Belépés
2019. június 25. kedd | 26. hét | 176. nap | 17:57 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A koszovói elnök Koszovó Albániával és Dél-Szerbiával történő egyesítésével fenyegetőzik
Szerinte az egyesülés parlamenti határozattal, de akár népszavazással is elfogadtatható lenne.

"Amennyiben az Európai Unió nem akar két albán államot két albán zászlóval elfogadni, akkor fogadjon el csak egy zászlót" - fogalmazott a pristinai sajtó beszámolói szerint a köztársasági elnök.

Hashim Thaci az Európai Unió kirekesztő politikájának tartja például azt, hogy az uniós hosszú évek óta nem törli el a vízumkényszert a koszovói állampolgárokkal szemben. A politikus szerint ez azt bizonyítja, hogy itt az ideje komolyan fontolóra venni a nemzetegyesítés lehetőségét. Úgy vélte, hogy az egyesülés Albániával nagyon könnyen megvalósítható, és annak a "történelmi igazságtalanságnak a kijavítása" sem volt még soha közelebb, amely külön államba helyezte a főként albánok lakta dél-szerbiai Presevót, Bujanovacot és Medvedját.

Hashim Thaci arról is beszélt, hogy esze ágában sincs megalakítani az észak-koszovói szerb önkormányzatok közösségét, amelyre a 2013-ban Brüsszelben megkötött szerb-koszovói megállapodás kötelezné.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

Aleksandar Vucic szerb elnök Hashim Thaci kijelentéseit felháborítónak nevezte. Mint mondta, ez a nemzetközi jog végét jelenti, az Európai Uniótól pedig már nem is vár semmit. "Ha nem reagáltak arra, hogy Hashim Thaci meggondolta magát, és nem akarja teljesíteni a brüsszeli megállapodásban foglaltakat, mert szerinte megváltoztak a körülmények, akkor az a nemzetközi jog végét jelenti. Ezentúl az ilyen megállapodások nem jelentenek semmit" - fogalmazott a szerb államfő.

Hozzátette, hogy ha valóban népszavazást tartanak Albánia és Koszovó egyesüléséről, arra Szerbia komoly és felelősségteljes módon fog reagálni.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. május 31. péntek, 14:25
Címkék: Koszovó Albániával, Európai Unió, Hashim Thaci, Aleksandar Vucic, Európai Uniótól, koszovói elnök,
Kommentek
Az Európai Parlament a jogállamisági reformok folytatására szólította fel a Nyugat-Balkán országait
szervezett bűnözés, és az ehhez kapcsolódó erőszak ügyében".

Üdvözölték a konstruktív regionális együttműködést és a jószomszédi kapcsolatok kialakítását célzó podgoricai lépéseket, illetve a Montenegró és Koszovó közötti határegyezmény ratifikálását, ugyanakkor felszólítottak a még fennálló határviták rendezésére.

A testület egyetért az Európai Bizottság értékelésével, miszerint Montenegró 2025-re potenciálisan készen állhat az EU-tagságra.

A reformfolyamatot méltatták a képviselők Albániával kapcsolatosan is, különösen az igazságszolgáltatás terén. Elismerték a jogi és intézményes keretek jelentős fejlődését és a szervezett bűnözés elleni harc eredményeit, azonban aggodalmukat fejezték ki a magas korrupció, az igazságszolgáltatás alacsony hatékonysága, valamint amiatt, hogy a jogállamiság hiányosságai és a nehézkes ügymenet továbbra is visszaveti a beruházási kedvet.

Ennek ellenére a parlament támogatásáról biztosította az uniós csatlakozási tárgyalások jövő évi megkezdését Albániával,
velemenyezd, 2018. november 29. csütörtök, 23:06
Együttműködési lehetőségekről és az európai integrációról tárgyalt a szerb, az albán és az olasz külügyminiszte
Az olasz diplomácia vezetője kijelentette: Róma támogatja Szerbia és Albánia európai integrációját, valamint elégedettségének adott hangot, hogy Szerbia igyekszik rendezni a kapcsolatát Koszovóval, Albánia pedig mindent megtesz a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc erősítése végett. Hozzátette: Olaszország azt szeretné, ha mihamarabb megkezdődnének az uniós csatlakozási tárgyalások Albániával.

