Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 06:02 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hősök Napja
1924 óta május utolsó vasárnapján van a Magyar Hősök Emlékünnepe. Mindazokra emlékezünk, akik vérüket adták a hazáért. A hatalmas első világháborús emberveszteség után - amely a lakosságszámhoz viszonyítva az egyik legnagyobb mértékben a Magyar Királyság területét sújtotta - fogadta el az emléknap törvénybe iktatását. A magyar parlament 1924. évi XIV. törvénye kimondta:
,,minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját (...) a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli".

A 20-as évektől kezdődően több ezer hősi emlékmű készült a magyarországi településeken. Akkor még nem tudta elképzelni senki, hogy egy újabb, még pusztítóbb világégés fog következni. A II. Világháború több százezer katona hősének, civil áldozatának azonban nem lehetett emléket állítani, a szocializmus alatt még a hősök emléknapján sem lehetett emlékezni az elesettekre.

A rendszerváltás után éledt újra a Magyar Hősök Napja, felépülhettek a második világháború emlékhelyei, majd az emléknap ismét törvényileg lett megerősítve, a 2001. évi LXIII. törvényben, amely az alábbi kiegészítéssel kiterjesztette az emlékezést mindazokra:

,,akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért."

(In: Nagy Róbert facebook bejegyzése)

Mosonmagyaróváron Vitéz Harmath Lajos szorgalmazta a Hősök Napja ünnepség újbóli bevezetését és szinte haláláig a Honvéd Hagyományőrző Egyesülettel szervezte minden évben egyre magasabb és magasabb színvonalon. Lovasfelvonulás, zászlók bevonulása, kulturális műsor, külföldi - testvér egyesületek meghívása, stb ...
Mind Magyaróváron, mind Mosonban minden évben külön-külön megkoszorúzták az I. és a II. világháborús emlékhelyeket. Hogy idén a covid miatt a hagyományőrzők mit őriztek, nem tudom, a város (5 fő) letette emlékezésének koszorúját Magyaróváron az első világháborús obeliszk névsorához, nem az emlékmű főoldalához, a magyaróvári temetőben lévő második világháborús hősök emlékhelyénél nem koszorúztak. Mosonban is voltak. Ott a kápolnánál koszorúztak, az emlékműnél csak fotózkodtak ( mert nem gondolom, hogy azt a kis piros-fehér-zöld koszorút ők tették volna oda, mert akkor Óvárra is tesznek. Gondolom.)

Úgy tűnik ezek az ünnepek, alkalmak, események már csak ilyenek lesznek.
Volt még május utolsó vasárnapján gyereknap is, de hogy valami üdvözlet érkezzék
a kölykök felé? Bezzeg mások! ( Én is) Olvastam.
Vagy itt van Trianon 100. Egy kukk róla sehol.
Engem kérdezgetnek a facebook Trianon 1920-2020, június 4. a Nemzeti Összetartozás Napja c. oldalamon keresztül, hogy lesz-e megemlékezés.
Elvileg már lehetne, de nem lesz. (Szerintem.)
Sőt még a város helyi újságját, a Mosonvármegyét is
megszüntették augusztus 7-ig,
csakhogy ne kelljen írni bele
-mondjuk- Mosonvármegye megcsonkításáról.
azenujsagom, 2020. június 01. hétfő, 07:07
Címkék: Hősök Napja, Magyar Hősök Emlékünnepe, Magyar Királyság, Magyar Hősök Napja, Nagy Róbert, Mosonmagyaróváron Vitéz Harmath Lajos,
Kommentek
Gulyás Gergely: a nemzet még az országnál is fontosabb
maradniuk.

Sok olyan magyar előtt kell fejet hajtanunk - mondta -, akinek Trianon szabott hivatást. Köztük említette gróf Esterházy Jánost, Márton Áron erdélyi püspököt és "a kultúrát és világraszóló építésziskolát egyszerre teremtő" Kós Károlyt. Méltatta továbbá az elszakított területeken a magyarság életét szervező történelmi egyházak, valamint gazdakörök, munkásegyletek, énekkarok, sport- és természetjáró egyesületek tevékenységét is.

Közölte: a 20. században a hűség a magyar nemzethez harcban elesett hősöket, kivégzetteket, bebörtönzötteket és megnyomorítottakat szült. Úgy fogalmazott: "A nemzethez való hűségért a kommunista diktatúra alatt a környező országok, sőt még saját államunk is bebörtönzéssel és fizikai megsemmisítéssel fizetett."

