Belépés
2020. április 02. csütörtök | 14. hét | 93. nap | 18:14 | Áron
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
mit tegyünk, ha nekünk kell ápolni a hozzátartozónka


Koronavírus: mit tegyünk, ha nekünk kell ápolni a hozzátartozónkat vagy saját magunkat otthon?

.Milyen hatóanyagú gyógyszer legyen nálunk otthon? Mit tegyünk, ha nekünk kell ápolni a koronavírussal fertőzött hozzátartozónkat, és hogyan mérjük meg a légzésszámot? A válaszokat egy magyar orvos adja meg.

Az Egy orvos naplója nevű blogot dr. Erdélyi Kamilla, háziorvos írja, akinek a tanácsai most, a koronavírus-járvány idején különösen jól jöhetnek mindannyiunk számára. Elmondja, mit tegyünk, ha megfertőződtünk, de enyhébbek a tüneteink, és saját magunkat kell ápolnunk, vagy egy családtagunkat az otthonunkban, karanténban.

Fel kell készülnünk arra, hogy az enyhébb tünetekkel rendelkezők otthon vészelik át a koronavírust
Ahogyan nő az igazolt koronavírussal fertőzöttek száma, úgy fog változni az enyhe tünetekkel megbetegedettekhez való orvosi hozzáállás is. Az adatok szerint nagyjából a fertőzöttek 80%-a viszonylag enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget. Természetes, hogy ezekben az esetekben nem szükséges a kórházi ápolás: tartalékolni kell az erőforrásokat, szakembereket és eszközöket a súlyos állapotú betegeknek.

Számíthatunk tehát arra, hogy mi magunk, vagy közeli családtagunk otthon fogja átvészelni a fertőzést, és esetleg rászorul a mi segítségünkre, ápolásunkra.

A koronavírus fertőzés elsősorban lázzal, száraz köhögéssel és légszomj érzésével jár. A magas láz igen rossz közérzetet, fejfájást, szapora szívdobogást, és esetenként szapora légvételt okoz.

A koronavírus fertőzés oki terápiájára alkalmas szer (vírusok szaporodását gátló gyógyszer) jelenleg nem elérhető, illetve a kezelésre alkalmasnak ígérkező gyógyszerek használata kórházi körülmények között, súlyos állapotú betegeknél megfontolandó. Antibiotikumok használata teljesen hatástalan, értelmetlen.

Enyhe tünetekkel járó esetekben tehát a támogató (szupportív) terápiára kell koncentráljunk. Ez azt jelenti, hogy enyhítjük azokat a tüneteket, amelyeket a vírusfertőzés következtében létrejött gyulladásos reakció okoz: láz, fájdalom, légszomj,

Legyen otthon lázmérő! Naponta kétszer mérjük meg a lázunkat, ez támpontot ad a saját állapotunk felmérésében, a tüneteink értékelésében, és fertőzés lefolyásának megítélésében.
Legyen otthon láz- és fájdalomcsillapító, elsősorban paracetamol hatóanyag tartalmú gyógyszer!
A francia egészségügyi miniszter számolt be arról, hogy tapasztalataik szerint az ibuprofen és aspirin hatóanyag tartalmú gyógyszerek súlyosbíthatják a koronavírussal fertőzöttek állapotát. Ez egy tapasztalati beszámoló, jelenleg klinikai vizsgálatok nem igazolták, nem ismertek az adatok sem, ami alapján az állítást megfogalmazták. Így a valódi jelentőségét sem ismerjük, mindenesetre preferáljuk koronavírus fertőzés esetén a paracetamol tartalmú készítményeket!
Szigorú elkülönítés!
Természetesen szigorúan otthon kell maradni, a családtagoktól is lehetőség szerint elszeparálódni.
Szellőztessünk sokat!
Hideg, párás, friss levegő sokat enyhíthet a légszomj tünetein, és a levegő vírus-koncentrációját is csökkenti.
Fontos a bő folyadékfogyasztás, ágynyugalom, kiegyensúlyozott étrend.
Mindezek mellett egy új készséget is el kell sajátítanunk: fel kell tudnunk mérni a saját vagy hozzátartozónk állapotának súlyosságát!
Olvassuk sok helyen, hogy elsősorban az idősebbek, vagy krónikus betegségben szenvedők veszélyeztetettek a súlyos szövődményekre. Ne ringassuk magunkat ennek alapján hamis magabiztosságba! Bárkinél alakulhat ki szövődmény, bárki szorulhat átmenetileg lélegeztető-gépre, függetlenül az életkorától és az egészségi állapotától.

