Belépés
2019. október 22. kedd | 43. hét | 295. nap | 11:09 | Előd
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A köménymag
A köménymag
kiváló aromáját, illatát már a Biblia is megemlíti. Az első évszázadban élő Apiciustól fennmaradt receptben már szerepel a köménymag mint a zöldségek és halak ízesítésére használatos fűszer. Európában a XIII. század óta termesztik.
A középkori konyhában a levesek, babból és káposztából készült ételek ízesítésére használták. Később ez a kellemes aromájú fűszer a különböző sütemények, de főként a kenyér készítésénél kapott főszerepet.
E közismert, a magyar konyhában is alapfűszerként használatos köményt nem szabad összetéveszteni a római köménnyel, amelynek színe általában világosbarna, de lehet zöldes vagy zöldesszürke is.

Főként az indiai és az észak-afrikai konyhákban használatos, manapság az európai ízkultúrában kisebb szerepe van. Általában fahéjjal és sáfránnyal vegyítve párolt húsételek és zöldségfélék készítéséhez használják. Az indiai konyha egyik legkedveltebb fűszere a fekete kömény, amelynek aromája kevésbé intenzív. Felhasználás előtt szárazon hevítik, általában főzelékek és hüvelyesekből készült ételek ízesítésére használják. A Földközi-tenger vidékén őshonos az édeskömény, amelynek hajtását a rómaiak zöldségként fogyasztották, magvaival főként a mártásokat és a szabad tűzön készült pecsenyéket fűszerezték.
Az édeskömény az egyik legaromásabb fűszer, illata az ánizsra és a kámforra emlékeztet. Talán ennek a tulajdonságának volt köszönhető, hogy a középkorban babonás hittel ragaszkodtak ahhoz, hogy a rontó szellemek behatolása ellen éjszakánként őrölt maggal teletömködték a kulcslyukat, bízva abban, hogy az illatozó őrlemény nem engedi a gonoszt otthonukba.

Különleges sült csirke fűszeres rizzsel

Hozzávalók: 1,20 kg csirke, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál chili por, 8 cl étolaj, 25 dkg rizs, 5 g fahéj, 3 g szegfűszeg, 3 g törött bors, 1 mokkáskanál római kömény, KNORR Delikát ételízesítő

A jól megmosott és szárazra itatott csirke bőre és húsa közé, a bőrt átszúrva, néhány félbevágott, megtisztított fokhagymagerezdet helyezünk. A csirke belsejét bekenjük ételízesítővel, meghintjük chilivel és megsózzuk.
Ezután megsózzuk a szárnyas külső felületét is, majd sütő tepsibe helyezzük, kevés olajat öntünk alá, és gyakori locsolgatással szép pirosra sütjük.
Közben a rizst jól megmossuk, és hideg vízben 25-30 percig áztatjuk, majd leszűrjük és lecsepegtetjük. Az olajban üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kisebb darabokra tördelt fahéjat, a szegfűszeget, a törött borsot és a római köményt. Állandóan kevergetve kb. 1 percig pirítjuk, hogy a fűszer íze intenzívebbé váljon, majd hozzáadjuk a rizst, és további 3 percig pirítjuk. Ráöntjük a forró vizet, megsózzuk, és fedővel letakarva, takaréklángon készre pároljuk. A megsült és feldarabolt csirke mellé tálaljuk.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2440 kJ/580 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mátraaljai Tramini 2001

Tengeri halszeletek édesköményes fűszerkeverékkel sütve

Hozzávalók: 60 dkg tonhalfilé, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál citromhéj, 1 kávéskanál szemes fekete bors, 1 kávéskanál édeskömény, fél kávéskanál koriander, 1 kávéskanál kakukkfű, 8 dkg vaj, só

