Belépés
2020. április 01. szerda | 14. hét | 92. nap | 19:40 | Hugó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Meeting with the Neocatechumenal Way 2018-05-05
Rome University of "Tor Vergata" - Pope Francis' meeting with the Neocatechumenal Way to mark the 50th Anniversary of the founding of the "Way" in Rome
.............


Találkozás a Neocatechumenal Way-tel 2018-05-05
Róma "Tor Vergata" Egyetem - Ferenc Pápa találkozása a Neocatechumenális úton az "Út" Római megalapításának 50. évfordulója alkalmából.

Videó Link

- A Neokatekumenális Út (röviden Az Út, latinul Neocatecumenale Iter, olaszul Cammino Neocatecumenale) olyan katolikus lelkiségi mozgalom, amelynek tagjai a római katolikus egyház hitét vallva fő feladatuknak a katolikus hit megismertetését tartják.
............................


Története
Az alapíiók:, Francisco (Kiko) Argüello és Carmen Hernandez (Madrid, Spanyolország).
A Neokatekumenális út alapítói, Francisco (Kiko) Argüello - aki eredetileg festőművész - és Carmen Hernandez új módszerekkel indították el az evangelizálást. 1964-ben a spanyolországi Madrid szegényei, a Palomeras Altas barakkjainak lakói között kezdtek élni, és kérésükre Jézus Krisztus evangéliumát kezdték nekik hirdetni. Ezeknek az embereknek - tolvajok, alkoholisták - megváltozott az élete, keresztény szellemiségű közösséggé formálódtak. Az új módszer elterjedt a madridi plébániákon. Fölfigyelt rájuk a madridi bíboros, így jutott el híre a Vatikánba. Rómában 1969-ben kezdte meg szolgálatát az első csoport, a Kanadai Szent Vértanúk plébánián.
Az Út a nevét - Neokatekumenális Út - 1989-ben az Istentiszteleti és Szentségi Kongregációtól kapta. A mozgalom evangelizációs tevékenységének jóvoltából számtalan férfi és nő, család tért vissza a hitélethez a keresztség szentségének újrafelfedezésén keresztül, közösségeikben számos papi és Istennek szentelt hivatás született. Ma már 5 kontinens 140 országában elterjedt. 2006-ig 16 700 közösség működött az egész világon - 5500 plébánián, 880 egyházmegyében. 2002. június 29-én a Világiak Pápai Tanácsa ,,ad experimentum" engedélyezte öt évre a Neokatekumenális Út statútumát (alkotmányát, alapító okiratát), melyet az ötéves próbaidő alatt végzett különböző szintű vizsgálatok után 2008. május 11-én XVI. Benedek pápa véglegesen jóváhagyott. A Világiak Pápai Tanácsának elnöke, Stanislaw Rylko bíboros június 13-án ünnepélyesen átadta a dekrétumot a mozgalom alapítójának.
Magyarországon a Neokatekumenális Út 1983 óta van jelen. Először Budapesten alakultak közösségek. 2006-ra 8 egyházmegyében 16 plébánián 34 közösség jött létre.
Bővebben itt olvasható Link
maroka, 2018. május 05. szombat, 16:44
Címkék: Neocatechumenal Way, Rome University, Pope Francis, Neocatechumenal Way-tel, Ferenc Pápa, Neokatekumenális Út,
Kommentek
Miért nem a bazilika erkélyéről ad holnap Urbi et Orbi áldás
március 20-án külön dekrétumot adott ki, amelyben teljes búcsút engedélyez a szenvedő betegeknek, valamint azoknak, akik gondozzák őket, és a világ minden hívőjének, akik imádkoznak értük.
Fontos a tökéletes bánat fölindítása is, mely az Isten iránti szeretetből fakad.
Az ilyen bánat nemcsak a bocsánatos bűnöket törli el, hanem megadja a halálos bűnök bocsánatát is, ,,ha együtt jár azzal a szilárd elhatározással, hogy a bűnbánó, mihelyt alkalma nyílik, szentségi gyónáshoz járul" (a Katolikus Egyház Katekizmusának 1452. pontja). A teljes búcsú elnyeréséhez szükséges továbbá a szentáldozás (jelen szükséghelyzetben ,,lelki áldozás" végzése), továbbá imádság a pápa szándékára (Hiszekegy, Miatyánk, Üdvözlégy vagy bármely más imádság). Igen fontos az is, hogy a búcsú elnyerésére törekvő emberben legyen meg a megtérés komoly szándéka, vagyis annak a mély elhatározása, hogy szakítani akar a bűnnel.

Enélkül a teljes búcsú puszta formalitás lenne.
Ezzel a
maroka, 2020. március 27. péntek, 08:09
Koronavírus - Ferenc pápa: a járvány teremtette "sötétségben" közös a sírás, de közös a remény is
A katolikus egyházfő kijelentette: a járványhelyzetben "mindenki sír és mindenki szenved, és ebből az emberiség csakis együtt, közösen tud kilépni".

