Belépés
2019. február 24. vasárnap | 8. hét | 55. nap | 04:25 | Mátyás
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
ITM: a kormány célja a növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások segítése
Kifejtette, a magyar kkv-k az elmúlt nyolc évben lépést tudtak tartani a nagyobb vállalatokkal, amit mutat, hogy ez idő alatt a magyar gazdaság a harmadával növekedett, a hazai mikro-, kis- és közepes vállalatok is ugyanennyivel, harmadával tudták növelni a hozzáadott értéküket.

György László felidézte, hogy a Világbank és a Pwc felmérése szerint egy átlagos közepes vállalkozás Magyarországon 52-56 százalék közötti adót fizetett 2006-2010 közötta hozzáadott értéke után. Hangsúlyozta, hogy 2010 óta folyamatosan csökken egy átlagos közepes vállalkozás adóterhe Magyarországon, ami 2019 második felében 36 százalék lesz. Emellett a kormány bevezette a kisvállalkozók tételes adóját, a kata-t, amely a 600 ezer működő vállalkozásból 300 ezer számára biztosít 6 és 20 százalék közötti adóterhelést. A nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások számára bevezették a kisvállalati adót, a kiva-t, amely 13 százalékos adóterhelést jelent a hozzáadott érték után - mondta az államtitkár.

György László kitért arra, hogy készül az új kkv-stratégia, amelyről a vállalkozói szövetségekkel közösen országjáró rendezvényen kérik ki az érintettek véleményét, a velük egyeztetett anyag kerül majd a kormány elé tavasszal.

A kkv-stratégia fontos eleme a vállalkozói mentorprogram, amelyet az ITM az MKIK-val és a SEED alapítvánnyal közösen valósít meg. A program célja, hogy a növekedést elérni akaró vállalkozásokat segítsék, köztük a női, a fiatal és a generációváltás előtt álló vállalkozásokat. A multicégek úgy váltak naggyá, hogy az anyaországaik mindenben segítettek lehetőségeikhez képest - mutatott rá György László.

A kkv-stratégiának másik fontos eleme, hogy 2019 őszétől elindul a vállalkozó nemzet elnevezésű mobilalkalmazás, amely többek között ingyenes honlapkészítési és forrástérkép funkciókat is tartalmaz majd. A világon Magyarországon indul Hong-Kong után másodikként a vállalkozásokat segítő mobilalkalmazás - jegyezte meg az államtitkár.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kkv-k eszköz- és tőkehiányosak, ennek orvoslására a rendszerváltás óta folyamatosan indulnak programok.

A magyar vállalkozások egy részére jellemző a vállalkozói tudás hiánya is, illetve nincsenek vállalkozói tapasztalataik - mondta Parragh László. Hozzátette, az országos vállalkozói mentorprogramban egyebek közt abban segítik a vállalkozásokat, hogya rendelkezésükre álló lehetőséget hogyan tudják jobban és hatékonyabban használni.

A program négy elemből áll, a személyes és szakmai mentorálásból, a pénzügyi és vállalkozói szemléletformálásból, a hatékonyságmérő programból és a vállalkozásfejlesztési szervezetek tevékenységének összehangolásából - ismertette az MKIK elnöke.

Lakatosné Lukács Zsuzsanna, a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány ügyvezetője kiemelte, hogy a program indulásával szerdán megnyílt a regisztráció lehetősége a www.vallalkozztudatosan.hu honlapon, egyaránt várják a mentorok és a mentorálást igénylő vállalkozások jelentkezését.

A Széchenyi 2020 program keretében 3,3 milliárd forint európai uniós támogatással 2020 végéig valósul meg az Országos Vállalkozói Mentorprogram a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány konzorciumi együttműködésében.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. február 06. szerda, 13:11
Címkék: György László, Parragh László, Magyar Kereskedelmi, Lakatosné Lukács Zsuzsanna, SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány, Országos Vállalkozói Mentorprogram,
Kommentek
MNB-ügyvezető igazgató: Magyarországnak a jövőben át kell térnie a tudásalapú gazdaságra
regionálisan még vannak versenyképességi tartalékok a foglalkoztatásban, és a cégek termelékenységét is nagymértékben növelni kell - emelte ki a jegybank ügyvezető igazgatója.

Rámutatott: az ország felzárkózásához stabil államháztartásra, hatékony kormányzásra, kiegyensúlyozott energia-ellátásra és erős hazai vállalatokra is szükség van.

Palotai Dániel szerint a hazai kis- és közepes cégek (kkv-k)termelékenységét nagymértékben növelni kellene, mert a kkv-k termelékenysége csak harmada a nagyvállalkozások hasonló mutatójának. Azt is el kellene érni, hogy a kkv-k is egyre nagyobb összegeket fordítsanak kutatás-fejlesztésre, innovációs célokra.

Palotai Dániel rámutatott: nagyon kedvező a kormány bejelentett családvédelmi programja, az hosszabb távon hozzájárulhat az ország demográfiai helyzetének javításához.

