Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 03:02 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Receptek vegyesen
Jegeskávé vagy csokoládé
2 csomag mokka vagy csokoládé krémport, 4 deka lisztet és 30 deka cukrot 1 liter hideg tejben csomómentesen
elkeverünk, azután tejeslábasba öntve, állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A forró
krémet hideg helyen, néha-néha megkeverve, hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, 3-4 tojás fehérjének keményre
vert habját könnyen hozzákeverjük és talpas poharakba töltve, jégszekrénybe vagy hideg pincébe a
felszolgálásig hűlni tesszük. Tálalásnál a hideg krémet 1 liter ízlés szerint cukrozott tejszínhab és fél
csomag vaníliás cukor keverékével díszítjük.
Rothermere-krém

Fél liter hideg tejhez keverjünk 2-3 evőkanál (12-15 deka) cukrot és 1 csomag vanília krémport. A
krémet a csomagon lévő utasítás szerint főzzük meg és kb. 1 literes formába három részbe öntsük,
olyképpen, hogy minden rész közé 2-3 darab, rummal erősen meglocsolt piskótát tegyünk. Az ily módon
piskótával rétegezett vaníliakrémre 1 csomag csokoládé-krémporból az előírás szerint készült
csokoládé-krémet rétegezés nélkül öntünk. Ha a krém kihűlt, megfelelő szélesebb üvegtálra borítjuk.
Díszítésül fél liter tejszínhab és fél csomag vaníliás cukor keverékéből kanállal a krém köré koszorút
rakunk. (Igen finom.)

Krémeslepény
12 deka lisztet 2 deka vajjal, 1 késhegynyi sóval, 1 kávéskanálnyi ecettel és szükséges mennyiségű
vízzel rétestésztává eldolgozunk. A tésztát bevagdosva 10 percig félretesszük, azután kinyújtva 10
deka hideg vajat csomagolunk bele. Ismételt nyújtás és összehajtás után kb. 10 percre hideg helyre
tesszük. Pihentetés után még kétszer nyújtjuk és hajtjuk, közben mindig 10 percre hideg helyre téve.
Legvégül közepes sütőbádoglapon kinyújtjuk úgy, hogy azt teljesen befedje és késheggyel megszurkálva,
forró sütőben szép sárgára sütjük. Töltelék: 1 csomag vaníliás krémport, 3 deka lisztet és 15
deka cukrot fél liter hideg tejbe csomómentesen elkeverünk, azután állandó keverés mellett sűrűre
főzünk. A meleg krémet hűlni hagyjuk és töltés előtt 2 tojásfehérje keményre vert, kissé megcukrozott
habjával keverjük.

Mokkakrém-torta
14 deka cukrot 4 tojássárgájával és fél csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, azután fél deci
erősre főzött feketekávét, 20 deka liszttel kevert fél csomag sütőport és a 4 tojás keményre vert habját
adjuk hozzá. A tésztából mindjárt két tortalapot sütünk, melyeket kihűlés után a következő előre elkészített
töltelékkel töltjük: 1 csomag mokka-krémport, 3 deka lisztet és 15 deka cukrot fél liter hideg
tejjel összekeverünk, azután gyenge tűzön állandó keverés mellett egészen sűrűre főzünk. A sűrű
krémet a tűzről levéve néha-néha megkeverjük és kihűlés után 2 tojásfehérje keményre vert habját
könnyedén hozzákeverjük. A torta díszítésére kávés cukormáz bevonatot adunk, melyre az üzletekben
kapható, mokkaszem-alakú csokoládészemekből koszorút rakunk.

Citromkrém-szeletek
6 deka vajat (5 deka zsírt) 7 deka cukorral és 1 tojással negyedóráig keverünk, majd egy citrom reszelt
héját és 15 deka liszttel kevert fél csomag sütőport lassan, keverés közben hozzáadunk. Zsírozott
és lisztezett tepsiben sütjük. A tésztát kihűlés után a következő krémmel vastagon bevonjuk: 2
csomag citrom-krémport, 6 deka lisztet és 28 deka cukrot 1 liter hideg tejbe elkeverünk és szabad
tűzön állandó keverés mellett sűrűre főzünk. A meleg krémet, néha-néha megkeverve, hűlni hagyjuk.
A felkenés előtt a krémhez 3 tojásfehérje simára vert habját adjuk hozzá. A bevont süteményt őrölt
mandulával vagy dióval szórjuk meg.
Sonkás csigák
Az alább leírt vajastésztából vágott, ujjnyi vastag rudacskákból belül üreges, fészek-alakú csigákat
formálunk, melyeknek üregét sütés előtt apróra vagdalt sonka és főtt tojás keverékével töltjük meg.
Tojás sárgájával megkenjük s forró sütőben világosbarnára sütjük. Forrón felszolgálva kitűnő előétel.
Hidegen teához igen jó.

Habtekercs
Fél kg liszthez adjunk 1 tojást, 1 csomag sütőport, kevés sót, 2 evőkanál rumot és egy csésze hidegvizet,
gyúrjuk kemény tésztává, míg a kezünkről és a deszkáról le nem válik. A tésztát félujjnyi vastagra
kinyújtjuk, kevés liszttel meghintjük s belecsomagolunk 30 deka friss vajat, azután ismét nyújtjuk s
hajtjuk addig, míg a tészta legalább négyszeres rétegű lesz. Egy órára pihentetni tesszük hűvös helyre.
Pihenés alatt a kinyújtást és hajtást kétszer megismételve, a tésztát késhát-vastagra nyújtjuk és
ujjnyi széles szalagokra vágjuk, melyeket bádogcsőre vagy kartonpapírból formált tekercsre szorosan
egymás mellé kb. 10 cm hosszúságban felcsavarunk s tojással megkenünk. A tekercseket a formával
együtt sütjük s kihűlés után vaníliás cukorral ízesített és porcukorral kevert kemény tejszínhabbal
nyomózsákból töltjük. A vajastészta-tekercseket a krémes lepénynél leírt módon készült vaníliakrémmel
is tölthetjük. A krémmel töltött tekercsek megtöltve másnap is frissek maradnak.

