Belépés
2020. január 17. péntek | 3. hét | 17. nap | 18:07 | Antal, Antónia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Önkormányzat 2019 - A korábbitól eltérően nem lesznek nemzetiségi szavazókörök
A nemzetiségi választásokat egy napon tartják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával október 13-án, ám a voksolásban csak az vehet részt, aki szeptember 27-ig felvetette magát a nemzetiségi névjegyzékbe. Ezt eddig csaknem 270 ezren tették meg.

A Nemzeti Választási Bizottság 2715 települési nemzetiségi választást tűzött ki az ország 1744 településén, a választásokat azonban csak ott tudják megtartani, ahol van annyi jelölt, ahány tagú testületet kell választani.

A nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok öt évvel ezelőtt a nemzetiségek számára kialakított külön szavazókörben adhatták le a nemzetiségi választásra szóló szavazatukat, ám idén már nincsenek nemzetiségi szavazókörök, a választópolgárok ugyanabban a szavazókörben szavazhatnak a települési, területi (megyei, fővárosi), illetve országos nemzetiségi önkormányzatokra, ahol a helyi önkormányzati képviselőkre és polgármesterekre.

A szavazókör pontos címét a választópolgárnak küldött értesítő tartalmazza.

A nemzetiségi választáson az szavazhat, aki a kinyomtatott nemzetiségi névjegyzéken szerepel (vagyis felvetette magát a névjegyzékbe szeptember 27-éig), és a szavazólapok átvételekor azt alá is írja. A nemzetiségi választás szavazólapjai zöld színűek lesznek.

A szavazás során a választópolgárnak a nemzetiségi, zöld színű szavazólapokat a zöld színű borítékba kell helyeznie, amelyen fel van tüntetve a nemzetiség megjelölése. A zöld borítékot mindenképpen le kell zárnia a választónak, mert a lezáratlan borítékban lévő, valamint a borítékon kívül található szavazólapok érvénytelenek.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. szeptember 06. péntek, 10:41
Címkék: Nemzeti Választási Bizottság, korábbitól eltérően, nemzetiségi választásokat, napon tartják, helyi önkormányzati, voksolásban csak,
Kommentek
Függetlenként indulhat az önkormányzati választásokon Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármesterjelölt
elmulasztása miatt mind a szövetség egyes képviselői, mind pedig a magyar pártok képviselői élesen bírálták az RMDSZ Maros megyei szervezetét.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: a néppárt kész támogatni Soóst, ha függetlenként indul el a versenyben.

A magyarul, románul és németül egyaránt anyanyelvi szinten beszélő Hermann Mark Christian négy évvel ezelőtt a Szabad Emberek Pártja (POL) helyi román-magyar párt színeiben szerzett önkormányzati képviselői mandátumot, melyről azonban két év után lemondott. Hermann a magyarok nyelvi jogai melletti kiállásával és a Dorin Florea polgármester vezette adminisztráció túlkapásaival szembeni fellépésével a magyar választók körében is népszerűségre tett szert.

Marosvásárhelyen él az erdélyi városok között a legnagyobb, mintegy 58 ezer fős magyar közösség, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A korábban magyar többségű városban a magyarság az 1990-es
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 14:01
DK: azok a nagycsaládosok kapjanak autóvásárlási támogatást, akik egyébként nem tudnának autót venni
kilakoltatásokat.

Más témában kérdezték arról, a Horváth László fideszes országgyűlési képviselő által bejelentett elképzelésről, ami a gyöngyöspatai iskolai szegregáció miatt megítélt kártérítést - pénz helyett - oktatási-képzési lehetőségek biztosításával rendezné. Arató Gergely azt felelte, hogy ezzel azt kínálják fel kárpótlásként, amit az érintetteknek egyébként is meg kellett volna kapniuk, mert a jó oktatás lehetősége minden magyar gyereknek jár. Hangsúlyozta, egyetértenek azzal, ha az önkormányzat vagy a kormány többlet oktatási lehetőséget biztosít a gyerekeknek, de ez nem hozza helyre az elmúlt tíz évben okozott károkat és nem teszi semmissé a bíróság ítéletét. Megjegyezte, hogy az ügyben egyébként érdemes megvárni a Kúria döntését is.