Először elkészítjük a fűszerkeveréket. A fokhagymát összezúzzuk, majd apróra vágjuk apróra vágjuk. A citrom héját lereszeljük, a fekte borsot és az édesköményt megőröljük. A így előkészített fűszerkeveréket egy kisebb tálba helyezzük, hozzáadjuk a koriandert, elmorzsoljuk, a kakukkfüvet is hozzáadjuk, jól összekeverjük. A halszeleteket megsózzuk, gazdagon megszórjuk a fűszerkeverékkel, és letakarva 15-20 percig állni hagyjuk. Serpenyőben vajat hevítünk, a fűszeres halszeleteket mindkét oldalán megsütjük. Főtt, zöldpetrezselymes burgonyát adunk mellé.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1550 kJ/370 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Etyeki Chardonnay 2001

Köménymagos, sajtos steak

Hozzávalók: 30 dkg marhahús, 10 dkg sonka, 1 db zsemle, 5 dkg vöröshagyma, 1 db tojás, 1,5 dl étolaj, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg sajt, törött bors, köménymag, KNORR Delikát ételízesítő

A marhahúst és a sonkát pörkölt nagyságú kockákra vágjuk. Ételízesítővel, törött borssal, reszelt fokhagymával, őrölt köménymaggal fűszerezzük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd az anyagokat jól elkeverjük. Fóliával letakarva hűtőszekrénybe tesszük, két-három órát pihentetjük, hogy a fűszerek jól átjárják a húst.
Ezután apró lyukú tárcsán keresztül ledaráljuk. Hozzáadjuk az áztatott, jól kinyomkodott zsemléket és a tojást, végül belekeverjük a lereszelt sajtot. Pogácsákat formázunk belőle, forró olajban kisütjük. Vajas zöldborsóval tálaljuk.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2810 kJ/670 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Egri Kékfrankos 2000

Céklasaláta édesköménnyel

Hozzávalók: 50 dkg cékla, 3 evőkanál borecet, 5 cl olívaolaj, 1/2 kávéskanál édeskömény, késhegynyi gyömbér, 4 szál újhagyma, só

A megmosott céklát héjában, sós vízben puhára főzzük. Ha a cékla kihűlt, meghámozzuk, és csíkokra vágjuk. Keverőtálba öntjük a borecetet és az olíva olajat, hozzáadjuk az édesköményt és az őrölt gyömbért, végül a vékony karikákra szelt újhagymát. Az így elkészített öntetbe tesszük a céklát, és legalább egy órát állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

Elkészítési idő: 25 perc
klementinagidro, 2015. június 25. csütörtök, 12:41
Címkék: KNORR Delikát, Mátraaljai Tramini, Etyeki Chardonnay, Egri Kékfrankos, első évszázadban, köménymag mint,
Kommentek
Húsos-brokkolis rakott tészta
Húsos-brokkolis rakott tészta
Hozzávalók 4 főre
» 25 dkg darált hús
» 15 dkg reszelt sajt
» 30 dkg brokkoli
» 25 dkg tészta
» 2 dl Főzőtejszín
» 1 csomag Knorr Tejszínes sonkás tészta alap
» 8 dl víz
» 2 liter víz (a brokkolihoz)
» 1 kiskanál Delikát ételízesítő
» só (ízlés szerint)
» 1 csipet őrölt bors

Elkészítés:

A tésztát (ízlés szerint sózott, borsozott) darált hússal szárazon egy hőálló tálban összekeverünk.
A brokkolit Delikát8-cal ízesített lobogó vízben kb. 10 másodperc alatt leforrázunk, majd a tészta tetejére tesszük.
A KNORR Tejszínes sonkás tészta Rafinériát 2 dl főzőtejszínnel és 8 dl vízzel (habverővel!) elkeverjük, 1 percig forraljuk, a keverékre/tésztára öntjük, majd a végén a reszelt sajttal megszórjuk. 175 C-ra előmelegített sütőben
zsokanita, 2016. március 12. szombat, 18:57
Zöldborsós aprópecsenye
60 dkg sertés lapocka
1 evőkanál olaj
2 db fokhagyma gerezd
Delikát ételízesítő
10 dkg füstölt szalonna
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
30 dkg zöldborsó
2 db vöröshagyma
1 db Knorr Erőleves kocka