Életbevágó tehát, hogy észre tudjuk venni azt a pontot, amikor kórházi felvételt kell kérni.

Sajnos a háziorvos nem vállalhatja fel az otthon koronavírus fertőzéssel ápoltak állapotának személyes ellenőrzését. Igen veszélyes lenne ez a praxis többi betegére nézve, nagyon megnövelné annak a kockázatát, hogy maga az orvos váljon a vírus terjesztőjévé. Elsősorban telefonos konzultációban, távsegítségben kell gondolkodnunk tehát.

Mire figyeljünk konkrétan az ápolás során?
A fertőzés súlyosságának megállapításában legfontosabb tünet a légszomj.

Figyeljük meg, hogy a légszomj nyugalomban is jelentkezik-e, vagy csak fizikai megterhelésnél!
Csillapítsuk a lázat! A láz önmagában szaporább légvételt, magasabb pulzust okoz. Lázcsillapítással sokat javíthatunk a beteg állapotán.
Mérjük meg a légzésszámot! Fél percen keresztül számoljuk a légvételeket, majd szorozzuk meg kettővel. 12-20 között normális.
Mérjük meg a pulzusszámot, a légzésszámhoz hasonlóan! Magas pulzusszám is az állapot súlyosbodására utal. 90 feletti pulzusszám esetén mérjünk lázat, és szükség esetén csillapítsuk.
Figyeljük meg a légzések mélységét. Felületes, kapkodó légzés a súlyosbodás jele!
Figyeljünk a megfelelő folyadékfogyasztásra. Ezt úgy tudjuk felmérni, hogy feljegyezzük a vizelet gyakoriságát, és nagyjából követjük a mennyiségét. Ha 24 órán keresztül a betegnek nincs vizelete, hívjunk orvost!
FIGYELEM! A fenti légzés- és pulzusszám ajánlások felnőttekre vonatkoznak. Gyermekeknél jóval szaporább légzés és pulzus is teljesen normális! Például 1-5 év közötti gyermek átlagos normális értékei: légzésszám esetén 25/perc, pulzusszám esetén 100/perc.

Kétség esetén kérjünk segítséget telefonon a gyermekorvostól!

Ezek alapján naponta többször is végezzük el az állapotfelmérést, így nyomon követhetjük a betegség alakulását. Ha eltérést tapasztalunk, telefonon konzultáljunk háziorvosunkkal. Ilyenkor további tisztázó kérdésekkel pontosítjuk a beteg állapotát, tudunk tanácsokat adni az ápolásban, és szükség esetén értesítjük a mentőszolgálatot.

Forrás: Egy orvos naplója
Link
foldinefehereva, 2020. március 26. csütörtök, 23:27
Címkék: Erdélyi Kamilla, hozzátartozónkat vagy, koronavírussal fertőzött, magyar orvos, tanácsai most, enyhébb tünetekkel,
Kommentek
Mit jelent a demencia?
illetőt a háziorvosi vizsgálatra. Ez több okból is fontos. Egyrészt, mert a háziorvos ismerheti a pácienst, így maga is észlelheti a bekövetkező változásokat. Másrészt a tünetek hátterében egyéb betegség is állhat, ami csak a szükséges szakorvosi vizsgálat elvégzésével deríthető ki: erre a háziorvos utalhatja be a beteget. A vizsgálat a Pszichiátriai és a Neurológiai Szakmai Kollégiumok által akkreditált demencia centrumokban, a nemzetközi irányelveknek megfelelően történik. Igyekezzünk meggyőzni a hozzátartozónkat, hogy essen túl a szükséges vizsgálatokon, amelyek egyáltalán nem fájdalmasak.