Ribizli (gyümölcsös) lepény
14 deka vajat, 21 deka lisztet, 1 evőkanál porcukrot, fél csomag sütőport 2 tojássárgájával jól összegyúrunk,
azután vékonyra kinyújtva, sárgára sütjük. 4 tojás keményre vert habjához 19 deka cukrot és
1 csomag vaníliás cukrot keverünk, melyet a kisült, hideg tésztára egyenlő vastagon rákenünk, majd
sűrűn telehintjük érett ribizlivel vagy más apróra vágott befőttel. Forró sütőben szárítjuk, míg a hab
kemény lesz. Négyszegletes darabokra vágjuk. (Kitűnő.)

Bisquit-tekercs mogyorókrémmel
20 deka cukrot 4 tojássárgájával és fél csomag vaníliás cukorral fél óráig keverünk, majd folytonos
keverés közben 20 deka liszttel kevert fél csomag sütőport és legvégül a 4 tojás kemény habját adjuk
hozzá. A félujjnyi vastag tésztát fehér papírral bélelt tepsiben lassú tűzön sütjük. Sütés után a tepsiből
óvatosan kiemelt tésztát megfordítva egy ív fehér papírra tesszük és az alább leírt töltelékkel kenjük
meg. A megkent tésztát melegen tekercseljük és fehér papírba göngyölve hagyjuk a kihűlésig.

Töltelék:
2 csomag mogyorókrém port, 6 deka lisztet, és ízlés szerint 25-30 deka cukrot 1 liter hideg tejben
elkeverünk és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A meleg krémet néha-néha megkeverve hűlni
hagyjuk. A felkenés előtt a krémhez 3 tojás kemény habját keverjük.
Vaníliás kuglóf
10 deka vajat (zsírt) 2-3 egész tojással, 12 deka cukorral, 30 deka liszttel fokozatosan jól kikeverünk,
azután 2 és fél deci tejet adunk hozzá, majd kevés liszttel kevert 1 csomag sütőport, 5 deka mazsolát,
fél csomag vaníliás cukrot és fél citrom reszelt héját. Még egyszer rövid ideig jól megkeverjük és vajjal
kikent, zsemlyemorzsával kiszórt formába öntve azonnal a már meleg sütőbe helyezzük s rendes
tűznél sütjük. Tálaláskor vaníliás cukorral beszórjuk.
Túrós torta
10 deka vajat, 14 deka lisztet, 3 deka cukrot, kevés sót, 1 tojássárgáját és fél csomag sütőport 1 kanál
tejföllel összegyúrunk, nyújtunk. Töltelék: 40-50 deka áttört túrót, 17 deka cukrot, 4 tojássárgáját, 5
deka vajat, 3 főtt áttört burgonyát, 3 deka lisztet, fél citrom reszelt héját és fél csomag vaníliás cukrot
tálban összekeverünk és a két tésztaréteg közé töltjük. Lassú tűznél sütjük. Tálaláskor vaníliás cukorral
hintjük.

Brioche
25 deka lisztet 1 csomag sütőporral, 5 deka zsírral, 1 evőkanál porcukorral, kevés sóval, 1 egész tojással
és 1 deci tejjel először késsel, azután nyújtófával jól eldolgozzuk, azután nyújtjuk. Vágjuk, rudacskákat
sodrunk belőle. Magas csigaformákká csavarjuk. Tojással kenjük és kristálycukorral beszórva
sütjük.

Zsírban sült párnácskák
50 deka lisztet, két evőkanál cukrot, kevés sót 4 deci tejjel jól összegyúrjuk, majd kevés liszttel kevert
1 csomag sütőport adunk hozzá. A kinyújtott tésztából derelyevágóval négyzet alakú darabokat vágunk
ki és forró zsírban sütjük. Még forrón fahéjas, vagy vaníliás cukorban jól megforgatjuk. Melegen
és hidegen is kitűnő.
Fonott kalács
10 deka vajat (zsírt), 6-8 deka cukrot, késhegynyi sót, 2 egész tojást 1 kg lisztet elkeverünk és fél liter
(vagy amennyit kíván) langyos tejjel lágy kalácstésztává kidagasztunk, majd 5 deka mazsolát és kevés
liszttel kevert 1 csomag sütőport jól belekeverünk. Azután fonjuk, a tetejét pedig tojással kenjük.
Mindjárt sütőbe rakva, szép pirosas-barnára sütjük.

Sziléziai hintett lepény
25 deka lisztet 10 deka vajjal, 10 deka cukorral, 1 tojással, kevés sóval, fél citrom reszelt héjával és
2,5 deci tejjel könnyen összedolgozunk, majd kevés liszttel kevert fél csomag sütőport gyúrva még
hozzá, zsírozott, lisztezett tepsibe fél ujjnyi vastagon elnyomkodjuk. Vajjal megkenjük a tetejét. 20
deka lisztből, 18 deka meleg vajból, 12 deka cukorból és fél csomag vaníliás cukorból jól eldolgozott
tésztából borsó nagyságúra dörzsölt golyócskákkal telehintjük. Rendes tűznél szép pirosra sütjük.

Vaníliás Bisquit (piskóta-forma)
15 deka porcukrot 3-4 tojássárgájával és fél csomag vaníliás cukorral fél óráig simára keverünk, majd
3-4 tojás keményre vert habját, 15 deka lisztet és fél csomag sütőport keverünk hozzá. Papír- vagy
vászonzsákból zsírozott, lisztezett tepsire piskóta alakra kinyomjuk és gyenge tűznél halványságára
sütjük.

Könnyű teasütemény
15 deka cukrot 15 deka vajjal és két tojássárgájával habosra keverünk, azután kevés sót, 30 deka
liszttel elkevert 1 csomag sütőport és a 2 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. Papír vagy vászonzsákból
zsírozott, lisztezett sütőbádogra S-eket nyomunk. A süteményeket gyenge tűznél szép sárgára
sütjük. Tálaláskor vaníliás cukorral készített hintőcukorral szórjuk be a süteményeket.

