Belépés
2019. július 16. kedd | 29. hét | 197. nap | 12:24 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 8. rész (egészségügyi törvények, felsőoktatás)
DK: a homeopátiás készítmények nem gyógyszerek

Az egészségügyi törvénycsomag vitájában László Imre (DK) hangsúlyozta, hogy világszerte komoly tudományos viták zajlanak a homeopátiás készítményekről. A vezető európai tudósok megállapították, hogy a homeopátiás készítmények hatása tudományosan nem igazolható és ezek a szerek akár még veszélyesek is lehetnek - mondta. A gyógyszereknek nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelni, a homeopátiás készítmények nem számítnak gyógyszernek - szögezte le.

A demokrácia általános elveivel megy szembe az, hogy a kamarai tagokat akárhányszor meg lehet választani ugyanarra a tisztségre - jelentette ki.

A betegek számára elérhetővé kell tenni a nem tradicionális eljárásokat is, de csak szabályosan és ellenőrzötten - érvelt. Egyúttal azonban gátat kell vetni az emberek hiszékenységével visszaélő kuruzslásnak - szögezte le.MSZP: évente tízmilliárdokkal kell kompenzálni a kórházak adósságait

Mesterházy Attila (MSZP) azt mondta, hogy a magyar egészségügy helyzete tragikus. Kevés az orvos és a nővér, a költségvetésnek pedig minden évben több tízmilliárd forinttal kell kompenzálni a kórházak adósságát - jelentette ki.

A kormány elkezdte "áttolni" a rendszert a magánszolgáltatások irányába, az MSZP szerint azonban olyan egészségügyre van szükség, ahol nincs értelme a magánellátásokra költeni - közölte.

A Jobbik keményebb fellépést kért a pszichoaktív szerek ellen

Rig Lajos (Jobbik) hangsúlyozta, hogy az egészségügynek felül kell emelkednie a pártérdekeken.

A képviselő azt mondta, hogy a homeopátiában a szabályozás a kulcs, mert vannak hasznos, a megfigyeléseken alapuló gyógymódok, de eközben léteznek olyan homeopátiás szerek is, amelyek károsak az egészségre.

A kormányzat a pszichoaktív szerekkel szemben nem lép fel elég keményen - érvelt.

Ezt követően Sneider Tamás levezető elnök lezárta az általános vitát.

Kormány: a betegek 95 százaléka az állami egészségügyet használja

Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár az elhangzottakra válaszolva azt mondta, hogy egységesen kell értelmezni a törvényjavaslatba foglalt módosításokat. Hangsúlyozta, hogy az indítványban szereplő elképzelésekről számos, különböző szintű egyeztetést folytattak le.

A háziorvosi és a sürgősségi rendszer megérett a változásra - közölte. Szavai szerint nem csak az ellátás megkezdésének idejét kell meghatározni, de azt is, hogy a beavatkozást mennyi idő alatt kell befejezni.

Az államtitkár a homeopátiás szerekről beszélve hangsúlyozta, kritikusan áll azokhoz a készítményekhez, amelyeket nem ellenőriznek megfelelően. Egyetértett azzal, hogy ezeket a készítményeket ne hívják gyógyszereknek.

Az elmúlt nyolc évben rengeteg pénzt került az egészségügybe, jelentősen emelkedtek az orvosi és ápolói fizetések, miközben javult az infrastruktúra - jelentette ki. Az emberek 95 százaléka az állami ellátást veszi igénybe, a többiek használják a magánszolgáltatókat - emelte ki.

A Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatásáról szóló magyar-kínai megállapodás kihirdetése

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára expozéjában azt mondta: a Magyarország és Kína között a sanghaji központú Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatásáról szóló megállapodás hasznossága kétségbevonhatatlan a magyar hallgatók lehetőségeit és a versenyképességre gyakorolt kedvező hatást illetően.

Magyarország eddig is kiemelt és stratégiai partnerként tekintett Kínára, amely elismeréssel és érdeklődéssel fordul Magyarország felé - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, a kapcsolatok minden területén - az oktatásban is - számos projekt, kezdeményezés indult és működik sikeresen.

