Belépés
2018. december 14. péntek | 50. hét | 348. nap | 18:55 | Szilárda
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Urquhart vára Skóciában
Urquhart vára Skóciában, a Loch Ness mellett, az A82-es főut mentén, Fort William és Inverness között található. Közel fekszik Drumnadrochit faluhoz. Bár manapság teljesen romos állapotban van, a középkori Skócia egyik legnagyobb erőssége volt. Maradványaiban is lenyűgöző, előkelően terpeszkedik el a dombtetőn, folyamatosan szemmel tartva a tavat. A Nessie, a "Loch Ness-i szörny" utáni kutatások is többnyire a vár környékén zajlanak.

Urquhart vára, a lakótorony romjai
A vár története Szent Kolumba idejében kezdődhetett, a 6. században, mikor valószínűleg a vár elődjére tesz utalást Adomnán a Life of Columba (Kolumba élete) című művében. Ez lehetett az a bizonyos Airchartdan nevű hely, amelyet Kolumba felkeresett a 6. század második felében, az északi piktek királyához, Brudéhoz tett egyik utazása során. Airchartdanban Kolumba keresztény hitre térítette a halottas ágyán fekvő Emchathot, valamint annak Virolec nevű fiát.[1] Sajnos Adomnán szövege nem tesz egyértelmű utalást a várra és az epizód helyszínét Airchartdan Agrum-aként említi. Ez a bizonyos agrum könnyen lehetett Drumnadrochit is, ugyanis nem találunk erődítményre történő utalást. Mindenesetre a Leslie Alcock által 1983-ban a váron belül végzett ásatásokat követő egyik radiokarbon kormeghatározás 460-660 közé tehető időszakot eredményezett. Ez valószínűsíti, hogy volt itt egy megerősített település Kolumba látogatása idején és okkal feltételezhetjük, hogy ez lehetett Emchath otthona. Kolumba tehát valószínűleg Urquhart váránál állt meg útban Brude királyhoz, Invernessbe.

A Grant-torony Loch Ness-ból nézve
Pontosan nem tudni, hol állt, de feljegyzések bizonyítják egy vár létezését ezen a helyen, az 1200-as évek elején. A területet 1229-ben a Durward családnak adományozták, így valószínűleg ők voltak a vár építői. Az egészen bizonyos, hogy 1296-ban létezett az erődítmény, ugyanis ekkor foglalta el I. Eduárd angol király. Sir Robert Lauder of Quarrelwood volt Urquhart várának várkapitánya 1329-ben, őt 1359-ben unokája, Robert Chisholm követte. a 15. század közepén a Koronától Earl of Ross szerezte meg a várat, de röviddel ezután ismét a királyhoz került. 1509-ben ajándékként jutott a Grantok birtokába és tulajdonukban maradt egészen 1912-ig. Ezen időszak alatt többször is elfoglalták a várat. 1545-ben a McDonaldsok, majd 1644-ben a covenanter (szövetséget kötő) felkelők zsákmánya lett. 1692-ben szinte teljesen lerombolták III. Vilmos angol király csapatai, akik a jakobita erők ellen védték a várat. Az utasítás úgy szólt, hogy a vár nem válhat jakobita erősséggé. A feladat teljesült, a várat nem építették újjá, romokban maradt. A helyiek a kövek egy részét építőanyagnak hordták el, ami megmaradt, azt pedig a természet bomlasztotta tovább.

A vár látképe délről
A vár jelenleg a National Trust for Scotland tulajdonában van - amely 2003-ban ajándékba kapta Eila Chewett-től - és a Historic Scotland működteti. Ez a Historic Scotland harmadik legnagyobb forgalmú emlékhelye. 2000-ben és 2001-ben a Historic Scotland programja keretében egy megfelelő, de nem hivalkodó látogatói központ épült és lehetővé tették a parkolást is. A látogatói központban található egy kiállítás a vár történetéről, látható jó néhány maradvány a középkorból, valamint van egy mozi, egy étterem és egy bolt is. A vár egész évben látogatható (belépődíj ellenében). A skót törvények változása folytán manapság különféle helyeken lehet házasságkötési ceremóniát végezni. Ezen helyek egyike Urquhart vára.