Sajtos rudacskák teához
25 deka reszelt sajtot (fele ementáli, fele pármai), 12 deka vajjal habosra keverünk, azután 25 deka
liszttel kevert fél csomag sütőporhoz téve 1-2 evőkanál tejfellel deszkán jól összegyúrjuk. A tésztához
sót és paprikát ízlés szerint tegyünk. Ujjnyi hosszú rudakat formálunk a tésztából, melyeket tojással
megkenve hosszúra reszelt sajttal és sóval hintünk be. Forró sütőben hirtelen sütjük. Kiváló jó sütemény
sörhöz, borhoz.

Túrós táska
Fél kg lisztet 1 csomag sütőporral jól összekeverünk, azután 1 tojással, kevés sóval és annyi tejjel,
amennyit kíván, rétestésztává dolgozzuk. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, fagyos zsírral bőven kenjük,
azután hajtjuk, a zsírozást és hajtást 3-4-szer ismételjük. A négyszegletes darabokra tészta közepébe
tesszük a tölteléket s négy sarkát összefogva erősen összenyomjuk. Tojással kenjük és forró
sütőben sütjük. Tálaláskor vaníliás cukorral kevert porcukorral hintjük be.

Lili-kifli
20 deka vajat 20 deka liszttel kevert fél csomag sütőporral, 20 deka túróval és kevés sóval jól összedolgozunk.
Késhát vastagságra nyújtjuk és háromszög-alakú darabokra vágjuk. Az egyes darabokat
lekvárral vagy főtt diótöltelékkel (l. dióstorta) kenjük meg és összecsavarjuk. A kész kifliket még meleg
állapotban vaníliás cukorral hintjük be.

Diák-kenyér
3 egész tojást 20 deka cukorral elkeverünk, majd hozzáadunk 4 evőkanál olvasztott mézet, kevés
törött fahéjat, szegfűszeget, 10 deka hosszúra vágott diót, fél csomag sütőport és 25 deka lisztet. Zsírozott,
lisztezett tepsibe kétujjnyi vastagon téve, lassú tűznél sütjük. Hidegen szeleteljük.

Zsúrpogácsa
48 deka lisztet 25 deka fagyos zsírral, fél evőkanál sóval, 1 tojással, 1 csomag sütőporral és 4 deci
tejfellel összegyúrunk. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsavágóval kiszakítjuk, tetejüket késsel
recésre bevágva tojássárgájával beecseteljük. Közepes tűznél egyenletesen megsütjük.
Mogyorós fészek
17 deka mogyorót, 17 deka porcukrot, 1 szelet reszelt csokoládét, 1 tojás fehérjét, fél csomag vaníliás
cukrot és 1 citrom reszelt héját egy-két kiskanál tejfel segítségével összegyúrunk, kis golyókat formálunk,
kristálycukorban meghempergetjük, közepén fészek-alakban benyomjuk. A visszamaradt tojássárgáját
porcukorral habosra keverjük és a kis fészekbe töltve a tésztát, langyos sütőbe tesszük száradni.
A tojáshab töltelék helyett barack- vagy meggylekvárt is vehetünk.

Mogyorós babtorta
20 deka, előző este beáztatott száraz babot puhára főzünk és szitán áttörünk. 3 tojássárgáját 15 deka
cukorral és fél csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, majd fél citrom reszelt héját és levét, 7
deka pörkölt őrölt mogyorót, az áttört babot és fél csomag sütőport adunk hozzá. Legvégül a 3 tojás
keményre vert habját keverjük könnyedén a tésztához és torta formába töltve sütjük. Tálaláskor erősen
cukrozott tejszínhabbal vonjuk be és tetejére pörkölt, egész mogyorószemeket rakunk. A torta
tésztájából, ha tortaforma helyett tepsibe sütjük, csinos mignonszeleteket vághatunk, melyeket azután
a mignonok fejezetében leírt módon a lekülönbözőképpen díszíthetünk.

Burgonyás patkók
8 nagyobb burgonyát forrón áttörünk, fél csomag sütőporral, kevés sóval és 1-2 kanál liszttel lágy
tésztává gyúrjuk. A tésztából körülbelül 8 cm hosszú, kisujjnyi vastag rudacskákat sodrunk, melyeket
patkó alakúra meghajlítva, lapos kanálon forró zsírba téve szép barnára sütünk. A patkókat még forrón
30 deka porcukor és 1 csomag vaníliás cukor keverékében meghempergetjük. Mielőtt sütni kezdjük a
tésztát, tegyünk próbát, mert némely burgonyafajta lágyít. Igen kiadós.

Női szeszély
12 deka vajat 4 tojássárgájával, 4 kanál cukorral habosra keverünk, majd egy csésze tejet és 25 deka
liszttel elkevert 1 csomag sütőport hozzáadva könnyű tésztává keverjük. A tésztát közepes nagyságú
tepsibe egyenletes vastagon kiöntve, barackízzel megkenjük s 6 tojás fehérjéből kis kanál ecettel és
20 deka citromos porcukorral készült kemény habbal lehetőleg vastagon bevonjuk. Közepes tűznél
sütjük. Sütés alatt a sütő ajtaját ne sokat nyissuk fel. A habhoz szükséges citromos cukrot úgy készítjük,
hogy 1 citrom reszelt héját a cukor egy részével mozsárban dörzsöljük el s azután a többi cukorhoz
elegyítve átszitáljuk.

Csokoládés őzgerinc
14 deka vajat 21 deka porcukorral, 4 tojás sárgájával és fél csomag vaníliás cukorral fél óráig keverünk,
azután 10 deka reszelt csokoládét, 12 deka őrölt mandulát, fél csomag sütőport adunk hozzá.
Legvégül a 4 tojás kemény habját elegyítjük a tésztához s azután vajjal kikent, lisztezett formában
lassú tűznél sütjük. Sütés után, ha kihűlt, cukros csokoládémázzal vonjuk be s hosszú szeletekre vágott
mandulákat szórunk bele. Csinos tálalás, ha hosszú zsúrtárcára helyezve tejszínhabbal körítjük.

