Belépés
2019. június 17. hétfő | 25. hét | 168. nap | 01:17 | Laura, Alida
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Rendben találta a fővárosi forrásmegosztást a számvevőszék
Az ÁSZ a forrásmegosztás ellenőrzéséről szóló, a hírportálján kedden megjelent közleményében azt írta: az ellenőrzés eredményeképpen megállapították, hogy a fővárosi önkormányzat a múlt évi forrásmegosztási rendeletet a törvényi és a belső szabályozó eszközökben rögzített eljárásrend és határidők figyelembevételével, szabályszerűen alkotta meg. A fővárost és a kerületeket osztottan megillető bevételeket - iparűzési és idegenforgalmi adó, késedelmi pótlék és bírság -, valamint a fővárosi önkormányzati helyi adóztatással kapcsolatos kiadásokat megalapozottan, a törvényben rögzített részesedési arányok érvényesítésével határozták meg.

A számvevőszék megállapította továbbá, hogy szabályszerű volt a 2018. január 1-jétől augusztus 31-éig befolyt megosztandó bevételek pénzügyi elszámolása.

Az ÁSZ a 2018. évi forrásmegosztást megalapozottnak és helyesnek találta, így a 2019-as forrásmegosztás során nem szükséges korrekció érvényesítése - olvasható a közleményben.

Az Állami Számvevőszék a törvényi előírás szerint évente felülvizsgálja a fővárosi önkormányzat forrásmegosztási rendeletét.

A közleményben kitértek arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2018-ban 258 milliárd 417 millió forint megosztandó bevételről és 392 millió forint megosztandó kiadásról rendelkezett. A megosztandó bevételekből a forrásmegosztási törvény 2018-ban hatályos előírása alapján a fővárosi önkormányzatot 54 százalék, a kerületi önkormányzatokat együttesen 46 százalék részesedés illette meg.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 08. kedd, 11:22
Címkék: Állami Számvevőszék, Fővárosi Közgyűlés, fővárosi forrásmegosztást, forrásmegosztás ellenőrzéséről, hírportálján kedden, ellenőrzés eredményeképpen,
Kommentek
Fővárosi Közgyűlés - Elfogadták a forrásmegosztásról szóló rendeletet
A törvényi szabályozás következtében a kerületi önkormányzatokat 108,9 milliárd forint, míg a fővárosi önkormányzatot 120,4 milliárd forint illeti meg a tervek szerint 2016-ban - olvasható az elfogadott előterjesztésben.

A képviselők 18 igen szavazattal, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot.

A január elsejétől hatályos törvény rögzíti, hogy a megosztott bevételekből a Fővárosi Önkormányzat részesedése a korábbi 51-ről 52,5 százalékra nő, míg a kerületek részesedése 49-ről 47,5 százalékra csökken.

A főváros az 52,5 százalékos részesedésből köteles a helyi közösségi közlekedés feladatait ellátni.

Az előírásoknak megfelelően csak azok a kerületek részesednek a fővárosi önkormányzat által kivetett idegenforgalmi adóból, amelyek jelezték, hogy ezen adó bevezetését nem tervezik 2016-ban, és ezt a jogot átengedik a fővárosnak. Tizenöt kerület jelezte, hogy saját maga kívánja a helyi idegenforgalmi adót kivetni. A rendelet január 31-én lép hatályba.

A
velemenyezd, 2016. január 27. szerda, 12:11
Fővárosi Közgyűlés - Az agglomerációs tömegközlekedés kérdéseit és a forrásmegosztást is tárgyalhatják jövő sze
A Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok által jegyzett, az agglomerációs személyszállítási közszolgáltatásokkal kapcsolatos egyes kérdések kezeléséről szóló javaslatot csak később bocsátják rendelkezésre.

A testület jövő szerdai ülésén megalkothatja a forrásmegosztásról szóló rendeletét. A január elsejétől hatályos törvény rögzíti, hogy a megosztott bevételekből a Fővárosi Önkormányzat részesedése a korábbi 51-ről 52,5 százalékra nő, míg a kerületek részesedése 49-ről 47,5 százalékra csökken.

A főváros az 52,5 százalékból az ehhez szükséges összeget köteles a tárgyévben a helyi közösségi közlekedési feladat ellátására fordítani.

A törvényi szabályozás következtében a kerületi önkormányzatokat összesen 108,9 milliárd forint, míg a fővárosi önkormányzatot 120,4 milliárd forint illeti meg a tervek szerint 2016-ban - olvasható az előterjesztésben.

Az előírásoknak megfelelően csak azok a kerületek
velemenyezd, 2016. január 21. csütörtök, 13:42
Összességében rendben találta az ÁSZ a 2015. évi fővárosi forrásmegosztást
Az ellenőrzés célja a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2015. évi forrásmegosztási rendeletben előírt megosztásának ellenőrzése, valamint a helyi adózással kapcsolatos kiadások megállapítása, az elszámolások szabályszerűségének ellenőrzése volt - írták.

Az ÁSZ megállapította, hogy a rendeletalkotási folyamat összességében szabályozott volt, biztosította a forrásmegosztás alapját képező bevételek és kiadások jogszabályi előírásoknak megfelelő, szabályszerű tervezését, valamint elszámolását. A feladatok végrehajtása - kisebb hiányosságok mellett - megfelelt a belső szabályzatokban foglalt rendelkezéseknek - tették hozzá.

