Belépés
2020. április 03. péntek | 14. hét | 94. nap | 18:33 | Buda, Richárd
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Macron Krakkóban a politikai projektként felfogott Európa építését szorgalmazta
Macron a kétnapos lengyelországi látogatása zárónapján mondott beszédet Krakkóban. A lengyel-francia kapcsolatokból kiinduló, több mint egy óra hosszat tartó beszédében úgy értékelte: ma újra kell meghatározni az európai egységet és "Európa szuverenitását". Ebben az összefüggésben bírálta, hogy az európaiak az utóbbi években nem politikai projektnek tartották földrészüket, "piacként kezelték", előtérbe került a közös piac és a szabad mozgás elve.

Hangsúlyozta: csak a politikai projektként felfogott, egységes Európa lesz képes szembesülni a jelenkor kihívásaival.

Macron szerint újra át kell gondolni, "miben áll Európa egysége és sokszínűsége". Ebben a vonatkozásban beszélt a demográfiai kérdésekről, úgy látva: a népességfogyás és az elöregedés "új európai válságot készít elő". Szerinte a legnagyobb demográfiai problémákkal küzdő országokban a legjobban fejlődik "a populizmus, a szélsőségek". Negatív jelenségként megemlítette a fiatalok, a jól képzettek kiszivárgását, különösen a kelet-európai országokból.

Beszélt arról is, hogy nem szabad beleegyezni Európa gyengítésébe, Lengyelország pedig "nem zárkózhat be Európa előtt". Rámutatott a lengyeleknek az európai értékek iránti vonzalmára, mely értékek közül kiemelte az 1789-99-es francia forradalomhoz kötődő egyenlőséget és szabadságot. Aggodalmának adott hangot, hogy Lengyelország "távol kerülhetne az olyan értékektől, amelyek nem felelnek meg neki, például a jogállamiságtól és az európai egység politikai vonatkozásaitól."

A francia elnök szorgalmazta "a közös európai történelmi emlékezet" felépítését, mely emlékezet "nem lesz egyértelmű, egyúttal nem fog megfeledkezni az országok felelősségéről a történelem során elkövetett bűntettekért. A közös emlékezet Macron szerint azért fontos, hogy "ne váljunk a múlt foglyaivá, hogy ne temetkezzünk be agyűlöletbe, a nacionalizmusba".

Úgy látta: Európát nem lehet felépíteni, "ha újraírjuk, meghamisítjuk történelmét, függetlenül attól, melyik ország, melyik párt az ilyen hamisítás szerzője". Aggodalmát fejezte ki afelől, hogy "megjelenik a nemzeti emlékezet képződménye". Lengyelországban "vannak kísérletek, hogy kitöröljék az 1989-et" - jelentette ki, utalva feltehetőleg arra, hogy többen a kommunista rezsimmel való kompromisszumnak értelmezik az 1989-es lengyel kerekasztal-tárgyalásokat. Macron szerint"Magyarországon is fennáll annak kísértése, hogy újraírják a 20. századi történelmet, Oroszország pedig újraértelmezné a második világháborút, a lengyeleket terhelné háborús bűntettekkel".

Előző napi, a lengyel politikai vezetőkkel folytatott egyeztetéseket követő varsói felszólalásaihoz hasonlóan Macron kiállt a NATO részeként felfogott közös európai védelem mellett, szorgalmazta az Európai Unió és Oroszország közötti politikai párbeszédet, és Párizs segítségét ígérte a jelenleg szénalapú lengyel energetika transzformációjában.

