Belépés
2019. november 14. csütörtök | 46. hét | 318. nap | 05:46 | Aliz
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A jövő évi költségvetésről döntenek a képviselők
A házelnök - parlament honlapján elérhető - napirendi javaslata alapján a nyári rendkívüli ülésszak utolsó ülése délelőtt 10 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Ezt követi Varga Judit miniszteri eskütétele. Orbán Viktor kormányfő azt követően javasolta az igazságügyi tárca élére a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát, hogy az eddigi miniszter, Trócsányi László elfoglalta képviselői helyét az Európai Parlamentben.

A határozathozatalok ideje alatt ölthet végleges formát a kormány 2020-as költségvetésről szóló javaslata. A pénzügyminiszter előterjesztése benyújtásakor úgy fogalmazott, a kabinet családbarát költségvetést terjesztett be. Varga Mihály kiemelte, jövőre csaknem 224 milliárd forinttal emelkedik a családok támogatása, a gazdaságvédelmi akcióterv mintegy 500 milliárd forintos segítséget jelent a gazdaság szereplőinek, miközben tovább csökkenek az adók és nőnek a biztonsági kiadások.

A Ház hétfőn olyan tartalmú módosításokat hajtott végre a jövő évi büdzséről szóló indítványon, amelyek tovább növeltekoktatási, kulturális, szabadidős, turisztikai és egyházi fejlesztési célokra szánt forrásokat.

Az Országgyűlés dönt a jövő évi adóváltoztatásokról, valamint lebonyolíthatja a köznevelési törvénycsomag előző hétről elhalasztott zárószavazását is.

A képviselőknek az ülésnap végén az LMP-s Demeter Márta képviselői mentelmi jogának ügyében is állást kell foglalniuk. Polt Péter legfőbb ügyész egy hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárás keretében indítványozta az ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését azzal összefüggésben, hogy a megalapozott gyanú szerint Demeter Márta törvénysértő módon közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. július 12. péntek, 07:04
Címkék: Varga Judit, Orbán Viktor, Trócsányi László, Európai Parlamentben, Varga Mihály, LMP-s Demeter Márta,
Kommentek
Babis: elfogadhatatlan a kohéziós támogatásokra szánt összeg csökkentése
A négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - miniszterelnökei a Kohézió barátai nevű, 17 európai uniós tagállamot tömörítő informális csoport prágai tanácskozása előtt tartottak munkaértekezletet.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a következő költségvetési időszakban az eddigi 1,11 százalékról 1 százalékra csökkenjenek a kohéziós kiadások.

A cseh kormányfő rámutatott: a kohéziós politika célja, hogy a jövőben fokozatosan kiegyenlítődjenek az EU nyugati és keleti tagállamai életszínvonala közötti különbségek. "A csökkentés elfogadhatatlan. Ugyanakkor prioritásként kell kezelni, hogy a támogatási pénzeket értelmesen költhessük el. Lehetőséget kell kapnunk arra, hogy a beruházásokról önállóan, nemzeti szinten dönthessünk" - szögezte le Andrej Babis.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő azt hangsúlyozta, hogy a kohéziós politikában nem szabad a valóságtól elszakadt döntéseket hozni. "A valóság az, hogy az EU régi és új tagjai között továbbra is nagy
velemenyezd, 2019. november 05. kedd, 13:38
Elfogadta a 2020-as költségvetési tervet a szerb kormány
A javaslat szerint a költségvetés hiánya jövőre 20,2 milliárd dinárt (56,76 milliárd forint) tesz majd ki, ami a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékának felel meg.

Sinisa Mali pénzügyminiszter kijelentette, hogy jövőre négy százalékos gazdasági növekedés várható. Az új költségvetéssel véget ér a gazdasági konszolidáció időszaka, és megkezdődik a fejlődés korszaka - tette hozzá.

A pénzügyminisztérium szerint az államadósság a jövő évben a GDP 50,3 százalékára csökken. Tavaly még 56 százalékos volt a GDP-arányos államadósság, néhány éve pedig még 80 százalékos.

A költségvetési tervben helyet kapott a nyugdíjak emelése, valamint a közszférában dolgozók béreinek körülbelül 1,3 százalékos növelése is. Emellett mintegy 200 milliárd dinárt (562 milliárd forint) fordítanak nagyberuházásokra, főként az út- és vasúthálózat fejlesztésére.

