Belépés
2019. október 22. kedd | 43. hét | 295. nap | 10:45 | Előd
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 8. rész (egészségügyi törvények, felsőoktatás)
DK: a homeopátiás készítmények nem gyógyszerek

Az egészségügyi törvénycsomag vitájában László Imre (DK) hangsúlyozta, hogy világszerte komoly tudományos viták zajlanak a homeopátiás készítményekről. A vezető európai tudósok megállapították, hogy a homeopátiás készítmények hatása tudományosan nem igazolható és ezek a szerek akár még veszélyesek is lehetnek - mondta. A gyógyszereknek nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelni, a homeopátiás készítmények nem számítnak gyógyszernek - szögezte le.

A demokrácia általános elveivel megy szembe az, hogy a kamarai tagokat akárhányszor meg lehet választani ugyanarra a tisztségre - jelentette ki.

A betegek számára elérhetővé kell tenni a nem tradicionális eljárásokat is, de csak szabályosan és ellenőrzötten - érvelt. Egyúttal azonban gátat kell vetni az emberek hiszékenységével visszaélő kuruzslásnak - szögezte le.MSZP: évente tízmilliárdokkal kell kompenzálni a kórházak adósságait

Mesterházy Attila (MSZP) azt mondta, hogy a magyar egészségügy helyzete tragikus. Kevés az orvos és a nővér, a költségvetésnek pedig minden évben több tízmilliárd forinttal kell kompenzálni a kórházak adósságát - jelentette ki.

A kormány elkezdte "áttolni" a rendszert a magánszolgáltatások irányába, az MSZP szerint azonban olyan egészségügyre van szükség, ahol nincs értelme a magánellátásokra költeni - közölte.

A Jobbik keményebb fellépést kért a pszichoaktív szerek ellen

Rig Lajos (Jobbik) hangsúlyozta, hogy az egészségügynek felül kell emelkednie a pártérdekeken.

A képviselő azt mondta, hogy a homeopátiában a szabályozás a kulcs, mert vannak hasznos, a megfigyeléseken alapuló gyógymódok, de eközben léteznek olyan homeopátiás szerek is, amelyek károsak az egészségre.

A kormányzat a pszichoaktív szerekkel szemben nem lép fel elég keményen - érvelt.

Ezt követően Sneider Tamás levezető elnök lezárta az általános vitát.

Kormány: a betegek 95 százaléka az állami egészségügyet használja

Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár az elhangzottakra válaszolva azt mondta, hogy egységesen kell értelmezni a törvényjavaslatba foglalt módosításokat. Hangsúlyozta, hogy az indítványban szereplő elképzelésekről számos, különböző szintű egyeztetést folytattak le.

A háziorvosi és a sürgősségi rendszer megérett a változásra - közölte. Szavai szerint nem csak az ellátás megkezdésének idejét kell meghatározni, de azt is, hogy a beavatkozást mennyi idő alatt kell befejezni.

Az államtitkár a homeopátiás szerekről beszélve hangsúlyozta, kritikusan áll azokhoz a készítményekhez, amelyeket nem ellenőriznek megfelelően. Egyetértett azzal, hogy ezeket a készítményeket ne hívják gyógyszereknek.

Az elmúlt nyolc évben rengeteg pénzt került az egészségügybe, jelentősen emelkedtek az orvosi és ápolói fizetések, miközben javult az infrastruktúra - jelentette ki. Az emberek 95 százaléka az állami ellátást veszi igénybe, a többiek használják a magánszolgáltatókat - emelte ki.

A Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatásáról szóló magyar-kínai megállapodás kihirdetése

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára expozéjában azt mondta: a Magyarország és Kína között a sanghaji központú Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatásáról szóló megállapodás hasznossága kétségbevonhatatlan a magyar hallgatók lehetőségeit és a versenyképességre gyakorolt kedvező hatást illetően.

Magyarország eddig is kiemelt és stratégiai partnerként tekintett Kínára, amely elismeréssel és érdeklődéssel fordul Magyarország felé - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, a kapcsolatok minden területén - az oktatásban is - számos projekt, kezdeményezés indult és működik sikeresen.