A magyar és a kínai felsőoktatás a korábbiaknál is szélesebben működhet együtt, a Fudan Egyetem itteni működése magyarországi érdek, és elősegíti a kapcsolatok elmélyítését is - zárta szavait Schanda Tamás.

Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz) úgy fogalmazott: a mostani megállapodás a keleti nyitás egyik építőköve. A Fudan Egyetem a három legjobb kínai egyetem közé tartozik - hívta fel a figyelmet, támogatásáról biztosítva a javaslatot.

Farkas Gergely (Jobbik) szintén jelezte támogatását, előremutatónak nevezte a javaslatot, hangsúlyozva, hogy bővül a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatrendszere.

Szabó Sándor (MSZP) közölte: a szocialista frakció minden olyan megállapodást támogat, amely a nemzetközi felsőoktatási együttműködést segíti.

A jobbikos és a szocialista vezérszónok is felvetette ugyanakkor a CEU ügyét is. Szabó Sándor azt mondta: a CEU mindent megtett ahhoz, hogy Magyarországon működhessen.

Ezután Sneider Tamás levezető elnök lezárta a vitát, Cseresnyés Péter, az ITM parlamenti államtitkára zárszavában pedig azt emelte ki, hogy a Fudan Egyetemnek 29 ezer hallgatója van, az intézmény egyben Kína egyik legnagyobb kutatóegyeteme.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. november 29. csütörtök, 23:12
Címkék: László Imre, Mesterházy Attila, Sneider Tamás, Horváth Ildikó, Fudan Egyetem, Schanda Tamás,
Kommentek
A 3D-nyomtatás orvosi alkalmazásait vizsgálják Szegeden
A közlemény szerint a technológia alkalmazásával kapcsolatban az SZTE Általános Orvostudományi Kara élen jár a hazai felsőoktatási intézmények között, ugyanis a medikusok és a PhD-hallgatók is tanulnak a 3D-nyomtatásban rejlő lehetőségekről a normál tanmeneten belül. Emellett a 3D-nyomtatás kutatói alkalmazásának ösztönzése és bővítése, illetve az ezekhez az eszközökhöz kötődő szolgáltatások fejlesztése is cél a szegedi egyetemen.

Őszre csaknem 600 millió forintos uniós és hazai támogatással az egyetemen 3D-nyomtató-központot hoznak létre, ahol lehetségessé válik fém-, valamint polimer orvostechnikai eszközök és biológiai struktúrák kialakítása, ezek jellemzőinek vizsgálata és fejlesztése.

"Meg szeretnénk teremteni a betegre szabott gyógyászat kutatásának, oktatásának és fejlesztésének infrastrukturális hátterét" - idézte a közlemény Bari Ferencet, a projekt szakmai vezetőjét. Az SZTE Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetének professzora szerint a térbeli nyomtatás technológiájának
velemenyezd, 2019. július 14. vasárnap, 07:05
Győztes a Magyar női csapat - vízilabda
A magyar női vízilabda-válogatott 8-7-re legyőzte Olaszország csapatát a felsőoktatásban tanuló sportolók olimpiájának tartott Universiade szombati döntőjében, Nápolyban.
Nagyobb kép
.............................
A mezőny legeredményesebb játékosa Garda Krisztina volt három góllal, csapattársai közül Gémes Anett és Hertzka Orsolya kétszer, Brezovszki Gerda pedig egyszer volt eredményes.
maroka, 2019. július 13. szombat, 23:15
Universiade - Aranyérmes a női vízilabda-válogatott
Az esemény honlapja szerint a házigazdák a második perc elején már két góllal vezettek, ezt követően sokáig szoros volt az állás, majd a magyarok sorozatban háromszor voltak eredményesek, és a negyedik felvonás elején 8-5-re elléptek. A továbbiakban már csak az olaszok találtak a hálóba, de egyenlíteni nem tudtak.

A mezőny legeredményesebb játékosa Garda Krisztina volt három góllal, csapattársai közül Gémes Anett és Hertzka Orsolya kétszer, Brezovszki Gerda pedig egyszer volt eredményes.

