Belépés
2020. május 29. péntek | 22. hét | 150. nap | 18:56 | Magdolna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Németh Szilárd: ma is szükség van a nándorfehérvári hősiességre
Németh Szilárd a budai Várnál található Hunyadi János-szobornál, a déli harangszó elhangzása után kezdődött megemlékezésen felidézte: Európa akkoriban sem vette túl komolyan a fenyegetést, ezért a hódítók különösebb ellenállás nélkül tudtak előretörni. A magyarok viszont felismerték a veszélyt - tette hozzá.

Az államtitkár szerint egész Európának szóló figyelmeztetés, hogy a kontinensnek nem szabad felednie a történelmét. "Európa elvész", ha nem védi meg a saját határait és keresztény kultúráját - közölte, hozzátéve: a magyarok hisznek kultúrájukban, ezeréves hagyományaikban, s készen állnak arra, hogy azokat újra és újra megvédjék.

Kiemelte: a XV. században az oszmán birodalom serege szervezettségét és harcértékét tekintve is a kor egyik legerősebb hadereje volt. Ez a sereg foglalta el Bizáncot és a szerb királyságot, azt követően pedig Nándorfehérvár elfoglalására készült.

Németh Szilárd hozzátette: a déli harangszó azóta is arra emlékeztet, hogy sikerült megállítani az előretörő oszmán sereget és "megvédtük Európát".

Az 1456. július 22-ei nándorfehérvári győzelem a magyar hadtörténet egyik legjelentősebb győzelme volt - jelentette ki az államtitkár, hangsúlyozva: a nándorfehérvári csata a magyar hadviselés és együttműködés diadala, nemzeti identitásunk meghatározó eleme, valamint a magyar és a keresztény értékek melletti hősies kiállás példája.

"A nándorfehérvári csata győztes szereplőinek hazaszeretete, hősiessége, összefogása nemcsak az akkori Európa, hanem a mai kor számára is példaértékű" - fogalmazott ünnepi beszédében Németh Szilárd.

A Nándorfehérvárt (a mai Belgrádot) védő keresztény magyar seregek 1456. július 22-én több mint kéthetes csata után győztek II. Mehmed török szultán hadai ellen, megállítva ezzel hetven évre a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását. Ehhez mérhető győzelmet addig soha nem aratott keresztény sereg a szultáni haderő felett.

A nándorfehérvári diadal emléknapjának megünnepléséről 2011-ben országgyűlési határozatban rendelkeztek.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. július 22. vasárnap, 15:15
Címkék: Németh Szilárd, Hunyadi János-szobornál, nándorfehérvári hősiességre, budai Várnál, déli harangszó, hódítók különösebb,
Kommentek
Németh Szilárd: a magyarok minden körülmények között számíthatnak a katonákra
Németh Szilárd elmondta: 171 évvel ezelőtt ezen a napon vették be a magyar honvédok Buda várát.

"Azóta is büszkék vagyunk a magyar virtusra és a magyar katonákra" - fogalmazott, hozzátéve: örök hála és tisztelet a '48-as honvédoknak és Görgei Artúrnak.

Köszönet és elismerés a mai Magyar Honvédségnek is, amely példamutató módon szolgálja a hazát, őrzi Magyarország függetlenségét, a békét, a magyar biztonságot és szabadságot - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország sikeresen küzdött le a koronavírus-járvány első szakaszát, abban kiemelkedő és nélkülözhetetlen szerepe volt a honvédségnek is.

A katonák most szolgálatot adnak a rendőrökkel a déli határokon. Hermetikusan zárták a határt, így védték Európa és Magyarország biztonságát a koronavírus gócokból érkező migránsokkal szemben - mondta Németh Szilárd.

Elmondta, a honvédelem napján, munkaszüneti napon is folytatták az idősotthonok fertőtlenítését, amit szintén egy munkaszüneti napon, húsvétvasárnap kezdtek.
velemenyezd, 2020. május 21. csütörtök, 16:12
Illegális bevándorlás - Németh Szilárd: járványügyi veszélye is lenne a határőrizeti rendszer feladásának
Németh Szilárd felhívta a figyelmet, hogy a migránsok jelentős része a koronavírus-járvány gócpontjaiból jön. Ezért sem lehet feladni a kerítést, nem lehet megszüntetni a tranzitzónát - tette hozzá.

A határőrizeti rendszer, amelyet a magyar kormány az emberek felhatalmazása alapján tart fenn 2015 óta, meghozta a hatását - fogalmazott. Az ellenzék is többször beszél arról, hogy nincs migráns az országban - folytatta -, azért nincs, mert "védjük a határokat". Ez a műszaki, jogi és az élőerős határzárnak, vagyis a kerítésnek, a tranzitzónának és a határra vezényelt katonák és rendőrök munkájának köszönhető - mondta.

Kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség azoknak is lehetőséget jelent, akik a járvány miatt elvesztették a munkájukat. A speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat hat hónap kiképzést jelent, melyet az ország 25 helyszínén lehet teljesíteni. Azokat a 18 és 50 év közötti állampolgárokat várják, akik elvesztették a munkájukat és megfelelnek a követelményeknek. Az illetmény havi
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 09:26
Koronavírus - Már 873 idősotthonban fertőtlenítettek a katonák
Csak pénteken tizenkét helyszínen dolgoznak, amelyek közül három csepeli intézmény. Munkájukról Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Fővárosi Önkormányzat Tapló utcai idősek otthonában tájékozódott pénteken.

A honvedelem.hu-nak adott nyilatkozatában Németh Szilárd elmondta: az élet újraindításának szakaszában, a Covid-19 okozta járványügyi készültséget továbbra is fenn kell tartani, hiszen az orvosok, a szakemberek, szakértők egész Európában egyetértenek abban, hogy nagyon nagy a kockázata a vírus második hullámának. Hozzátette, hogy a fővárosban az idősotthonok azok, amelyek a leginkább ki vannak téve a veszélynek. Németh Szilárd emlékeztetett, hogy minden negyedik beteg, illetve minden negyedik elhalálozottaz idősotthonokhoz köthető.

Az államtitkára kiemelte: a hatóságok áprilisban "rettenetes állapotokat találtak a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti Idősek Otthonában". Ekkor döntöttek arról, hogy az idősotthonokban a Magyar Honvédség
velemenyezd, 2020. május 15. péntek, 15:25
Koronavírus - Nő az óvodák iránti igény vidéken
felügyeltek a létszámkorlátok betartása mellett.

Pécsen Péterffy Attila polgármester tájékoztatása szerint egyre több óvodás és bölcsődés korú pécsi gyermek szülei kezdenek újra dolgozni, az óvodai ellátás és étkezés iránti igény szinte naponta érezhetően növekszik. Hétfőn újabb három óvoda nyitott ki, összesen nyolc csoporttal.

Dombóváron három önkormányzati óvoda 75, a bölcsőde 30 gyermeknek tud felügyeletet biztosítani, ezt hétfőn 60, illetve 20 gyermeknek kértek a szülők - mondta Pintér Szilárd polgármester az MTI-nek. Hozzátette: nő az igény a gyermekfelügyelet iránt, ezért a térség országgyűlési képviselőjénél kezdeményezte, hogy a csoportokban 5 helyett 10 gyermeket láthassanak el.

Kaposváron a múlt héten bölcsődei elhelyezést 22, óvodait 79 gyermek vett igénybe - közölte Szita Károly polgármester. A héten a gyermekszám növekedésére számítanak, az eddigi egy ügyeletes bölcsőde mellett még egyet, a hat ügyeletes óvodán kívül még hármat kinyitnak, hogy fogadni tudják a
velemenyezd, 2020. május 11. hétfő, 15:32
Krónika 12. rész (honvédség, biztonság)
foglalkoztatni, hogy az nem számít túlszolgálatnak.

Azt kérte, hogy az államtitkár reagáljon arra, hogy a javaslatok miért ilyen módon kerültek a Ház elé.

Indokolt lenne a honvédség iránti megbecsülést anyagiakban is kifejezni - közölte, hozzátéve: az elkötelezettséget nem lehet pénzzel megfizetni, de azért meg lehet próbálni.

Ezt követően Hiller István levezető elnök lezárta az általános vitát.

Kormány: a honvédek pontosan elvégzik a feladataikat

Az elhangzottakra reagálva Németh Szilárd honvédelmi államtitkár azt mondta, a honvédek naprakészen és pontosan végzik el a különleges jogrendben rájuk háruló feladatokat.

Hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat hosszú hónapok elemző munkája nyomán készült el.

A módosítások célja a bürokrácia csökkentése, az egyszerűsítés és a pontosítás, hogy ezekkel is elősegítsék a honvédség fejlesztését - szögezte le.

Több a rendőrséget és a közlekedést érintő törvény is módosul

A parlament az egyes törvényeknek a polgárok biztonságát
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 20:44
Krónika 11. rész (honvédség)
Kormány: a honvédség teljes képességével szolgál most isNémeth Szilárd, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára expozéjában először beszámolt a koronavírus-járványról, közölve: egy olyan veszély csapott le a világra, amelyre nem gondolt senki, ám minden nehézség ellenére az elmúlt hetekben a magyarok rendkívüli összefogásról tettek tanúbizonyságot.