Vizsgálatok

A vizsgálatok sora a kórelőzmény felvételével kezdődik. Hasznos, ha a hozzátartozó elkíséri a pácienst, hiszen előfordulhat, hogy ennél a pontnál a segítségére lesz szükség: elmesélheti, milyen tünetekre figyelt fel, mikor kezdődött az elbutulás.A kikérdezést fizikális, majd idegrendszeri vizsgálat követi: az orvos ellenőrzi a reflexek és az agyidegek működését.

Az MRI-, azaz
horvathnemagdi, 2012. november 23. péntek, 17:28
Yehuda Berg Az álmok könyvéből
Néhány fontos álom jelentése:

Fák - A fák erőteljes, hatalmasságos lények, éppen ezért ha álmodban kidőlt fával találkozol, az valamilyen erő hiányát jelenti. Az erőtlenség pedig pánikot, a pánik konfliktust szül. Ha azonban megmászod a fát, magasabb szintre lépsz az életed valamely területén. Ha virágzó fát látunk, szerencsét és gazdagságot várhatunk - nem feltétlenül anyagi formában -, ha pedig gyümölcsöket látunk egy fán, az minden esetben azt jelenti: a fa egy közeli hozzátartozónkat szimbolizálja. Ilyenkor ébredés után érdemes elgondolkodni, milyen volt a fa energiája, hogyan érezted magad mellette.

Állatok - Ilyen esetben ketté kell bontanod az álmot: milyen állattal álmodtál - ez az "ügy" jele, és milyen volt a viszonyotok -, ez képviseli a relációdat az álom tárgyához. Az oroszlán azt jelenti: legyőzted a vetélytársadat - nem feltétlenül "külső" ellenségeken, akár a saját negatív énünkön való győzelmet is megtestesítheti. A szarvas az ártatlanságot jelenti, a madarak
kati53, 2012. március 19. hétfő, 17:35
Alvás közben kicsit meghalunk
legfontosabb írásának, a Zohárnak az álomfejtéseit.

Fák - A fák erőteljes, hatalmasságos lények, éppen ezért ha álmodban kidőlt fával találkozol, az valamilyen erő hiányát jelenti. Az erőtlenség pedig pánikot, a pánik konfliktust szül. Ha azonban megmászod a fát, magasabb szintre lépsz az életed valamely területén. Ha virágzó fát látunk, szerencsét és gazdagságot várhatunk - nem feltétlenül anyagi formában -, ha pedig gyümölcsöket látunk egy fán, az minden esetben azt jelenti: a fa egy közeli hozzátartozónkat szimbolizálja. Ilyenkor ébredés után érdemes elgondolkodni, milyen volt a fa energiája, hogyan érezted magad mellette.

Állatok - Ilyen esetben ketté kell bontanod az álmot: milyen állattal álmodtál - ez az "ügy" jele, és milyen volt a viszonyotok -, ez képviseli a relációdat az álom tárgyához. Az oroszlán azt jelenti: legyőzted a vetélytársadat - nem feltétlenül "külső" ellenségeken, akár a saját negatív énünkön való győzelmet is megtestesítheti. A szarvas az ártatlanságot
horvathnemagdi, 2012. március 04. vasárnap, 20:11
A halálról
tartogat még a számunkra az élet? Mi a dolgunk még? Hogyan élhetünk teljesebb életet a hátralevő időben?

A búcsú, a felkészülés a halálra nagy lehetőség annak is, aki elmegy, és annak is, aki kíséri.

Van-e mai kor emberének ideje a búcsúra? Szakítunk-e időt az elmenő mellett megállni? Az élete előtt tisztelegni? Az emberségének fejet hajtani?

Adódik-e alkalmunk, hogy egy haldoklóval együtt legyünk? Ha adódik alkalmunk, élünk-e ezzel a lehetőséggel?

A beteg hozzátartozónkat kórházba dugjuk, mert nem engedhetjük meg magunknak, hogy otthon ápoljuk, és ott zokogunk a folyosón, amikor az orvos
közli: szeretett hozzátartozónk haldoklik. És képesek vagyunk az utolsó percig is hazudni neki, és elengedni úgy, hogy nem vagyunk ott vele.

