Belépés
2019. február 24. vasárnap | 8. hét | 55. nap | 04:22 | Mátyás
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kásler: 140 ezer diákot érint és 90 milliárd forintba kerülhet a külföldi nyelvi kurzus
Kásler Miklós azt mondta: a kétszer kéthetes, nyelvi környezetben tanulás reális lehetőséget biztosít a diákoknak arra, hogy használható nyelvtudásra tegyenek szert.

A miniszter kitért arra: felmérések szerint 2017-ben Magyarországon az emberek 45 százaléka beszélt egy idegen nyelvet a saját megítélése szerint, míg 10 évvel korábban ez az arány 25 százalék volt. Az elmúlt tíz évben tehát javult a magyar emberek idegennyelv-ismerete, azonban még mindig messze elmarad a környező országokban élőkétől.

Megjegyezte: a magyar nyelv "egyedülálló", "nincsenek rokon nyelvek a környezetünkben", ezért "nekünk az idegen nyelvek elsajátítása nagy nehézséget okoz".

A nyelvoktatással foglalkozó szakemberek úgy látják, hogy a nyelvtanulás folyamán a 9. és 11. évfolyamon célszerű nyelvi környezetben gyakorlatot szerezni. Ez alapján született a kormány döntése a kétszer kéthetes kurzusról - tette hozzá Kásler Miklós.

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára elmondta: a program részleteit még nem dolgozták ki, de pályázati rendszert terveznek, amelyben csoportos iskolai és egyéni pályázásra is lesz majd lehetőség.

Közölte: az iskolai csoportok kiutazásánál szempont, hogy a diákokat családoknál szállásolják el, hogy minél több lehetőségük legyen idegen nyelven kommunikálni.

Az államtitkár beszélt arról is: a program eredményességéhez az is szükséges, hogy "az itthon folyó nyelvi képzéseket tartalmilag, módszertanilag olyan helyzetbe hozzák, hogy a gyerekek kellő felkészültséggel tudják kihasználni a kétszer kéthetes" kurzust.

Mint mondta, a középfokú nyelvvizsga megszerzéséhez nagyjából 900 óra nyelvtanulás szükséges, ezt a diákok a közoktatásban megkapják, "mégis el vagyunk maradva az európai átlagtól". Az eredmények javításához tehát nem az óraszámot, hanem a tanulás hatékonyságát kell növelni, és ebben óriási felelőssége van az idegen nyelvet tanító tanároknak.

A program, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszédében jelentett be, a 2020/2021-es tanévtől indul a kiosztott háttéranyag szerint.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 11:21
Címkék: Kásler Miklós, Bódis József, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Orbán Viktor, külföldi nyelvi, kétszer kéthetes,
Kommentek
Kásler: számos intézkedés történt az ápolók helyzetének javításáért
Kásler Miklós a magyar ápolók napjához, február 19-éhez kapcsolódóan kiemelte az intézkedések közül a béremelést, a lakhatási körülményeik javítását célzó lépéseket és az igénybe vehető ösztöndíjat.

Az eddigi és jövőbeni intézkedésekről beszámolva a tárcavezető elmondta, hogy az egészségügyi szakdolgozók, a védőnők és a nem egészségügyi felsőfokú végzettségű dolgozók béremelése folytatódik.

Eszerint a négylépcsős béremelés során ebben az évben 8 százalékos, jövő januárban 14 százalékos, novemberben 20 százalékos, majd 2022-ben további 30 százalékos béremelésben részesülnek - ismertette. Hangsúlyozta, így 2016-2022 között a szakdolgozók alapbére 163 százalékkal nő, 2019-2022 között 72 százalékos lesz a béremelés mértéke.

Kásler Miklós szerint azonban nemcsak a béremelés fontos a megbecsültséghez, hanem például a lakhatási körülmények javítása is. Ezért a következő időszakban 8,5 milliárd forintot költ a kormány nővérszállók felújítására, komfortosabbá tételére, illetve újak építésére -
velemenyezd, 2019. február 18. hétfő, 13:41
Kásler: a karrier és a család együtt adja az élet értelmét
Kásler Miklós a Házasság hete alkalmából rendezett, Családról és munkáról című eseményen felolvasott levelében azt írta, a világ számos pontján egy hasonló konferencia a Család vagy munka címet viselné, mert a modern fogyasztói társadalom sok esetben egymás kioltójaként tekint a két fogalomra, mintha a kettő együtt nem működne.