A magyar és a kínai felsőoktatás a korábbiaknál is szélesebben működhet együtt, a Fudan Egyetem itteni működése magyarországi érdek, és elősegíti a kapcsolatok elmélyítését is - zárta szavait Schanda Tamás.

Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz) úgy fogalmazott: a mostani megállapodás a keleti nyitás egyik építőköve. A Fudan Egyetem a három legjobb kínai egyetem közé tartozik - hívta fel a figyelmet, támogatásáról biztosítva a javaslatot.

Farkas Gergely (Jobbik) szintén jelezte támogatását, előremutatónak nevezte a javaslatot, hangsúlyozva, hogy bővül a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatrendszere.

Szabó Sándor (MSZP) közölte: a szocialista frakció minden olyan megállapodást támogat, amely a nemzetközi felsőoktatási együttműködést segíti.

A jobbikos és a szocialista vezérszónok is felvetette ugyanakkor a CEU ügyét is. Szabó Sándor azt mondta: a CEU mindent megtett ahhoz, hogy Magyarországon működhessen.

Ezután Sneider Tamás levezető elnök lezárta a vitát, Cseresnyés Péter, az ITM parlamenti államtitkára zárszavában pedig azt emelte ki, hogy a Fudan Egyetemnek 29 ezer hallgatója van, az intézmény egyben Kína egyik legnagyobb kutatóegyeteme.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. november 29. csütörtök, 23:12
Címkék: László Imre, Mesterházy Attila, Sneider Tamás, Horváth Ildikó, Fudan Egyetem, Schanda Tamás,
Kommentek
A programozást népszerűsítették diákoknak a Code Week kampányban
Azt írták: Magyarországon több mint 1260 programot regisztráltak, és idén először vettek részt a Digitális Jólét Program Pontok is a Code Week kampányban. Az ITM tájékoztatása szerintiskolák, cégek, felsőoktatási intézmények, múzeumok, élményközpontok is meghirdettek a kódoláshoz kapcsolódó programokat.

A kódolás, programozás ma már az európai tagállamok több mint felében önálló tantárgy, és az algoritmizálás, a programozás egyre szélesebb körben elvárt képesség a munkaerőpiacon is - írták.

Hozzátették: a Digitális Jólét Program idén is segítséget nyújtott az intézményeknek és a pedagógusoknak, a korábbi évekhez hasonlóan online szemináriumokkal támogatták a felkészülést. A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ több pályázatot írt ki iskoláknak, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. pedig díjak elajánlásával ösztönözte a pályázókat arra, hogy minél több kódolási eseményt szervezzenek.

A 2013-ban indult Code Week programban 26 európai uniós tagország vesz részt, tavaly világszerte 2,74
velemenyezd, 2019. október 21. hétfő, 19:51
Krónika 6. rész (interpellációk)
munkaadók és a munkavállalók között - érvelt.

Kiemelte, hogy jelentősen megszaporodott azoknak a cégeknek a száma, ahol kollektív szerződéseket kötöttek.

A munkabérek jelentősen növekedtek az elmúlt években, a munkaadóknak ezért az a céljuk, hogy még hatékonyabbá tegyék a cégüket, hogy ki tudják fizetni ezeket a béreket - mondta.

A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament azonban 99 igennel, 38 nem ellenében megtette ezt.

MSZP: a kötelező nyelvvizsga miatt csökkenni fog a felsőoktatásban tanulók száma

Hiller István (MSZP) emlékeztetett arra, hogy 2020-tól csak azok jelentkezhetnek a felsőoktatásba, akik rendelkeznek B2 középfokú nyelvvizsgával. A kormány azonban öt év alatt nem tudta felkészíteni a közoktatást arra, hogy a diákok megfelelő számban elsajátítsák az idegen nyelveket - bírált a politikus. Azt mondta, emiatt a jövő évtől tanévenként több ezerrel csökkenhet a felsőoktatásban tanulók száma.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti
velemenyezd, 2019. október 21. hétfő, 17:41
Szijjártó Péter megnyitotta az ománi magyar képviseletet
stratégiai együttműködés Magyarország számára energiaellátási biztonsági érdek.