Andrzej Duda lengyel elnök keddi varsói sajtóértekezletén kitért arra, hogy Macron előző nap javasolta az úgynevezett weimari háromszög (Franciaország, Lengyelország, Németország) csúcstalálkozóját. Az 1993-ban létrehozott formátum vezetői utoljára 2013 ültek össze. Duda közlése szerint Macron július 14-én, Párizsban szervezné a találkozót.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. február 04. kedd, 16:32
Címkék: Macron Krakkóban, Európai Unió, Andrzej Duda, politikai projektként, kétnapos lengyelországi, lengyel-francia kapcsolatokból,
Kommentek
Koronavírus - Mario Monti: a németek elutasító magatartása az Európai Központi Bank függetlenségét veszélyeztet
EKB-ra nehezedik a piacok és a politika teljes nyomása, ez megváltoztathatja eddigi szerepét, és veszélyeztetheti függetlenségét, amely eddig elsősorban Berlinnek volt nagyon fontos" - jelentette ki Mario Monti.

Monti úgy látja, Olaszország is hibázik, ha kizárólag az úgynevezett közös adósságkibocsátáshoz, az úgynevezett koronakötvényekhez ragaszkodik, és nem nyitott más lehetőségre. Mario Monti a koronakötvények helyett az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásainak felhasználását szorgalmazta egészségügyi hitelrendszer kidolgozására.

Európai megoldásként az észak és dél közötti "kemény szembeszegülés" befejezését sürgette. Emlékeztetett, hogy egyre több német és holland szakértő, értelmiségi szorgalmazza ugyanezt, a többi között azzal az európai médiában közétett közös olasz-német felhívással, melyet Mario Monti is aláírt.

A 77 éves Mario Monti elmondta, hogy több mint egy hónapja nem mozdult ki lakásából az olaszországi gócpontként ismert Lombardiában. "Leginkább az hiányzik, hogy
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 13:11
Koronavírus - Varga Judit: a járvány példátlan kihívás elé állította az Európai Uniót és tagállamait
Varga Judit elmondta: minden tagállam számos rendkívüli intézkedést vezetett be.

Kiemelte: "teljesen egyetértünk" a tizenhárom tagállam által szerdán közzétett nyilatkozattal, "miszerint ebben a kihívásokkal teli időszakban is fenn kell tartanunk és meg kell védenünk a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok értékeit".

Hozzátette: "nagyon sajnáljuk, hogy a nyilatkozatot nem nyitották meg valamennyi tagállam előtt csatlakozásra".

"Ezek az értékek, amelyeken az Európai Unió alapul, közös értékeink. Ne ellentétek szítására használjuk azokat, különösen olyan időkben, amikor az Európai Uniónak egységre és a szolidaritásra van a legnagyobb szüksége" - jelentette ki az igazságügyi miniszter.

Varga Judit kitért arra is: Magyarország mindig szorgalmazta az Európai Unió alapértékeinek minden tagállamra kiterjedő, objektív kritériumokon és az egyenlő bánásmód elvén nyugvó kölcsönös értékelését. "Ez az értékelés kiterjedhet a rendkívüli intézkedésekre vonatkozó eltérő
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 12:41
Koronavírus - A lengyel elnök utólagos normakontrollt kér a járványról szóló egyik törvény ügyében
lengyel miniszterelnökhöz, arra kérve, hogy vegyék ki a törvénycsomagból ezt az előírást.

Az RDS-re vonatkozó új szabályozást keddi nyilatkozatában a legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás elnöke, Piotr Duda is bírálta. Véleménye szerint a járványhelyzetben "hátsó kapun át becsempészett" előírások korlátozzák az érdekegyeztető testület szuverenitását, sértik az eddig kizárólag az államfőnek járó jogosultságot az RDS-tagok leváltására.

A Szolidaritás egyébként az utóbbi időben szorgalmazta, hogy a lengyel átvilágítási törvény az RDS-re is vonatkozzon. Mivel ez eddig nem történt meg, a Szolidaritás nem is vett részt az RDS ülésein.