A keresztény értékalapú magyar társadalom azonban nem ilyen, a magyar társadalom erejét ezer éve az adja, hogy képes az alapértékeinek megfelelően élni és megtalálni a tökéletes egyensúlyt a munka, a családi élet és a haza szolgálata között - fogalmazott a miniszter.

Hozzátette, Isten férfit és nőt teremtett, hogy egymást kiegészítve a gyerekekkel alkossanak egy tökéletes egészet. A családban mindenkinek megvan a maga szerepe, feladata, küldetése, mindenki egyenlő, de nem egyforma, és a családi élethez hozzátartozik a munka is, hiszen az elvégzett munka öröme és az otthon szerető közege együtt teszi széppé az életet.

A miniszter azt írta, úgy látja, a társadalom is
velemenyezd, 2019. február 14. csütörtök, 12:21
MSZP: a párt újból feljelentést tesz az elbocsátott kardiológus betegének halála miatt
Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hosszú hivatali "tili-toli" után kapták meg decemberben a Nemzeti Népegészségügyi Központ által október 5-17. között lefolytatott vizsgálat dokumentumait.

A szocialista politikus a történteket felidézve azt mondta, tavaly Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kirúgatott egy nemzetközileg elismert kardiológust, akinek egyik betege, egy férfi ezért meghalt.

Hozzátette, Gulyás Gergely miniszter a parlament október eleji ülésén már a vizsgálat eredményét ismertette: a minisztérium nem felelős az ügyben, az orvos elbocsátása és a beteg halála nem áll összefüggésben.

A vizsgálatot végző bizottság gyakorlatilag akkor kezdte meg a működését, amikor a miniszter a parlamentben már a zárójelentést is felolvasta - mutatott rá, úgy fogalmazva: Gulyás Gergely "nem időutazó, nem látnok", nem tudhatta, mi fog szerepelni a jelentésben.

Bangóné Borbély Ildikó közölte: a jelentés szerint a
velemenyezd, 2019. február 13. szerda, 13:22
Kásler: csoportos és egyéni pályázatok is lesznek a középiskolások külföldi nyelvtanulására
A miniszter elmondta, a fogadó családok és az iskolák vállalnak felelősséget nemcsak a tanulásért, de minden egyéb vonatkozásban is. Hozzátette, kétféle megoldás jöhet szóba a diákok külföldre utazása kapcsán, az egyik a csoportos, a másik az egyéni.

Közölte, tömeges igény leginkább az angolra, a franciára és a németre alakult ki Magyarországon, de vannak olyanok, akik Máltára mennének vagy Pekingbe, s remélhetőleg a környező országok is kedvelt célállomások lesznek.

Kásler Miklós a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, évente 140 ezer diákot érint és 90 milliárd forintba kerülhet a külföldi kurzus. A program a 2020-2021-es tanévtől indul.
velemenyezd, 2019. február 13. szerda, 08:41
Kásler: 140 de mii de elevi din Ungaria vor putea face cursuri de limbă în străinătate
Miklós Kásler a spus: cele două cursuri, fiecare a câte două săptămâni, oferă posibilitatea unor deprinderi lingvistice utilizabile, deoarece au loc într-un mediu unde se vorbeşte limba respectivă.

Ministrul a menţionat: studiile arată că în 2017 în Ungaria 45 la sută din populaţie declara că vorbeşte o limbă străină, pe când în urmă cu 10 ani procentul era de 25 la sută. Aşadar în ultimul deceniu a crescut ponderea cunoştinţelor de limbi străine a maghiarilor, însă ea este în continuare sub media ţărilor din jur.

Kásler a menţionat: limba maghiară este "unică", "nu avem limbi înrudite în zonă", de aceea "pentru noi deprinderea de limbi străine reprezintă mari dificultăţi".