Rokokó torta
20 deka cukrot 3 tojássárgájával, fél citrom levével és fél csomag vaníliás cukorral fél óráig keverünk,
azután hozzáadunk 20 deka őrölt mandulát, 5 deka liszttel kevert fél csomag sütőport, 2 evőkanál
zsemlyemorzsát és legutoljára a 3 tojás keményre vert habját. Szükség szerint 1-2 kanál tejet is keverhetünk
a tésztához. A tésztát 3-felé osztjuk: az első részhez 3 szelet reszelt csokoládét, a második
részhez apróra vágott befőttet vagy cukrozott gyümölcsöt és birsalma-sajtot, a harmadik részhez pedig
1 citrom reszelt héját adjuk még. Vajjal kent, lisztezett tortaformában a három tésztát külön-külön
sütjük. A sült lapokat rummal kissé meglocsoljuk és barackízzel megkenve egymásra helyezzük. A
tortát kevés rózsaszínre festett cukros mázzal vonjuk be, melyre a száradás után cukrozott gyümölcsből
díszítést rakunk.

Néger kifli
15 deka vajat 4 tojássárgájával, kevés sóval, 15 deka liszttel kevert fél csomag sütőporral és 2 szelet
reszelt csokoládéval kézzel deszkán jól összegyúrunk. A vékonyra kinyújtott tésztából négyzetes darabokat
vágunk, melyeket az alább leírt töltelékkel feléig megkenünk s összesodorva kifliformára hajtunk.
Töltelék: 20 deka darált mandulához vagy mogyoróhoz 20 deka porcukrot, fél csomag vaníliás
cukrot 1 szelet reszelt csokoládét és 4 tojás keményre vert habját keverjük. A kifliket sütés előtt tojásfehérjével
beecseteljük, s kakaó és porcukor egyenlő keverékével beszórva sütjük.

Mágnás dióspite
30 deka lisztet, melyhez egy csomag sütőport kevertünk, 18 deka zsírral (vagy 22 deka vajjal), 10
deka cukorral, 1 egész tojással, 1 citrom reszelt héjával és levével jól összegyúrunk. A tészta egy
részét félretéve, nagyobb részét vékonyan kinyújtjuk és tepsibe téve barack- vagy málnaízzel megkenjük.
20 deka cukrot, 3 tojássárgáját, 15 deka őrölt diót, fél csomag vaníliás cukrot és a 3 tojás keményre
vert habját elkeverjük s az ízzel megkent tésztára kenjük. A félretett tésztából pálcikákat sodrunk
s azokból rácsozatot készítünk, melyet sütés előtt tojással megkenünk. lehetőleg magas oldalú
tepsit válasszunk a sütéshez. Ha kihűlt, a tepsiben felszeleteljük.

Csokoládés szeletek
9 deka cukrot 9 deka vajjal, fél csomag vaníliás cukorral, 1 egész tojással és 12 deka liszttel kevert fél
csomag sütőporral jól összegyúrunk. A tésztát nyújtjuk és tepsibe egyenletesen elhelyezve sütjük.
Sütés után a tésztát a következő habkeverékkel vastagon bevonjuk: 18 deka cukrot 4 tojás sárgájával
fél óráig keverünk, azután hozzáadunk 2 szelet puhított csokoládét, 18 deka darált héjas mandulát, 1
citrom reszelt héját és utoljára 4 tojás keményre vert habját. A csokoládés tésztát felkenve, az egész
tepsit ismét sütőbe tesszük és lassú tűznél jól kiszárítjuk. Tálalásra egyszerűen szeletelhetjük a tésztát,
de kevés fáradsággal kis tortácskákat is készíthetünk, ha a kisült tésztát magas falú pogácsavágóval
kiszúrjuk és csokoládémázba mártjuk. Fényezés után a mignonokra csokoládédíszt készítünk. A
kerek formák kivágásánál visszamaradt tésztát kevés csokoládémázzal golyócskákká formázzuk és
sütőben kissé megszárítva a mignonokhoz hasonlóan vonjuk be.

Ánizsívek
24 deka cukrot 4 egész tojással fél óráig habosra keverünk, azután 18 deka liszttel kevert 1/3 csomag
sütőport adunk hozzá. Vajazott vagy zsírozott tepsire kis csomókat rakunk. Ha szétfolytak, ánizsmaggal
megszórjuk s gyorsan sütjük. Sütés után a forró lapocskákat nyújtófán meghajlítjuk.
Mandulás félholdak
20 deka lisztet, 15 deka tört mandulát, fél csomag sütőport, 1 kávéskanál őrölt fahéjat és 20 deka
porcukorral kevert fél csomag vaníliás cukrot gyúrjunk jól el 10 deka vajjal és 3 egész tojással. A tésztát
késhát-vastagra nyújtjuk, apró formákkal kiszúrjuk és tojással megkenve tört mandulával szórjuk
be. Forró sütőben gyorsan sütjük.
Narancsrudacskák
25 deka porcukrot 3 egész tojással és 1 kiskanál vajjal fél óráig keverünk, azután hozzáadunk 10 deka
apróra vágott cukrozott narancshéjat, 1 citrom reszelt héját és 35 deka liszttel elkevert fél csomag
sütőport. A jól összegyúrt tésztából hüvelykujjnyi hosszú és vastag rudakat formálunk, melyeket késháttal
pár helyen benyomkodva
lisztezett sütőbádogon forró sütőben sütünk.

Diós rudacskák
35 deka lisztet, 1 csomag sütőport 14 deka cukorral, 12 deka őrölt dióval, 15 deka vajjal, 2 evőkanál
tejfellel és 1 citrom reszelt héjával erősen összegyúrunk. A tésztát nyújtjuk és négyzetes darabokra
vágva, 6-8 centiméteres rudacskákat csavarunk belőle. Tetejüket cukorszörppel bekenjük és őrölt
dióval megszórjuk. Lassú tűznél szép pirosra sütjük.
Sós tearudacskák
30 deka lisztet, fél csomag sütőport, 10 deka őrölt töpörtyűt, 5 deka zsírt és 1 tojás sárgáját 1 1/2 deci
tejjel deszkán jól összegyúrunk. A tésztához sót ízlés szerint vegyünk. Az ujjnyi vastagra nyújtott tésztából
derelyevágóval hosszú keskeny szalagokat vágunk és sóval, köménymaggal hintve sütjük. Az 5
deka zsír és 10 deka töpörtyű helyett 15 deka vajat is vehetünk.