Szijjártó Péter a nagykövetség megnyitása után együttműködési megállapodást írt alá Juszuf bin Alávi külügyekért felelős miniszterrel és találkozott Ali bin Maszud asz-Szunaidi kereskedelmi és ipari miniszterrel, Nasszir bin Hamisz bin Ali Al Dzsasmi miniszteri rangú pénzügyminisztériumi főtitkárral, Káisz Mohammed al-Juszuffal, az Ománi Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, valamint Dr. Ravija bin Szaud al-Buszaidi felsőoktatási miniszterrel.

Az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a közel-keleti térség a világ egyik leggyorsabban fejlődő régiója, ráadásul az energiahordozó-kitermelés egyik központja is, ezért a nyitott gazdaságú Magyarországnak az az érdeke, hogy a lehető legszorosabb együttműködést tartsa fenn az Arab(Perzsa)-öböl térségével.

"Fontos, hogy legyenek stratégiai partnereink, ami a magyar vállalatok számára lehetőséget teremt. A kapcsolatok bővítése jó alapokról indul, mivel a MOL és az Ománi Olajipari
velemenyezd, 2019. október 21. hétfő, 15:51
Jövő csütörtökön kezdődik a 23. Csabai Kolbászfesztivál
Hégely Sándor fesztiváligazgató elmondta, a frisskolbász-készítő versenyen szombaton 750 csapat indul, ez a szám a helyszín adottságai miatt nem növelhető tovább. Idén viszont annyi tanuló jelentkezett, hogy az ifjúsági versenyt két nap bonyolítják le: a nyitónapon 200 óvodás és általános iskolás csapat, pénteken pedig ugyanennyi középiskolás és felsőoktatási hallgató tölt kolbászt.

A rendezvény idején készített összes kolbász körbeérné a várost; míg az eddigi fesztiválokon készített kolbászok hossza elérne Budapestig - árulta el az igazgató.

Rendeznek mangalicakolbász-készítő- és töltöttkáposzta-főző versenyt is, emellett 50 civil és nyugdíjas szervezet, nagycsaládos és hátránnyal élő csoport is összeméri kolbászgyúró tudását.

A legjobb szárazkolbászt mintegy 120 nevezett tételből választja ki a 40 tagú zsűri.

Hégely Sándor elmondta, a fesztivált 40 ezer négyzetméternyi területen rendezik meg, a sátorvárost 15 ezer négyzetméteren építik fel.

Kiegészítő rendezvényeként idén is
velemenyezd, 2019. október 19. szombat, 13:31
Először tartja Erdélyben közgyűlését a magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája
marosvásárhelyi karán szombaton zajló tanácskozást a magyar kormány nevében Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára köszöntötte.

Az államtitkár felszólalása után az MTI-nek elmondta: üdvözölte, hogy a HÖOK az alapszabályában megfogalmazottak szerint felelősséget érez a külhoni magyar hallgatókért. Hozzátette: a magyar kormány számára kiemelkedően fontos a magyar nyelvű oktatás és felsőoktatás.

"A határon túl a magyar nyelvű oktatás az egyik záloga a közösségi megmaradásnak, és nagyon fontosnak tartjuk a tájékoztatást, a különböző ösztönzők kialakítását annak érdekében, hogy a magyar diákok az érettségit követően minél nagyobb számban válasszák az erdélyi felsőoktatási intézmények magyar nyelvű képzéseit. Ezzel nem csupán maguk számára teremtenek lehetőséget az identitásuk megőrzésére, hanem ők lesznek majd azok, akik arra sarkallják jelenlétükkel és teljesítményükkel az erdélyi egyetemek
velemenyezd, 2019. október 19. szombat, 12:51
Megalakult az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány
Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítványról az alapító Sapientia Alapítvány elnöke, Kató Béla református püspök és a kuratórium elnöke, Kelemen László, a budapesti Hagyományok Háza igazgatója beszélt az alakuló ülés előtti kolozsvári sajtótájékoztatón.

Kelemen László elmondta: az elmúlt években rá kellett jönniük, hogy Erdély külön intézményt érdemel a mérete és a magyar népesség nagysága miatt, de amiatt is, hogy "Erdély a hagyományos népi kultúra területén nagyhatalomnak számít, és fontos, hogy a hagyományátadás itt folytatódjon".

