Belépés
2019. augusztus 17. szombat | 33. hét | 229. nap | 15:41 | Jácint
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Felfüggesztett börtönt kér az ügyészség Molnár Gyulára
A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint 2006-ban Molnár Gyula akkori országgyűlési képviselő, XI. kerületi polgármester és Lakos Imre vagyongazdálkodásért felelős alpolgármester hivatali helyzetével visszaélve megkísérelt egy 38 hektáros önkormányzati telket a Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül átjátszani egy magáncégnek. A terület 417 millió forintért lett az újbudai önkormányzaté, majd több tulajdonosváltozás után az Öböl XI. Kft.-hez került.

A vád szerint a polgármester és az alpolgármester a tekintélyéből fakadó függőség, befolyás kihasználásával nyomást gyakorolt és visszaélt hivatali helyzetével, hogy az Öböl XI. Kft.-nek jogtalan előnyt szerezzen.

A harmadrendű vádlott, egy ügyvéd az ügyészség szerint azzal nyújtott segítséget a hivatali visszaéléshez, hogy kidolgozta a telek átjátszásának mechanizmusát. A vádirat nem szól a cselekménnyel okozott kárról.

Hétfői perbeszédében az ügyész kijelentette: csak a szerencsének köszönhető, hogy a vádbeli cselekmények nem okoztak kárt, vagyoni hátrányt. Továbbá a jogtalan előny nem biztos, hogy a vádlottak oldalán jelentkezett, valamint az egyes intézkedések jogszerűek voltak, a folyamat azonban összességében mégis jogszerűtlen célra irányult.

A büntetőeljárás Schneller Domonkos XI. kerületi fideszes képviselő 2007. őszi feljelentése nyomán indult meg. Három évvel később, a szocialista, illetve szabad demokrata politikus meggyanúsításakor Schneller sajtótájékoztatón adott hangot örömének, és közölte azt is: nagyon bízik benne, hogy ez csak a kezdete valaminek, "hiszen egy megtisztulási folyamatra mindenféleképpen szükség van", a kerületi emberek várják már, hogy a "mutyis ügyekre" végre pont kerüljön, és találják meg a felelősöket a politika szintjén is. Schneller a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy a 2006 őszén az újbudai önkormányzat megkapta a területet, és azonnal "átjátszották" egy önkormányzati cégbe, amely rögtön "továbbjátszotta a Leisztinger Tamással közös Öböl XI. Kft.-be". Ennek során sok jogszabályt megszegtek, az önkormányzat strómanként járt el.

Hétfői perbeszédeikben az ügyvédek egybehangzóan bűncselekmény hiányában indítványozták védenceik felmentését. Kiemelték, hogy a vádbeli cselekmények célja egy elhanyagolt terület rehabilitálása volt. A telket 50 éves földhasználati jog terhelte, így gyakorlatilag eladhatatlan volt. Az ügyletek teljesedésbe mentek, az ügyészség szerint is minden részletükben jogszerűen, károkozás nélkül. Az ügylet résztvevői pedig jól jártak, hiszen például az önkormányzati cég, amely eladta a telket, 50 milliós bevételt könyvelhetett el, a vádbeli cselekmények után pedig az önkormányzat még tulajdonrészt és ezzel vétójogot kapott az ingatlanhasznosítást tekintve abban a Leisztinger Tamás vállalkozó többségi tulajdonában lévő Öböl XI. Kft-ben, amelyé a telek lett.

Több védő is rámutatott, hogy a pályáztatás elmaradása nem volt jogszerűtlen, mi több, a várhatóan eredménytelen versenyeztetés még hátrányosabb pozícióba hozta volna az önkormányzatot.

Muskovszky Gábor ügyvéd, Molnár Gyula védője arra hívta fel a bíróság figyelmét, hogy egy elmarasztaló ítélet az önkormányzatiság elvét kérdőjelezné meg, azt az elvet, hogy a lakosság által választott tisztségviselők a hátrányokat és előnyöket mérlegelve a jogszabályok betartásával döntéseket hozhatnak.

Papp Gábor ügyvéd, Lakos Imre védője arra emlékeztetett: a 2007-ben indult eljárás során három évvel később, 2010 őszén, éppen az önkormányzati választási kampányban gyanúsították meg a két politikust az ügyészségi nyomozók nagy sajtóérdeklődéstől kísérve, holott az iratokból nyilvánvaló, hogy az eljárásban felhasznált bizonyítékokat már jóval korábban összegyűjtötték a hatóságok.