Urquhart vára és a Loch Ness.
A vár fallal körülvett része egy fekvő nyolcasra hasonlít, amely északkelet - délnyugat irányba van tájolva és a Loch Ness partján áll.
A főkapu a szárazföld felőli oldalon van, a falak középső, keskeny szakaszának közelében. Van egy sokkal kisebb kapu is a tavi oldalon, a főkapuval átellenben. A vár egészen közel volt a vízhez, így az egyfajta természetes akadályt is jelentett. A szárazföldi oldalon sáncárkot ástak, melyen keresztül felvonóhíd vezetett a főkapuhoz. A belső udvar legnagyobb fennmaradt része az északkeleti szakasz, mely egészen közel van a vízhez. Itt található az ötszintes lakótorony és egy magasra felhúzott várfal. A torony délnyugati oldalát egy vihar ledöntötte a 18. században, de a megmaradt részek elérhetők egy csigalépcső segítségével, amelyet a torony sarkába építettek. Bár egyetlen felső szint sem maradt épen, a támasztó gerendák helyei láthatók a kőfalban, illusztrálva a kor építészeti módszerét. A torony mellett áll a nagyterem, a konyha, különböző gazdasági helyiségek és egy kápolna, többnyire romokban.
Korábban volt a kastélynak egy másik beépített része is a déli oldalon, egy alacsony, körülbelül 5 méter magas dombon. Ezzel átellenben, a tavi oldalon volt található egy jóval később épült kovácsműhely és egy galambdúc. Ma a teljes terület romokban áll és a lakótorony legfelső része a fennmaradt vár legmagasabb pontja.

A kapu maradványai
schuro, 2018. április 16. hétfő, 15:53
Címkék: Loch Ness, Fort William, Loch Ness-i, Szent Kolumba, Airchartdanban Kolumba, Sajnos Adomnán,
Kommentek
Turisták látták a a Loch Ness-i szörnyet
Az erősen vitatott létezésű skóciai hüllő a mai napig lázban tartja a Ness-tó környékére látogatókat. Évről évre valaki megpillantja a távolból, észreveszi, hogy a szörny kidugja a fejét a vízből, és akkor mindenki megnyugodhat, hogy Nessie - vagy még inkább a legendája - még életben van.
Csakhogy éppen az utóbbi időben kezdhettek aggódni a helyiek, mert már nyolc hónap is eltelt anélkül, hogy bárki is kiszúrta volna a ködös távolban a szörnyeteget, felröppent a hír, hogy meghalt Loch Ness leghíresebb teremtménye. A mindig megbízható Daily Mail viszont most az írja, hogy nincs ok az aggodalomra. Az utóbbi napokban vagy megnőtt a szemfüles turisták száma, vagy Nessie volt olyan kegyes mostanában, hogy kétszer is megmutatkozott az embereknek. Az egyik esetről videó is készült: a vízből egy hosszú nyaknak tűnő tárgy vagy élőlény látszik ki, ami mozog is. Nincs kétségünk afelől, hogy ez mi lehet...

Loch Ness Monster Sighting 7th May 2017 About 9am videó
maroka, 2017. május 12. péntek, 15:35
Történetek!
4 rejtélyes eset, ami talán örökre titok marad


Számtalan rejtélyes történetet ismerünk, és ezeket egy legyintéssel el is intézzük, hogy biztos az egész csak kitaláció. ALife.hu azonban újabb különös legendákról szerzett tudomást, amiket most megoszt veletek.

