Belépés
2020. július 14. kedd | 29. hét | 196. nap | 05:38 | Örs, Stella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gyöngyöspatai iskolaügy - Maruzsa: meg kell védeni a pedagógusokat
Maruzsa Zoltán közölte: a gyöngyöspatai szegregációs iskolaügy és a napokban egy nagykátai iskolában történt tanárbántalmazás is igazolja, hogy az oktatási intézményekben előforduló, pedagógusokkal szembeni erőszakos esetek szaporodása romló tendenciákat mutat. Ennek visszaszorítása érdekében a kormány az érintett és erre igényt tartó oktatási intézményekben iskolarendészet felállítását és biztonsági kamerarendszer kiépítését tervezi - tette hozzá az államtitkár

Közölte: a kezdeményezés elsődleges célja nem az elkövetők kriminalizálása és büntetése, hanem a megelőzés. Mivel a pedagógusbántalmazások zömét 12-14 éves korú fiatalok követik el, fontolóra kell venni a büntethetőség életkori határának leszállítását is - jegyezte meg.

Maruzsa Zoltán úgy vélte: a gyöngyöspatai szegregációs iskolaperben született jogerős bírósági döntés nem jeleníti meg a szülői felelősséget az iskolai erőszakkal kapcsolatban, miközben az intézményt elmarasztalja.

Szólt arról is, hogy a múlt héten az iskola jelenlegi és korábbi fenntartója közvetlenül kereste meg a perben érintett családokat a természetbeni kártérítésről szóló megegyezés érdekében. "Ez az ügy messze túlmutat saját jelentőségén: egyszerre van szó a hatvan fiatal kárpótlásáról és arról, hogy a jövőben a társadalmi hasznosság szempontjából hogyan lehet kezelni hasonló helyzeteket" - fogalmazott.

A kormány a szegregációs kártérítési perekre vonatkozó jogi szabályozás felülvizsgálatát tervezi egy méltányosabb, az érintettek mellett a társadalom egészének érdekeit figyelembe vevő szabályozás kialakítása érdekében - fogalmazott. Ennek alapelve, hogy a hibás oktatásszervezési gyakorlattal okozott hátrány kompenzációja oktatással történhessen - mondta.

Mindez a gyöngyöspatai esetben sem a pénzbeni kifizetés megspórolásáról szól - folytatta -, hiszen a természetbeni kártérítést akár a megítéltnél magasabb összegben is támogatná a kormány, ha biztosítva látja a hasznosulását.

Jelezte: Gyöngyöspatán és a hasonló helyzetben lévő településeken a felzárkóztatást jelenleg is erős intézkedéscsomag segíti, a helyi viszonyok figyelembe vételével. Ennek is köszönhetően a tanulói lemorzsolódás az elmúlt három évben a 10 százalék feletti arányról 7,5 százalékra mérséklődött. Cél a gyöngyöspatai iskolába is minél nagyobb arányban visszacsábítani a nem roma származású helybeli fiatalokat - hangsúlyozta.

A tájékoztatón Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt: a gyöngyöspatai iskolába jelenleg 80 diák jár, közülük 7 nem roma származású. Ugyanakkor a városból minden reggel 86 fiatal indul el a környező települések valamelyikének oktatási intézményébe. "A többségi lakosság tehát kihátrált a helyi iskola mögül, miután sérült a gyermekek nyugodt tanuláshoz fűződő joga és a szülők alapvető joga is, hogy gyermekeiket biztonságban tudhassák" - fogalmazott.