Búr-torta
14 deka cukrot 5 tojás sárgájával és fél csomag vaníliás cukorral fél óráig habosra keverünk, azután 4
deka puhított csokoládét, 12 deka héjazott őrölt mandulát, fél citrom reszelt héját és legvégül 3 tojás
keményre vert habját adjuk hozzá. A tésztát tortasütőben két részben sütjük és kihűlés után a következő
töltelékkel töltjük: 1 tojás sárgáját 10 deka cukorral és 1 kanál tejjel folytonos keverés mellett
sűrűre főzünk. Ha a töltelékalap kihűlt, 10 deka vajat és 15 deka pirított darált mogyorót adunk hozzá s
a két tortalap közé kenjük. A tortát a bevonatoknál említett cukros csokoládémázzal egyenletesen
bevonva, pár pillanatra meleg sütőbe tesszük, hogy a máz fényt kapjon. A bevont torta tetejére, a
szeleteknek megfelelően, körül apró csokoládécsókokat nyomunk, melyek hegyébe egy-egy mogyorós
csokoládédrazsé-szemet teszünk.

Morzsalepény
4 tojás sárgáját fél csomag vaníliás cukorral és 15 deka cukorral habosra keverjük, azután hozzáadunk
2 szelet reszelt csokoládét, 5 evőkanál leszitált zsemlemorzsát, fél csomag sütőport és legvégül
a 4 tojás keményre vert habját. Vajazott tepsiben sütjük. Sütés után kockákra vágva kettőt-kettőt málna-
vagy barackízzel összeragasztunk. A tálaláskor vaníliás cukorral bőven behintjük. E kitűnő tésztát
cukros csokoládémázba villával bemártva vonhatjuk be s tetejére fehér cukros mázzal rácsozatot készíthetünk.
Az ilyen módon bevont süteményeket csinosan mignon papírkapszulákba téve szolgáljuk
fel.

Szentjánoskenyér-torta
14 deka szentjánoskenyeret megreszelünk és megszitálunk, hozzáadunk 14 deka őrölt mandulát, 3
deka zsemlemorzsát, fél csomag sütőport és 5 deka apróra vágott citronádot. 4 tojás sárgáját 15 deka
cukorral habosra keverjük, a fentieket hozzáadjuk s legvégül még 4 tojás kemény habját elegyítjük a
tömeghez. Vajjal megkent tortaformában két részben sütjük. Ha kihűlt, a két lapot barackízzel megkenjük.
Az összeállított tortát fehér cukormázzal vonjuk be s tetejét hosszúra vágott citronáddal díszítjük.

Mogyorós szelet teához
12 deka őrölt pörkölt mogyorót, ugyanannyi porcukrot és fél csomag vaníliás cukrot 1 tojás sárgájával
összegyúrunk. A vékonyra nyújtott tésztát liszttel hintett sütőlapra tesszük. Bevonat: 1 tojás fehérjét fél
citrom levével és annyi porcukorral, hogy megkenhető legyen, simára elkeverünk. Éles, vékonypengéjű
késsel felszeleteljük s így sütjük lassú tűznél.

Leveles sajtos rudak
15 deka lisztet 10 deka vajjal, fél csomag sütőporral, 2 késhegynyi sóval és kevés vízzel jó rétestésztává
dolgozunk, azután nyújtunk. A kinyújtott tésztát tojással megkenjük, reszelt parmezán-sajttal behintjük
és összehajtjuk. A tésztát újranyújtjuk, a beszórást 2-3-szor ismételjük. Legvégül a tésztából
ujjnyi vastag rudakat formálunk, melyeket tojással megkenve sóval és sajttal bőven behintünk. A rudakat
közepes tűznél sárgára sütjük.
Fahéjas borbamártó
25 deka cukrot 2 egész tojással fél óráig keverünk, közben 1 kávéskanálnyi finomra tört fahéjat téve
hozzá. Ha jól kikevertük, 25 deka liszttel kevert fél csomag sütőporral gyúrótáblán jól eldolgozzuk. A
vékonyra kinyújtott tésztát tetszés szerinti vágókkal kiszakítjuk. A kész sütemény 1-2 heti állás után a
legjobb.

Ördög pilulái
14 deka cukrot, 14 deka héjazott mandulát, 7 deka apróra vágott cukrozott narancshéjat, 1 szelet reszelt
csokoládét, fél csomag vaníliás cukrot, fél citrom reszelt héját és 1 tojásfehérjének a habját öszszekeverjük.
E cukros keveréket habüstben tűzön kicsit összeolvasztjuk s cukorral behintett gyúródeszkára
borítjuk. Apró golyókat formálunk, melyeket reszelt csokoládéban vagy csokoládédarában
megforgatunk.

Non plus ultra pogácsa
14 deka vajat 2 evőkanál porcukorral kevert fél csomag vaníliás cukorral, 2 egész tojással, 14 deka
liszttel és fél csomag sütőporral jól összegyúrunk. A tésztát késhát-vastagra nyújtjuk és apró pogácsaszaggatóval
kiszúrjuk. Ha szép sárgára kisült, kettőt-kettőt málnával összeragasztunk s fehér cukormázba
mártva bevonjuk. A megszáradt süteményekre 1-1 szem cukrozott meggyet teszünk díszítésül.

