Belépés
2019. január 19. szombat | 3. hét | 19. nap | 22:01 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
ITT A FARSANG, ÁLL A Bál...
A farsang évenként ismétlődő, rövidebb-hosszabb ideig tartó időszak, amelyet évszázadok óta az evés, ivás, lakodalmak, disznótorok, jelmezes felvonulások jellemeznek. Az egyház az ördögök ünnepének tartotta és tiltotta, de gyakran a világi hatóságok se nézték jó szemmel a farsangi kicsapongásokat. A farsang vízkereszt utáni naptól ( népies neve regélő hétfő hamvazószerdáig tart. Így hát a farsang lehet hosszú, vagy rövid, ez attól függ, hogy mikorra esik húsvétvasárnap. Húsvét ugyanis mindig a tavaszi napéjegyenlőség utáni holdtöltét követő vasárnapra esik. A legkurtább a farsang akkor, ha március 22-én, tehát a tavaszi napéjegyenlőség utáni napon telihold van és vasárnap is. Ez húsvét legkorábbi időpontja. Ilyenkor farsang húshagyója a gyertyaszentelő utáni napon van.
Szigorúan véve a farsang vízkereszttől hamvazószerdáig tart, s a szombat estétől húshagyó kedd éjfélig tartó időszak a farsangfarka, ez az ,, ereszd el a hajamat" engedélyezett időszaka . A kövércsütörtök a sonka és kocsonyafőzés-, és a vendégjárás ideje. Péntek a készülődés-, szombat - vasárnap - hétfő a mulatás napja. Kedd a sonkahagyó, szerda a csendes hamvazó, az a böjt hivatalos kezdete. A magyar farsangi időszámítás azonban engedékenyebb, gyakorlatilag torkos vagy zabálócsütörtökig tart, mert ugye ételt ki nem dobunk. (,,Inkább a has fakaggyon, mintsem az étel megmaraggyon." -tartja a mondás), ekkor még elfogyasztják a maradékot. Ennek a farsangfarki evés-ivásnak megvan a maga ősi, gonoszűző és termésvarázsló eredete.
Húshagyó kedden morzsolják le a vetnivaló kukoricát, ez a nap vetőnap a mákra és a palánta-félékre, termőnap a gyümölcsfa-takarításra.
Farsang farkán táncmulatságokat rendeztek. A legények hívogatták a lányokat, de a házasemberek is mulatoztak, sőt még az asszonyok, sőt a gyermekek is. A házasemberek batyusbálja, kosarasbálja nevében jelzi, hogy a tánc mellett fontos szerepe van ilyenkor az evésnek és az ivásnak is. Régebben főként baromfihúst és kelt kalácsot vittek. Sokfelé szokás volt, hogy az asszonyok külön mulatságot rendeztek farsangkor. A férfiak is odatévedhettek, de Kalotaszegen nem engedik be a férfiakat. Még a gyermekeknek is rendeztek bálokat, ezek is három napig tartottak.
A farsangi báloknak elsősorban a párválasztásban volt jelentős szerepük. A lányok ilyenkor adták a legényeknek a bokrétát, melyet a legények farsangvasárnap a kalapjukra tűzték, így mentek el a bálba. Akinek több is jutott, annak azzal kellett először táncolnia, akitől az elsőt kapta, ezt tűzték a kalapjuk elejére. Akinek egyet adtak na az a legény már foglalt volt.
A vénlány- és vénlegénycsúfolás nem éppen lélekmelegítő szokás, ezekkel tréfásan vagy durván figyelmeztették azokat, akik még nem találtak párt.
A vénleányokat siratták: Húshagyó,húshagyó, Engemet itt hagyó!
Farsangi népszokások:
Nagyon sokféle farsangi népszokás van, s ezek többsége egész Európában tetten érhető.
A teljesség igény nélkül ide tartoznak a dramatikus játékok mind, aztán a temetés utcán kocsmában fonóban játszva - persze szimbolikusan ez is a tél temetése. Ezek a halottas játékok rendkívül változatosak. A halottat gyakran szalmabábbal, döglött állattal, a koporsót lefelé fordított teknővel alakítják A. halottat alakító személyt, szalmabábot végigviszik a falun, és a falu végén beletemetik a hóba, esetleg elégetik vagy széttépik Mátraszelén a szalmabábut rossz férfiruhába öltöztették fel és ezt a Fassang Jancsit ( BESZÉDES EGY NÉV!)egy kis kocsin húzták végig a falun. Tréfás, erotikus szöveggel búcsúztatták szegény kiszolgált Fassang Jancsit.farsteltem.jpg
A szokás az egész tél elmúltát jelképezi.
Ilyenkor van az álesküvő; Cibere vajda és Konc király viadala ( mindig, mindig győz a sonka az eddigre halálosan megunt cibere felett); játékok.
A magyar falvakban az alakoskodók beöltöztek ördögnek, kereskedőnek, cigányasszonynak, katonának, koldusnak, menyasszonynak, kéményseprőnek, boszorkánynak. A magyar falu álarcos alakoskodása között feltűnnek az állatalakoskodások. Különösen kedvelt a medve-, ló-, kecske- és gólyaalakoskodás.
Ilyenkor történik a rönkhúzás és álesküvő. Az álesküvőn férfiak öltöznek nőnek, vicces szertartásban adják össze őket.
Nem utolsó a sorban a busójárás.
BUSÓJÁRÁS:
Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával magyarázzák. A történet szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, kizavarták a törököket Mohácsról. Szép történet akkor is, ha nem nincs történeti alapja. A város ugyanis 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, s a sokácság betelepítése csak tíz évvel ezután kezdődött meg. Ők hozhatták magukkal a szokást, mely aztán Mohácson nyerte el mai alakját.
A busó öltözete nem változott : szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben a kereplőt vagy buzogányt tartották. Mi teszi a busót busóvá? Hát a fűzfából faragott, eredetileg állatvérrel festett álarc.
Az így beöltözött busókat kísérik a jankelék. Nekik az a szerepük, hogy távol tartsák a gyerekeket a busóktól. Hagyományosan hamuval, liszttel, ma inkább ronggyal vagy fűrészporral töltött zsákjukkal csépelik a népeket. Régen a tülkölő, kereplő, kolompot rázó és ,,bao-bao!"-t ordítozó busócsoportok célja az volt, hogy kifejezzék jókívánságakat, elvégezzék a télűző varázslatokat, és megkapják az ezért járó adományokat. Hajdanán házról házra jártak, tehát a farsangi köszöntők sorába tartozott a szokás.
Mára a Népszokás sokat veszített az eredeti hagyományokból, de látványosabb lett mint valaha. A csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik, iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Este a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A helyiek farsangja azonban nem ez.
Ők kedden magukban farsangolnak a máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával. így búcsúznak a téltől és behívják a tavaszt.
lenke1964, 2017. február 12. vasárnap, 20:35
Címkék: Fassang Jancsit, Konc király, farsang évenként, ördögök ünnepének, világi hatóságok, farsangi kicsapongásokat,
Kommentek
Nagy sikerrel vendégszerepelt a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Franciaországban
A közönség mindkét este hosszú tapssal jutalmazta az együtteseket. A koncertek műsorán Johann Sebastian Bach Karácsonyi oratóriumának 1-3-5-6. kantátái szerepeltek. Csütörtökön a Párizsi Magyar Intézet vendégei voltak az együttesek, ahol Magyar és német lutheránus barokk zene 1690 körül: Strattner és Buxtehude című koncertprogramjukkal léptek fel.