Kelemen László kiemelte: a létrejövő intézmény kolozsvári, marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi és csíkszeredai területi irodákkal fog működni, központja Marosvásárhelyen lesz. Az alapítvány kilenctagú kuratóriumában az erdélyi hagyományápolás kiemelkedő személyiségei, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és a magyar állam képviselői vesznek részt.

Az elnöki tisztséget betöltő Kelemen László az új intézmény feladatai között a három éve létrejött
velemenyezd, 2019. október 18. péntek, 15:11
Egyetemi hallgatók pályázhatnak klímavédelmi programokra
Csepreghy Nándor, a szervezet igazgatója csütörtökön Budapesten szándéknyilatkozatot írt alá a támogatásról Horváth Zitával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárával.

Az igazgató közölte, hogy a 153 millió forintos keretösszegből kutatási munkákat, gyakornoki programokat és külföldi ösztöndíjakat támogatnak. A Budapesti és Műszaki Egyetem környezetvédelmi, fenntarthatósági témával foglalkozó hallgatói már pályázhatnak, és tavasztól részesülhetnek ösztöndíjban.A gyakornoki programban részt vevőket pedig klímavédelemhez, fenntarthatósághoz kapcsolódó vállalkozások fogadják, költségeiket az alapítvány állja.

A program harmadik és negyedik pillérében nappali képzésből már kikerült, de a tutoriális pályán maradt, bel- és külföldi kutatói ösztöndíjakra jelentkező szakértők pályázatait várják.

Csepreghy Nándor szerint a klímaváltozás lehetséges hatásairól sokan beszélnek, de kevesen cselekszenek, noha mindenkinek lenne feladata. Az
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 17:42
Alapszakmákat bemutató kiadványt jelentetett meg az ITM és az MKIK
A tárca parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten közölte, hogy a tájékoztató füzetet több mint 100 ezer példányban juttatják el a szakképzési centrumokhoz, a tankerületi központok által működtetett általános iskolákhoz, és még októberben megkapják a minisztériumok, felsőoktatási intézmények, illetve az egyházak által fenntartott iskolák is.

Schanda Tamás a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy a 2020 szeptemberétől iskolarendszerben oktatható 174 alapszakma listáját a munkaerőpiaci elvárások és a külföldi tapasztalatok alapján, az ágazati készségtanácsok segítségével alakították ki. Az új rendszer akkor éri el a célját, ha a lehetőségekről a diákok és szüleik, illetve a pedagógusok is értesülnek - indokolta a Tájékoztató füzet az alapszakmákról című kiadvány megjelentetését.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a negyedik ipari forradalom átalakítja a munka világát, megváltoztatja a munkavállalókkal szembeni követelményeket, erősíti az összetettebb feladatok iránti igényt. Új szakmák jelennek
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 16:41
Képek, videók
Felsooktatasert.jpg
csokajoco
2013. január 25. péntek, 19:42
orbán felsőoktatás.jpg
basikele
2012. december 16. vasárnap, 04:35
Az egészségügyi iskola
wob
2018. július 21. szombat, 10:09
5 Az egészségügyi maffia.
sarkadykati
2011. március 25. péntek, 03:21
78_78 Állat-egészségügyi
charlotteani
2010. november 15. hétfő, 22:00
Egészségügyi biztositó ép
tarsoly-galeria
2010. március 21. vasárnap, 17:44
Az egészségügyi maffia
sarkadykati
2009. december 15. kedd, 03:23
Egészségügyi Szakközépisk
nottino
2007. november 04. vasárnap, 10:49
Szimpatikus egészségügyi
mfg2003b
2007. május 04. péntek, 12:53
László Imre +.jpg
farkas1945
2011. március 23. szerda, 14:56
LÁSZLÓ IMRE
sfranci
2010. január 08. péntek, 17:40
Mesterházy Attila.jpg
agica2004
2014. június 13. péntek, 11:55
Mesterházy Attilak.jpg
basikele
2012. október 27. szombat, 09:19
Mesterházy Attila2367_n.j
basikele
2012. október 27. szombat, 09:19
Mesterházy Attila23.jpg
basikele
2012. október 27. szombat, 09:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.