dönt,
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 16:11
Júliusban megrendezik a Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napokat
A szervező Muzsikál az Erdő Alapítvány szerdai közleménye szerint a programok a Mátra erdőségeiben valósulnak meg, július 4-én Gyöngyöspatán, másnap Kékestetőn, majd Abasáron, Szurdokpüspökiben, Mátrakeresztesen, Taron, Gyöngyöstarjánban, Füleken és Eresztvényben.

A programkínálatban klasszikus- és népzenei koncertek, szakvezetéses erdei séták, ismeretterjesztő előadások, kiállítások, erdei sportrendezvények, helyi ételeket kínáló falusi vendéglátás, gyermekprogramok, fenntartható gazdálkodási bemutató, valamint a helyi termékek, helyi értékek bemutatása is szerepel. A rendezvénysorozat fontos eleme a koncerteket követő kötetlen beszélgetés - írjákaz MTI-hez eljuttatott közleményben.

Gyöngyöspatán mások mellett Szalóki Ági és zenekara, az Egri Szimfonikus Zenekar és a Muzsikás Együttes, Kékestetőn a Talamba ütőegyüttes, a Duna Művészegyüttes, a Corpus Harsona Quartett és Szokolay Dongó Balázs, Abasáron az Alföld Quartett, Horgas Eszter fuvolaművész és a Dobroda Zenekar, Szurdokpüspökiben a
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 14:41
Színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket Debrecenben a hétvégén
Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere elmondta: a Múzeumok éjszakája korábban egynapos programjait háromnaposra bővítik a hétvégén, amikor megrendezik a belvárosban a fiatalok éjszakáját, az irodalom éjszakáját, a művészetek éjszakáját és a zene éjszakáját.

Az alpolgármester hozzátette, hogy bár a járvány okozta veszélyhelyzet megszüntetésével már az intézmények is látogathatóak, tartják magukat a korábban meghirdetett "lépésről lépésre" stratégiához, így nyitva meg a kulturális tereket az érdeklődők előtt.

Puskás István felhívta a figyelmet az Átjáró vásár című új kezdeményezésre, amelyet a Csapó utcai sétáló övezetben rendeznek a CIHA Egyesület alkotói, és a céljuk a több száz éves népi kultúra átörökítése innovatív eszközökkel, a modern designnal ötvözve.

A Bauhaus Contemporary projekt is Debrecenben vendégeskedik június 27-től: a kortárs magyar fotográfia gyöngyszemeit a Piac utcai üzletek kirakataiban mutatják be - fűzte hozzá az alpolgármester, megjegyezve, hogy június
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 14:22
Sikeres volt a védekezés, eltörlik a vásárlási idősávokat
Gulyás: sikeres volt a védekezés, eltörlik a vásárlási idősávokat
2020, június 18 - 13:13

Sikeres volt a koronavírus-járvány elleni védekezés Magyarországon, sikeresebb, mint Nyugat-Európa sok államában - értékelt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón, miután 98 nap után véget ért a veszélyhelyzet. Bejelentette: eltörlik a vásárlási idősávokat.


A rendkívüli jogrend jóval rövidebb volt, mint Európa országainak többségében, a kormány időben tudott döntéseket hozni, és a járvány megjelenéséhez képest jóval korábban hozott fontos korlátozó intézkedéseket, mint például az olaszok, a belgák vagy a spanyolok - fejtette ki.
A rendkívüli jogrend tette lehetővé az azonnali és hatékony cselekvést - jelentette ki a miniszter, köszönetet mondva az operatív törzs tagjainak, különösen Müller Cecília országos tisztifőorvosnak, továbbá az egészségügyi és a szociális szféra dolgozóinak, tanároknak, rendőröknek,
eva6, 2020. június 19. péntek, 16:10
A műfaji sokszínűség jellemzi a Gyulai Várszínház idei programjait
évfordulójára.

Kiemelt figyelmet fordítanak a történelmi és a kortárs drámákra, a fiatalok megszólítására, de lesznek zenés, táncos darabok is - mondta Elek Tibor.

A legkisebbeket ingyenes bábszínházi előadásokkal, a nagyobbakat a Gombóc Artúr, a nagy utazó és az Alice című darabokkal várják; a Hair, a My Fair Lady és a Fekete Péter operettek, a Zenta, 1697 rockopera vagy a Desdemonium kortárs táncelőadás pedig a könnyedebb hangvételű darabok kedvelőinek szól.

Elek Tibor hangsúlyozta, hogy idén is megrendezik a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivált (augusztus 22-én), a 28. Gyulai Vár Jazz Fesztivált (augusztus 23-án) és fellép Rákász Gergely is egy különleges orgonahangversennyel.

Az igazgató elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt több ponton módosítaniuk kellett az elképzeléseiken, a Shakespeare Fesztiválon azért lesz négy előadás, mert a jelenlegi szabályok szerint beltérben nem lehet programot tartani.