Az átvilágításról szóló előírás konkrétan az RDS jelenlegi elnökét, a munkáltatók képviselőjét érintheti, akiről a DoRzeczy lengyel konzervatív hetilap tavaly megírta, hogy 1983 és 1990 között együttműködött a katonai hírszerzéssel. Maga az illető azt állítja viszont, hogy - a Nemzeti Emlékezet Intézete levéltárában elérhető, az intézmény által hitelesnek
velemenyezd, 2020. április 01. szerda, 20:43
Koronavírus - A járvány kezelése feszültséget idézett elő a török elnök és Isztambul ellenzéki főpolgármestere
karanténban", de kijárási tilalmat csak a 65 év felettiek és a krónikus betegségtől szenvedők számára léptetett életbe.

Imamoglu hétfőn az ellenzéki FOX televíziónak adott interjújában arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a 16,5 milliós Isztambul lakosságának csak a 15 százaléka kimegy az utcára, az 2,5 millió embert jelent. "A jó idő beálltával, az emberek így vagy úgy, de kimozdulnak. Ha nem is egész Törökországra, de Isztambulra vonatkozóan el lehetne rendelni a teljes kijárási tilalmat" - szorgalmazta.

Erdogan szerdán arról is beszélt, hogyha az emberek betartják az önkéntes karantént, nem lesz szükség további intézkedésekre, ám ha nem veszik figyelembe a fertőzés megelőzésével kapcsolatos javaslatokat, és a járvány elburjánzik, elkerülhetetlenné válik a szigorúbb fellépés.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter szerda esti ankarai sajtótájékoztatóján közölte, hogy az előző 24 órában 2148-al 15 679-re nőtt az igazolt fertőzöttek, 63-mal pedig 277-re a halálos áldozatok száma.
velemenyezd, 2020. április 01. szerda, 19:43
Elkezdődött a romániai Kárpátokon át tervezett első autópálya építése
Az összesen 123 kilométer hosszú autópálya a Déli-Kárpátokon halad át, megépítését öt szakaszra bontották. Ezúttal a Nagyszeben és Boita közötti csaknem 15 kilométeres szakasz építése kezdődött el. Az osztrák Porr vállalat már korábban megnyerte a közbeszerzési pályázatot, de a román hatóságok most írták alá az építkezés elkezdésére feljogosító engedélyt.

A 612,6 millió lej (126,8 millió euró) értékű szerződést a felek tavaly áprilisban megkötötték, a tervek szerint a csaknem 15 kilométer megépítése várhatóan három évet vesz igénybe. Lucian Bode közlekedési miniszter létfontosságúnak nevezte a korszerű út megépítését a román gazdaság számára.

Romániában még egyetlen autópálya sem szeli át a Kárpátok vonulatát. A Nagyszeben és Pitesti közötti sztráda is lassan készül majd el,a domborzat miatt legnehezebbnek számító hegyvidéki szakaszok megépítését hat évre tervezik.

Az autópálya része a negyedik európai közlekedési folyosónak. Megépítését a francia Renault gépkocsigyártó szorgalmazta,
velemenyezd, 2020. március 30. hétfő, 19:24
Koronavírus - Spanyol kormányfő: a nem létfontosságú ágazatok leállnak két hétre
gyógyszeripar, a telekommunikáció.

Pedro Sánchez kérdésre válaszolva a sajtót is a létfontosságú szolgáltatások közé sorolta.

A spanyol kormányfő beszédében kiemelte: a járvány az Európai Uniót is próbára teszi, amely nem okozhat csalódást polgárainak, Spanyolország pedig egységes és bátor lépéseket vár tőle. "Ez a katasztrófa mindenkit érint" - fogalmazott.

Szavai szerint egyfajta háborús gazdaságra, az ellenállásnak, majd pedig az újjáépítésnek az előmozdítására van szükség. Ismét szorgalmazta egy új Marshall-terv létrehozását a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére. "Európának támogatnia kell a gyengébbeket" - fűzte hozzá.Spanyolországban 832-en hunytak el egy nap alatt az új típusú koronavírus-fertőzés következtében, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 5690-re nőtt.

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint a nyilvántartott fertőzések száma 72 ezer fölé emelkedett.