Gyöngyöspata jövőképe nem az, hogy a helyi intézményből "minta-cigányiskola" legyen, hanem olyan feltételek megteremtése, amelyek lehetővé teszik, hogy visszatérjen a korábban távozni kényszerülő többség - mondta. Ehhez az iskolából ki kell vezetni az erőszakot - tette hozzá Horváth László. Egyúttal bejelentette: miniszterelnöki megbízottként javaslatot tesz arra, hogy a kormányzat zéró toleranciát érvényesítsen az iskolai erőszakkal, különösen a tanárokat ért atrocitásokkal szemben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. február 03. hétfő, 19:22
Címkék: Maruzsa Zoltán, Horváth László, gyöngyöspatai szegregációs, nagykátai iskolában, oktatási intézményekben, kezdeményezés elsődleges,
Kommentek
A digitális tanítás a jövőben is része lehet az oktatásnak
vagy internet-elérése, az iskola ad eszközt vagy az iskolai gépek használatát teszi lehetővé számukra.

A jövőben várhatóan önkéntesen részt vehetnek a pedagógusminősítésben, vagyis címzetes fokozatot szerezhetnek azok is, akik számára az előmeneteli rendszer nem kötelező, például a szakképzésben vagy egyházi intézményben oktatók.

A bizottsági ülésen vita alakult ki a Horváth László (Fidesz) által kezdeményezett - és a testület által is megszavazott - módosításról, amely előírná, hogy a gyöngyöspatai szegregációs ügyhöz hasonló esetekben a bíróság sérelemdíj helyett oktatási szolgáltatást állapítson meg. Többek között Arató Gergely (DK) kifogásolta ezt, mondván, az kiveszi a bíróság kezéből a jogot annak mérlegelésére, hogy egy személyiségi jogi sérelem orvoslására mit tart szükségesnek.

Horváth László erre úgy reagált: a módosítást az indította, hogy ne lehessen a gyöngyöspataihoz hasonló pert tervezni, szervezni, mert a döntés szerinte "elkerülte az igazságot", bár jogszerű volt.
velemenyezd, 2020. június 25. csütörtök, 16:12
Krónika 11. rész (iskolai erőszak, Bérgarancia Alap)
Képviselői felszólalások"Végre hajlandók vagyunk egy égető problémáról őszintén beszélni" - kezdte felszólalását Horváth László (Fidesz). Azt mondta, sokáig erről tilos volt beszélni, mert tiltakozó aktivisták jelentek volna meg, mert a média egy része abból indult ki, hogy kizárólag a kisebbség szenvedhet sérelmet a többségtől. Ez fordítva is lehet - mondta.

Igazságbeszédnek nevezte a probléma feszegetését és a gyöngyöspatai ügy szerinte szembesítést hozott. Sorolta azokat az intézkedéseket, amelyek Gyöngyöspatán segítették a hátrányos helyzetűeket.

A többségnek is vannak jogai - hangsúlyozta.

Rámutatott arra is, hogy az iskolaőr oda kerül, ahol azt kérik.

Szerinte, ha a törvénymódosítással el lehet kerülni, hogy akár egy tanárt is "letarolnak", akkor megérte. Rend a lelke mindennek - zárta szavait.

Hajdu László (DK) azt mondta: az előterjesztés annak részbeni beismerése, hogy az iskolák "visszaállamosítása" nem volt sikeres, hiszen így nincs gazdája az
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 17:37
Fidesz: a gyöngyöspatai iskolaperben a jog nem találkozott az igazsággal
A politikus úgy fogalmazott: az igazsággal nem lehet vitába szállni, de a jogon lehet és kell is változtatni, ha az szembe megy az igazsággal. Az, ami Gyöngyöspatán megtörtént, nem történhet meg a jövőben az ország más vidékein - szögezte le.

Nem történhet meg, hogy Soros-szervezetek szegregáció ürügyén, cigány embereket felhasználva, pénzszerző akciókat indítanak, felrúgják a társadalmi békét és településeket sodornak a csőd szélére - hangsúlyozta Horváth László.

A képviselő kifejezte azon szándékát, hogy ne részesülhessenek pénzjutalomban azok sem, akik több száz vagy akár több ezer órát hiányoztak az iskolából, erőszakosan félelemben tartották és bántalmazták a környezetükben élőket.