Az állam azonban földi hatalom, a nemzet és a haza viszont a magasban van - idézte Illyés Gyula szavait a politikus, hozzátéve, hogy "ezért a magyarság közös emlékezetének örök részesei maradnak mindazok, akiknek lelke a magyar nemzet szabadságáért
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 17:53
Trianon 100 - Tőkés László: lehetséges a megbékélés, ha Románia szakít az állampolitikai rangra emelt magyarell
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke erről Bukarestben beszélt az MTI-nek, ahol csütörtökön halasztással kezdődött annak a pernek a fellebbviteli tárgyalása, amelyet a Románia Csillaga érdemrendtől történt megfosztása miatt indított Klaus Iohannis államfő ellen.

Tőkés László rámutatott: úgy kellene Romániában is a megbékélés útjára lépni, ahogyan Igor Matovic szlovák kormányfő tette, amikor közös trianoni megemlékezésre hívta, és Szlovákia teljes jogú polgárainak nyilvánította a felvidéki magyarokat.

"A határokat átrajzolhatták, de a szülőföldünktől senki nem foszthat meg. Legyünk mi is teljes értékű polgárai a jelenlegi Romániának" - szorgalmazta az EMNT elnöke.

Úgy vélekedett: tudatos időzítés történt a román igazságszolgáltatás részéről, amikor erre a jelképes dátumra tűzte ki a tárgyalást, hiszen egy meghamisított, de Trianonnal egyébként közvetett kapcsolatban álló állításáért fosztották meg román állami kitüntetésétől.

Felidézte: 2013-ban Tusnádfürdőn azt kérte Orbán
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 13:51
Trianon 100 - Országszerte megemlékezéseket tartanak csütörtökön
országrészek kulturális, művészeti kincseinek fotóiból.

A gazdagréti Szent Angyalok plébánia, a Hegyvidéki Trianon Harangja Társaság és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége "Trianon élt, Trianon él! Trianon élni fog?" 1920-2020 címmel emlékműsort rendez a Szent Angyalok plébániatemplomban. Az eseményen ünnepi beszédet mond Szederkényi Károly esperes, Koltay Gábor filmrendező, Galla János, a Hegyvidéki Trianon Harangja Társaság ügyvivője és Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke.

A Hősök terén száz táncos néptáncelőadásával, Ferencvárosban száz fával emlékeznek meg a békeszerződés aláírásáról, civil kezdeményezésre pedig vonulást szerveznek a Parlamenthez az V. kerületi Szabadság térről.

Ácson a megemlékezés keretében a Duna-parton és a Duna másik partján fekvő felvidéki településen Csallóközaranyoson tábortüzet raknak, Isaszegen a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség őrtüzet gyújt a trianoni gyásznap századik évfordulója alkalmából.

Sopronban többi között
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 17:12
Trianon 100 - Sepsiszentgyörgyön ünnepli a centenáriumot a nacionalista Calea Neamului Egyesület
Az egyesület Facebook-oldalán közölte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában, a rövid időre Moldvát és Erdélyt is elfoglaló Vitéz Mihály havasalföldi vajda lovasszobra előtt verses, zenés műsorral ünneplik meg csütörtökön délután 14 órától a trianoni békeszerződés centenáriumát.

"Sepsiszentgyörgyre megyünk június negyedikén, oda, ahol a magyar irredentizmus máig nem ismeri el a trianoni döntést, nem ismeri el, hogy Erdély román föld" - áll a bejelentésben.

Mihai Tirnoveanu, a nacionalista egyesület elnöke személyes Facebook-oldalán három másik egyesületet is megjelölt, amelyek már jelezték, hogy csatlakoznak a megmozduláshoz. Közölte: a sepsiszentgyörgyi rendezvényt közös lakmározás követi egy "mesés helyen".

Személyes oldalán az egyesület vezetője azt is kifejtette: azért nem Brassóban, Craiován vagy Galacon ünnepelnek, mert ezekben a városokban "a magyar irredenta erők nem kérnek területi autonómiát". Úgy vélte: Sepsiszentgyörgyön kell megértetni az emberekkel, "hogy Erdély román föld,
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 15:32
Gyújtsunk meg egy gyertyát Magyarországért!
szerelmes sem volt még soha...
Doberdó várta. Képét most is őrzi
kopott keretben egy kopott szoba.

Ez gyermekét hagyta itt és hazáját,
hogy a hazája boldogabb legyen...!
Ő ott maradt. A lelke itt barangol
hazát keresve, völgyön és hegyen.