A politikus azt mondta, értik, hogy a település nem képes kifizetni egy ekkora kártérítést, ezért "fizesse ki helyette a kormány, akinek elsődleges felelősége van ebben az ügyben". Jelenleg ugyanis a kabinet az iskolafenntartó, korábban pedig a
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 12:31
A Mi Hazánk korlátozná a legális bevándorlást is
Nagy Attila, a XII. kerületi Turul-emlékműnél megtartott sajtótájékoztatón példaként említette, hogy van olyan XIII. kerületi háztömb, amelynél már a névtáblákon szereplő nevek 30 százaléka külföldi csengésű. Szükségesnek tartja a letelepedési engedélyek kiadásának felülvizsgálatát - mondta.

Hozzátette, a Mi Hazánk minden törvényes eszköz felhasználásával meg akarja akadályozni egyes ellenzéki vezetésű önkormányzatok azon tervét, hogy a Budapest Pride ideje alatt kitűzzék a szivárványos zászlót a polgármesteri hivatalokra. Ezt a családok elleni nyílt hadüzenetnek tekintik.

A teniszedzőként dolgozó politikus arról is szólt: arra kérik a kiemelkedő csapatsportok szakszövetségeit, hogy korlátozzák a külföldi csapatjátékosok számát.

Novák Előd, a párt alelnöke azt mondta, hogy a közérdek sérelmére hivatkozva szükséges korlátozni a legális bevándorlást.

Ezzel kapcsolatban Simon Perez korábbi Izraeli kormányfőt idézte, aki közlése szerint azt mondta, hogy az izraeliek felvásárolták
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 11:51
Ügyészség: hat év börtönt kapott a gyerekeket zaklató pályagondnok
A közlemény szerint az alkoholfüggő vádlott egy önkormányzati sportpálya gondnokaként, még 2015-ben több alkalommal a sportpályát használó 12-14 év közötti fiúkkal a kazánházban "szexuális játékot", közös önkielégítést kezdeményezett, a sértettek ágyékát fogdosta.

A Fővárosi Ítélőtábla harmadfokú eljárásában - a fellebbviteli ügyészi indítvánnyal megegyezően - a hét rendbeli szexuális visszaélés bűntette miatt bűnösnek kimondott, korábban büntetlen előéletű, középkorú férfit halmazati büntetésül hat év börtönfokozatú szabadságvesztésre ítélte - áll a közleményben.
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 11:41
A magyar kultúra napja - Szoboravatással és beszélgetéssel emlékeznek Szabó Gyula színművészre szombaton
Szabó Gyula, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész szobrának avatását a 22. kerületi önkormányzat szombaton 17 órakor tartja a Klauzál Ház Aulájában - olvasható az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az alkotást Huber József kerületi szobrászművész készítette. Mint írják, Budafok-Tétény Önkormányzata a portrészoborral kíván emléket állítani az egykor a XXII. kerületben élt művésznek.

A 2014-ben elhunyt művész szobrának avatásán Karsay Ferenc polgármester köszöntője után Kovács István színművész emlékezik hajdani pályatársára. A szoboravatás után beszélgetéssel emlékeznek Szabó Gyulára. A beszélgetést Lakatosné Ircsik Teréz, az Országos Színháztörténeti Múzeum (OSZMI) koordinátora vezeti, akinek Kovács István lesz a beszélgetőtársa. A két színész pályája a Thália Színházban találkozott, ahol több darabban játszottak együtt Kazimir Károly irányítása alatt. Ezekről az időkről, filmekről, színházról,
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 11:31
A magyar kultúra napja - Változatos programok Csongrád megyében
Szombaton Szeged kulturális intézményei mutatkoznak be a Szent-Györgyi Albert Agórában. Ugyanitt szerdán díszünnepségen adják át az önkormányzat elismeréseit: a Szeged kultúrájáért díjakat és a Kölcsey-érmeket.

A Bálint Sándor Művelődési Házban a Hammido Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek vizsgamunkáit mutatják be keddtől, a Kőrössy József Közgazdasági Szakgimnáziumban amatőr alkotók műveiből nyílik kiállítás szerdán, a Somogyi-könyvtár tárlatán pedig a szegediek máriaradnai búcsújárását és a hozzá kapcsolódó szokásokat ismerhetik meg a látogatók. A Fekete Házban szerdán előbb a Móra Ferenc Múzeum évkönyvét, majd Vágvölgyi B. András 1989 című kötetét mutatják be.

