Belépés
2019. december 07. szombat | 49. hét | 341. nap | 14:39 | Ambrus
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Alapjogokért Központ: a nemzetállamok állnak az új legfontosabb politikai törésvonal középpontjában
Az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója kifejtette, a második világháború után az európai országokban egyértelműen a bal- és jobboldali politikai erők között bontakozott ki komoly konfliktus a mögöttük álló csoportok társadalmi és gazdasági ellentéteire épülve.

Az ebben beálló fordulatot az okozza, hogy az utóbbi évtizedekben a globalizációs folyamat eredményeként létrejött egy olyan erős pénzügyi, gazdasági hatalommal rendelkező globális elit, amelynek forrásai sokszor a nemzetállamokét is meghaladja.

Fricz Tamás hangsúlyozta, a globális elit említése nem valamiféle összeesküvés elméletet takar, annak létezése ugyanis tudományosan is leírható, a hozzá kapcsolódó és azt kiszolgáló kozmopolita módon élő társadalomhoz hasonlóan.

Kiemelte, a globalista elit erős befolyást fejt ki a különböző nemzeti elitcsoportokra, és attól függetlenül teremt kapcsolatot a különböző kormányokkal, hogy azok a hagyományos bal-jobboldali politikai skála melyik oldalán foglalnak helyet.A politológus szerint ez a folyamat áll a hátterében annak, hogy az Európai Parlamentben a baloldalinak tekinthető szocialista, zöld és liberális frakciók egy platformra kerülnek a jobbközép Néppárttal. Egy új tábor jön létre, amely ugyan nem szünteti meg a korábbi bal- és jobboldali identitásokat, de új közös víziója, értékrendje felülírja azok jelentőségét - húzta alá.

Fricz Tamás hangsúlyozta, a nemzetállamok alárendelődését jelentő szupranacionális világrenddel szemben egyértelműen összefogtak a visegrádi négyek, amelyek továbbra is a nemzetállamokat tekintik a társadalmi, gazdasági és politikai szerveződés alapjának és jövőjének. A hagyományos bal- és jobboldali szembenállás leértékelődését mutatja ugyanakkor, hogy a négy ország vezetői egymástól merőben eltérő politikai irányokat követnek hazájukban - tette hozzá.

Az Alapjogokért Központ az EU-val foglalkozó projektjében hat vagy akár annál is több kutatási anyagot hoz nyilvánosságra, végső következtetéseit pedig ősszel egy konferencián összegzi.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. július 03. szerda, 15:21
Címkék: Alapjogokért Központ, Fricz Tamás, Európai Parlamentben, nemzetállamok állnak, második világháború, európai országokban,
Kommentek
Alapjogokért Központ: Ursula von der Leyen kihozhatja az EU-t a válságokból
Párkányi Eszter azt mondta, hogy az új elnök fontosnak tartja a külső határok védelmét, az EU bővítését, és nagyobb szerepet szán Közép-Európának. Programbeszédében tavaszra migrációs csomagot, száz napon belül pedig klímavédelmet ígért, ebből látszik, hogy a jobb- és a baloldalnak is próbál megfelelni.

Emiatt azonban óvatosan kell bánni az optimizmussal, mert nyomás esetén nem mindig tart ki az elképzelései mellett - vélekedett az elemző.

Kiemelte: mivel a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos Várhelyi Olivér lesz, Magyarországnak fontos szerepe lesz az EU-ban a következő években.

Párkányi Eszter beszélt arról is, hogy az új európai parlamenti ciklusban nehezebb lesz döntést hozni, mert a politikai megosztottság miatt nehéz lesz konszenzusra jutni.
velemenyezd, 2019. december 03. kedd, 09:01
Szájer: reménykedünk, hogy változást hoz az új Európai Bizottság
Szájer József az Alapjogokért Központ Európa & Unió - Föderalisták és szuverenisták 70 éves harca - ki nevet a végén? című konferenciáján hallatlan sikernek nevezte, hogy a magyar biztos, Várhelyi Olivér lett felelős a szomszédságpolitikáért és a bővítésért.

A bővítés a következő öt év stratégiai ágazata lesz, és Magyarország éppen ezt a portfóliót akarta megkapni. Ez először sikerült az Európai Unió (EU) történetében - közölte.