A politikus elmondta, csütörtökön törvénymódosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyben azt kezdeményezi: a jövőben a hasonló iskolai perekben a bíróság ne ítélhessen meg pénzbeni kártérítést. Ha valakit az oktatásban ért hátrány, akkor ezt a hátrányt oktatással és képzéssel kell orvosolni -
velemenyezd, 2020. június 05. péntek, 13:22
Horváth László: az iskolaőrség célja az elrettentés
tiszteletben kell tartania származástól és szociális helyzettől függetlenül. Abban az iskolában, ahol erőszak van, sem tanítani, sem tanulni nem lehet - tette hozzá.

Szerinte az iskolai erőszak gyökere az elkövető családjában, közvetlen környezetében van, ezért a szülő felelőssége, hogyan viselkedik a gyerek az iskolában. Ha viszont a családnak nem szándéka, hogy gyerekének értékként mutassa be az iskolába járást, nem lehet előrébb jutni a probléma tekintetében - vélekedett.

Horváth László a gyöngyöspatai iskolaüggyel kapcsolatban azt mondta, hogy csütörtökön törvényjavaslatot nyújtott be, miszerint a jövőben a hasonló perekben, ha valakit oktatásban ér hátrány, pénzbeli kártérítés helyett oktatásban és képzésben kell a kártérítést intézni.

Nem fordulhat elő még egyszer, hogy "szegregációra hivatkozva Soros-szervezetek cigány családokat eszközül felhasználva pénzszerzési akciókat indítsanak, felrúgják a társadalmi békét, és olyan modellt díjazzanak, ahol az is kap milliókat, aki nem járt
velemenyezd, 2020. június 05. péntek, 09:01
Gyöngyöspatai iskolaügy - Horváth László: ki kell vezetni az iskolából az erőszakot
A politikust a gyöngyöspatai szegregáció miatt megítélt kártérítésről kérdezték. A térség fideszes parlamenti képviselője elmondta: van olyan érintett, aki "az iskolát és csakis az iskolát" okolja, amiért 16 évesen csak hat osztályt végzett, ugyanakkor több mint kétezer órát, vagyis két tanévnyi időt hiányzott az iskolából. A politikus szerint ez a fiatal nem okolhatja sem a tanárt, sem az iskolát, amiért az nem adott neki kellő tudást, hanem csak a családja és ő a felelős ezért.

Hozzátette: egy másik esetben a fiú - aki több mint kétmillió forint kártérítést vár - erőszakos, javítóintézetbe is került, kerülte az iskolát, apja pedig, aki többször súlyos testi sértést követett el, most "a börtönbizniszből vár sok milliót".

Ez az az abszolút káros, romboló társadalmi modell, amit a Kúria pénzjutalomban részesített - jegyezte meg.

A politikus kiemelte: az erőszakot ki kell vezetni az iskolából, mert - mint mondta - ahol erőszak van, ott sem tanítani, sem tanulni nem lehet. Hozzátette:
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 20:02
Gyöngyöspatai iskolaügy - Horváth László: szükség van törvénymódosításokra
A kormánypárti politikus közölte: ezért haladéktalanul az Országgyűlés elé terjesztenek törvénymódosítási javaslatokat. Azok első lépése a köznevelési törvény módosításának már beterjesztett javaslata, amelynek középpontjában a többi között a tanárok biztonságának növelése áll - fűzte hozzá.

A gyöngyöspatai kártérítési perrel kapcsolatban az elmúlt napokban olyan információk láttak napvilágot, "amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül" - mondta a fideszes politikus, hangsúlyozva, hogy még akkor sem, ha a bíróság jogerősen megítélte a 100 millió forintos kártérítés kifizetését.

Úgy fogalmazott: nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy van olyan tanuló, aki iskolai kudarcáért, sikertelenségéért (.) kizárólag az iskolát és a tanárokat okolja, vádolja. Ez a tanuló - folytatta Horváth László - kétezer órát hiányzott, azaz két tanévet nem járt iskolába.