A költségvetésről szóló törvény körülbelül két héten belül kerülhet a szerbiai képviselőház elé.
velemenyezd, 2019. november 02. szombat, 12:21
EU-csúcs - EP-elnök: az uniós parlament üdvözli az újabb Brexit-megállapodást
Sassoli aláhúzta, hogy az Európai Parlament alaposan megvizsgálja a brit kiválásról újraszövegezett megállapodás tartalmát és az abban rögzített feltételeket annak ellenőrzése érdekében, hogy a megállapodás összhangban áll-e az Európai Unió és polgárai érdekeivel.

Az 2021-től érvényes hétéves uniós költségvetésről azt mondta, az EU fő politikai prioritásait tükröző megállapodásra kell törekedni. Elengedhetetlen a kutatás és az innováció, a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni harc, az infrastruktúra fejlesztése, a kis- és középvállalkozások és a digitalizáció területeinek biztos finanszírozása. Reagálnia kell a munkanélküliségre, a gyermekszegénység leküzdésére, garanciát kell nyújtania az ifjúság és a rászorulók számára. Mindeközben meg kell őriznie a finanszírozási szintet különösen az olyan hagyományos EU-politikák tekintetében, mint a kohézió és a mezőgazdaság területe - húzta alá.

"Olyan költségvetésre van szükségünk, amely összhangban áll az értékeinkkel. Be kell vezetni egy új
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 18:04
Uniós biztos: az év végéig megállapodásra kell jutni az új uniós költségvetésről
Az uniós biztos aláhúzta, az uniós vezetőknek egyértelmű álláspontot kell meghatározniuk a gyors megállapodás érdekében egyebek mellett a finanszírozás és a szakpolitikai prioritások közötti kapcsolat szorosabbá tételével, valamint az uniós költségvetést a jogállamisággal összefüggő általános hiányosságokkal szemben védő eszközök megerősítésével.

Tájékoztatása szerint az uniós bizottság olyan, Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése (Brexit) utáni első költségvetési javaslatot terjesztett elő, mely az unióban maradó 27 tagország bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1,114 százalékát tenné ki. Az EU jelenleg bruttó nemzeti jövedelmének 1,16 százalékát fordítja a költségvetésre, ideértve az Európai Fejlesztési Alapot is. A javasolt költségvetés tehát már a jelenlegihez képest is csökkentést jelent, a hiány 84 milliárd eurót tesz ki a költségvetési időszak alatt - emelte ki.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós költségvetés további csökkentése azzal járna, hogy az EU nehezen tudná
velemenyezd, 2019. október 09. szerda, 15:31
Jóléti intézkedéseket ígér a lengyel kormánypárt, ha győz a választáson
érint, átlagban havi 500 zloty (mintegy 38 500 forint) megtakarítást jelent majd a havi átlagban maximum 10 ezer zloty (769 ezer forint) bruttó bevételt, valamint maximum 6 ezer zloty (461 ezer forint) jövedelmet elérő vállalkozóknak.

A közúti körgyűrűk építésének költségeit Morawiecki mintegy 20 milliárd zlotyra (1,5 billió forint) becsülte, a beruházásokat részben az állami költségvetésből, részben uniós támogatásból fedezik.

Az agrártámogatási program viszont a 2020 utáni uniós költségvetésről szóló tárgyalásokkal, az európai kohéziós politikávalfügg majd össze - mondta a kormányfő.

A PiS választási programja előterében a biztonságpolitikai témák mellett éppen a gazdasági és társadalompolitikai intézkedések szerepelnek. A kormánypárt e téren az eddigi politikája folytatását ígéri. A kampány során a PiS az aktuálisan felmerülő társadalmi témákra is reagált, kiállva a hagyományos családfelfogás, a keresztény értékek védelmében.

Felmérések szerint a PiS a vasárnapi választáson újból
velemenyezd, 2019. október 07. hétfő, 14:21
Gulyás Gergely: Németországban is pozitív várakozás övezi az új Európai Bizottságot
hogy Magyarország ezt a területet, a szomszédságpolitika és a bővítés ügyét kapja a következő bizottságban. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusával egyetértettek abban, hogy szükséges és fontos "valós bővítési perspektívát" nyitni a balkáni térség előtt, aminek révén belátható időn belül lehetővé válhat a csatlakozás Szerbia számára és a régió többi olyan országának, amelyek felkészültek az uniós tagságra.