Ánizsos rudak
20 deka cukrot 3 egész tojással fél óráig keverünk, azután részletekben 25 deka liszttel kevert fél
csomag sütőport adunk hozzá. A tésztát deszkán jól eldolgozva, ujjnyi vastag rudakat formálunk, melyeket
ánizsmaggal megszórva, közepes tűznél szép pirosra sütünk. Igen jó teához.
Mandulás bimbók
30 deka lisztet, 1 csomag sütőport, 8 deka tört mandulát, 10 deka cukrot 3 egész tojással, 8 deka
vajjal és annyi tejjel gyúrunk össze, hogy könnyen nyújtható legyen. Félujjnyi vastagra nyújtjuk s
négyszegletes darabokra vágva barackízzel megkenjük. A tésztadarabok négy sarkát összefogva
erősen összenyomjuk. Forró sütőben sütjük. Tálaláskor vaníliás cukorral szórjuk meg.

Fűszeres borbarát
25 deka lisztet, 25 deka cukrot és 1 csomag sütőport gyúrjunk össze 3 egész tojással, majd egy tetézett
kávéskanál tört fahéjat, fél kávéskanál tört szegfűszeget és egy darab finomra tört szerecsendiót
adjunk még hozzá. Vékonyra nyújtva különféle formákkal vágjuk ki s enyhe tűznél süssük. Igen jó.

Túrófánk
25 deka lisztet dörzsöljünk el gyúródeszkán 20 deka vajjal, majd adjunk hozzá 25 deka friss, szitán
áttört tehéntúrót, 2 tojás sárgáját, kevés sót, fél csomag sütőport és 12 deka cukrot. A jól összegyúrt
tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk s pogácsa- vagy fánkszúróval szakítsuk ki. Forró
zsírban világosbarnára sütjük.

Gesztenyés csók
2 tojás kemény habját 20 deka cukorral, 1 evőkanál rummal és fél csomag vaníliás cukorral elkeverjük,
majd lassan 14 deka tisztított darált mandulát teszünk hozzá. Ostyalapokra vagy zsírozott tepsire
kis kanállal csókokat rakunk és forró sütőben szárítjuk. Kedvelt édesség tea mellé.

Vaníliás perecek
25 deka lisztet 10 deka cukorral, fél csomag sütőporral, 15 deka vajjal, 1 tojással, 8 deka héjazott őrölt
mandulával és fél csomag vaníliás cukorral összegyúrunk. Vékony rudacskákat sodrunk belőlük. A
világosra sütött pereceket vaníliás cukorban meghempergetve szolgáljuk fel.

Garibaldi szelet
21 deka lisztet, fél csomag sütőport, 14 deka vajat, 10 deka cukrot és 1 egész tojást jól összegyúrunk.
Tepsiben egyenletesen elnyomkodva sütjük. A kihűlt tésztát valamilyen gyümölcsízzel egyenletesen
vastagon megkenjük, melyre még a következő mandulás habot kenjük: 6 tojás keményre vert habjához
14 deka darált mandulát és 15 deka darált mogyorót keverünk. A habbal bevont süteményt meleg
sütőbe téve, lassan szárítjuk. Tálaláskor négyzetes darabokra vágjuk.

Ünnepi torta
Hozzávalók: 7 tojás, 25 dkg gesztenyepüré, 10 dkg liszt, 15 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 1/2 tábla csokoládé,
12 kis gesztenyeszív a díszítéshez.
Elkészítése: A tésztához a tojások sárgáját a fehérjétől különválasztjuk, hozzáadunk két evőkanál
langyos vizet, 7 dkg porcukrot, majd 10 dkg gesztenyepürével jól kikeverjük. A tojások fehérjét habbá
verjük 7 dkg cukorral, majd belekeverjük a gesztenyemasszás tojássárgáját. Miután jól elvegyítettük,
apránként adagolva, fakanállal hozzákeverünk 10 dkg lisztet. Kivajazott, lisztezett tortaformába töltjük,
és kisütjük. A krémhez a vajat félig megolvasztjuk, simára keverjük 15 dkg porcukorral, majd a maradék
gesztenyepürével. A három lapba vágott, kihűlt tortát ezzel a krémmel töltjük, s a külsejére és a
tetejére is kenünk. Végül késsel gyalult csokiforgáccsal megszórjuk a tetejét, és szeletenként egy-egy
gesztenyeszívvel díszítjük.
Gesztenyetorta, töltött
8 deka vajat 12 deka cukorral és 3 tojás sárgájával fél óráig habosra keverünk, azután 8 deka szitán
áttört tisztított főtt gesztenyét, 1-2 deka tisztított mazsolát, fél csomag vaníliás cukrot és 5 deka liszttel
kevert fél csomag sütőport adunk hozzá. Legvégül pedig 3 tojás keményre vert habját keverjük óvatosan
bele. Két részben tortaformában sütjük. Tölteléknek: 1 csomag gesztenye-krémport, a csomagon
lévő utasítástól
eltérőleg, 3 deci tejjel és 10 deka cukorral elkeverve állandó keverés mellett sűrűre főzünk, melyhez
néha-néha megkeverve a kihűléskor még 2 tojásfehérje simára vert habját adjuk. A megtöltött és öszszeillesztett
tortát frissen vert cukrozott tejszínhabbal a tálalás előtt bevonjuk és tetejét cukrozott gesztenyepürével
nyomózsákból díszítjük. A tejszínhabos bevonat helyett cukros csokoládémázat is készíthetünk,
így a torta előbb is elkészíthető s tovább eltartható lesz.

Edward-szeletek
11 deka cukrot 4 tojás sárgájával, 1 csomag vaníliás cukorral és 4 deka vajjal habosra keverünk. Fél
órai keverés után még 15 deka őrölt mandulát, meglágyított 7 deka főzőcsokoládét, 2-3 evőkanál
zsemlemorzsát és legvégül a 4 tojás kemény habját adjuk hozzá. Tepsiben sütjük. Sütés után tejcsokoládéval
készült cukros csokoládémázzal vonjuk be az egész lapot, melyet fényezés után hosszúkás
szeletekre vágva még csokoládécsókkal díszítünk.