Horváth László szerint aki két tanévet mulaszt, az nem vádolhatja az iskolát, annak nem jár, nem járhatna teljes összegű kártérítés.
velemenyezd, 2020. május 27. szerda, 15:52
Gyöngyöspatai iskolaügy - Horváth László: egy rendkívül káros modellt jutalmaznak pénzzel
A műsorban elhangzott, hogy csődbe viheti Gyöngyöspata önkormányzatát a szegregált oktatást elmarasztaló kúriai döntés, miszerint 100 millió forint kártérítést ítéltek meg azoknak a romáknak, akiket 2004-től külön oktattak a helyi iskolában.

A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: a gyöngyöspatai iskola pedagógusait megbélyegezték és az intézményt tették felelőssé, mert nem készítette fel roma tanulóit megfelelő tudással, azonban ha külön nézzük az eseteket, akkor más képet kapunk arról, hogy kinek milyen felelőssége van az ügyben.

Mint mondta, két eset is magyarázza azt, hogy miért sérti helyben, és egyébként országosan is az igazságérzetet a gyöngyöspatai iskoláról szóló bírói döntés.

Az egyik kártérítést nyert volt tanuló, aki több mint 3 millió forintra számíthat, 16 éves korára 6 osztályt végzett el, háromszor bukott, majd kimaradt az oktatásból. Ennél az esetnél is az iskolát tették felelőssé, annak ellenére, hogy a volt tanuló 2040 órát hiányzott - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy
velemenyezd, 2020. május 27. szerda, 12:22
Gyöngyöspatai iskolaügy - Horváth László: egy szereplő járt jól, Soros György szervezete
Kiemelte: egy Soros György által nyíltan támogatott szervezet rendezte meg a pert. Nem a cigány családoknak jutott eszébe a bíróságra menni, őket oda vitték - tette hozzá.

A képviselő szerint az ítélet igazságtalan, társadalmi hatásait nézve rendkívül káros és békétlenséget teremt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az alapítvány képviselője néhány órával a Kúria ítélete után arról beszélt, a gyöngyöspatai ügy hasonló perek indításához is jó lehet. Horváth László szerint ez is azt igazolja, hogy ez egy pénzszerző, politikai akció volt, amit modellként kívánnak máshol is felhasználni.

Továbbá Magyarországról megint rosszakat lehet mondani külföldön és lehet kreálni mindenféle eljárást az országgal szemben - jegyezte meg.

Horváth László szerint megvan az esélye annak, hogy beindul egy "szegregációs biznisz". Ezért ennek megelőzése érdekében törvényt kell módosítani. Ha hasonló perek indulnak, a tanulásban elszenvedett esetleges kárt tanulással és képzéssel kell helyrehozni. Biztosítani kell
velemenyezd, 2020. május 17. vasárnap, 16:11
Képek, videók
Gyöngyöspatai búcsú
orban47
2008. április 03. csütörtök, 14:48
0 a pedagógusoknak 5.jpg
lovaszmarika
2016. június 20. hétfő, 17:04
91_maruzsi.jpg
mezixy
2009. február 17. kedd, 16:43
HORVÁTH LÁSZLÓ GY F A GYI
ezerjo
2008. október 30. csütörtök, 21:51
Horváth László.JPG
miserable
2007. június 17. vasárnap, 11:41
Horváth László Gellért
apaczai_4a_1977
2006. november 20. hétfő, 05:01
Horváth László
maroshegy
2006. október 13. péntek, 15:46
Nagykátai Sportcsarnok át
sim973m
2008. december 16. kedd, 21:01
Intézmények száma
furaila
2013. január 14. hétfő, 22:59
Intézmények jegyzéke
furaila
2013. január 14. hétfő, 22:53
Kezdeményezés-HÉT
1vargaildyko
2016. január 04. hétfő, 10:36
kezdeményezés.jpg
kanna-san
2007. január 23. kedd, 14:30
elkövető ölében
rozsmalom
2012. augusztus 10. péntek, 20:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.