Ditmir Bushati albán külügyminiszter igyekezett tisztázni Edi Rama miniszterelnök két héttel ezelőtti kijelentését, amikor az albán kormányfő Koszovó függetlenségének tizedik évfordulóján azt mondta, Albániának és Koszovónak akár egy elnöke is lehetne. A külügyminiszter szerint a kormányfő szavait kiragadták a szövegkörnyezetből, Edi Rama arra utalt, hogy ha Koszovó és Albánia is csatlakozik az Európai Unióhoz, akkor olyan lesz, mintha közös vezetése lenne az országnak.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter erre reagálva felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen kényes kérdések tekintetében mindig
velemenyezd, 2018. február 27. kedd, 18:04
Szerbia és Macedónia párbeszéd útján rendezi nézeteltéréseit vezetőik szerint
Az állami vezetők öt pontban határozták meg a további lépéseiket. Megállapodtak abban, hogy mindkét ország a nemzetközi előírásoknak megfelelően védi külképviseleteinek jogait és érdekeit saját területén. Továbbá abban, hogy segítik egymást az európai integráció útján, és erőfeszítéseket tesznek a jószomszédi viszony megerősítésére, hozzájárulva ezzel a régió stabilitásához is. Megállapodtak abban is, hogy közösen küzdenek a szerb és a macedón nép közötti barátság megőrzéséért és megerősítéséért, valamint a gazdaság és kereskedelem terén is előrelépést terveznek.

A két vezető azután egyeztetett telefonon, hogy Szerbia vasárnap minden magyarázat nélkül sürgősen hazahívta konzultációra szkopjei nagykövetségének minden alkalmazottját.

Hétfőn Aleksandar Vucic a sajtónak csupán annyit mondott, hogy Belgrád azért rendelte haza szkopjei külképviseletének diplomatáit, mert a szerb hírszerzés elegendő bizonyítékot szolgáltatott arról, hogy Macedónia "rendkívül offenzív" tevékenységet folytat a
velemenyezd, 2017. augusztus 23. szerda, 16:39
Egyelőre alacsony a részvétel a koszovói előrehozott választáson
A választási bizottság tájékoztatása szerint három évvel ezelőtt a szavazók 9,46 százaléka adta le voksát 11 óráig, a végleges részvétel pedig 42 százalékos volt.

Huszonhat választási listán összesen 971 jelölt indult a törvényhozás 120 helyéért. A parlamentben a kisebbségeknek 20, úgynevezett fenntartott helyük van, ebből 10 a szerb kisebbséget illeti meg. A legmagasabb részvétel éppen egy többségében szerbek lakta településen, az észak-koszovói Zubin Potokban volt, ahol a szavazók majdnem 21 százaléka adta le voksát a délelőtti órákban.

Az előrehozott választáshoz a kormány ellen beadott bizalmatlansági indítvány elfogadása vezetett. Az új vezetés első feladatai között viszont mindenképpen szerepelnie annak a kérdésnek, amely a kormány bukását okozta. Montenegróval 2015-ben kötött határegyezményt Koszovó, ezt azonban a parlament azóta sem cikkelyezte be. A megállapodás mintegy 8000 hektár koszovói földet juttatna Montenegrónak, ez pedig sok koszovói politikus számára elfogadhatatlan,
velemenyezd, 2017. június 11. vasárnap, 13:22
Szerb miniszterelnök: soha nem voltak még ilyen jók a magyar-szerb kapcsolatok
A szerb kormányfő meggyőződését fejezte ki, hogy a közös kormányülés, valamint az üzleti fórum a politikai, a gazdasági, de a magyar és a szerb nép közötti nemzeti kapcsolatokat is erősíti.

Kiemelte, hogy a két kormány között jó az együttműködés, viszont számos olyan terület van még, amelyen a kapcsolatok további javítására lehet törekedni.

A két kormány közötti tárgyalások kiindulópontjának nevezte, hogy Magyarország támogatja Szerbia európai integrációját, és a két ország együttműködik a migrációs válság, valamint a terrorizmus elleni harc terén. Emellett az idegenforgalom, az energetika, valamint a privatizáció területén számít a kapcsolatok erősödésére.