Az 500-nál is több néző befogadására alkalmas Tószínpadon a
velemenyezd, 2020. június 11. csütörtök, 15:22
Cseresznye te édes!
Gyermekkorunkban a fülünkre aggattuk, zamatos, piros gyümölcse elsőként érett júniusban, alig vártuk.
A cseresznye Anatóliából származik, egy kulinaris mitosz szerint Lucullus római tábornoknak köszönhetően ismerhette meg a világ. Lucullus a Fekete-tenger partján fekvő Giresun (Törökország) városában állomásozott és ott ez a gyümölcs lett a kedvence.
A cseresznye jelentésű latin cerasus szinte az összes nyelvben szótöve lett a cseresznyének. Angolul Cherry, franciául cerise, spanyolul cereza, olaszul ciliegia, németül kirsche, szlovákiában ceresna.
A svájci Zug kanton és azonos nevű városa életében századok óta nagyon fontos szerepet tölt be a gyümölcs: nevezetessége a Kirsch, a jó erős cseresznyepárlat és a cseresznyetorta. A település ezer cseresznyefáját nagy becsben tartják és a Zug cseresznyekanton becenevet kapta.
Évszázadok óta szokás, hogy amikor a cseresznye beérik, déli
liliana01, 2020. június 05. péntek, 19:53
Krónika 3. rész (vagyongazdálkodás, jelnyelv)
közösség nyelveként, egyebek mellett rendezi a tolmácsok helyzetét és a siketek hozzáférését a jelnyelvi tolmácsszolgáltatáshoz - közölte. Hozzátette: a médiát illetően eközben egyre több műsorórát akadálymentesítettek.

Kitért rá: tíz év telt el a jelnyelvről szóló törvény elfogadása óta, és azóta elfogadták az alaptörvényt, amely a jelnyelvet a magyar kultúra részének tekinti, majd több jogszabályba is bekerült a jelnyelv fogalma. 2017-ben pedig úgy határoztak, hogy minden évben novemberben megrendezik a magyar jelnyelv napját - közölte.

Úgy vélte, a jelnyelvi törvény elfogadása óta eltelt években több kérdés is felmerült, amelyet érdemes volt megvizsgálni, és az így elkészített tervezetet nyújtják most be a parlamentnek. Ennek része, hogy a jelnyelvből tett vizsga megegyezik az államilag elismert nyelvvizsgával - emelte ki. Hozzátette: emellett a jelnyelvet oktatók helyzetét is rendezik.

A képviselő szerint a módosítással javulna a siket diplomások helyzete és gazdagodna a kulturális
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 14:51
Augusztusban rendezik a Fesztivál Akadémia Budapest idei koncertsorozatát
Boldoczki Gáboron át Baráti Kristófig és az Amadinda Ütőegyüttesig.

A teljes műsor június 24-én válik nyilvánossá, a jegyértékesítés július 1-jén kezdődik. A FAB valamennyi koncertjére egységesen 1000 forintos áron lesznek kaphatók a jegyek. Az első négy napon a Zeneakadémia Nagytermében tartanak napi két, egyórás koncertet 18 és 20 órától, amelyet az interneten élőben is közvetítenek, az azt követő napokon kisebb budapesti helyszínek adnak otthont a fesztiválnak.

A fesztivált akkor is megrendezik, ha a nézők számát rendeletben maximálják, vagy megszabják a köztük lévő távolságot - hangsúlyozták a közleményben.

A fesztiválnak hagyományosan részét képezik mesterkurzusok és a 20 év alatti hegedűsök számára kiírt Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny is. Az idén elmaradt hegedűverseny helyett a FAB új kezdeményezéseként december 3. és 6. között Miskolcon megrendezik a Kelet-közép Európai Hubay Jenő Hegedűversenyt, amelyre húsz év alatti hegedűsök jelentkezését várják Magyarországról, a szomszédos
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 12:11
Képek, videók
Magyar Hirlap megrendelő
lacipecsenye
2012. május 30. szerda, 13:49
DIGI tv megrendelés
raczandris
2008. március 12. szerda, 03:36
márton napi mise1109.jpg
maroka
2019. november 09. szombat, 10:20
márton napi mise1108_2.jp
maroka
2019. november 08. péntek, 22:43
márton napi mise1108.jpg
maroka
2019. november 08. péntek, 22:42
márton napi lampionok.jpg
liliana01
2018. november 10. szombat, 20:00
Márton napi lakoma
irmus
2017. november 11. szombat, 14:34
márton napi bál1.jpg
zsokica45
2015. november 23. hétfő, 18:48
márton napi bál0.jpg
zsokica45
2015. november 23. hétfő, 18:48
Márton napi.jpg
szelidszeder
2014. december 01. hétfő, 20:22
marton-napi-sokadalom- 201
basikele
2012. november 14. szerda, 04:50
marton-napi-libanap-1. jpg
basikele
2012. november 14. szerda, 04:49
Márton-napi-liba-és-bo rbá
basikele
2012. november 14. szerda, 04:49
marton-napi-liba--es-b ora
basikele
2012. november 14. szerda, 04:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.