"Az otthonainkat elsötétítő árnyak majd szertefoszlanak, és a szívében sebzett, de egységbe forrott emberiség képes lesz talpra állni" - mondta a pápa.

A "Ne féljetek!" című interjúban, amely néhai II. János Pál pápa szavait idézte, az egyházfő kifejtette: az emberek gyakran megfeledkeznek "az életünkben előforduló sötét zónákról, azt gondolva, hogy ez csak mással fordulhat elő". A koronavírus-fertőzés viszont sötét időt hozott mindenki számára, senkit sem kímélve.

Ferenc pápa szerint a "süllyedés" nehéz, elkeseredett pillanataiban mondott imádság segít megérezni, hogy az Úrba "belekapaszkodhatunk".

"Nem akarok különbséget tenni hívők és nem hívők között. Mindannyian emberek vagyunk, és emberként ugyanabban a hajóban utazunk. Bármi, ami emberi, nem lehet idegen egy keresztény számára. Most azért sírunk, mert szenvedünk. Mindannyian.
velemenyezd, 2020. március 20. péntek, 22:03
Jeruzsálemi Szent Cirill püspök és egyháztanító
- Igenaptár oldalon

- Magyar kurír oldalon
...............
16 évet száműzetésben töltött. Maradandó jelentőségű katekéziseiben rendszerezte a katolikus hittételeket.
,,Lelkedet ki kell kovácsolni.
A hitetlenség merevségét kalapáccsal kell verni,
hogy a salak lehulljon, és megmaradjon, ami tiszta;
és hogy a rozsda lepattogjon, és csak a tiszta acél maradjon."
386. március 18-án halt meg. 1893-ban XIII. Leó pápa egyháztanítóvá nyilvánította. Ünnepét már az V. században megülték, március 18-án; a római kalendáriumba 1882-ben vették át.
Istenünk, ki Jeruzsálemi Szent Cirill püspököd által csodálatosan elvezetted Egyházadat az üdvösség misztériumának mélyebb megértésére, kérünk, add meg az ő közbenjárására, hogy
maroka, 2020. március 18. szerda, 19:16
Koronavírus - Ferenc pápa: azt kértem Istentől, állítsa meg járványt
A katolikus egyházfő úgyvélte, a járványhelyzet lehetőséget ad azokra az apró, de konkrét gesztusokra, cselekvésekre, amelyek erősítik a kapcsolatot a hozzánk közel állókkal.

Hangoztatta: meg kell értenünk, hogy a kis dolgokban kincs rejlik.

"Ha így éljük meg ezeket a napokat, nem pazaroljuk őket feleslegesen" - jelentette ki Ferenc pápa. Példaként említett egy tál meleg ételt a rászorulóknak, de gyengédséget a családtagok felé is, jelképes ölelést, telefonhívást rokonoknak, ismerősöknek.

Vannak apró "hétköznapi részletek, amelyek értelmet adnak az életnek, közösséget és párbeszédet teremtenek közöttünk"- nyilatkozott Ferenc pápa.

Kifejtette, az eddig megszokott rohanó hétköznapokban a családok is gyakran teljes csendben étkeztek, de nem azért, mert egymást hallgatták: "a szülők evés közben a tévét nézik, a gyerekek pedig a telefonjaikat".

Ferenc pápa hétfőn a Vatikánból a római Santa Maria Maggiore-bazilikába ment autóval, ahol a római népet oltalmazó Szűz Mária-ikonnál
velemenyezd, 2020. március 18. szerda, 10:11
Veszprémi Érsekség szentmise 03.15.
Udvardy György érsek imádságos felajánlása Isten segítségéért nemzeti ünnepünkön.
Videó

.............

....................

- Udvardy György veszprémi érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) alelnöke március 15-én a veszprémi Szent Mihály fő székesegyházban imádságos fölajánlást végzett, Isten segítségét kérve a Veszprémi Fő egyházmegyéért, hazánkért és az egész világért a járvány mielőbbi megfékezése érdekében. A főpásztor Nagy Károly apát, kanonok plébánossal és Felker Zsolt káplánnal mutatott be szentmisét nagyböjt harmadik vasárnapján.
A szentmise kezdetén az érsek elmondta: ,,Sajátos körülmények között ünnepeljük most szentmiséinket, liturgikus alkalmainkat, nyilvánvalóan bízva mindvégig az Istennek
maroka, 2020. március 16. hétfő, 16:50
Koronavírus - Rómában mégsem zárják be a plébániatemplomokat
hívők által látogatott templomok ismét megnyithatják kapuikat az olasz fővárosban. A zárás továbbra is vonatkozik a műemléktemplomokra és a vatikáni Szent Péter-bazilikára is. Érvényben marad a rendeletnek az a része, amely felmenti az egyházmegye híveit a vasárnapi és az úgynevezett parancsolt ünnepek alkalmából tartott szentmiséken való részvétel alól. Misét továbbra sem mutatnak be a templomokban.