A Mihók Attila, Benczur Márton edzőpáros csapata veretlenül nyerte a tornát, és a magyar küldöttség második érmét nyerte Nápolyban, mivel múlt csütörtökön Tóth Krisztián a harmadik helyen végzett a cselgáncsozók 90 kilogrammos kategóriájában.

A női vízilabda 2009 óta szerepel az Universiade műsorán, a magyarok legjobb eredménye eddig három ezüstérem volt (2009, 2013, 2017).

Szombaton ritmikus gimnasztikában Pigniczki Fanni - aki egyéni összetettben kilencedik lett - a karika és a szalag szombati
velemenyezd, 2019. július 13. szombat, 21:22
Megkezdődött Szentendrén a Solar Decathlon Europe 2019 innovációs házépítőverseny
a felelős gondolkodás, amely nélkül "nem az a kérdés, hogy milyen lesz a jövőnk, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán". Hozzátette, hogy a fenntartható fejlődés kulcsa a jövőt formáló nemzedék.Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, hogy minisztériuma azért támogatta hárommilliárd forinttal a verseny megrendezését és egy mintaház park létrehozását, mert a kezdeményezés a kormány számos gazdaságpolitikai célkitűzését szemlélteti, és bizonyítja, hogy léteznek ipari-felsőoktatási együttműködésben megszülető mérnöki megoldások a globális problémákra.

Az ITM vezetője kitért arra, hogy a magyar építőipar GDP arányos bruttó hozzáadott értéke 2010 és 2018 között több mint harmadával 3,4 százalékról 4,8 százalékra nőtt. Hozzátette, hogy az építőipari termelés 2018-ban 22,3 százalékkal bővült, 2019 áprilisában éves alapon 40,1 százalékkal emelkedett.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Solar DecathlonEurope 2019 küldetése szorosan kapcsolódik az idén májusban a kormány által
velemenyezd, 2019. július 12. péntek, 14:31
Négy magyar egyetem is felkerült a Times Higher Education nemzetközi ranglistájára
Palkovics László hozzátette: a magyar felsőoktatási intézmények közül a Szent István Egyetem a 126-150. közötti helyen végzett, a Semmelweis Egyetem a 41., az ELTE és a Debreceni Egyetem a 151-200. helyen került be a rangsorba.

A rektor arról beszélt, hogy az agrár felsőoktatásban régóta akut helyzet van rendszerszintű problémák és az oktatási stratégia hibái miatt. Hangsúlyozta: megoldás lenne, ha a felsőoktatási intézmények hálózatban dolgoznának kapacitásaik, humánforrásaik legmegfelelőbb kihasználásáért.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója azt mondta, hogy az agrárszakma legtehetségesebbjeinek motivációra van szüksége, ezért Nemzeti Agrártehetség Program néven indítanak pályázatot, amelynek célja, hogy az agrárkutatásba bekerült fiataloknak évi egymillió forintos ösztöndíj biztosításával lehetőséget és motivációt adjanak a kutatásra.

A főigazgató a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken kitért arra is, hogy a
velemenyezd, 2019. július 12. péntek, 10:21
ITM: erősödött a vállalkozások és a felsőoktatás k+f tevékenysége
beletartoznak az uniós társfinanszírozással a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) és a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programban (Vekop) megvalósuló projektek, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) alapjából - a hazai költségvetésből finanszírozott - támogatott projektek is, melyeken keresztül a KFI stratégia - az NKFI Hivatal hatékony közreműködésével - jelentős részben megvalósul.