Gulyás Gergely a következő - 2021-ben kezdődő - hétéves időszakra szóló uniós költségvetésről elmondta, hogy míg a németek minél hamarabb megállapodást szeretnének, Magyarország számára az időzítés másodlagos, és a tartalom a legfontosabb.

Mint mondta, a tárgyaláson kifejtette, hogy Magyarország nem tudja elfogadni a távozó, Jean-Claude Juncker vezette bizottság költségvetési javaslatát. A következő bizottság remélhetőleg olyan változtatásokat támogat majd, amelyek lehetővé teszik a költségvetés elfogadását - tette hozzá a miniszter, rámutatva, hogy az elfogadáshoz valamennyi tagország
velemenyezd, 2019. szeptember 19. csütörtök, 17:22
Az EP megnövelte az uniós kutatásokra és az Erasmus programra szánt idei forrásokat
Az EP 614 szavazattal, 69 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett határozott arról, hogy az uniós Horizont 2020 kutatási program további 80 millió, az Erasmus+ diákcsereprogram pedig további 20 millió euróból gazdálkodhat idén.

A többlettámogatásról az uniós parlament és az Európai Unió Tanácsa 2018 decemberében, a 2019-es költségvetésről szóló megállapodásuk keretében egyezett meg.

Egy másik szavazás során az EP 601 szavazattal, 40 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett 1,8 milliárd euró visszatérítéséről döntött a tagállamok számára a 2018-as költségvetésből. A tagországoknak ennyivel kevesebbet kell befizetniük a közös uniós kasszába. Az általában kamatokból és az Európai Bizottsághoz beérkezett büntetésekből, illetve a fel nem használt forrásokból keletkezett összeg visszatérítése rendszeres, minden évben elvégzett gyakorlat - közölték.
velemenyezd, 2019. szeptember 18. szerda, 13:51
Szijjártó: szocialista típusú gazdaságpolitikával akarják megtörni Közép-Európa versenyelőnyét
versenyképességi előfeltételként a miniszter az európaiak biztonságának szavatolását nevezte, veszélyesnek minősítette Brüsszel migrációs politikáját, és aláhúzta az uniós határvédelem fontosságát.

Harmadik pontként a keresztény kultúra és identitás védelmét említette. "Olyan vezetőket akarunk látni az EU élén, akik készek prioritásként kezelni a keresztény örökséget, mert Európa a keresztény értékeken alapszik" - hangsúlyozta.

A negyedik előfeltételről elmondta: a 2022 utáni uniós költségvetésről becsületes vitát kell folytatni az uniós alapokról. Aláhúzta: ezekre az eszközökre a közép-európai országok azért is jogosultak, mert vállalásaiknál megfelelően, az uniós belépés után, beengedték a nyugati cégeket, amelyek ebből erőteljesen profitálnak. Hangsúlyozta: a térségbe irányuló uniós eszközök hetven százaléka visszatér a nyugat-európai országokba.

A Szijjártó Péter által felsorolt ötödik pont szerint erős Európa csak erős tagállamokon, erős nemzeteken alapulhat. "Soha nem egyezünk bele, hogy
velemenyezd, 2019. szeptember 04. szerda, 13:02
Képek, videók
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
Költségvetés.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:54
költségvetési hiány.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:14
költségvetési hiány
lovaszmarika
2012. május 20. vasárnap, 13:56
költségvetési hiány
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:24
költségvetési szavazás201
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:29
Varga Judit_Irlandus_a cs
prokajkalman
2007. november 25. vasárnap, 17:34
Varga Judit_Irlandus.jpg
prokajkalman
2007. november 25. vasárnap, 17:34
Ismerosom VARGA JUDIT
bezzeg56
2007. július 01. vasárnap, 17:37
orban_viktor_voroshads ere
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:56
orban-viktor-es-traian -ba
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:54
orban-viktor-tokes.jpg
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:53
orban-viktor-tokes-nem eth
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.