Belépés
2019. szeptember 23. hétfő | 39. hét | 266. nap | 03:19 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Milyen színű gyümölcsöt egyek, hogy egészséges maradjak?
Akármilyen időket élünk, akárhogyan változik körülöttünk a világ, egyetlen dolog biztosan állandó marad, mégpedig az, hogy hosszú, boldog életre vágyunk. Így egészségünk megőrzése mindig az egyik legfontosabb szempont lesz számunkra. Manapság az egészségmegőrzés egyenesen ,,divatnak" számít: hihetetlen mennyiségű táplálékkiegészítő kapszulával, vitaminnal, ,,csodaszerrel" találkozhatunk a reklámokban, és az üzletek polcain... Vajon tényleg szükségünk van ezekre a mesterségesen létrehozott egészségbombákra?Természetesen nincsen, hiszen minden vitamin vagy antioxidáns, az összes tápanyag, amely az ember számára elengedhetetlen, megtalálható és elfogyasztható a természetes formájában is. A nemzetközi trendeknek megfelelően megszületett a funkcionális élelmiszer fogalma, melyek fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához. Ezek olyan táplálékok, amelyek egészségvédő vagy betegségség-megelőző jellemzőkkel rendelkeznek.
Az Árpád-Agrár Zrt. munkatársa, kertésze és üvegház vezetője, Magyar Ákos hívta fel a figyelmünket arra, hogy a funkcionális élelmiszerek milyen hatással vannak a szervezetünkre, hogy egyáltalán mit is jelent maga a fogalomA vitaminok legkoncentráltabb formái ugyanis a zöldségek és a gyümölcsök!Köztudott, hogy az optimális egészség elérése érdekében naponta öt alkalommal kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk. Ami viszont legalább ugyanennyire fontos, hogy a napi ötszöri ,,egészségmenüt" a lehető legszínesebben állítsuk össze, ugyanis a zöldségek és a gyümölcsök hatóanyaga a színükben rejlik.

A kékes árnyalatú zöldségek és gyümölcsök (áfonya, szeder, fekete ribizli, szilva, stb.) például igen jótékony hatásúak az öregedés folyamatában, a húgyvezeték működésében, a memória működésében, és olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek talán megelőzik bizonyos ráktípusok kialakulását. A kék és lila zöldségekben és növényekben található antocián és fenol nevű vegyi anyagoknak öregedésgátló hatást tulajdonítanak


A zöld színű zöldségfélék ezzel szemben legjobb méregtelenítők magas víz, klorofill és rosttartalmuk révén. A klorofill a zöld növényekben fotoszintézis útján keletkező pigmentanyag, ez adja a levelek zöld színét is. A klorofill tisztítja a vért, hozzájárul a máj hatékony működéséhez és javítja a vérképet. Szinte kimossa a szervezetünkben felgyülemlett káros anyagokat, és ellensúlyozza a stressz, a dohányzás, az alkohol és az egészségtelen életvitel hatásait.
A fehér zöldségek és gyümölcsök allicin nevű vegyi anyagot tartalmaznak, amely jelenlétére a fokhagyma a legjobb példa. Antibakteriális, gomba- és vírusölő, és protozoaellenes hatásain túl, segít megőrizni a szív egészségét, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, és megőrzi a koleszterin ideális szintjét is.
A sárgarépa, a sütőtök, a sárgabarack, és a többi narancsszínű gyümölcs a béta-karotinnak, vagyis az A-vitamin provitaminjának természetes forrása, amely főként a szépségünk megőrzésében segít minket. A szervezetben lévő megfelelő mennyiségű karotin megvédi sejtjeinket a szabad gyökök roncsoló hatásától és a káros UV-sugárzástól, segíti a szép barnulást, és lassítja a bőröregedést.
A citromsárga ételek, úgy mint a TV-paprika, a citrom, a körte, vagy a spárga telis tele vannak a legfontosabb immunvédő vitaminnal, a C-vitaminnal, mely egy igazi csodafegyver. Biológiai hatásairól szerzett tudásunkat Szent-Györgyi Albertnek és a paprikának köszönhetjük, amely hatások többek között például az antioxidáns hatás, a szabadgyökök által oxidált E-vitamin regenerációja, az immunrendszer megfelelő működése, a sebgyógyulás, a kötő- és támasztószövetek optimális felépítésének elősegítése (kollagén, csontok, fogak, fejlődő szervezet!), az erek rugalmasságának fenntartása, fontos enzimek aktivitásának növelése, a vasfelszívódás növelése (folsavval együtt), a szürkehályog, a daganatos (emlő, méhnyak, vastagbél, tüdő, nyelőcső, gyomorrák) és számos más betegség kockázatának csökkentése.