Zamecsnik Péter ügyvéd, a harmadrendű vádlott védője szerint ezzel az eljárással egy "óriási pofont kapott a jogállami büntetőeljárás", a vádhatóság nem tisztességen végezte munkáját.

Viszonválaszában az ügyész visszautasította, hogy politikai megfontolások vezették volna a vádhatóság munkáját, Molnár Gyulát sikertelenül próbálták idézni, ezért volt szükség arra, hogy kampány közben lépjenek fel vele szemben. Mire a védők felvetették, hogy miért éppen egy ügyészségi szóvivő járt el az ügyben, és miként lehet az, hogy egyes nyomozati cselekményekről perceken belül értesült a sajtó egy része. Mielőtt erre az ügyész reagálhatott volna, Krecsik Eldoróda tanácsvezető bíró véget vetett a szóváltásnak azzal, hogy politikai felhangnak nincs helye a bíróságon.

A következő, szeptemberi tárgyaláson a vádlottak, akik eljárás során mindvégig következetesen tagadták bűnösségüket, az utolsó szó jogán még felszólalhatnak, azután pedig várhatóan kihirdeti elsőfokú ítéletét a Fővárosi Törvényszék.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2012. július 09. hétfő, 14:53
Címkék: Molnár Gyulára, Központi Nyomozó Főügyészség, Molnár Gyula, Lakos Imre, Öböl XI, Schneller Domonkos XI,
Kommentek
Krónika 5. rész (napirend előtt: kerítés, kormányzás, plakátkampány)
tisztaságot, akik "szegycsontig gázolnak a korrupciós ügyekben", és erre az ózdi példát említette. A szeretettel való kormányzással még egyet is lehetne érteni, de a Jobbik útját sok minden szegélyezi, csak szeretet nem - vélekedett. Felidézte, hogy a házban a fizikai fenyegetésig is eljutottak, egy jobbikos képviselő a holokauszt-emlékműbe köpött, "és még büszke is rá". Vona Gábor volt parlamenti képviselője pedig soha nem látott erőszakkal fenyegetett meg egy zenész-publicistát - utalt Zagyva György Gyulára.

Fidesz: miből finanszírozza a Jobbik a plakátkampányt?

A fideszes Németh Szilárd arról beszélt, hogy a Jobbik a politikai korrupció melegágya.

Szerinte egy milliárdos milligrammra megvásárolta az ellenzéki pártot, és a Simicska-Vona "klán" plakáterdővel árasztotta el az országot. Mint mondta, ez 7-9 ezer közötti plakátot jelent. Azt firtatta, honnan tudtak erre 2,5 milliárd forintot kifizetni. Kitért arra is, hogy a párt nem támogatja a "plakáttörvényt", és szerinte aki így tesz, a
velemenyezd, 2017. június 12. hétfő, 13:42
1956 - Elemző: a baloldali pártok nem tisztázták viszonyukat 1956-hoz
Törcsi Péter az M1 aktuális csatorna műsorában hétfő este Molnár Gyulára, az MSZP és Gyurcsány Ferencre, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökére utalva azt mondta: olyanok próbálnak párhuzamot vonni a jelenlegi kormány és az 1956-os elnyomó rezsim között, akik 1989 előtt a rendszer "tevőleges kiszolgálói" voltak.

A műsorban Kiszelly Zoltán politológus arról, hogy a vasárnapi Blaha Lujza téri ellenzéki tüntetésen elhangzott, egymillió új szavazóra lenne szüksége a baloldalnak, azt mondta: nem csak nekik, a Jobbiknak is körülbelül ennyi szavazó kellene ahhoz, hogy megszorítsa a kormánypártokat. Hangsúlyozta: "ez a centrális erőtér lényege", hogy a két szélsőséges pólus, a "neoliberális gazdaságpolitikát folytató" baloldal és a radikális jobboldal nem ér össze.

A tüntetésen szóba került új baloldali összefogásról Törcsi Péter azt mondta: amennyiben semmilyen extrém dolog nem történik a magyar közéletben a következő választásokig, akkor, ha létrejön az összefogás, "ugyanaz a forgatókönyv" valósul
velemenyezd, 2016. október 24. hétfő, 19:59
Kulturális örökség napjai - Épületlátogatások, különleges események Somogyban
bírósági épületet szeretnék bemutatni a nagyközönségnek. Utóbbiban kiállítást rendeztek be az épületet a városnak adó Kremzír családról.