Márványszelet
5 deka vajat 4 tojás sárgájával, fél csomag vaníliás cukorral és 8 deka cukorral fél óráig jól kikeverünk,
azután 8 deka őrölt héjas mandulát, fél csomag sütőport és a 4 tojás keményre vert habját adjuk hozzá.
A tésztát két részre osztjuk, egyik részéhez még 4 deka reszelt csokoládét adunk. A fehér és barna
tésztát zsírozott, lisztezett tepsibe kiskanállal váltva, keverve rakjuk be s úgy nyomkodjuk egyenesre,
hogy a csokoládés tésztarészek barna foltokat mutassanak. Lassú tűznél sütjük. Sütés után, ha a
tészta már kihűlt, cukros csokoládémázzal vonjuk be s a máz megszáradása után szeleteljük csak fel.

Dobos-torta
11 deka cukrot 4 tojás sárgájával fél óráig keverünk, azután 10 deka liszttel kevert fél csomag sütőport
és a 4 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. A tésztából tortaformában vékony lapokat sütünk közepes
tűznél, gondosan ügyelve arra, hogy a lapok meg ne barnuljanak. Töltelék: 3 tojás sárgáját 15
deka porcukorral, 7 deka kakaóporral, 20 deka vajjal és fél csomag vaníliás cukorral gőzön melegítjük
és kihűlésig keverjük. A kihűlt lapokat és később a torta oldalát a töltelékkel egyenletesen megkenjük,
az összeállított torta tetejére pedig 12 deka cukorból szálassá főzött szirupot öntünk. A még meleg
cukorbevonatba vajazott késsel a szeleteknek megfelelő bevágásokat nyomunk. A torta oldalát kevés
félretett töltelékkel kenjük be.

Datolya-csók
14 deka cukrot, fél csomag vaníliás cukrot és 2 tojás fehérjét sűrűre keverünk, azután hozzáadunk 25
deka hosszúra vágott mandulát és 25 deka kimagozott, keskeny darabokra szeletelt datolyát. Ostyalapokra
vagy zsírozott és lisztezett sütőlapra dió nagyságú csókokat rakunk és meleg sütőbe téve
lassan szárítjuk. Hosszabb ideig eltartható, igen jó zsúrédesség.
Diós felfújt
8 deka őrölt diót 4 tojás sárgájával, 8 deka cukorral és fél csomag vaníliás cukorral fél óráig keverünk,
azután egy csapott evőkanál lisztet és a 4 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. Kikent, kiszórt formába
téve 2 óráig gőzön főzzük, ügyeljünk arra, hogy jól átfőjön. Tálaláskor a formából kiborítva vaníliás
hintőcukorral beszórjuk és barackízzel szolgáljuk fel.

Bécsi keksz
Fél kg lisztet, 1/4 kg cukrot, 6 deka vajat vagy 5 deka zsírt, 4 egész tojást, 1 csomag sütőport és 1
csomag vaníliás cukrot annyi tejföllel összegyúrunk, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. A késhát-
vastagságra nyújtott tésztát kekszvágóval szúrjuk ki és világosra süssük. Rendkívül kiadós.
Császárfánk
25 deka vajat, 25 deka lisztet, fél csomag sütőport és 18 deka cukrot jól eldolgozunk, azután 15 deka
héjazott őrölt mandulát, fél csomag vaníliás cukrot és 2 kanál rumot gyúrunk hozzá. Vékonyra nyújtjuk
és kis pohárral kiszakítjuk. Sütés után a kihűlt korongocskákból kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk
és gőzön olvasztott mártócsokoládéval leöntve vonjuk be.

Szerelmes levél
25 deka liszttel elkevert fél csomag sütőport 20 deka vajjal vagy 15 deka zsírral késsel jól összedolgozunk,
azután 5 tojás sárgájával gyúrjuk. A tésztából kis, dió nagyságú gömböket formálunk, melyeket
vékonyra nyújtva a következő töltelékkel közepén egy ujjnyi szélesen vastagon megkenünk. Töltelék:
5 tojás habját, 25 deka pörkölt, őrölt mogyorót, 10 deka őrölt diót, 20 deka cukrot, 1 citrom levét, fél
csomag vaníliás cukrot és egy egész tojást összekeverünk. A töltelékkel megkent tésztákat felibe
összehajtjuk s tojással megkenve sütjük. Sütés után vaníliás cukorral bőven beszórva szolgáljuk fel.

Dióstekercs
15 deka őrölt diót 6 tojás sárgájával, 15 deka cukorral és fél csomag vaníliás cukorral kikeverünk,
beleteszünk két marék zsemlemorzsát és utoljára a 6 tojásfehérje keményre vert habját adjuk hozzá.
Zsírral kikent és liszttel behintett tepsiben közepes erősségű tűznél gyengén kisütjük. Sütés után a
meleg tésztát cukorral behintett deszkára borítjuk és ha kissé kihűlt, a következő töltelékkel töltjük: 15
deka cukrot 15 deka finomra őrölt dióval, 1 citrom reszelt héjával és kevés forró tejjel megfőzünk. A
tölteléket előre készítsük el és langyosmelegen kenjük fel a még meleg tésztára, utána mindjárt göngyöljük
fel s fehér papírba csavarva hagyjuk teljesen kihűlni.

Dióstorta
14 deka cukrot 4 tojás sárgájával és fél csomag vaníliás cukorral habzásig keverünk, azután 7 deka
darált diót, 7 deka héjazott mandulát őrölten és 1 evőkanál liszttel kevert fél csomag sütőport adunk
hozzá, legvégül a 4 tojás kemény habját elvegyítve még 1 evőkanál őrölt, pörkölt szemes kávét keverünk
a tésztához. Mindjárt kiszórt formába töltjük és sütjük. A kettévágott tortát a következő töltelékkel
töltjük: 7 deka finom cukrot és 7 deka finomra őrölt diót annyi édes tejszínnel keverünk, hogy kenhető
legyen. A tortát kávéval festett cukormázzal vonjuk be és dióval díszítsük.