Nyugosznak mind. A vérüket beszívta
a kalásztermő, szomjasajkú föld.
Mögöttük összedőlt a szörnyű Bábel,
s ami még nem volt, az is összedőlt.

S mily furcsa is: Halottak éjszakáján
a hősök lelke hogyha hazaszállna:
hány lenne, aki nem találna többé
széles e földön egy piciny hazára!

Szélvész üvölt a csíki hegyek ormán,
fekete fenyők zúgnak szilajon...
Hazájukat ha számon kérik egyszer,
mit fogsz felelni, győztes Trianon?

Mit fogsz felelni, ha Csaba vezérrel
a meg nem alkuvók seregbe kelnek,
csontváz vitézek, csontváz paripákon,
s egy bolond éjjel hazamenetelnek?!

Székely faluk harangja újra kondul,
a
maroka, 2020. június 03. szerda, 09:20
Helikopteres pünkösdi áldás
Szent Angyalok oltalmazó égi világára, amit templomunk is jelez éjjel-nappal a Fővárosba érkezőknek.
Az Oltáriszentséggel a Budaörsi repülőtéren szállok fel a helikopterrel, amely egy rövid körutat tesz majd meg a nemzet szívét jelentő Fővárosunk felett. A szentségi áldás azt a várakozást is igyekszik ébren tartani, amellyel a magyar hívő közösségeink továbbra is készülődnek az egy évvel elhalasztott budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.
A légi áldás fejhajtást jelent a magyar hősök emléke előtt, utalva a május utolsó vasárnapján esedékes Magyar hősök napjára. Az idei esztendőben különös tisztelet illeti a katonai hős áldozatok mellett azokat a szolgálattevőket, akik hivatásukat gyakorolva, vagy önkéntes szolgálattal veszik ki részüket a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, a betegek és rászorulók megsegítésében.
A rossz felett aratott győzelem jele a körív, a helikopterrel megrajzolt glória, köszönetnyilvánítás napjaink hőseinek: orvosoknak, ápolóknak, az egészségügyi
maroka, 2020. május 30. szombat, 06:55
Úzvölgyi katonatemető - Román nacionalisták közel százfős csoportja ünnepelt a sírkertben
akik egy - a román hatóságok által hivatalosan cáfolt - dokumentum szerint e temetőben nyugszanak.

Az ünnepségen beszédet mondott Constantin Toma, Darmanesti polgármestere és Mihai Tirnoveanu. A rendezvény koszorúzással és szeretetvendégséggel végződött. A sírkertben tavaly felállított emlékműnél Darmanesti rendőrfőnöke is koszorúzott.

Constantin Toma polgármester a közösségi hálón is közvetített beszédében a román nemzet újjászületésének jeleként értékelte, hogy visszakerült az értékek közé a hősök iránti tiszteletet.

Mihai Tirnoveanu: az egy évvel ezelőtt június 6-án (Krisztus mennybemenetelének az ortodox ünnepén) tartott hősök napját idézte, amikor mintegy ötezer román érkezett a helyszínre, akinek a temetőbe való bejutását - fogalmazása szerint - "a piros-fehér-zöld élőlánc sem tudta megakadályozni". A szónok szerint az Úzvölgyében elesett román katonák áldozata nélkül nem valósulhatott volna meg a román nagy egyesülés, és nem kerülhetett volna sor a trianoni békeszerződésre sem.
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 18:42
Képek, videók
Hősök Napja
azenujsagom
2015. szeptember 26. szombat, 02:49
hosok-napja1_0.jpg
menusgabor
2013. május 26. vasárnap, 22:31
hatalmas-szentkep-akva rel
menusgabor
2018. november 21. szerda, 15:52
hatalmas virágcsokor0912.
maroka
2018. szeptember 12. szerda, 16:40
Az igaz barátság hatalmas
rushlilly
2018. június 12. kedd, 14:08
Hatalmas áldás
anna4459
2018. február 01. csütörtök, 15:23
hatalmas szőllő0921.jpg
maroka
2017. szeptember 21. csütörtök, 09:36
isten hatalmas fia.jpg
maroka
2017. augusztus 27. vasárnap, 17:27
hatalmas.png
sz719eszter
2016. november 29. kedd, 13:11
A gyáva hatalmasok.jpg
chillik
2016. augusztus 24. szerda, 07:25
Hatalmas esküvői torta.jp
pacsakute
2016. augusztus 06. szombat, 21:31
A hatalmas Tél 01.jpg
chillik
2016. július 05. kedd, 07:26
A hatalmas Tél 02.jpg
chillik
2016. július 05. kedd, 07:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.