Belépés
2019. augusztus 19. hétfő | 34. hét | 231. nap | 18:29 | Huba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Alapjogokért Központ: a nemzetállamok állnak az új legfontosabb politikai törésvonal középpontjában
Az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója kifejtette, a második világháború után az európai országokban egyértelműen a bal- és jobboldali politikai erők között bontakozott ki komoly konfliktus a mögöttük álló csoportok társadalmi és gazdasági ellentéteire épülve.

Az ebben beálló fordulatot az okozza, hogy az utóbbi évtizedekben a globalizációs folyamat eredményeként létrejött egy olyan erős pénzügyi, gazdasági hatalommal rendelkező globális elit, amelynek forrásai sokszor a nemzetállamokét is meghaladja.

Fricz Tamás hangsúlyozta, a globális elit említése nem valamiféle összeesküvés elméletet takar, annak létezése ugyanis tudományosan is leírható, a hozzá kapcsolódó és azt kiszolgáló kozmopolita módon élő társadalomhoz hasonlóan.

Kiemelte, a globalista elit erős befolyást fejt ki a különböző nemzeti elitcsoportokra, és attól függetlenül teremt kapcsolatot a különböző kormányokkal, hogy azok a hagyományos bal-jobboldali politikai skála melyik oldalán foglalnak helyet.A politológus szerint ez a folyamat áll a hátterében annak, hogy az Európai Parlamentben a baloldalinak tekinthető szocialista, zöld és liberális frakciók egy platformra kerülnek a jobbközép Néppárttal. Egy új tábor jön létre, amely ugyan nem szünteti meg a korábbi bal- és jobboldali identitásokat, de új közös víziója, értékrendje felülírja azok jelentőségét - húzta alá.

Fricz Tamás hangsúlyozta, a nemzetállamok alárendelődését jelentő szupranacionális világrenddel szemben egyértelműen összefogtak a visegrádi négyek, amelyek továbbra is a nemzetállamokat tekintik a társadalmi, gazdasági és politikai szerveződés alapjának és jövőjének. A hagyományos bal- és jobboldali szembenállás leértékelődését mutatja ugyanakkor, hogy a négy ország vezetői egymástól merőben eltérő politikai irányokat követnek hazájukban - tette hozzá.

Az Alapjogokért Központ az EU-val foglalkozó projektjében hat vagy akár annál is több kutatási anyagot hoz nyilvánosságra, végső következtetéseit pedig ősszel egy konferencián összegzi.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. július 03. szerda, 15:21
Címkék: Alapjogokért Központ, Fricz Tamás, Európai Parlamentben, nemzetállamok állnak, második világháború, európai országokban,
Kommentek
Alapjogokért Központ: valószínűleg visszatér eredeti szerepéhez az Európai Bizottság
Párkányi Eszter hozzátette: a Jean-Claude Juncker vezette testület szakmai, független testület helyett politikai bizottságként definiálta magát.

Hangsúlyozta: az elmúlt években a migrációs válság miatt szinte feloldhatatlan feszültségek voltak a tagállamok között, többek között az eddigi bizottság munkája miatt, azonban Ursula von der Leyen most lehetőséget kapott arra, hogy megváltoztassa Európa irányát.
velemenyezd, 2019. július 19. péntek, 10:01
EP-választás - Gulyás: azok szerepeltek a legjobban, akiket a leghevesebben támadtak
a közép-európaiak másként gondolkodnak, mint a nyugatiak.

Vagy meglesz az elfogadás és a békés egymás mellett élés, vagy "szét fogják szakítani az Európai Uniót, amiben viszont mindenki károsodni fog" - jelentette ki a miniszter.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy szerinte Nyugat-Európa jelentős részében megszűnt a plurális média: aki nem ragaszkodik a politikai korrektség szabályaihoz, az egyből "megsemmisül", soha többé nem vehet részt a közéleti vitákban."

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója a konferencián egyebek között azt emelte ki: a magyaroknak van tapasztalata abban, hogy kell a birodalmakkal harcolni, és ahogy nem lettek törökké, németté vagy szlávvá, úgy nem lesznek "brüsszeliták" sem.

Minden hódító birodalom hozta magával az ideológiáját, de a magyar ellenállt minden nyomásnak és minden ideológiai harcból győztesen került ki, megmaradt magyarnak. A formálódó európai birodalomnak is bele fog törni a bicskája a magyarok meghódításába. Most is jó
velemenyezd, 2019. június 19. szerda, 22:17
Alapjogokért Központ: a néppárt nem a jobboldallal akar közös platformot keresni
Párkányi Eszter az M1 aktuális csatorna keddi műsorában azt mondta, a néppárt attól fél, hogy más jobboldali pártok az ő erejükből vennének el, mivel alternatívát mutatnak.

A Fidesz világossá tette, csak akkor marad az Európai Néppártban, ha az jobbra nyit és migrációellenes, keresztény frakció lesz - közölte.

Az elemző kitért arra is, hogy a visegrádi négyeké (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) pártokon és ideológián átívelő együttműködés, mert az országok kormánypártjai más frakcióban ülnek az Európai Parlamentben. Hozzátette: jó esély van arra, hogy a V4-eknek legyen egy jó jelöltjük, akit megválasztanak valamelyik jelentős uniós pozícióra.
velemenyezd, 2019. június 18. kedd, 09:01
Alapjogokért Központ: Boris Johnson lehet a legesélyesebb a brit miniszterelnöki tisztségre
Pócza István hétfőn az M1 aktuális csatornán azt mondta, a hat konzervatív jelölt közül Boris Johnson az egyedüli, aki elég karakteres ahhoz, hogy segítsen pártján és megoldja a brit EU-tagság megszűnése okozta szituációt.