A két együttes 2016-ban már nagy sikert aratott francia barokk operaműsorral a Versailles-i Királyi Operaház színpadán. Akkor a Versailles-i Barokk zenei központtal együttműködésben megvalósult, Un Opéra pour Trois Rois (Opera három királynak) című különleges programjukkal vívták ki a közönség és a szakma elismerését.Idén a régóta repertoárjukon lévő, népszerű Karácsonyi oratóriumot tűzték műsorra. Bach monumentális művéből négy kantáta (az 1-3-5-6. számú) hangzott el, neves francia és magyar szólisták (Hasnaa Bennani - szoprán, Anthea Pichanik - alt, Szigetvári Dávid - tenor és Victor Sicard - basszus),valamint a Purcell Kórus és Orfeo
velemenyezd, 2018. december 16. vasárnap, 11:15
Megzenésítik Szent II. János Pál imáit
azonnal nyilvánvaló vált, hogy zongorára hangszerelik majd.
Az album néhány dalát koncert keretében már előadták a krakkói ifjúsági világtalálkozón. Az alkotók az olasz CD elkészülte után egy angol nyelvű albumon kezdtek el dolgozni, The Colours of Love (A szeretet színei) címmel. E projektbe Matthew Ferraro amerikai zeneszerző, több film (Futurama, The Insider) zenéjének alkotója is bekapcsolódott. A közreműködő művészek között szerepel Aaron Neville, valamint Buddy Guy gitáros, az elektronikus blues királya.
Az alkotási folyamatba meghívott művészek - köztük Seu Jorge brazil zeneszerző és énekes, a riói olimpia megnyitójának egyik sztárja, valamint a Maliból származó Bassekou Kouyaté - különböző zenei stílusokat és vallásokat képviselnek.
A projektnek kezdettől fogva multikulturális és multietnikus jellege volt: alapvetően azért, hogy egyesítse a fiatalokat - nyilatkozta Riccardo Bordoli. Céljuk, hogy 2020-ra, Szent II. János Pál pápa születésének századik évfordulójára
maroka, 2018. december 07. péntek, 21:18
Adománygyűjtő koncert a Széll Kálmán téren
Az Utcazene az utcán élőkért című, ingyenes koncerten mintegy negyven ismert zenész és zenekar áll ki dalaikkal a hajléktalan emberek és az őket segítők mellett. A közösségi adománygyűjtő kampány, illetve a koncerten befolyó pénz egészét két hajléktalan és lakhatási szegénységben élő embereknek segítő civil szervezet kapja - közölték a szervezők az MTI-vel.