Hódmezővásárhelyen Hommage á Tornyai János címmel nyílik kiállítás a 2019 októberében megrendezett XX. Vásárhelyi Festőszimpózium résztvevőinek a festőművész előtt tisztelgő alkotásaiból.

Hagyomány, hogy a magyar kultúra napjához kapcsolódva adják át a hódmezővásárhelyi önkormányzat által 2008-ban alapított Bessenyei Ferenc
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 07:11
Paksi bővítés - Süli: az érintett települések éljenek a beruházás adta lehetőségekkel!
megyei település polgármesterei előtt hangsúlyozta, "jól halad a projekt, és számos előrelépés történt a térségfejlesztésben is".

Emlékeztetett, a felvonulási területen már dolgoznak a munkagépek, az első épületek kivitelezése zajlik. További több tucat épületre vonatkozóan tavasszal tervezik benyújtani az engedélykérelmet a hatósághoz.

Süli János elmondta, hogy több mint 13 milliárd forint értékben újítanak fel utakat Paks térségben és újjáépítik a pincehelyi Kapos-hidat. Az érintett önkormányzatok költségvetési keretből jutottak forráshoz, amelyből közműveket fejlesztenek, utakat építenek, intézményeket újítanak fel, gazdaságfejlesztési lépéseket tesznek.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány klímavédelmi szempontból is felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy a megújuló energia mellett hosszú távon épít az atomenergiára. Európában az atomerőművek állítják elő a legtöbb tiszta energiát, a két új blokk pedig 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszi elkerülhetővé - fűzte hozzá.

A
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 19:31
Gyöngyöspatai iskolaügy - Horváth: a diákok hosszú távú előnyeit szolgáló megoldásra van szükség
Horváth László közölte: az ügy "vihart kavart az elmúlt két hétben, amelyet számos pontatlanság, ferdítés, félre- és belemagyarázás, sőt néha hazugság kísért".

Emlékeztetett: a perben 2019 szeptemberében a Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletet hozott, és közel 100 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte az iskola volt és jelenlegi fenntartóját.

Ennek nagyobb része, több mint 82 millió forint az előbbit, tehát a helyi önkormányzatot, míg a többi a hatvani tankerület terheli - mondta.

Az ítélet végrehajtási kötelezettsége január 2-án "élesedett be", miután a Kúria indoklás nélkül elutasítottaa jogerős döntés végrehajtásának felfüggesztésére beadott kérelmet.

A jogszabályok szerint a kártérítési kötelezettséget 15 napon belül, azaz január 17-ig teljesíteni kell - mondta a képviselő, hozzátéve, hogy a kártérítésre kötelezettek ezt nem tudják megtenni.

Amennyiben a helyhatóság kifizetné a kétévi saját bevételének megfelelő összeget, az csődközeli helyzetet teremtene
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 17:32
Képek, videók
Írások az önkormányzati ú
furaila
2019. június 27. csütörtök, 11:03
gomb_onkormanyzat_jogs zab
martimarti
2015. december 17. csütörtök, 19:37
Újpesti Önkormányzat.JPG
margoboszi
2009. április 19. vasárnap, 12:58
Újpesti Önkormányzat épül
margoboszi
2009. április 19. vasárnap, 12:58
Önkormanyzat.JPG
csokegyorgy
2008. augusztus 20. szerda, 10:55
dalmandi önkormányzat
nyuszi111
2007. december 12. szerda, 16:32
Szlovák önkormányzat
jbal
2007. augusztus 07. kedd, 16:45
Önkormányzat/Kat.templ om
kovarygizella
2007. június 15. péntek, 23:50
Önkormányzat épülete
kercaszomor
2007. március 07. szerda, 10:53
Az önkormányzat épülete
matahari51
2007. január 06. szombat, 10:29
Önkormányzat felülről
lenzo
2006. november 07. kedd, 17:43
2002 Nemzetiségi nap - Ta
blackfeet
2010. november 14. vasárnap, 18:36
2002 Nemzetiségi nap - Li
blackfeet
2010. november 14. vasárnap, 18:36
múzeum a nemzetiségi park
kopornyikcsilla
2007. március 13. kedd, 13:00
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.