Emlékeztetett: Boris Johnson ötödik alkalommal célozza meg a kormányfői posztot, kitartó politikus, akinek az utóbbi években többször is felmerült a neve a miniszterelnöki tisztséggel kapcsolatban, többek között David Cameron távozása után is.

A szakértő szerint Boris Johnson karizmatikus, nem szokványos vezető, akire jellemző a figyelemfelkeltő, de nem rosszindulatú "trollkodás". A legutóbbi ilyen megnyilvánulása az volt, hogy vasárnap nem vett részt a brit konzervatív párt vezetőjelöltjeinek első televíziós vitáján. Az ilyen vitákon általában az összes jelölt előszeretettel a legesélyesebbet támadja, vagyis öten támadták volna Boris Johnsont, aki távolmaradásával valószínűleg éppen ezt próbálta elkerülni - fűzte hozzá.

Pócza István kitért arra is, hogy a vita során
velemenyezd, 2019. június 17. hétfő, 15:02
Alapjogokért Központ: karakteres politikust kellene brit miniszterelnöknek választani
Pócza István pénteken az M1 aktuális csatornán azt mondta, az új miniszterelnöknek vissza kell nyernie a választók bizalmát ahhoz, hogy a párt ne a teljes eltűnés irányába haladjon.

Az európai parlamenti választások eredménye azt mutatja, hogy a választók más politizálást várnak el, a Konzervatív Párt ugyanis csak az ötödik helyen végzett - tette hozzá.

Az elemző szerint Boris Johnson volt külügyminiszter és Michael Gove környezetvédelmi miniszter a legesélyesebb a miniszterelnöki pozícióra.
velemenyezd, 2019. június 07. péntek, 09:01
Alapjogokért Központ: nincsenek meg az alapjai az európai egyesült államok létrehozásának
Párkányi Eszter szerdán az M1 aktuális csatornán azt mondta, az Amerikai Egyesült Államokat egy vallási közegből érkező nép alapította meg, az a kezdetektől fogva ilyen formában működik. Az Európai Unió ezzel szemben organikus fejlődés eredménye.

Szerinte a nemzetállamok nem fogják feladni a szuverenitásukat, és nincs közös európai identitás sem, amelyre fel lehetne építeni az európai egyesült államokat.

Közölte, a föderalistáknak az európai egyesült államok létrehozása kényelmi kérdés, ugyanis egyszerűbb lenne, ha úgy hozhatnának végső döntést, hogy nem kell figyelembe venni a tagországok álláspontját. Az EU lényege viszont - mint mondta - pont az, hogy a meghozott döntésekben mindenki egyetért.

Az Európai Bizottság egyre több hatáskört próbál magához vonni ahelyett, hogy az emberek által választott állam- és kormányfőkből álló tanács hozná a végső döntést - tette hozzá.

Ha az Európai Unió így halad tovább, és nem történik semmilyen reform, az akár a széteséséhez is vezethet -
velemenyezd, 2019. június 05. szerda, 12:11
Alapjogokért Központ: az uniót kezdetektől a föderalisták és a szuverenisták szembenállása jellemzi
A szakértő erről azon a rendezvényen beszélt, amelyen bemutatták az Alapjogokért Központ Európai Unió múltjával, jelenével és jövőjével foglalkozó új projektjének első résztanulmányát.

Fricz Tamás kifejtette, közérthető formában, az elterjedt tévképzeteket háttérbe tolva kívánják bemutatni, miként jutott el az unió napjaink válságáig. Fel kívánják hívni a figyelmet arra, hogy a liberális narratívával ellentétben nem a föderális elképzelés az egyetlen valódi alternatíva, hiszen a nemzetek szuverenitására épülő elgondolások is már a kezdetektől jelen voltak.

Hangsúlyozta, a két álláspont már az Európai Szén- és Acélközösség létrejötte után összeütközött, a szuverenista nézeteket pedig az olyan nagy nemzetállamok képviselték, mint Franciaország és Nagy-Britannia. A két elképzelés csatájában egészen 1986-87-ig inkább a szuverenisták felé billent a mérleg nyelve, majd az ekkor megszülető Egységes Európai Okmány után megváltoztak az erőviszonyok a föderalista iránynak kedvezve - mondta.

Fricz
velemenyezd, 2019. június 03. hétfő, 23:46
Képek, videók
SZKV Központi megálló.jpg
agica2004
2018. szeptember 02. vasárnap, 19:22
SZKV központi má.Szécheny
agica2004
2018. február 25. vasárnap, 22:33
kodály központ Pécs.jpg
maroka
2017. december 16. szombat, 23:22
Hooligans- Bp.Központ Kom
agica2004
2017. április 22. szombat, 16:05
SZKV-Központi megálló.png
agica2004
2017. április 04. kedd, 21:42
központi mozaik.jpg
maroka
2017. január 05. csütörtök, 14:06
látogatói központ2.jpg
maroka
2016. október 08. szombat, 21:34
Központi fűtésre köthető
sanci81
2016. január 18. hétfő, 16:34
SzKV-Központ megálló Széc
agica2004
2016. január 03. vasárnap, 22:38
Kozponti palyaudvar
borigit
2015. szeptember 04. péntek, 09:56
Tovabbkepzo kozpont
borigit
2015. szeptember 03. csütörtök, 15:19
európa középpontjánál.jpg
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:51
Utazás A Föld Középpontja
rambobby
2007. június 09. szombat, 09:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.