A húst mossuk meg, és vágjuk szeletre, majd vékony csíkokra.
A szalonnát vágjuk apró kockákra, a hagymát pucoljuk meg és kockázzuk fel. A fokhagymát pucoljuk meg, és vagy lereszeljük vagy apró kockákra vágjuk.
Egy lábosban forrósítsunk olajat, pirítsuk rajta üvegesre a szalonnát. Dobjuk rá a hagymát és pirítsuk azt is üvegesre. Amíg elkészül, a zöldpaprikát vágjuk rövid csíkokra.
Dobjuk rá és pirítsuk fehéredésig a húst, majd tegyük hozzá a fokhagymát, paradicsomsűrítményt, zöldpaprikát, zöldborsót, leveskockát és ételízesítőt.
Keverjük jól össze. Fedő alatt, saját levében pároljuk puhára kb. 40-45 perc alatt. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet.
Ha kész van kóstoljuk, szükség esetén
jolika66, 2015. június 06. szombat, 18:41
Halas receptek.
babérlevél

· 2 szál petrezselyem

· 1 evőkanál ételízesítő

· 2dl olívaolaj

· 5dl tej

· 1 gerezd fokhagyma

· 1 csipet szerecsendió

Elkészítés:
A halfilét megmossuk, lecsöpögtetjük. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A halat lábosba tesszük a kakukkfűvel, a babérlevéllel, a petrezselyemmel, a citromlé felével és a delikát ételízesítővel. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje, és felforraljuk. Amint elkezd forrni, kisebbre vesszük a lángot alatta, és 10 percen keresztül főni hagyjuk. Kiszedjük, lecsöpögtetjük a halszeleteket. Ha kihűlt, ledaráljuk, vagy összetörjük egy nagy edényben. Felmelegítjük az olajat és a tejet. Apránként, felváltva a halhoz adjuk őket, egy széles fakanállal a hozzávalókat összedolgozzuk, amíg homogén masszát kapunk. A maradék citrom levével és reszelt héjával, az összenyomott fokhagymával, egy
jozsef_olah_9843, 2015. április 07. kedd, 09:50
x
sült csirke fűszersóval. A combokat szintén megszórom a fűszersóval, külön- külön sütőzacskóba teszem és 1-1 evőkanál étolajat locsolok a zacskóba, majd tepsibe téve irány a sütő.
#201
2010. szeptember 13. 21:03
Válaszolj!





Hidegkuti Józsefné [Marcsi, ...

Érik a birsalma, hoztam egy egyszerű birsalmás receptet.
Birsalmás csirke:
Hozzávalók:
1kg-os csirke
2 ek. olaj
1 ek. liszt
1 ek. delikát
4 db birsalma
2 ek. cukor
Elkészítése: a feldarabolt csirkét forró olajban kissé megsütjük, majd ráöntünk 4 dl. delikáttal ízesített vizet. A felszeletelt birsalmákat kevés enyhén sós vízben puhára főzzük. A cukorból, lisztből karamellmártást készítünk, és a birsalmához adjuk. A gyümölcsös mártást a csirkéhez adjuk, és együtt még 20 percig főzzük. Párolt rizzsel tálaljuk.
#200
2010. szeptember 13. 08:01
Válaszolj!
nagyuska, 2014. május 20. kedd, 01:06
Zöldborsópörkölt
Hozzávalók
1/2 kg zöldborsó fagyasztott is lehet 1 db vöröshagyma só bors Delikát ételízesítő 1 kiskanál pirospaprika 1 dl víz 2 db fokhagymagerezd olaj 2 evőkanál tejföl