A fellépők között lesz mások mellett a Csókolom, Szabó Benedek és a Galaxisok, Petruska, a Black Bartók, Németh Róbert, Másik János, Bujdosó János, Menyhárt Jenő, Legát Tibor, Kollár-Klemencz László, Csemer Boggie, Szeder, Frenk, Lovasi András, Leskovics Gábor, Szűcs Krisztián, Likó Marcell, Mushu Israel, a Hippikiller, László M. Miksa és Bodnár Tibor (Ladánybene 27), Rutkai Bori és az Ivan & The Parazol.

Az ingyenes koncertre jelképes jegyet az adjukössze.hu oldalon lehet vásárolni, az összegyűjtött pénzt az Utcáról Lakásba! Egyesület és A Város Mindenkié csoport kapja. Az esemény a Holland Királyság Nagykövetségének támogatásával valósul
velemenyezd, 2018. december 05. szerda, 14:21
Caro Emerald, a UB40 alapító tagjai és Katie Melua a 2019-es VeszprémFesten
Mészáros Zoltán tájékoztatása szerint a 16. VeszprémFest nagyszínpada 2019-ben is a História Kertben kap helyet.

Az első napon színpadra lépő holland énekesnő, Caro Emerald műsorával visszanyúl első lemeze - a ballroom jazz, a tangó és a 90-es évek groovin' jazz - világához. Első, Deleted Scenes From The Cutting Room Floor című lemeze 2010-ben első helyen nyitott a holland eladási listán és hat hét alatt platinalemez lett. Pozícióját harminc héten keresztül őrizte, megdöntve ezzel Michael Jackson Thriller-rekordját Hollandiában.

A fesztivál harmadik napján a UB40 alapító tagjai, Ali Campbell és Astro pályafutásuk és a UB40 40. évfordulóját ünneplő turnéjukkal érkeznek Veszprémbe a UB40 featuring Ali & Astro nevű formációval. A nyolc zenész által alkotott UB40-ból Ali Campbell énekes és Mickey Virtue billentyűs 2008-ban lépett ki, és 2013-ban követte őket az énekes-trombitás Astro. Ali Campbell, Mickey Virtue és Astro 2014-ben álltak össze azért, hogy megőrizzék és tovább vigyék a UB40 szellemi
velemenyezd, 2018. december 03. hétfő, 16:09
Advent - Koncert, báb- és táncszínházi előadás a családszervezetek jótékonysági vásárán
Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott az esemény budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy több mint 50 családszervezet fogott össze a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) vezetésével, hogy megvalósuljon az adventi jótékonysági vásár, amelynek bevételéből a Jel Alapítvány jelnyelvet népszerűsítő munkáját támogatják.

Az esemény kiváló példája a Magyarországon működő civil szervezetek összefogásának a jó cél érdekében. Magyarországon jelenleg több mint 60 ezer civil szervezet működik - tette hozzá.

"A kormány elismeri a civil szervezetek áldozatos és karitatív munkáját, összefogását és partnerként tekint rájuk, de a civil szervezetek is számíthatnak a kormányzatra" - mondta, hozzátéve, hogy az évek során jelentős mértékben növekedett a civil szervezetek állami támogatása. 2010-ben éves szinten 140 milliárd forint, 2016-ban már 240 milliárd forint támogatásban részesülhettek.

Kiemelte, hogy a következő években még több állami forrásra és támogatásra számíthatnak a szervezetek.
velemenyezd, 2018. november 28. szerda, 11:41
Megkezdődött a 18. Kaleidoszkóp Versfesztivál
pódiumművészeti seregszemléje, 18 éves múltra tekint vissza - hangzott el az M5 csatorna Kult30 című műsorának csütörtöki adásában.