Angelo De Donatis bíboros, a római egyházmegye vikáriusa csütörtökön elrendelte az olasz főváros katolikus templomainak lezárását április 3-ig. Az észak-olaszországi tartományokban már bevezetett óvintézkedéshez csatlakozott.

A hívőkhöz most írt nyílt levelében azonban módosította döntését. Hangsúlyozta, a római egyházmegye "közel akar maradni Isten népéhez, mindenkivel éreztetve, hogy az egyház nem zárja le kapuit senki előtt".De Donatis bíboros a plébánosok "bölcs megítélésére" bízta a megfelelő egészségügyi lépések megtételét, többek között a papok és a hívők, valamint a hívők közötti legalább egy
velemenyezd, 2020. március 13. péntek, 14:42
Imádságos és böjti napot tartanak ma Rómában a koronavírus
Imádságos és böjti napot tartanak ma Rómában a koronavírus terjedése miatt.
Angelo De Donatis bíboros, a római egyházmegye vikáriusa március 11-én felhívta a figyelmet arra, hogy reményre és bizalomra van szükség a koronavírus-járvány terjedésének nehéz napjaiban, térdre kell borulnunk, hogy közbenjárjunk a világért. Este hétkor a Tv2000 katolikus televíziós csatorna és a római egyházmegye Facebook-oldala is közvetíti az általa bemutatott szentmisét.
Rómában ma imádkoznak és böjtölnek a katolikusok. Ősi bibliai gyökerei vannak ennek a hagyománynak, amellyel az Úrhoz fohászkodnak a hívek annak érdekében, érjen véget a rossz, ami a népességet sújtja. Angelo De Donatis bíboros így magyarázta a döntést: ,,Az egészségügyi pasztorációs központ év eleje óta arra hívja a híveket, hogy minden hónap 11-én tartsák meg a betegek napját. A jelen szükséghelyzetben, a püspöki tanáccsal egyetértésben azt kérem minden római kereszténytől, hogy március 11-én tartson imádságos és böjti napot, hogy Isten
maroka, 2020. március 13. péntek, 10:46
„Az imádság legyen az aranyfedezet”
Első Szent Liturgia Kocsis Fülöppel Dél-Budán.
Sok az ,,első" alkalom egy új szervezőlelkészség életében, mint arra az egyik sokgyerekes apuka is utalt a március 8-i ünnepen. Számos eseményt először ünnepel meg a születőben lévő közösség; sok, később talán hagyománnyá váló kezdeményezés először valósul meg az első évben.
Nagyböjt második vasárnapján Kocsis Fülöp metropolita látogatásával az első érseki Szent Liturgiát ünnepelte a Dél-Budai Görög katolikus Szervezőlelkészség, amelynek élére 2019. július 1-jei hatállyal nevezte ki a metropolita-érsek Kocsis Tamás egyetemi lelkészt.
A Szent Liturgiáknak egyelőre a XI. kerületi, Bartók Béla úti Szent Imre római katolikus kápolna ad otthont, ahol jól elfér az egyre gyarapodó gyereksereg, akik - szüleikkel együtt - az új közösség magját alkotják.

Bővebben
maroka, 2020. március 12. csütörtök, 09:01
Képek, videók
Jesus_Led_the_Way-by-J oyc
sz719eszter
2018. október 06. szombat, 12:26
0 október witch-way-molly
lovaszmarika
2018. április 17. kedd, 12:29
14q6m6way9n.gif
rochlitzne
2018. január 19. péntek, 13:55
way.jpg
sz719eszter
2017. szeptember 18. hétfő, 14:52
The way.jpg
zsu74
2016. június 20. hétfő, 04:58
way_up_in_the_sky.png
zskadi
2016. február 27. szombat, 10:52
1680x1050 - The Right Way
maxxx
2015. január 10. szombat, 11:46
Elvis Thats The Way.jpg
agica2004
2014. június 16. hétfő, 11:42
way_up_in_the_sky.png
cady89
2013. december 06. péntek, 11:45
sg_this_way.jpg
sakira
2013. november 27. szerda, 15:24
sg_this-way.jpg
sakira
2013. november 26. kedd, 17:05
DSCN0044Római Katolikus t
irmus
2018. június 28. csütörtök, 06:24
DSCN0040Római Katolikus t
irmus
2018. június 27. szerda, 07:29
Római Katolikus templom
irmus
2015. november 23. hétfő, 06:17
A romai katolikus oltar
borigit
2015. március 27. péntek, 14:13
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.