Közölték, a Fővárosi Önkormányzat a forrásmegosztási rendeletalkotással kapcsolatos feladatokról az előírásokkal összhangban belső szabályzataiban és folyamatleírásaiban rendelkezett, azonban a munkaköri leírások hiányosan tartalmazták a szabályzatokban rögzített feladatokat. Az önkormányzat a rendeletalkotás során betartotta a
velemenyezd, 2016. január 07. csütörtök, 12:10
Fidesz: a szocialisták már megint a magyar emberek ellen dolgoznak
A nagyobbik kormánypárt a szocialisták szerdai sajtótájékoztatójára reagált, ahol elhangzott: a lakásáfa, vagyis az új építésű lakások forgalmi adójának csökkentését támogatják, de nem értenek egyet azzal, hogy "az érintettek megkérdezése nélkül módosítják" a fővárosi forrásmegosztást.

A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutatott: a parlament által kedden elfogadott törvénnyel abban segítik a családokat, hogy minél olcsóbban juthassanak otthonhoz, szemben a szocialisták kormányzásával, amikor minden otthonteremtési programot leállítottak és devizahitelekbe taszítottak több mint egymillió családot.

A szocialisták a magyar gazdákat is újra megtámadják, ahogy tették azt már a Jobbikkal és az LMP-vel együtt két alkalommal is az Alkotmánybíróságon, foggal-körömmel a külföldi spekulánsok és a nagybirtokosok érdekeit védik - közölte a nagyobbik kormánypárt.
velemenyezd, 2015. december 16. szerda, 15:16
MSZP: az államfő küldje az Alkotmánybírósághoz a földbérleti és a forrásmegosztási törvényt!
emelése érdekében már korábban megpróbált egy kétharmados törvényt módosítani, de nem sikerült neki, most keresett egy feles parlamenti többséget igénylő jogszabályt, hogy a kérdést elrendezze. Elmondta, a törvényalkotás ilyen módját közjogilag érvénytelennek tartják.

Frakciótársa, Korózs Lajos arról beszélt, hogy a lakásáfa, vagyis az új építésű lakások forgalmi adójának csökkentését támogatják, de nem értenek egyet azzal, hogy "az érintettek megkérdezése nélkül módosítják" a fővárosi forrásmegosztást.

A politikus gazemberségnek nevezte a törvénymódosítást, mert a kerületek hozzájárulása nélkül fogadtak el olyan rendelkezést, amely kötelezi őket arra, hogy adóbevételeik jelentős részét - amit eddig szociális szolgáltatásokra, ellátásokra költöttek - a jövőben a fővárosi tömegközlekedésére fordítsák.

Korózs Lajos azzal a módosítással sem értett egyet, hogy a 300 négyzetméter alatti épületek esetében komoly építési szabályokat nem kell figyelembe venni, ezzel pedig alkotmányosan sérülnek az
velemenyezd, 2015. december 16. szerda, 13:21
Fidesz: a szocialisták szétlopták a BKV-t
A nagyobbik kormánypárt országgyűlési frakciója az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azokra az ellenzéki nyilatkozatokra reagált, amelyek az új fővárosi forrásmegosztást kritizálták.

Rogán Antal korábban azt mondta, hogy a kormány teljesíti Tarlós István kérését, a főpolgármester elérte a célját. Javaslatát a parlament elfogadta, így a jövőben a fővárosi kerületek nagyobb mértékben fognak hozzájárulni a tömegközlekedés finanszírozásához, mint eddig.

A Magyar Szocialista Párt szerint képtelenség az iparűzési adóból finanszírozni a BKV-t, az erről szóló törvény veszélyezteti a budapesti közösségi közlekedés jövőjét.

Bárándy Gergely, a törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének szocialista előadója kifogásolta a fővárosi forrásmegosztást, mert szerinte a kormány egy fillért sem ad a költségvetésből a BKV finanszírozására, hanem azt mondja, Budapest oldja meg saját bevételeiből.

A jobbikos Hegedűs Lorántné kritikusnak minősítette a BKV állapotát, és kifogásolta, hogy
velemenyezd, 2015. december 15. kedd, 19:03
Lakásáfa - MSZP: Áder János ne írja alá a fővárosi forrásmegosztást is módosító törvényt!
Tóbiás József közölte: a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztás, valamint az iparűzési adó megváltoztatott szabályairól az érintetteket meg sem kérdezték.

Hozzátette: arra kérik az ombudsmant, hogy ha mégis hatályba lép az egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggő módosítása, akkor forduljon az Alkotmánybírósághoz a törvény megsemmisítése érdekében.

Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz az elmúlt 25 év rossz gyakorlatát folytatja az össze nem illő témák egy törvénnyel, egy "salátatörvénnyel" történő módosításával, ezzel lehetetlenné teszi, hogy az ellenzéki frakciók véleményt nyilvánítsanak.

Tóbiás József emlékeztetett arra, hogy az új építésű lakások forgalmi adójának 27-ről 5 százalékra való csökkentése mellett a javaslat tartalmazza a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztás, illetve az iparűzési adó módosított szabályait.

Fel kell számolni ezt a fideszes "jogalkotási törvénysértést" - hangoztatta. Rámutatott, hogy a törvényalkotás ezen módját az
velemenyezd, 2015. december 15. kedd, 14:33
Képek, videók
Állami Áruház 15.jpg
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:38
Állami Áruház 13.jpg
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:38
Állami Áruház 12.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:38
Állami Áruház 11.jpg
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:38
Állami Áruház 10.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:38
Állami Áruház 09.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:37
Állami Áruház 08.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:37
Állami Áruház 07.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:37
Állami Áruház 06.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:37
Állami Áruház 05.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:37
Állami Áruház 04.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:37
Állami Áruház 03.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 02:36
10261 fovarosi kozgyules.
maroka
2006. október 23. hétfő, 23:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.