Az EP-képviselő reményét fejezte ki, hogy az új EB megalakulásával az unió óvatosan visszatér a realitásokhoz, szerinte a bizottság eddig "ideológiai fegyverként működött".

A német-francia tengely mellett már a visegrádi négyek (V4: Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) is tényezők lettek - hangoztatta Szájer József. Hozzáfűzte, kezd áthelyeződni az EU gazdasági súlypontja.

Úgy vélekedett, hogy a jövőben tovább fognak éleződni a feszültségek a "bevándorlótársadalmak" és a migrációt elutasító államok között. A V4-ek az utóbbi körbe tartoznak -
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 19:12
Óvatos optimizmussal várja az új EB működését az Alapjogokért Központ
Panyi Miklós, az Alapjogokért Központ nemzetközi ügyekért felelős igazgatóhelyettese a "megosztottság és a kudarcok öt éveként" jellemezte az EB 2014 és 2019 közötti, Jean-Claude Juncker vezette időszakát.

Most sokkal jobbak a magyar pozíciók, mint 2014-ben, sikerült a csúcsjelölti rendszert, a többi között a közép-európai kormányfők vezetésével, megbuktatni - közölte, sikerként értékelve, hogy az EB elnökét nem Frans Timmermannsnak hívják.

Panyi Miklós fontosnak nevezte, hogy a magyar uniós biztos olyan hangsúlyos portfóliót kapott, amilyet még sosem.

Megszűnt az Európai Parlamentet a korábban több mint ötven éven keresztül jellemző kétpárti koalíciós többség, és az EU történetében először az hárompártivá szélesedett - hívta fel a figyelmet az AK igazgatóhelyettese a liberálisok e körbe kerülésére utalva. Panyi Miklós prognózisa szerint emiatt az EP működése "sokkal törékenyebb" lesz, ami rányomja a bélyegét az egész unió működösére.

Panyi Miklós azt remélte, hogy az EU hamarosan
velemenyezd, 2019. november 29. péntek, 20:09
EU-tisztújítás - Alapjogokért Központ: politikai támadás érte a magyar biztosjelöltet a meghallgatásán
Pócza István kedden az M1 aktuális csatornán azt mondta: alapvető elvárás, hogy minden biztos kormánytól és más külső befolyástól függetlenül végezze a munkáját. Ezzel szemben viszont például Frans Timmermans meghallgatásán nem kérték, hogy írásban határolódjon el Soros Györgytől - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy az új Európai Bizottság felállása azért késik, mert amikor az első magyar biztosjelöltet, Trócsányi Lászlót elutasították, bosszúhadjárat indult az Európai Parlamentben, és "dominó elv" alapján elutasítottak másik két biztost is.

Ebből az elemző véleménye szerint az látszik, hogy a következő öt évben sokkal jobban egymásnak feszülhetnek a csoportok, mert nem olyan egyszerű többséget felállítani.
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 09:31
EU-tisztújítás - Elemzők: elhúzódhat a folyamat, de elfogadják majd az új biztosjelölteket
Európai Parlament jogi bizottságban nem fognak "gáncsoskodni" a jelöltekkel szemben, a politikai hatalmi alkuk ugyanis már lezajlottak. Úgy fogalmazott: az összeférhetetlenség hangsúlyozása a korábbi magyar jelölt, Trócsányi László esetében egyértelműen "politikai mondvacsinált ok" volt.

Az elemző az új magyar jelöltet, Várhelyi Olivért feddhetetlennek nevezte, hozzátéve: több évtizede szolgál az EU különböző intézményeiben, így az aktuálpolitikához nem volt köze.

Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője szerint példátlan lenne az EU történetében az, ha egy tagállam biztosjelöltjét másodszor is "visszadobnák". Hozzátette: 2017-ben hozták meg azt a szabályt, amely lehetővé teszi, hogy pénzügyi érdekeltségek és összeférhetetlenség miatt is vizsgálják a jelölteket, így most először alkalmazták a meghallgatásokon ezt a szűrőt.