A fontosabb közös infrastrukturális projektek között a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítését, a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal fejlesztését, valamint több szerbiai autópálya kiépítését említette. Mint mondta: ezek az utak Szerbián keresztül vezetnek, de voltaképpen Magyarországot kötik össze Bulgáriával, Törökországgal,
velemenyezd, 2016. november 21. hétfő, 12:31
NFM: a következő hetekben jelennek meg a koncessziós kiírások a nyugat-balkáni légi járatokra
A Világgazdaság pénteken azt írta, hogy a Malév után hagyott űrt koncessziókkal töltené be a tárca a balkáni légi útvonalakon.

Az NFM közölte, a nyertes légi fuvarozókkal a tervek szerint június végéig köthetik meg a négyéves időtartamra szóló szerződéseket.

Felidézték, hogy a Malév leállása után Magyarország légi piaca jelentős mértékben átrendeződött: több útvonalat átvettek más légitársaságok, szép számmal jelentek meg új fuvarozók, és tucatszám kerültek fel új célállomások a Budapesttel közvetlen légi összeköttetésben álló városok közé. Több korábbi Malév-desztináció azonban mindmáig nem érhető el átszállás nélkül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. Annak ellenére sem, hogy a mielőbbi járatindításra például a nyugat-balkáni fővárosok vagy Szófia irányába külgazdasági, külpolitikai, turisztikai és kulturális szempontokkal alátámasztható igények vannak.

Kiemelik: a hiányzó útvonalak üzemeltetése az elmúlt évek tapasztalata szerint piaci alapon nem jelent vonzó perspektívát a
velemenyezd, 2016. február 12. péntek, 12:11
Több tízezren tüntettek a koszovói kormány ellen
pedig körözést adtak ki a parlament munkájának többszöri akadályozása miatt.

Albin Kurti, az Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű párt alapítója és képviselője annak ellenére is részt vett és felszólalt a tüntetésen, hogy őt is körözi a rendőrség. Felszólalásában kiemelte: az ellenzék nem fogja hagyni, hogy megalakuljon a szerb kisebbségi önkormányzatok közössége Koszovóban. Hozzátette, hogy szerinte Koszovónak és Albániának egyesülnie kell. Azt állította, hogy a koszovói kormány ahelyett, hogy Albániával egyesítené az országot, Szerbiával akarja azt egyesíteni, amelytől 2008-ban vált függetlenné.

A koszovói rendőrség korábban bejelentette, hogy Kurtit őrizetbe veszi, ha megjelenik a tüntetésen, de ez végül nem történt meg.

A koszovói ellenzék azt követeli, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról. Jóllehet a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló egyezményt nem hozták nyilvánosságra, a tiltakozók
velemenyezd, 2015. november 28. szombat, 17:22
Képek, videók
agioi-saranda-albania. jpg
winxclubervin
2016. május 11. szerda, 16:06
Albania
sanci81
2015. június 21. vasárnap, 13:37
may-day-albania-horizo nta
megyerimihaly
2014. május 10. szombat, 19:57
Albánia-Montenegro ; a Sh
farkas1945
2013. november 28. csütörtök, 12:04
Albánia-Macedónia ; az Oh
farkas1945
2013. november 28. csütörtök, 12:04
02-ALBÁNIA.png
1951anna
2013. október 24. csütörtök, 11:51
026 Albánia határán.jpg
eva_gyulai
2013. május 31. péntek, 00:21
Ohrid-tó,Albánia.jpg
farkas1945
2013. január 30. szerda, 10:37
Ohrid-tó,Albánia-Monte neg
farkas1945
2013. január 30. szerda, 10:37
albániai népviseletek
lacipecsenye
2012. október 01. hétfő, 20:35
Európa - Albániától a Vat
mailona
2012. május 13. vasárnap, 12:40
időkép-2016-06-20_szer bia
astropapa58
2016. június 21. kedd, 08:14
Prskalo vízesés Szerbia.j
erzsikepuskas
2013. december 08. vasárnap, 21:40
Drina-1 Szerbia.jpg
06mohild
2013. november 17. vasárnap, 05:26
47-SZERBIA.png
1951anna
2013. október 24. csütörtök, 11:32
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.