1. Ogopogo legendája

A Loch Ness-i szörnyről biztosan sokat hallottál már, az Okanagan-tavi lény azonban kevésbé ismert. A furcsa szerzet akár Nessie rokona is lehetne, ő azonban Kanadában, pontosabban Brit Columbiában "él". Az őslakosok legendája szerint Ogopogo egy rémséges sárkánygyík, aki a tó fenekén rejtőzik. A lény 1872-ben bukkant fel először, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, igen sokan "látni vélték" azóta - a szemtanúk szerint a szörny kb. 6-15 méter hosszú lehet. Ahogy Loch Ness esetében Skóciában, úgy a víziszörny-biznisz az Okanagan-tónál is virágzik: évente rengeteg turista keresi fel a környéket, hogy lencsevégre kaphassák a szörnyet, aki egyelőre továbbra sem hajlandó
piroska0101, 2017. január 27. péntek, 18:39
A történelem 100 legfontosabb fotója - 2. (33 kép).
minden idők száz legnagyobb hatású fotója látható. A magazin szerkesztői történészekkel, képszerkesztőkkel és kurátorokkal is beszéltek világszerte.

Gyermekmunkás lány a szövödében, 1908. Fotó: Lewis Hine

Mahatma Gandhi, 1946. Fotó: Margaret Bourke-White

A Loch Ness-i szörny híres, 1934-ben készült képe később hamisítványnak bizonyult.

A Soweto-i diákmészárlás első áldozata Hector Pietersen, 1976. június 16. Fotó: Sam Nzima

Észak-Korea, 2013. Fotó: David
schuro, 2016. november 26. szombat, 17:46
Brit EU-népszavazás - Megtévesztéssel és összeesküvés-elméletek gyártásával vádolja az EU-párt a Brexit-tábort
valamint a brit üzleti vállalkozások egybehangzóan a Brexit gazdasági kockázataira hívták fel a figyelmet.

"Ez nem összeesküvés, hanem konszenzus" - mondta a brit pénzügyminiszter, arra utalva, hogy a Brexit-párti tábor rendre önös érdekűnek bélyegzi és elveti a nemzetközi pénzügyi szervezetek figyelmeztetéseit. Osborne a Brexit-tábor vezetőit azokhoz az összeesküvés-elméleteket gyártó csoportokhoz hasonlította, amelyek szerint például hazugság volt a holdutazás, vagy a brit kormány tudja, de titkolja a Loch Ness-i szörny hollétét.

"A világ leghitelesebb és legfüggetlenebb szakértői mondják el véleményüket (...), és utána sorra érkeznek a dühödt levelek arról, hogy ez az egész egy óriási összeesküvés" - fogalmazott a brit pénzügyminiszter. Hozzátette: "egyszerűen hihetetlenek" azok az állítások, hogy Nagy-Britannia valamiképp gazdasági következmények nélkül megúszhatná a kilépést az EU-ból. Aki ezt mondja, az nem őszinte az emberekkel - mondta Osborne.

A választók félrevezetésével vádolta a
velemenyezd, 2016. június 05. vasárnap, 12:52
Premier League - Ötvenmillió fontjába kerül az angol fogadóiparnak a Leicester bajnoki címe
szóvivője a londoni üzleti napilapnak elmondta, hogy csak az ő cégének nettó 1,7 millió fontjába kerül a Leicester diadala, de van olyan fogadóhálózat, amely 10 millió fontot, a teljes brit fogadóipar pedig várhatóan 50 millió fontot fog kifizetni az erre feltett tétekre.

A Coral szakértője szerint a Leicester City bajnoki címe át fogja alakítani a fogadási tétek kiírásának gyakorlatát, és a fogadóirodák valószínűleg soha többé semmire nem kínálnak 5000-1-es oddsokat.

A fogadási hálózatok még a Loch Ness legendás szörnyetegének megtalálását is tízszer valószínűbbnek tartották, mint azt, hogy a Leicester City lesz a Premier League idei bajnoka. "Nessie" fellelésére ugyanis 500-1-es nyereményeséllyel lehetett fogadásokat kötni a bajnoki szezon elején.

Ugyanilyen nyereményígérettel kínálták fogadásra azt, hogy Simon Cowell, a televíziós tehetségkutató műsorairól ismert világhírű brit producer lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, és arra is csak 2000-1-es odds mellett - vagyis a
velemenyezd, 2016. május 03. kedd, 07:03
10 dolog, amit mindenki ismer, aki egy horgásszal él együtt
Pontosan tudod, hogy mit jelent “a még egyet bedobok és indulok haza."