A honvédség teljes képességével szolgál most is - hangsúlyozta. Példaként említette, hogy védik a határt, ellenőrzik a kijárási korlátozás betartását, őrzik a védőeszközöket tároló központi raktárakat, kórházparancsnokokat adnak, kiemelt cégeknél koordinálják a veszélyhelyzeti működést, és idősotthonokat fertőtlenítenek.

A tárgyalt törvényjavaslatra rátérve közölte: az előterjesztés több jogszabály módosítására irányul, ezek egy része technikai jellegű, az elsődleges cél pedig a bürokráciacsökkentés, az egyszerűsítés, elősegítve ezzel a honvédség fejlesztését, hogy mind békeidőben, mind különleges jogrendben a lehető legmagasabb
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 19:53
Koronavírus - Csepeli polgármester: Karácsony antidemokratikusan akart Csepel belvárosában hajléktalanszállót n
Borbély Lénárd kedden a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében azt írta: Karácsony Gergely egyszemélyes döntéshozóként olyan épületben akart hajléktalanszállót nyitni, amely iskolák, óvoda, gyermek és felnőtt orvosi rendelők, valamint a piac közvetlen szomszédságában van. Abban a volt iskolaépületben, amelyet "szellemi elődje, Demszky Gábor záratott be" - jegyezte meg.

A polgármester úgy fogalmazott: a főpolgármester "mindezt teljesen antidemokratikus módon, titokban, a csepeli önkormányzat megkerülésével és a csepeli emberek véleményének figyelmen kívül hagyásával akarta véghezvinni."

Semmiféle tájékoztatás, előzetes egyeztetés, megkeresés nem érkezett. Csak annyi történt, hogy elkezdték az épületet átalakítani. A munkálatokat leginkább éjszaka végezték, hogy ne keltsenek feltűnést - olvasható a bejegyzésben.

A polgármester szerint a cél az volt, hogy Budapest belvárosából több száz hajléktalant költöztessenek át Csepelre. Azt írta: a veszélyhelyzetben kapott felhatalmazását a
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 11:11
Koronavírus - Főpolgármesteri Hivatal: Csepel helyett a Városházán lesz karantén hajléktalanoknak
között.

A csepeli Táncsics Mihály utcai fővárosi ingatlan alkalmas hely lett volna arra, hogy a fővárosi önkormányzat ideiglenes otthon biztosítson olyan hajléktalan embereknek, akik vállalják, hogy saját egészségük érdekében nem hagyják el az intézmény területét. A főváros az ellátásukról az épületen belül kívánt gondoskodni - olvasható a közleményben, amelyben úgy fogalmaztak: "ám azok után, hogy a kerület fideszes polgármestere, Borbély Lénárd és a kerületben egyéni képviselőnek sikertelenül indult Németh Szilárd államtitkár világossá tette, hogy hidegen hagyja őket azon polgártársaink sorsa, akiknek az élete múlhat azon, hogy gondoskodunk-e róluk, a városvezetés új helyszínt talált elhelyezésükre".

A kommüniké szerint az elkövetkezendő napokban elkezdődik a Városháza Gerlóczy utcai szárnyának gyors átalakítása, amely a tervek szerint később a Budapest Galériának ad majd helyet. "A járványügyi veszélyhelyzet idejére azok az otthontalan budapestiek költözhetnek be, akikkel szemben Csepel
velemenyezd, 2020. május 04. hétfő, 16:42
Képek, videók
Németh Szilárd.jpg
agica2004
2013. december 21. szombat, 12:11
Nándorfehérvári diadal.pn
menusgabor
2018. július 22. vasárnap, 18:02
Nándorfehérvári terem
agica2004
2011. március 06. vasárnap, 14:25
Nándorfehérvári bástya
reper
2010. szeptember 28. kedd, 23:08
Nándorfehérvári vár torny
reper
2010. szeptember 28. kedd, 23:04
Nándorfehérvári vár maket
reper
2010. szeptember 28. kedd, 23:01
Szeráj-Nándorfehérvári üt
napleany
2009. október 21. szerda, 00:19
Hősiesség-ÉKSZEREK
1vargaildyko
2015. szeptember 02. szerda, 06:17
Hősiesség-HATTYÚ
1vargaildyko
2015. június 19. péntek, 11:49
Budai várnál.jpg
agica2004
2010. november 30. kedd, 10:00
melygarázs a budai várnál
agica2004
2008. május 30. péntek, 13:53
Velence, déli harangszó.j
chillik
2018. január 20. szombat, 05:16
déli harangszó
sacimama
2013. augusztus 07. szerda, 00:08
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.