Kiss Kata énekes elmondta: egy 89 állomásos iskolaturnét fejeztek be, a koncertsorozat csúcspontja a fesztiválnyitó Magyarból jeles című koncert, amelyen nemzeti érzelmű dalokat, népdalokat adnak elő.

A zenekar műsorát a Matyó Népművészeti Egyesület által alapított Matyó Néptáncegyüttes táncosai színesítik. A koncerten közreműködnek a Váci Szakképzési Centrum I. Géza Király Közgazdasági Szakgimnáziuma kórusának tagjai.

Bakos-Kiss Gábor színművész, a versfesztivál zsűrijének tagja kiemelte: a Váci Dunakanyar Színházban megvalósuló rendezvény különlegessége, hogy különböző korosztályok, magyarországiak és határon túliak, amatőrök és profik együtt mutathatják be tehetségüket. Mint mondta, a fesztivál programjában az idén a gasztronómia is helyet kapott.

Mint a műsorban elhangzott, a fesztiválon többek között a Zita című történelmi darab is látható lesz péntek
velemenyezd, 2018. november 22. csütörtök, 18:29
Juan de la Rubia koncert
Fesztivál (Barcelona).
A 2003-as első lemezfelvétele óta hét szólistát jelentett szólistaként. A művészettörténetekhez megnyitott De la Rubia olyan előadóművészek személyiségeivel, mint Lluís Pasqual és Nacho Duato.
Juan de la Rubia a generáció egyik legrangosabb előadója. A kapott díjak közé tartozik a spanyol zenei ifjúság állandó pályája, amely döntő fordulópontot jelentett zenei karrierje számára, valamint a Palau de la Música Catalana által odaítélt "Az első palota" díjat. 2012-ben a Sant Jordi Királyi Katalán Képzőművészeti Akadémiának nevezték ki.

- Juan de la Rubia organ recital at St-Sulpice videó

- Juan de la Rubia, portrait videó

- New, Castilian style Aeris organ in Budapest - Orgonán játszik: Dobszay Péter orgona és karmester művész.
Videó

- Juan de la Rubia koncertje a hispán barokk orgonamuzsika gyöngyszemeit a barcelonai Escola
maroka, 2018. szeptember 19. szerda, 17:01
Deák Bill '70 novemberben az Arénában vendégekkel
"Nem érzem magam 70 évesnek. Sokat játszom, koncertezem, fiatal, nagyszerű zenészekből áll az engem kísérő Deák Bill Blues Band. Hobóval tavaly 30 ezer ember előtt léptünk fel a Tabánban, Ganxsta Zolee régi jó barátom" - mondta Deák Bill Gyula az MTI kérdésére a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Mint az énekes kifejtette, az Aréna-koncerten fog énekelni régi Hobo Blues Band (HBB)-számokat, válogat szólólemezeiről és az István, a király című rockoperából is előad két dalt. Elhangzik mások mellett a Rossz vér, a Kőbánya blues, A felszarvazottak balladája, és megelevenedik Torda, a táltos alakja az István, a királyból. A Kőbánya bluest Deák Bill és Ganxsta Zolee együtt fogja előadni.

"Hatalmas HBB-rajongó voltam, 2001-ben megcsináltuk a Kőbánya blues rapverzióját, ami felkerült a Pokoli lecke című Kartel-lemezre. Azon a felvételen Ferenczi Gyuri, Pókai Egon és Tátrai Tibusz is játszott" - idézte fel Ganxsta Zolee, aki Big Daddy Lacával két Kartel-számot is elő fog adni az Arénában.

Az MTI
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 12:11
Képek, videók
Fassang László és Én egy
xjanos
2010. február 05. péntek, 16:51
Fassang László
xjanos
2010. február 05. péntek, 16:50
királyi család-koncert.jp
agica2004
2018. május 20. vasárnap, 17:01
farsang.jpg
foldinefehereva
2019. január 19. szombat, 18:35
farsang.gif
vorosrozsa66
2019. január 06. vasárnap, 14:10
farsangi_magdika.gif
vorosrozsa66
2018. augusztus 24. péntek, 23:55
farsang kn-.jpg
menusgabor
2018. március 31. szombat, 11:30
farsang álarc.jpg
menusgabor
2018. március 31. szombat, 11:30
farsang remove.png
szelgyongyi
2018. február 15. csütörtök, 03:56
Kép 339. Farsang.jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:31
Kép 338. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:30
Kép 337. Farsang.jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:30
Kép 336. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:29
Kép 335. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:29
Kép 334. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.