Elmenekülünk attól az érzéstől, hogy látunk elmenni valakit, elmenekülünk a halál közeléből. Győz az önsajnálat, és később hónapokat töltünk az
önigazolással, hogy miért nem voltunk ott, akkor...

Ha van időnk
marisza, 2011. március 20. vasárnap, 13:12
Az Idősek világnapja
egészségük. Tehát egy valódi gyermek-idős együttműködés nélkül a gyermek beéri egy olyan torz és lényegében negatív képpel, amelyet az uralkodó kulturális üzenetekből szűr le az idősekről. Ezt a helytelen képet csak egy hiteles és értékes, nemzedékek közötti kapcsolat tud kiigazítani, egyébként csak nő a generációk közötti szakadék.

Nemcsak a család, hanem az iskolai környezet is jelentős segítséget nyújthat az idősek és fiatalok közeledéséhez. meghívhatjuk például idős rokonunkat, hozzátartozónkat, ismerősünket egy-egy órára, hogy meséljenek a hagyományaikról, régi szokásokról, élettörténetükről, vagy mesterségükről, így az idősek ezzel is átadhatják kulturális örökségük kincseit.

A fiatalok és az öregek ha találkoznak, kölcsönösen segíthetik egymást emberségükben. Világszerte sok kezdeményezés is bizonyítja, hogy az idősek termékeny talajra találnak a fiatalokban bölcsességük és tapasztalataik átadására. A fiatalok pedig az idősek révén fedezik fel saját gyökereik gazdagságát. Általuk
schuro, 2010. október 01. péntek, 05:24
A lélek útja
térben történő újrakonstruálása. Hogy ez miképpen lehetséges? Erre jelenleg nincs magyarázat. Még emberi öntudatunk mibenlétét illetően is alig tudunk valamit. Pusztán a rólunk szóló összes információ számítógépre való feltöltése nem tűnik járható útnak. Egy ügyes program segítségével - elvileg - tökéletesen szimulálhatjuk önmagunkat, anélkül persze, hogy mi magunk ténylegesen átkerülnénk a virtuális térbe. Másolatunk akár tényleg egészen tökéletesre is sikerülhet: még a legközelebbi hozzátartozónkat is megtévesztheti. Mégsem mi fogunk csevegni az illetővel. Hallottam, hogy az új filmekben már digitális színészeket ,,alkalmaznak". Talán hamarosan Peter Sellers hasonmását is létrehozzák. Mégsem hihetjük, hogy digitális reprodukálásával őt magát keltjük életre.

Bármit is gondoljunk azonban az öntudat ,,mentéséről", lelkünk teljes egészében csak egy tökéletesre megalkotott virtuális valóságban bontakozhatna ki. A fizika törvényei nem korlátoznának többé bennünket:
inrid77, 2010. március 19. péntek, 14:54
Képek, videók
Erdélyi-József-– -Ké
liliana01
2018. augusztus 26. vasárnap, 17:57
Holbák Erdélyi falu
dandej
2018. április 09. hétfő, 18:47
Erdélyi Magdolna felvétel
dandej
2017. szeptember 17. vasárnap, 08:26
erdélyi templom.jpg
maroka
2017. szeptember 09. szombat, 13:05
erdélyi templom_2.jpg
maroka
2017. szeptember 09. szombat, 13:04
Székely_Bertalan_Erdél yi_
tunkiss
2017. július 15. szombat, 08:59
Erdélyi rakott káposzta
irmus
2017. május 22. hétfő, 08:21
Erdélyi József Reggel
maria_kadar_148
2017. április 28. péntek, 15:20
Márta Ferencné Erdélyi.jp
jucinenadov
2017. január 11. szerda, 21:35
Erdélyi március 01.jpg
chillik
2017. január 05. csütörtök, 08:47
Erdélyi március 02.jpg
chillik
2017. január 05. csütörtök, 08:47
szomorú vagyok0323.jpg
maroka
2020. március 23. hétfő, 10:22
Mezőkövesd kozsu vagyis k
liliana01
2020. március 08. vasárnap, 15:23
te vagy a 0202.jpg
maroka
2020. február 02. vasárnap, 19:50
ha kérdik ki vagy canada.
liliana01
2020. január 24. péntek, 11:13
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.