Belépés
2019. június 16. vasárnap | 24. hét | 167. nap | 21:33 | Jusztin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fánk gyűrű

Hozzávalók:

2-3 dl meleg tej
3 dkg élesztő
5dkg porcukor
50 dkg liszt
5dkg olvasztott vaj
2 tojás sárgája
késhegynyi só

Elkészítése:

Az élesztőt cukorral a tejben felfuttatom. A lisztet, a vajat, a tojás sárgáját, a késhegynyi sót egy tálba ki mérem, hozzá öntöm a felfutott élesztős tejet és dagasztom, amíg hólyagos, táltól elváló tésztát kapok. A tál oldalát és tészta tetejét lisztezem, duplájára kelesztem és lefedem konyha ruhával.

Ha megkelt, lisztezett deszkán kb ujjnyira nyújtom, tetszőleges méretűre szagatom, közepébe lyukat szúrok ujjal, forró olajban aranybarnára sütöm mind két oldalát, melegen porcukrozom.

koszegimarika, 2017. január 06. péntek, 18:10
Címkék: élesztőt cukorral, tejben felfuttatom, tojás sárgáját, felfutott élesztős, aranybarnára, felfuttatom,
Kommentek
bécsi gyürüfánk !
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt,
3 dkg friss élesztő,
2 púpozott evőkanál porcukor,
1 zacskóvaníliás cukor,
4-4 1/2 dl tej,
4 tojás sárgája,
csipetnyi só;

olaj a sütéshez;

a tálaláshoz:
2 evőkanál rum és 3 evőkanál sárgabaracklekvár.

1 dl langyos tejbe keverjük az élesztőt és a cukrot, majd felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, a vaníliás cukorral, a sóval és annyi tejjel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük,majd 5-6 cm vastag rúddá formáljuk. Ebből 3 cm-es darabokat levágunk, és egészen vékony rudacskákká sodorjuk. Két rudat összefogva fonatot készítünk belőle, majd ezt a fonatot gyűrűformára hajlítjuk. Lisztezett deszkán további 15 percig pihentetjük a gyűrűket. Bő, forróolajban először az egyik oldalukat, majd a másikat is megsütjük, a felesleges olajat lecsöpögtetjük.
ibolya58, 2018. április 07. szombat, 14:02
fácska
e.e. cummings

fácska

fácska,
csendes karácsonyfácska,
oly kicsi vagy,
olyan, mint egy virágszál

a zöld erdőben ki talált rád,
s nagyon fájt-e eljönni onnan?
látod megvigasztallak,
mert oly jóillatú vagy

megcsókolom hűs kérgedet,
s átölellek szorosan és vigyázva,
mint az anyád,
csak ne félj

íme a díszek
mik egész éven át sötét dobozban alszanak,
s álmodják, hogy kiveszik őket, s szabad csillogniuk,
a gömbök, a piros és arany papírláncok, az angyalhaj szálai

emeld föl karocskáidat,
s mindezt neked adom, hogy viseld,
minden ujjadra jut egy gyűrű,
egy porcikád se lesz sötét vagy szomorú

ha majd tetőtől-talpig felöltöztél,
az ablakba állsz, hogy mindenki lásson,
s mennyire megcsodálnak!
ó, de te nagyon büszke leszel

és húgocskámmal kézen fogjuk egymást,
és fölnézve gyönyörű fánkra,
táncolunk és énekelünk
"Pásztorok,
evavicus, 2017. december 13. szerda, 17:18
Váncza Kincses Receptkönyv
A Kincses receptkönyv régi, hagyományos receptjei

Krémeslepény (nagyszerű)
12 deka lisztet 2 deka vajjal, 1 késhegynyi sóval, 1 kávéskanálnyi ecettel és szükséges mennyiségű vízzel rétestésztává eldolgozunk. A tésztát bevagdosva, 10 percig félretesszük, azután kinyújtva 10 deka hideg vajat csomagolunk bele. Ismételt nyújtás és hajtogatás után kb. 10 percre hideg helyre tesszük. Pihentetés után még kétszer nyújtjuk és hajtjuk, közben mindig 10 percre hideg helyre téve. Legvégül közepes nagyságú sütő-bádoglapon kinyújtjuk úgy, hogy azt teljesen befedje és késheggyel megszurkálva, forró sütőben szép sárgára sütjük. Töltelék: 1 csomag Váncza-vanilinkrémport, 2 deka lisztet és 15 deka cukrot 1/2 liter hideg tejbe csomómentesen elkeverünk, azután állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Időközben 2 tojás fehérjéből 1 kanál porcukor hozzáadásával kemény habot verünk, melyet a tűzről levett forró krémhez azonnal könnyedén hozzákeverünk. A krémet még melegen az egyik vajas lapra egyenletesen felkenjük,
bkisseva, 2017. április 04. kedd, 11:08
FArsang
FARSANG

A farsang időszaka vízkereszttel, január 6-val kezdődik, és a húsvétvasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetével zárul. A farsangi szokások - többnyire február hónapban - farsang végére, farsang farkára összpontosultak, farsangvasárnapra, farsanghétfőre és húshagyókeddre. Az előkészületek azonban már a farsangvasárnapot megelőző csütörtökön kezdődtek. Kövércsütörtökön, másképpen zabálócsütörtökön, Szeged vidékén jó zsíros ételeket főztek és sokat ettek abban a hitben, hogy így bő lesz a termés, és kövérre híznak a disznók. Az Ipoly menti falvakban kövércsütörtökön húst, pogácsát, tepertőt, kolbászt, káposztát ettek. A Mura-vidéki Radamoson dobozú csütörtöknek nevezik a napot, talán a dobzodó szó elhallásából.