Bárdudvarnokon a Goszthony-kúriában, Goszthony Mária (1893-1989) festő- és keramikusművész egykori lakóházában és az egykori református iskolában, Fonyódon a természetvédelmi és helytörténeti gyűjteménynek otthont adó ingatlanban indul vezetés. A Goszthony-kúriában üvegfúvás-bemutató is lesz, Fonyódon a műemlékvédelem kiemelkedő magyarországi alakjára, Forster Gyulára emlékeznek.

Kéthelyen a Molnár család régi polgári bútorokból és paraszti eszközökből álló gyűjteményét ajánlják a nagyközönség figyelmébe. A magánkiállítók tárgyainak egy része megfogható és felügyelet mellett ki is próbálható.

Somogysárdon a 18. század közepén épült és az elmúlt években felújított római katolikus templom, az ott miseruhákból, régi misekönyvekből, templomi zászlókat felvonultató tárlat, Somogyváron pedig a nemzeti emlékhely, a középkori Magyarország legnagyobb apátságának
velemenyezd, 2016. szeptember 16. péntek, 18:22
A magyar népdal
Kisfaludy Társaság által kiadott ilynemű köteteket nemzeti kincs gyanánt s oly szíves részvéttel fogadta: a mi fáradságunkat sem méltánylandja kevésbé. Tisztelettel kérem föl azért mindazon hazafiakat, kiket ez ügy érdekel, kik e célra közmunkálni méltó fáradságnak tartják, legyenek szívesek alólírtnak segédkezet nyújtani, a forradalom alatt különböző vidékeken közajkon forgott népdalok (ide-értve a tábori és csatadalokat is) összegyűjtésében. A küldemények keresztkötés alatt ‚Apafi' fölirattal Gyulára címzendők. A t. gyűjtők neveit köszönettel adom át a közönség tudomásának. - Meg kell jegyeznem, hogy én a gyűjtéssel már eddigelé is foglalkoztam, s e dalokban semmi olyast, miben a mostani felsőbbség megbotránykozhatik, nem találtam: azért nem tarthatni tőle, hogy munkálkodásunk elé, ez oldalról akadály gördíttessék. Tehát - csak gyűjtsük a népdalokat!... Apafi.S aztán a dadogás:A népdalok ügyében. Sietek értesíteni azon t.
lenke1964, 2015. november 17. kedd, 16:27
Krónika 1. rész (Paks, devizahitelek, Grosics, szegénység, reklámadó)
rendező javaslatát.

Bírálta a kabinetet, amiért öt éve hagyja, hogy az emberek zsebéből kiszivattyúzzák a pénzt, ehelyett a politikus diktátumokat szabnak a bankoknak.

Tállai András azt mondta: a kormány nyáron is kéthetente ülésezni fog, és már szerdán tárgyalni fogja a Kúria döntéséből fakadó feladatokat. Ha úgy látja, még a nyár folyamán beterjeszti az Országgyűlés elé a szükséges teendőket.

Közölte, a sok év alatt kialakult problémát nem lehet hirtelen megoldani.

A KDNP Grosics Gyulára emlékezett

Simicskó István (KDNP) Grosics Gyulára, az egykori Aranycsapat legendás kapusára emlékezett, pótolhatatlannak nevezve őt. Felidézte: háromszoros magyar bajnok volt a Honvéd színeiben, aki 1947 és 1966 kettő között 86 alkalommal volt a válogatott kapusa, három világbajnokságon vett részt.

Azt is felidézte: 1956 után egy évre eltiltották a játéktól.Az MSZP a szegénység ellen szólalt fel

Kunhalmi Ágnes (MSZP) kifogásolta, hogy Magyarországon akár tizennégy
velemenyezd, 2014. június 23. hétfő, 14:57
A Jobbik elfogultságot gyanít a Kúria egyik ítéletében
beszélt: egy névtelen levélből értesültek arról, hogy az "MSZP politikusbűnözőjét" Mészár Róza mentette fel harmadfokon a Kúrián, aki 2010-ben a szocialisták alkotmánybíró-jelöltje volt. A politikus bírálta, hogy az ügyben a bíró nem jelentette elfogultságát és az ügyész sem kezdeményezte kizárását.