A szaktárca szerint ezek közül kiemelten fontos a felsőoktatási intézményi kiválósági program, amely az egyetemi szférában tapasztalható mintegy 15 milliárd forintos növekedés forrását adta. A felsőoktatás k+f ráfordítása ezzel csaknem a vállalkozási szektoréval azonos mértékben (20,78 százalék) nőtt, míg a kutatóintézeteknél a növekedés ennek kevesebb mint a fele (9,51 százalék). A felsőoktatásban 2014 óta stabilan növekszik a kutatói létszám - idén 3,4 százalékkal -, míg a kutatóintézeteknél 2,9 százalékos csökkenés volt tapasztalható tavaly - írja
velemenyezd, 2019. július 12. péntek, 07:04
Az Európai Bizottság új innovációs és technológiai stratégiát terjesztett elő a 2021-2027 közötti időszakra
Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért éssportért felelős uniós biztos elmondta, a 2021 és 2027 közötti évekre vonatkozó bizottsági stratégia arra törekszik, hogy Európa minden régiója profitáljon az intézet potenciáljából, és mindenholjavuljon a felsőoktatási ágazat innovációs képessége. A tervek szerint 2022-ben újabb tudományos és innovációs társulás jön létre a kulturális és kreatív ágazatban zajló innováció elősegítésére - jelezte.

A javasolt stratégiai innovációs terv alapján az Európai Innovációs és Technológiai Intézet meg fogja erősíteni a tudományos és innovációs társulások (TIT) hálózatait, és regionális tájékoztatási stratégiák kialakítása révén több felsőoktatási intézményt, vállalkozást és kutatói szervezetet von be a munkájába.

Az intézet 750 felsőoktatási intézményt fog anyagilag, szakértelemmel és tanácsadással hozzásegíteni ahhoz, hogy szakterületükön belül gazdasági tevékenységeket fejlesszenek ki. Keretein belül új társulások jöhetnek létre, az első társulás a
velemenyezd, 2019. július 11. csütörtök, 17:41
Tizenhárom zenei helyszínen több mint kétszáz fellépővel várja a fesztiválozókat az EFOTT vasárnapig Velencén
magyar csapatok közül színpadra áll a harmincéves Tankcsapda, a tizenöt éves Road és az ugyanennyi ideje zenélő Halott Pénz, a Kowalsky meg a Vega, a Punnany Massif, a Brains, Majka, valamint a Follow the Flow is. Vasárnap pedig egész estés szuperprodukcióval készül Vasovski Norbert Kollányi Zsuzsival, Nágival, Király Viktorral, Szakács Gergővel, a Follow The Flow énekesével és Szivák Zsolttal a Cloud9+ együttesből.

Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke "felsőoktatási ünnepnek" nevezte a fesztivált, mely több tízezer embernek jelent találkozási pontot. Hangsúlyozta: a koncertek mellett a civil tér és a sportprogramok hozzáadott értéket képviselnek az EFOTT-on.

L. Simon László országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy tartósan otthonra lelt Velencén az EFOTT. Mint mondta, a fesztiválozók több mint 115 ezer vendégéjszakát töltöttek az EFOTT-on, a befolyó idegenforgalmi adóbevételből pedig a fesztiválterület nagysága miatt Velence mellett Sukoró is
velemenyezd, 2019. július 10. szerda, 18:12
Képek, videók
Felsooktatasert.jpg
csokajoco
2013. január 25. péntek, 19:42
orbán felsőoktatás.jpg
basikele
2012. december 16. vasárnap, 04:35
Az egészségügyi iskola
wob
2018. július 21. szombat, 10:09
5 Az egészségügyi maffia.
sarkadykati
2011. március 25. péntek, 03:21
78_78 Állat-egészségügyi
charlotteani
2010. november 15. hétfő, 22:00
Egészségügyi biztositó ép
tarsoly-galeria
2010. március 21. vasárnap, 17:44
Az egészségügyi maffia
sarkadykati
2009. december 15. kedd, 03:23
Egészségügyi Szakközépisk
nottino
2007. november 04. vasárnap, 10:49
Szimpatikus egészségügyi
mfg2003b
2007. május 04. péntek, 12:53
László Imre +.jpg
farkas1945
2011. március 23. szerda, 14:56
LÁSZLÓ IMRE
sfranci
2010. január 08. péntek, 17:40
Mesterházy Attila.jpg
agica2004
2014. június 13. péntek, 11:55
Mesterházy Attilak.jpg
basikele
2012. október 27. szombat, 09:19
Mesterházy Attila2367_n.j
basikele
2012. október 27. szombat, 09:19
Mesterházy Attila23.jpg
basikele
2012. október 27. szombat, 09:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.