Csath Magdolna, a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja szerint a Made in Hungary korszakból át kell lépni az Invented in Hungary időszakába, azaz növelni kell a magyarországi cégek
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 14:21
Kapacitásbővítő beruházást kezd el a tiszavasvári Quick 2000 Kft.
végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára elmondta, a beruházás harmadát vissza nem térítendő forrásból, a fennmaradó részt pedig kedvezményes hitelből biztosítják a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül.

A társaság a jelenlegi fejlesztést megelőzően összesen 510 millió forintot nyert el különböző pályázatokon, a pénz nagyobb részét kutatás-fejlesztési programokra fordította - jelezte a helyettes államtitkár. Greinstetter Balázs hangsúlyozta, a Quick 2000 Kft.-hez hasonló vállalkozások segítenek abban, ha Magyarországon valaki munkahelyet keres, az találjon, a társaság innovációja pedig hozzájárul a magyar gazdaság versenyképességének megőrzéséhez és növeléséhez.

A telephelybővítés okaként a helyettes államtitkár azt mondta, a jelenlegi kapacitás nem elegendő a megrendelői igények kielégítésére. Az új, nyolcszáz négyzetméter alapterületű csarnokban két nagyméretű műhelyt alakítanak ki, valamint gépeket - darukat, targoncát és hegesztőgépeket - is vásárolnak.

Nagy
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 12:41
KSH: 11,3 százalékkal nőtt az átlagkereset 2018-ban
tekintve 8,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.

A növekedésre a munkaerő-kereslet élénkülése, a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással - fűzte hozzá a hivatal.

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél közfoglalkoztatottak nélkül számolva 371 700 forint volt, 9,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A nettó kereset 247 200 forint volt.

A vállalkozásoknál 10,5 százalékkal 375 ezer forintra emelkedtek a bruttó és 249 400 forintra a nettó átlagkeresetek. Ezen belül a rendszeres kifizetések 9,4 százalékkal emelkedtek, az egyszeri jutalmak, prémiumok és más egyedi kifizetések 18,2 százalékkal megugrottak és meghaladták
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 10:31
MKFE-elnök: a külföldön dolgozó magyar sofőröket haza lehetne csábítani
Az MKFE elnöke az MTI érdeklődésére elmondta, reális esélyt lát arra, hogy a külföldön dolgozó magyar sofőrök magyar vállalkozások alkalmazottjaiként is megtalálják számításukat, amennyiben a hazai fuvarozó vállalkozások egységesen az ő elképzeléseit megvalósítva lépnek fel.

Kifejtette, hogy Nyugat-Európában az év eleje óta tapasztalható hangulatban kialakulni látszanak a feltételei annak, hogy ismét itthon vállaljanak munkát azok a sofőrök, akik jelenleg a konkurens nyugati cégeket erősítik.

Szerinte a sofőrök fizetésének versenyképes szintre emelését az MKFE-nek az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM-mel) jelenleg egyeztetés alatt álló Versenyképesség 2.0 elnevezésű javaslatcsomagjának sikere, a fuvardíjak ezt kigazdálkodható szintre emelése és egy egységes szociális csomag összeállítása biztosíthatná.

Szabó György tájékoztatása szerint jelenleg több tízezer tapasztalt gépjárművezető a Nyugat-Európában megszerezhető magasabb jövedelem miatt dolgozik külföldi konkurens
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 09:41
ÉVOSZ: az építőipar további bővülése előtt álló legnagyobb kihívás a hatékonyság növelése
tartják kizártnak, hogy jövőre is kétszámjegyű lesz a növekedés mértéke.

A szakszövetség elnöke szerint a bővülés ütemére negatívan hat a hatékonyság szintje és a szakmunkás hiány.

A kialakult helyzet megoldásában az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által meghirdetett, költségvetési forrásból finanszírozott vissza nem térítendő támogatásnak rendkívül fontos szerepe van, hiszen a kormány 2020-ig összesen 36 milliárd forintot biztosít az építőiparban dolgozó kis- és közepes vállalkozások (kkv) modernizációjára, kapacitás-bővítésére és technológiai fejlesztésére - mondta Koji László.

A szakszövetség most azt szeretné elérni, hogy a kormány a 2019-re és a 2020-ra előirányzott pályázati forrást, azaz a 12, illetve 8 milliárd forintot egyaránt idén áprilisban tegye elérhetővé. Így elérhető lenne, hogy a pályázatra jogosult cégek 10-15 százaléka használhassa ezt a hatékonyságjavító eszközt, szemben a jelenlegi 4-5 százalékkal.

A cégek is tisztában vannak azzal, hogy csak akkor
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 19:42
Krónika 8. rész (vagyonkezelő alapítványok)
vagyonkimentő eszközről van szó

Aradszki András (KDNP) hiánypótlónak nevezte az indítványt, ami egy olyan intézményrendszerre tesz javaslatot, ami biztosítja a felhalmozott vagyonok kezelését.