Elkészítés
A vöröshagymát felkockázzuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Beletesszük a pirospaprikát és felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a zöldborsót és ízlés szerint sóval, borssal, knorr delikáttal és zúzott fokhagymával fűszerezzük. Kb 25 perc alatt puhára főzzük. Ezután belekeverjük a tejfölt és még 5 percig főzzük.
Tipp: Cukorborsóval is készíthetjük.
akiram45, 2014. március 21. péntek, 11:58
Sajtos rakott krumpli
Hozzávalók
60 dkg krumpli 1 db póréhagyma vagy 1 fej vöröshagyma 2-3 db gerezd fokhagyma 1 tasak Knorr Sajtszósz alap 10 dkg füstölt sajt 2 dl tej 2 db tojás 2 kiskanál Delikát ételízesítő

Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A vékony karikára szeletelt burgonyát Delikáttal ízesítve pirítsuk 2-3 percig olvasztott margarinon, míg a burgonya széle üvegesedni kezd.
Adjuk hozzá a karikára szeletelt pórét és a fokhagymát. Alacsony lángon, kevergetve pirítsuk együtt még 2-3 percig.
A Knorr Sajtszószt keverjük el 2 dl tejben, öntsük a krumplihoz és forraljuk fel. Húzzuk le a tűzről, picit hagyjuk hűlni (1-2 perc) és keverjük hozzá tojásokat. Öntsük egy hőálló tálba. Reszeljük rá a füstölt sajtot és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára az előmelegített sütőben.
akiram45, 2014. március 21. péntek, 11:53
Sült csirkecomb rizi-bizivel és ínyenc mártással
8 db csirke felsőcomb
3 evőkanál Delikát ételízesítő
30 dkg hosszúszemű rizs
30 dkg zöldborsó fagyasztott
5 evőkanál olaj
1 evőkanál Rama margarin
8 evőkanál Globus Ínyenc mártás

A csirkecombokat szórjuk meg kb. 2 ek csirkés Delikáttal és 2-3 ek olajjal. Keverjük jól össze és hagyjuk pár percig állni őket.
Ezután pirítsuk le egy kicsit minden oldalukat olajon egy serpenyőben, majd tegyük őket egy tepsibe az olajjal együtt. 200 fokra előmelegített sütőben süssük őket készre kb. 25-30 perc alatt.
Közben készítsük el a rizi-bizit. Egy lábasban forrósítsunk föl margarint és a megmosott rizst pirítsuk meg rajta egy kicsit. Majd adjuk hozzá a kiolvasztott zöldborsót és öntsük föl forró vízzel úgy, hogy kb. 1 centivel lepje el. Ízesítsük Knorr csirkés Delikáttal és lassú tűzön lefedve főzzük a rizst puhára. Tálaljuk a csirkecombokat a rizi-bizivel és a Globus Ínyenc mártással.

Jó étvágyat hozzá.
kicsidyya, 2013. december 03. kedd, 15:38
Képek, videók
delikat-koktél
encsi18
2008. március 09. vasárnap, 12:56
Mátraalmás és Szuha (hátu
urbandi
2007. november 04. vasárnap, 19:42
Mátraalmás északi határán
urbandi
2007. november 04. vasárnap, 19:41
chardonnay, szürkebarát.j
bangyo
2012. április 11. szerda, 10:57
Chardonnay szőlő.png
kerzsi58
2011. február 26. szombat, 15:17
chardonnay.jpg
laci841110
2009. december 17. csütörtök, 08:52
chardonnay_rado_2006_2 50.
oella
2007. szeptember 29. szombat, 22:40
kékfrankos, kékoportó.jpg
bangyo
2012. április 11. szerda, 11:03
mp_1262_evszazadok_ota _gy
lilagondolatok
2015. április 13. hétfő, 09:16
Repülőszerkezet évszázado
sabah23
2010. november 22. hétfő, 18:54
Évszázadok
sasdilaszlo
2009. április 13. hétfő, 16:34
Fél évszázados Invader.jp
agica2004
2008. április 24. csütörtök, 12:17
Évszázados kövek
barkaszjudit
2008. április 09. szerda, 06:37
Az Évszázad Vihara.hu.c.j
finike
2007. augusztus 14. kedd, 11:54
Az Évszázad Gyermekei.hu.
finike
2007. augusztus 14. kedd, 11:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.