A dél-európai országban két hete szükségállapot van érvényben, amely alapján
velemenyezd, 2020. március 28. szombat, 21:13
Koronavírus - Félmillió fölé emelkedett a fertőzöttek száma világszerte
zárták ki, hogy elérkezett a "tetőzés", amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezekben a napokban várt. A WHO főigazgató-helyettese Ranieri Guerra hangsúlyozta, a számok alakulásától függetlenül, az olaszoknak továbbra is szigorúan be kell tartani az óvintézkedéseket.

Az Egyesült Államokban 85 991 fertőzöttet, 1296 halottat és 753 gyógyult beteget tartanak nyilván. Ugyanakkor a héten egy televíziós beszélgetésben Donald Trump elnök a szigorítások enyhítését, valamint a munkába visszatérést szorgalmazta, és közölte: tervei szerint az Egyesült Államokban már április közepén ismét a régi kerékvágásban zajlik majd az élet.

Spanyolországban 57 786-ra emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 4365-en vesztették életüket. Az egészségügyi és szociális intézményekben továbbra is gondot jelent a védőfelszerelések nagy mennyiségű utánpótlása, Madrid ezért a NATO segítségét kérte.

Németországban 43 938 fertőzött mellett 267 a halálos áldozatok száma, és 5673 a gyógyultaké.
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 07:20
Koronavírus - A szejm mostantól videokonferencia formájában ülésezhet
A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) által előterjesztett módosítások mellett a 460 fős alsóház 368 jelen lévő tagja közül 250-en szavaztak, 104-en ellenezték a megoldást.

A módosítást még a meglévő előírások szerint, a szejm épületében kellett lebonyolítani, amint ezt a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) szorgalmazta, a nemzeti radikálisok és a szélsőliberálisok szintén ellenzéki koalíciója, a Konföderáció támogatásával. A két tömörülés ugyanis törvénytelennek találta a PiS eredeti tervét, miszerint az említett szabályzatmódosítást is már videokonferencia keretében szavaznák meg a szejm pénteki ülésnapjának elején.

A csütörtöki vitán részt vevő képviselőket a vírusfertőzés veszélye miatt 12 parlamenti tárgyalóterembe ültették szét, védőeszközökkel szerelték fel őket, így sokan kesztyűt, egyesek védőmaszkot viseltek.

Az elfogadott szabályzatmódosítás nyomán a képviselők többsége - kivéve a frakciók egy-egy képviselőjét - pénteken már otthonából bonyolítja le a kormány által a
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 20:43
Képek, videók
Wawel-Krakkóban
pacsakute
2011. december 12. hétfő, 06:39
barbakán Krakkóban
reper
2010. augusztus 21. szombat, 20:03
Orient Expressz Krakkóban
mecsery
2010. március 01. hétfő, 04:12
Krakkóban egy ser
kekzokni
2007. október 29. hétfő, 16:57
A Drágámmal Krakkóban :)
pdorcsi
2007. augusztus 13. hétfő, 14:05
Csoda Krakkóban.hu.jpg
rambobby
2007. március 26. hétfő, 07:29
Adél és Máté Krakkóban
pecsioszi
2006. június 17. szombat, 21:13
A kis szorgalmas
sanci81
2016. február 04. csütörtök, 17:09
a bátor és szorgalmas.jpg
relisisi
2015. május 20. szerda, 14:31
szorgalmas_kezek_13148 05_
pergerne
2014. augusztus 13. szerda, 16:51
ha szorgalmas vagy.jpg
sarkadykati
2013. szeptember 24. kedd, 16:35
Ildikó szorgalmasan bökög
nagyi67
2011. július 07. csütörtök, 12:46
Szorgalmas macika Anikótó
csalogany13
2011. január 24. hétfő, 09:24
Gizus szorgalmas
csalogany13
2010. december 05. vasárnap, 01:45
Gizus szorgalmasan jelent
csalogany13
2010. június 15. kedd, 18:34
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.