A magyar biztosnak szánt bővítés- és szomszédságpolitikai portfóliót Párkányi Eszter nem csak a nyugat-balkáni országok integrációja szempontjából nevezte
velemenyezd, 2019. november 11. hétfő, 18:52
Alapjogokért Központ: a kohéziós források csökkentése a felzárkózás esélyét csökkenti
Pócza István annak kapcsán beszélt erről, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedden Prágában kijelentette: igazságtalannak tartja a távozó Európai Bizottság (EB) javaslatát, amely szerint a kohéziós forrásokat csökkenteni akarják úgy, hogy "minél szegényebb valaki, annál több pénzt vesznek el tőle, és minél gazdagabb valaki, annál kevesebbet".

A szakember felhívta a figyelmet arra, az EU kohéziós politikájának éppen az a célja, hogy az uniós országok fejlettségi szintje ne töredezett, hanem nagyjából egységes legyen.
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 09:21
Alapjogokért Központ: válsághelyzetben van az Európai Unió
Fricz Tamás, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója ismertette: tanulmányában az Európai Unió, mint sajátos államszövetség történetét kifejezetten a hatalmi, döntési viszonyok alapján vizsgálta. Felidézte: habár a főként föderalista és globalista személyekből álló alapítók az Európai Egyesült Államok mint nemzetek feletti szervezet létrejöttét szorgalmazták, ezt az elképzelést a tagállamok már az 1951-től megalakult Európai Szén- és Acélközösség megalakulásakor ellensúlyozták egy kormányközi intézmény, a Miniszterek Tanácsa létrehozásával.

Hangsúlyozta: 1957-től a közös piac megteremtésekor egy időre lekerült a napirendről a szupranacionalizmus gondolata és a szuverén tagállamok közti gazdasági együttműködésre koncentráltak a tagállamok. Az 1980-as évek közepén azonban újra felerősödött a föderális koncepció, amely elvezetett az Európai Unió létrejöttéhez, majd akonszenzus helyett a többségi döntések bővítését lehetővé tévő 2009-es Lisszaboni szerződéshez. A többségi döntések a tagállami
velemenyezd, 2019. november 05. kedd, 13:48
Alapjogokért Központ: jogilag támadható lenne a britek és a románok kihagyása az Európai Bizottságból
Pócza István hétfőn az M1 aktuális csatornán felidézte, hogy 2009 után elvileg csak a tagországok kétharmada ad biztost, a bizottság viszont - mivel a 2004-es megegyezés lehetőséget ad erre - megtartotta az egy tagállam egy biztos alapelvet. Szerinte azonban ha az új bizottság a britek és a románok biztosa nélkül állna fel, az egyik lehetőségnek sem tenne eleget, és joghézag keletkezne.

Ezzel destabilizáció indulna meg az EU intézményeiben és működésében is, valamit megkérdőjelezhetőek lennének a bizottság döntései - értékelt.

Pócza István szerint a románok és a britek előnyére válhat, hogy az EU minél gyorsabban szeretné felállítani az új bizottságot, mert így engedékenyebbek lehetnek a biztosok meghallgatásán.
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 09:30
Képek, videók
SZKV Központi megálló.jpg
agica2004
2018. szeptember 02. vasárnap, 19:22
SZKV központi má.Szécheny
agica2004
2018. február 25. vasárnap, 22:33
kodály központ Pécs.jpg
maroka
2017. december 16. szombat, 23:22
Hooligans- Bp.Központ Kom
agica2004
2017. április 22. szombat, 16:05
SZKV-Központi megálló.png
agica2004
2017. április 04. kedd, 21:42
központi mozaik.jpg
maroka
2017. január 05. csütörtök, 14:06
látogatói központ2.jpg
maroka
2016. október 08. szombat, 21:34
Központi fűtésre köthető
sanci81
2016. január 18. hétfő, 16:34
SzKV-Központ megálló Széc
agica2004
2016. január 03. vasárnap, 22:38
Kozponti palyaudvar
borigit
2015. szeptember 04. péntek, 09:56
Tovabbkepzo kozpont
borigit
2015. szeptember 03. csütörtök, 15:19
európa középpontjánál.jpg
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:51
Utazás A Föld Középpontja
rambobby
2007. június 09. szombat, 09:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.