A friss, roppanós paradicsom, a cékla, a pirospaprika... A piros zöldségek és gyümölcsök a likopin nevű szintén fontos antioxidáns anyagnak köszönhetik élénk színüket, s a kék gyümölcsökhöz hasonlóan magas antocián-tartalommal is rendelkeznek. Az antocián egy erős antioxidáns, ezzel is segítve a káros UV sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezést. Az antioxidáns tulajdonságot elfogyasztás után is megtartja, többek között ezért is nagyon egészségesek a piros héjú vagy húsú gyümölcsök.
Ezentúl a vérkeringést, valamint a szív- és érrendszeri problémákat segítő hatásuk is nagyon fontos. A céklát például már a római civilizáció óta használják, mint vértisztító szert, mivel képes serkenti a vérkeringést és akár négyszeresére képes növelni a sejtek oxigénfelvevő képességét.



Egy egyszerű, de nagyszerű recept a mindennapos céklafogyasztásra: a meghámozott céklát, sütőben alufóliába csomagolva kb. 40 percig sütjük, majd ezt követően hagyjuk kihűlni az alufóliában, és amikor már hideg, kicsomagoljuk és vékony szeletekre vágjuk, minimális sóba forgatjuk és tetszés szerint egy fél citromot kifacsarunk és ezzel leöntjük a kb 1 kg sült céklából készült salátánkat, amit a legvégén két evőkanál akácmézbe is beleforgatunk úgy, hogy a sült céklaszeleteink ne sérüljenek. (Recept: Both Ildikó)

A paradicsomban C- és E-vitamin található a legnagyobb mennyiségben, amelyek megvédenek a betegségektől és a bőr idő előtti öregedésétől. De található még benne karotin, kálium, magnézium, kalcium és nátrium is, ezen kívül pedig vízben és rostokban is nagyon gazdag. Minden nap egy pohár paradicsomlé, vagy egy pár szem nyersen elfogyasztott koktélparadicsom nagyon jó hatással lesz a szervezetre.

Paradicsomnarancs ital: a narancsot és a citromot kettévágjuk, levüket kifacsarjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, zöldjéből kb. 5 cm-t meghagyunk, a többit levágjuk. A narancs- és citromlevet egy üvegkancsóban elkeverjük a paradicsomlével, és a cayenne borssal fűszerezzük. A poharakba jégkockát teszünk, rátöltjük az italt, és beletesszük a hagymát. (Recept: Nyáry Luca Írisz)

Íme, hát, a természet kincsei kiterítve állnak előttünk. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy gondos körültekintéssel kiválasszuk az egészséges, napérlelte, vitamindús hazai zöldségeket és gyümölcsöket, és rendszeresen fogyasszuk őket!
bordat, 2017. november 25. szombat, 16:11
Címkék: Árpád-Agrár Zrt, Magyar Ákos, Szent-Györgyi Albertnek, Both Ildikó, Nyáry Luca Írisz, egyik legfontosabb,
Kommentek
Több mint 10 millióra bírságolt két céget a versenyhivatal
A hivatal a MERT bükkábrányi és visontai bányáiban geofizikai mérések elvégzésére, az Árpád-Agrár Kft. hévízi kutak komplex vizsgálati mérésére kiírt pályázatán vizsgálta a GEO-LOG Környezetvédelmi és Geofizikai Kft. (GEO-LOG), és a "GEOSERVICE" Geofizikai, Geológiai és Kútszelvényező Kft. magatartását.

A GVH megállapította: a MERT visontai és bükkábrányi bányáira 2009-2011. között kiírt pályázataihoz a GEOLOG és a GEOSERVICE átfogó, a pályázatokon történő árrögzítést és piacfelosztást célzó tervet készített. A két vállalkozás megállapodása arra irányult, hogy felváltva nyerjék a MERT pályázatait, így fenntartották a korábban kialakult területi felosztást. A bizonyítékok alapján a GEO-LOG és a GEOSERVICE egyeztették áraikat, mert az ajánlatkérő a kérdéses munkák elvégzésével az alacsonyabb áron vállalkozót bízta meg. A megállapodás értelmében aGEO-LOG a visontai bánya, míg a GEOSERVICE a bükkábrányi bánya területén elvégzendő munkákra ajánlott alacsonyabb árat. Ennek érdekében a pályázatok beadási
velemenyezd, 2014. május 19. hétfő, 14:25
Syngenta: nem indult jól az év a paradicsomtermesztőknek
A paprika piaci viszonyai kedvezőbben, a tavalyihoz hasonló árakon értékesítik a termést a gazdák.

A fogyasztói tudatosság adhat okot némi optimizmusra, észrevehetően többen keresik az ízletes magyar zöldségeket - hangzott el a közlemény szerint a Syngenta és az Árpád Agrár Zrt. pénteki szentesi rendezvényén, ahol több mint száz paradicsom és paprika termelőnek szakmai előadásokon vázolták az ágazat helyzetét, a technológiai lehetőségeket.

A friss hazai paprika és paradicsom túlnyomórészt hazai pultokra kerül, a paradicsom exportja elenyésző a megtermelt mennyiséghez képest. Paprikából a kápia adja az exportra kerülő áru túlnyomó részét. Ezzel szemben az importtal szinte egész évben számolniuk kell a termelőknek.

A kereskedők szempontjai azonban nem mindig esnek egybe a magyar termelők érdekével, ha olcsóbb terméket kínálnak Hollandiából vagy Lengyelországból, akkor azt fogják árusítani, még ha az gyengébb minőség is a hazainál - hangsúlyozták.