4 Már meg sem próbálsz rájönni, hogy mi a különbség a különböző botok között, és miért kell megint egy új. Legalább megvan a szülinapi/karácsonyi ajándék is!

5 Több halas fotód van a horgászról, mint közös képetek. Szelfik? Az esetek 90%-ában halat is tartalmaznak.

6 HALSZAG.

7 Legendák a folyóban/tóban élő, halakról. Mindenki hallott már az 50 kilós amúrról és a helyi Loch Ness-i szörnyről, aki csak párévente úszik fel a víz felszínére, hogy megmutassa magát.

8 Ha nagyobb vízfelületet láttok, egyből szóba kerül, hogy milyen halak lehetnek benne. Nyaraláskor a vízparti móló megtekintése, helyi horgászok felszerelésének méregetése kötelező program.

9 Már te is tudod, hogy damilból sose elég. Ahogy egyéb horgászcuccokból sem: mindig van egy jobb bottartó, egy jobb szák, egy még jobb ólom. A beruházások lehetőségei végtelenek...

10
jozsef_olah_9843, 2016. március 10. csütörtök, 10:37
Huszonöt éve kutatja a Loch Ness-i szörny rejtélyét egy brit férfi
Steve Feltham a Loch Ness partján él, Angliából költözött oda, hogy megoldja a szörny rejtélyét. Névjegykártyáján az áll: szörnyvadász.

"2016-ban vadonatúj víz alatti kamerát akarok venni, hogy végre kiderítsem, mi történik a tó fenekén" - idézte a The Press and Journal, Skócia legrégebbi, 1747 óta működő napilapja az 52 éves férfit, aki azt mondta, elszántsága mit sem csökkent az évek alatt. "Lenyűgöző ez a hely, még mindig izgalom tölt el, amikor reggelente felkelek."

Steve Feltham egyáltalán nem hisz a valóságtól elrugaszkodott elméletekben a szörnnyel kapcsolatban. Ellenkezőleg, az elmúlt 25 év jó részét azzal töltötte, hogy megcáfolja az arról szóló vad elképzelések némelyikét, hogy mi van (vagy nincs) a tóban. Elképzelhetőnek tartja ugyanakkor, hogy valamikor, talán úgy száz éve, európai harcsákat telepítettek a tóba. "Ezek a halak akár négy méter hosszúra is megnőhetnek, és elélhetnek vagy száz évig" - magyarázta, megjegyezve, hogy ez még mindig hihetőbb elmélet annál, mint hogy egy
velemenyezd, 2016. január 02. szombat, 07:03
Képek, videók
Skóciában
sanci81
2017. január 26. csütörtök, 17:49
Stalker vár Skóciában.jpg
pacsakute
2016. november 23. szerda, 21:32
Kastény Skóciában.jpg
pacsakute
2013. augusztus 10. szombat, 15:53
Edinburgh vára Skóciában
spakimre
2011. március 01. kedd, 09:43
Skóciában vagyunk
spakimre
2011. február 06. vasárnap, 10:40
Loch Ness - várrom.jpg
pacsakute
2016. november 23. szerda, 23:44
Loch Ness-i.gif
szicu
2014. április 11. péntek, 19:34
Loch-Ness-Monster-Latt e-A
orsi1
2013. február 21. csütörtök, 19:35
loch_ness.jpg
andomanyi
2012. május 24. csütörtök, 08:56
Loch Ness/Urquart vára/Sk
pacsakute
2012. február 19. vasárnap, 09:54
A Loch Ness-i szörny
spakimre
2011. március 01. kedd, 09:45
Loch Ness
spakimre
2011. február 06. vasárnap, 10:36
Le monstre du Loch Ness.j
szalai0913
2010. június 03. csütörtök, 19:13
Skócia Loch Ness 2.jpg
megyerimihaly
2009. március 30. hétfő, 19:47
Loch Ness felé
kabdeboklara
2008. július 19. szombat, 09:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.