Elképesztőnek nevezte, hogy az MSZP volt jelöltje hozhatott egyszemélyes döntést a párt egyik legnagyobb vihart kiváltó esetében, amelyben a másodfokú ítélet még letöltendő börtönt szabott ki Molnár Gyulára.

A Jobbik az ügy kivizsgálását kéri Handó Tündétől, az OBH elnökétől, a Legfőbb Ügyészhez pedig írásbeli kérdéssel is fordulnak, amelyben arra kíváncsiak, miért nem kezdeményezték a hatályos jogi szabályozás szerint a bírónő kizárását.

A Kúria május 20-án bizonyítottság hiányában jogerősen felmentette Molnár Gyula volt újbudai szocialista polgármestert és Lakos Imre volt szabad demokrata alpolgármestert a hivatali visszaélés vádja alól. Hoffmann Tamás, az újbudai Fidesz elnöke, polgármester az
velemenyezd, 2014. június 18. szerda, 13:39
Grosics Gyula halála - Emlékműsorok a közmédiában
A Kossuth Rádióban 23.11-kor sugározzák az Aranyemberek sorozat egy korábbi epizódját, amelyben Molnár Dániel beszélgetett a legendás kapussal - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Rádió Zrt. A Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közlése szerint a Duna televízió csatorna 19.45-kor rendhagyó portréfilmmel emlékezik Grosics Gyulára.

Az Aranycsapat kapusa nyolcvannyolc éves korában péntek délelőtt hunyt el.
velemenyezd, 2014. június 13. péntek, 16:04
Elbúcsúztatták Szabó Gyula színművészt
alakításairól szólt.

Azt mondta, színházuk nem volna ilyen, ha Szabó Gyula 1997-ben nem dönt úgy, hogy csatlakozik azokhoz a színészekhez, akik önálló színházat alapítottak Székesfehérváron. "Nem épületet emeltetek - hiszen a falak régóta álltak - hanem fészket vertetek a falak között" - fogalmazott. Hozzátette: ahogy a fecske ragasztja a fészkét cseppről cseppre, úgy adódik hozzá a színház láthatatlan fészkéhez is minden emberi lélek.

Az egykori tanítványként búcsúzó Gesztesi Károly színművész Szabó Gyulára emlékezve főiskolai élményeit és egyik beszélgetésüket idézte fel. A kollégák, barátok nevében búcsúzó Gálvölgyi János színművész arra emlékezett, hogy még nézőként csodálhatta a színészt az Állítsátok meg Arturo Uit! című darab címszerepében vagy a Rozsdatemető Hábetler-családjának fejeként, majd később főiskolásként sok Kazimir Károly rendezte darabban, köztük a Kalevalában és a Karagözben.

"Rajongva néztem drámai erődet, amelyben mindig ott csillogott egy pici cinkos kacsintás, hogy nem
velemenyezd, 2014. április 16. szerda, 18:34
Képek, videók
Ezzel megyek haza Gyulára
caris11935
2009. június 24. szerda, 14:13
Felfüggesztett-koporsó k;F
farkas1945
2010. december 11. szombat, 21:15
Ügyészség.JPG
cs-gyurka
2009. augusztus 24. hétfő, 21:36
Ügyészség
driszkili
2006. október 31. kedd, 19:38
Írások az önkormányzati ú
furaila
2019. június 27. csütörtök, 11:03
gomb_onkormanyzat_jogs zab
martimarti
2015. december 17. csütörtök, 19:37
Újpesti Önkormányzat.JPG
margoboszi
2009. április 19. vasárnap, 12:58
Újpesti Önkormányzat épül
margoboszi
2009. április 19. vasárnap, 12:58
Japán Tokyo Önkormányzat
megyerimihaly
2009. február 09. hétfő, 19:09
Önkormanyzat.JPG
csokegyorgy
2008. augusztus 20. szerda, 10:55
dalmandi önkormányzat
nyuszi111
2007. december 12. szerda, 16:32
Szlovák önkormányzat
jbal
2007. augusztus 07. kedd, 16:45
Önkormányzat/Kat.templ om
kovarygizella
2007. június 15. péntek, 23:50
Önkormányzat épülete
kercaszomor
2007. március 07. szerda, 10:53
Az önkormányzat épülete
matahari51
2007. január 06. szombat, 10:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.