A Mura-vidéki falvakban disznóhús, káposzta, kocsonya, fánk, bor és pálinka bőséges fogyasztásával ünnepelték a farsangot. A farsangi ételek maradékát megszárították, porrá törték, beteg jószágot gyógyítottak vele. A Szerémségben az első napon fánkot sütöttek,
lenke1964, 2017. február 01. szerda, 08:47
Csöröge fánk
Hozzávalók:

- 300 g liszt,
- 6 tojássárgája,
- csipet só,
- 1 kávéskanál cukor,
- 1/2 kávékanál rum.

Elkészítés:

300 g lisztből, 6 tojássárgájából, csipetnyi sóból, 1 kávéskanál cukorból és 1/2 evőkanál rumból rétestészta keménységű tésztát gyúrunk
Jól kidolgozva 1/2 órát pihentetjük, majd késfoknyi vastagságúra nyújtva derelyemetélővel 10X6 cm nagyságú kockára vágjuk.
A kockákat a közepükön kétszer bevagdossuk, és forró zsiradékban sütjük.
Vaníliás porcukorral meghintve forrón tálaljuk.
koszegimarika, 2017. január 25. szerda, 20:58
Könnyű túrófánk Borbás Marcsi receptje szerint
Hozzávalók:

- 25 dkg túró,
- 20-25 dkg liszt (nekem még 20 dkg liszt sem kellett bele),
- 3 tojás sárgája,
- 2 evőkanál tejföl (ha túl kemény a tészta, akkor lehet 3 evőkanál is),
- 1 citrom héja (elhagytam, mert nincs biocitromom, ha sósan készítjük, akkor sem kell bele),
- fél kiskanál só, de ez el is maradhat, én mostanában nem teszek bele (ha sósat készítünk, akkor több),
- 2 evőkanál cukor (ha sósat készítünk, akkor ez elmarad),
- 1 kiskanál szódabikarbóna,
- zsír vagy olaj a sütéshez (én mindig zsírban sütöm a fánkokat).

Elkészítés:

1. A túrót villával vagy krumplinyomóval áttörjük. A lisztet összekeverjük a cukorral, sóval, szódabikarbónával.

2. A túróhoz keverjük a tojások sárgáját, citromhéjat és a tejfölt. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és egy könnyű, puha, de nem ragacsos, nyújtható tésztát gyúrunk belőle.

3. A recept szerint rögtön lehet nyújtani, szaggatni, de nekem az a tapasztalatom, hogy jobb, ha
bkisseva, 2017. január 11. szerda, 11:26
Túrófánk receptek
tálaláshoz
eper-, vagy málnalekvár,
vaníliás porcukor

Egy tálba halmozom a lisztet a szódabikarbónával, hozzáadom az elmorzsolt túrót, a tojássárgákat, a tejfölt, a sót, a porcukrot, és belereszelem az 1 citrom héját is. Összegyúrom a tésztát, ha száraz a túró kicsit több tejfölt teszek bele.
A puha, de azért nyújtható tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom, kiszaggatom egy fánkszaggatóval majd egy kicsi pohárral a fánkok közepét is kiszúrom. Így amellett, hogy csinos, gyűrű formájú lesz a fánk, még a tésztája is egyenletesebben fog átsülni.
A szaggatás megkezdésével egyidőben már a tűzre teszem az olajat, hogy felmelegedjen mire elkészülök a formázással. A sütéshez nem kell, hogy túl forró legyen az olaj, mert akkor a fánk kívül megég, a közepén pedig nyers marad. Ha az egyik oldaluk már aranysárgára sült, megfordítom a fánkokat.
A túrófánk karikák közepéből kiszúrt, kerek kis formákat is meg szoktam sütni. A leeső tésztadarabokat ne gyúrjuk ismét össze és
bkisseva, 2017. január 11. szerda, 10:58
Képek, videók
katalin-eljegyzesi-gyu ruj
agica2004
2018. május 24. csütörtök, 20:07
planet-szaturnusz gyűrűi.
agica2004
2018. február 28. szerda, 23:11
fekete gyűrű.jpg
maroka
2017. szeptember 01. péntek, 09:28
fekete gyűrű_2.jpg
maroka
2017. szeptember 01. péntek, 09:28
Gyürüt készíttetek 01.jpg
chillik
2017. január 31. kedd, 06:17
Gyürüt készíttetek 02.jpg
chillik
2017. január 31. kedd, 06:17
Gyürüt készíttetek 03.jpg
chillik
2017. január 31. kedd, 06:16
Gyürüt készíttetek 04.jpg
chillik
2017. január 31. kedd, 06:16
gyűrük rózsával
eva6
2016. augusztus 26. péntek, 18:36
15Hoag galaxisa gyűrűs ga
charlotteani
2016. június 16. csütörtök, 15:58
Rubint és gyémánt gyűrű.j
pacsakute
2016. június 03. péntek, 14:48
gyűrű dobozban
eva6
2016. április 20. szerda, 17:25
Felfutatjuk az élesztőt
dorist
2006. november 25. szombat, 00:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.