Specialiştii care se ocupă de predarea limbilor susţin că este benefică dobândirea de experienţă practică între clasele a IX-a şi a XI-a, într-un mediu în care se vorbeşte limba străină la nivel de limbă maternă. În baza acestui fapt s-a născut decizia guvernului privind cursul de două săptămâni de care elevii vor
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 13:11
Kásler Miklós: a nemzet jövőjét az ifjúság alapozza meg
fenntartott Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda gyógytestnevelési termének és integrált játszótereinek szentelésén és átadásán megtartott ünnepségen úgy fogalmazott: az állam és az egyházak kapcsolata kétezer éves múltra tekint vissza. Kétezer évvel ezelőtt ugyanis megváltozott az emberiségnek a története, létrejött az állam, a művészetek, a Jóisten kétezer évvel ezelőtt költözött közénk, a saját képmására teremtett bennünket - tette hozzá.

A magyar keresztény pedagógiáról szólva azt mondta Kásler Miklós, hogy annak évezredes célja, hogy nem elég az emberi elmét tanítani, fel kell emelni a lelket is, a magyar keresztény oktatásnak legfőbb alapja a szeretet.

Az iskolák célja mindig is az volt, és ma is az, hogy ne csak a szükséges tudást adja tovább, hanem megismertesse a gyerekeket a hagyományokkal, a keresztény értékrenddel, az erkölcsös, hasznos élettel.A szülők felelősségét is kiemelte a miniszter, aki azt mondta: a nevelésben, az ismeretek átadásában, a gyerekek szemléletének
velemenyezd, 2019. január 29. kedd, 15:02
Kásler: az Egészséges Budapest Program szervesen illeszkedik a kormányprogramba
Kásler Miklós felidézte, hogy a korábbi években 500 milliárd forintot fordítottak a vidéki ellátás fejlesztésére, megújítására, eszközbeszerzésekre. Azonban - jelezte - ezzel a vidéki beruházások sem befejeződtek be.

Mint mondta, a közép-magyarországi régió egészségügyi intézményei négymillió lakos ellátásáért felelnek, és az EBP keretében négy centrumkórház, 24 társkórház és 32 járóbeteg-szakrendelő felújításáról döntött a kormány 700 milliárd forint értékben.

A miniszter kiemelte a Dél-budai Centrumkórház megépítését, amely szavai szerint 1979 óta az első zöldmezős kórházberuházás lesz; a "21. század kórházát" kívánják megépíteni a legkorszerűbb technológiával, műszerezettséggel.

A Dél-pesti Centrumkórházról szólva - a Szent László és a Szent István kórház a kardiológiai intézettel alkot majd egy egységet - elmondta, a mára elavultnak számító pavilonos rendszerű intézményeket megújítják, korszerű, magas színvonalú intézményt hozva létre.

A miniszter a harmadik ilyen intézménnyel,
velemenyezd, 2019. január 28. hétfő, 13:31
Képek, videók
7kAcdVb7GDnfQYkyt34v1K asL
kisgin
2013. szeptember 13. péntek, 14:17
József Lőrincz
dandej
2019. február 20. szerda, 21:40
zoltán_józsef atya0120.jp
maroka
2019. január 21. hétfő, 12:29
honfoglaló_belányi józsef
maroka
2018. november 29. csütörtök, 15:24
antal józsef és jános pál
maroka
2018. október 23. kedd, 10:16
SZKV-BOROS József u..jpg
agica2004
2018. szeptember 02. vasárnap, 19:16
SZKT-Pojcsik József.jpg
agica2004
2018. szeptember 02. vasárnap, 19:03
Erdélyi-József-– -Ké
liliana01
2018. augusztus 26. vasárnap, 17:57
Józsefné K...
csalogany13
2018. augusztus 25. szombat, 22:59
József A. Bus magyar ének
menusgabor
2018. augusztus 12. vasárnap, 18:53
József a.jpg
liliana01
2018. július 30. hétfő, 21:34
józsef nap.jpg
zsokica45
2018. július 14. szombat, 18:23
sándor-józsef-benedek. .jp
zsokica45
2018. július 14. szombat, 18:13
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.