A fogyasztókban tudatosítani kell,
velemenyezd, 2014. május 09. péntek, 11:33
Egyedülálló kutatóközpont kezdte meg működését Pécsen
Kovács Árpád László, az Enviroinvest Zrt. vezérigazgatója elmondta, cégük két éve nyert 260 millió forint uniós támogatást az Új Széchenyi Terv keretében. A támogatással egy 434 millió forint összköltségű projekt keretében a világon elsőként létesült a nanotechnológiát és fágterápiát ötvöző, úgynevezett nanofágterápiás központ a baranyai megyeszékhelyen.

A kutatások egyik célja, hogy bakteriofágokat, vagy röviden fágokat állítsanak elő. Ezek olyan vírusok, amelyekkel elpusztíthatók a kórokozó baktériumok. Hatásuk hasonló az antibiotikumokéhoz, de a kezelések során mellékhatás nem jelentkezik.

Kovács Árpád László hangsúlyozta: a fágterápiás kutatásokat és alkalmazásokat egy intézménybe foglaló központ elsőként létesült az Európai Unióban. Az pedig a világon is újdonságnak számít, hogy mindehhez nanotechnológiai eszközöket használnak.

Kovács Tamás vezérigazgató-helyettes beszámolt róla: a fejlesztéssel létrejövő központ kétszintes, összesen 410 négyzetméteres, s a benne található
velemenyezd, 2013. augusztus 01. csütörtök, 13:13
Rosszul kezdődött a szezon a paprika- és paradicsomtermelőknek
A rendezvényről kiadott közlemény ismerteti: a magyar termelők mintegy ezerötszáz hektáron termelnek hajtatott paradicsomot és paprikát. A hosszúra nyúlt tél nagyobb fűtési és világítási költséggel járt számukra, a kedvezőtlen körülmények a növények számára sem biztosították az optimális feltételeket, emiatt rossz minőségben, hiányosan kötöttek termést.

A gombás betegségek is a megszokottnál nagyobb veszélyt jelentettek. Az olcsó mediterrán import szintén hátrányosan érintette a termelőket.

Örvendetes ugyanakkor, hogy a termesztés technológiai színvonala évről-évre emelkedik - húzza alá a közlemény.

A fórumon megállapították: a profitábilis termesztéshez egyre magasabb színvonalon kell termelni, ez a versenyképesség legfontosabb eleme. A magyarországi termelők ugyanis európai, észak-afrikai és közel-keleti versenytársak olcsó termékeivel versenyeznek az év jelentős részében.

A közlemény kitér arra, hogy egyre több paradicsomtípus jelenik meg a piacokon, paprikában szintén nagyobb
velemenyezd, 2013. május 10. péntek, 16:42
Magyar-kínai kamarai együttműködés
A budapesti köztestület tájékoztatása szerint nagy érdeklődés mellett rendezték meg hétfőn a magyar-kínai üzletember találkozót, ahol a 26 tagú kínai delegáció, főként nagyvállalatok és szakmai szervezetek döntéshozói a magyarországi ingatlanfejlesztések, a megújuló energián alapuló energetikai és mezőgazdasági projektek iránt érdeklődtek.

A kínai üzletemberek stratégiai céljai között szerepel sertés- és szarvasmarha telepek felvásárlása, vegyes vállalatok létesítése. A kínai delegáció tagjai a jövőben együtt kívánnak működni a szentesi Hungerit Zrt., az Árpád-Agrár Zrt., a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. és a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt.-vel - közölte a BKIK.
velemenyezd, 2011. november 21. hétfő, 15:34
Képek, videók
Tihanyi Árpád
azenujsagom
2019. július 13. szombat, 08:07
toth_arpad__harangvira g_2
menusgabor
2019. június 16. vasárnap, 22:41
+ G Tóth Árpád Amig a csó
liliana01
2019. február 26. kedd, 18:05
árpád gimn_kórus1003_2.jp
maroka
2018. október 04. csütörtök, 09:29
árpád gimn_kórus1003.jpg
maroka
2018. október 04. csütörtök, 09:27
arpad-apank-indulo-14. png
menusgabor
2018. augusztus 12. vasárnap, 18:43
boncsér árpád fotó.jpg
liliana01
2018. augusztus 01. szerda, 21:45
arpad_fiai.jpg
menusgabor
2018. július 05. csütörtök, 21:59
Tóth Árpád:A tavasz sugár
maria_kadar_148
2018. május 16. szerda, 22:45
Tóth Árpád - Bocsásd meg
sanci81
2018. április 16. hétfő, 18:51
Szeged Dr Gróf Árpád Palo
agica2004
2018. március 23. péntek, 17:18
SZKT Bagi Árpád.jpg
agica2004
2018. február 18. vasárnap, 19:54
magyarok érmei0627.jpg
maroka
2019. június 28. péntek, 10:06
Magyar Nők Világfóruma
furaila
2019. június 27. csütörtök, 11:26
Magyar Nők Világfóruma
furaila
2019. június 27. csütörtök, 11:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.