A vezérszónok tagadta, hogy egy vagyonkimentő eszközről lenne szó. Hangsúlyozta, hogy nem történik tulajdonosváltás, mert az alapítvány nem lesz tulajdonosa az átadott vagyonnak.

A hatszáz millió forintos minimumvagyon megállapítása is azt mutatja, hogy a közepes vagy egy kicsivel nagyobb családi vállalkozások is képesek lehetnek alapítványok segítségével biztosítani a vállalkozásaik működését - közölte.

A vagyonkezelő abban érdekelt, hogy a rábízott vagyon ne csökkenjen - érvelt a felszólaló.

MSZP: fideszes politikusok pénzlopásának legalizálásáról szól a javaslat

Fideszes politikusok pénzlopásának legalizálása - Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) szerint erről szól a törvényjavaslat.

Még mindig tudnak újabb ötletekkel előállni a lopás törvényesítésére - fogalmazott, hozzátéve: a
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 15:51
Krónika 5. rész (Nemzetközi Beruházási Bank, mezőgazdasági támogatások)
Nemzetközi Beruházási Bank - amelynek legnagyobb részvényese Oroszország - budapesti székhelyéről szóló javaslattal a kormány növeli Magyarország kiszolgáltatottságát Oroszországnak.

Az LMP nem tartja szükségesnek, hogy ilyen forrásokat vonjanak be Magyarországon - közölte Csárdi Antal.

Későbbi felszólalásában közölte, Magyarország ezzel a szerződéssel feladta gazdasági szuverenitását, mert egy átláthatatlan finanszírozási rendszerben majd kényelmesebben tudnak úszkálni a Fidesz-közeli vállalkozások.

ZárszóGion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkár azt mondta, hogy egy szupranacionális pénzintézetről van szó, amelyből öt van az EU-ban. A bank pontosan olyan jogokat kap ebben az egyezményben, mint amilyeneket az öt másik bank is megkap az EU-ban.

Elmondta, az öt uniós tagállam, Bulgária, Csehország, Szlovákia, Románia és Magyarország együttes többségi részesedése 50,16 százalék, az orosz tulajdonrész 40,03 százalék.

A magyar részesedés 12 százalék -
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 13:51
Krónika 4. rész (nemzetiségek helyzete, Nemzetközi Beruházási Bank)
Bank Magyarországra költözése

Budapest lesz a székhelye az eddig moszkvai központtal működő Nemzetközi Beruházási Banknak (NBB) - ismertette a Pénzügyminisztérium államtitkára az erről szóló előterjesztést.

Gion Gábor emlékeztetett: Magyarország négy éve újította meg tagságát a pénzintézetben, amely jelenleg egy modernizálás közepén halad. A bank mérlegfőösszege ezalatt másfélszeresére, fejlesztési hitelportfóliója a duplájára nőtt, működése megfelel a nemzetközi elvárásoknak. A magyar vállalkozások abból csaknem 100 millió eurónyi hitelhez jutottak - folytatta.

A közép-kelet-európai országok együttesen több mint 50 százalékos tulajdonnal rendelkeznek, így a régió a döntéshozatalban is megkerülhetetlenné vált, a székhely Budapestre költözésével pedig ez tovább erősödik.

A költözés a kormány azon célját is szolgálja, hogy nemzetközi központtá fejlessze Budapestet. Két hitelminősítő, a Moody's és a Fitch Ratings is megerősítette a székhelyváltás pozitív hatásait Magyarország számára -
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 13:12
Képek, videók
vállalkozás
jns
2010. augusztus 24. kedd, 20:47
családi vállalkozásban.jp
agica2004
2010. február 08. hétfő, 14:52
Kockázatos vállalkozás
zsim
2009. október 25. vasárnap, 19:19
Vállalkozás1500.jpg
hollygergo
2009. március 16. hétfő, 20:09
Aczél György és a kádári
furaila
2018. október 22. hétfő, 00:42
santha_gyorgy__a_samar iai
menusgabor
2018. október 09. kedd, 22:22
Vilmos-György-Sarolta. png
agica2004
2018. szeptember 14. péntek, 21:38
SZKT-Szilágyi György.jpg
agica2004
2018. szeptember 02. vasárnap, 19:02
szepesi györgy temetése_2
maroka
2018. augusztus 17. péntek, 15:30
szepesi györgy temetése.j
maroka
2018. augusztus 17. péntek, 15:30
szepesi györgy0725.jpg
maroka
2018. július 25. szerda, 12:33
Szent Györgyi Albert lovo
agica2004
2018. július 21. szombat, 22:02
Szeged-Szent-Györgyi Albe
agica2004
2018. július 21. szombat, 22:01
vilmos-herceg-gyorgy-e s-s
agica2004
2018. május 20. vasárnap, 16:47
Gyorgy
terezia1951
2018. április 25. szerda, 13:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.