Indiáner-fánk
5 deka cukrot fél evőkanál vízzel és 4 tojás sárgájával fél óráig habosra keverünk, azután 10 deka
finom liszttel kevert fél csomag sütőport és a 4 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. Sütőbádogra
tett fehér papírra nyomózsákból vagy papírtölcsérből kis tojásnagyságú halmokat nyomunk. A fánkokat
lassú tűznél sütjük. Sütés után mártócsokoládéval vagy cukros csokoládémázzal vonjuk be. Ha a
mázbevonat megkeményedett, a fánkot kettévágjuk s belsejüket késsel kiemeljük. Töltelék: fél liter
tejszínhab és 5 deka porcukorral kevert fél csomag vaníliás cukor. A habtöltést a felszolgálás előtt
végezzük. A megtöltött fánkokat mignonkapszulákba helyezve tálaljuk.

Mogyorókrém-torta
4 tojás sárgáját 14 deka cukorral és fél csomag vaníliás cukorral fél óráig keverjük, azután 15 deka
őrölt pörkölt mogyorót és 2 tojás keményre vert habját adva hozzá, tortasütőben három részből sütjük.
A lapokat a következő töltelékkel töltjük: 1 csomag mogyorókrém-port, 3 deka lisztet és 15 deka cukrot
fél liter hideg tejjel elkeverünk, azután szabad lángon állandó keverés mellett egész sűrűre főzzük. A
krémet a tűzről levéve, a megmaradt 2 tojás fehérjéből vert habbal könnyen összekeverjük. A megtöltött
tortát cukros csokoládémázzal vonjuk be és tetejére pörkölt mogyoróból díszt rakunk.

Alvétorta
100 db dió belét óvatosan cikkekben kiszedjük, mindegyik cikket 2-3 felé hasogatjuk éles késsel. Habsütőben
6 tojás fehérjét kemény habbá verjük s folytonos keverés közben hozzáadunk 2 nagy evőkanál
langyosra melegített mézet és fél csomag vaníliás cukrot. A habsütőt forró vízzel telt fazékba állítjuk
és így tesszük a tűzhelyre. Állandó kevergetés közben addig főzzük, míg olyan sűrű lesz, hogy a
kanál megáll benne, ekkor a tűzről levéve, hirtelen belekeverjük a felaprózott diót és kiszórt vagy zsírpapírral
körülbélelt tortaformába 2 vastagabb tortalap közé töltjük. Az így elkészített édességet pár
napra száraz helyre félretesszük s csak azután szeleteljük.

Gesztenye mignonok
20 deka vajat jól kikeverünk, azután 20 deka cukrot, fél csomag vaníliás cukrot és 20 darab szemcsésen
áttört sült gesztenyét adva hozzá, még pár percig keverjük. Legvégül 12 deka őrölt mandulát és 4
egész tojást keverünk még hozzá és kikent, kiszórt tepsiben vastagabb lapot sütünk. Sütés után a
tésztát magas falú pogácsa- vagy fánkformával kiszúrjuk. Az egyes darabokat villára szúrva fehér
cukros mázba mártjuk, a felesleges mázt lecsepegtetve, a bevont mignonokat langyos sütőbe téve,
gondosan fényezzük. A mignonok tetejére egy-egy szem, félig csokoládéba s azután mézbe mártott
sült gesztenyét helyezünk díszítésül.

Álkomiszkenyér
3 egész tojást habosra keverünk 14 deka cukorral, azután hozzáadunk 14 deka vágott diót, 4 deka
reszelt főzőcsokoládét, 10 deka apróra vágott mazsolaszőlőt, 3 deka kis darabokra szeletelt citronádot
vagy esetleg birsalmasajtot és legutoljára 10 deka liszttel kevert fél csomag sütőport dolgozunk hozzá.
Kikent, kiszórt őzhát-formában sütjük. Sütés után a süteményt egy napig hagyjuk állni, azután szeleteljük.
Kiadós, sokáig eltartható sütemény.

Huszárcsók
14 deka vajat 2 tojás sárgájával jól elkeverünk, azután 7 deka cukrot, 30 deka lisztet, fél csomag sütőport
és fél csomag vaníliás cukrot adunk hozzá. Zsírozott, lisztezett tepsibe apró gömböket rakunk,
közepüket ujjal benyomjuk, s sütőbe téve szép sárgára sütjük. Sütés után közepükre gyümölcsízt
teszünk.

Dióspogácsa
30 deka lisztet, 15 deka vajat, 15 deka darált diót, 15 deka porcukrot, fél csomag sütőport, 1 tojás
sárgáját és 1 citrom reszelt héját tejföllel kemény tésztává gyúrunk. Ujjnyi vékonyra nyújtjuk és pogácsavágóval
kiszúrjuk. A pogácsák tetejére egy-egy fél dióbelet teszünk díszítésül.

Karamell-torta
30 deka porcukrot 2 evőkanál vízzel megnedvesítünk és a tűzre téve, világosbarna grillage-t készítünk.
A tűzről levéve azonnal 20 deka őrölt mandulát keverünk hozzá s zsírozott papírívre vagy márványlapra
kiöntve hűlni hagyjuk. A lepirított grillage-hoz 30 deka vajat és fél csomag vaníliás cukrot
keverünk. Az ostyalapokat a vajas grillázzsal egyenletesen bevonva egymásra rakjuk. Kevés félretett
töltelékkel a tortát bevonjuk és tetszés szerint díszítjük.

Jäger-tortaszeletek
12 deka vajat 4 tojás sárgájával, 2 szelet olvasztott csokoládéval és 15 deka porcukorral jól kikeverünk,
azután hozzáadunk kevés tört szegfűszeget, fél citrom reszelt héját, 4 deka apróra vágott
citronádot vagy cukrozott gyümölcsöt, 16 deka héjazott darált mandulát, 3 és fél deka zsemlemorzsával
kevert fél csomag sütőport és legvégül 4 tojás kemény habját. A tésztához még 1 kis pohárka rumot
vagy cognacot is tehetünk. Tepsibe ujjnyi vastagon téve lapot sütünk a tésztából, melyet sütés
után kétfelé vágva barackízzel kenünk meg és egymásra borítjuk. Ferde téglaalakú szeletekre vágjuk
s villára tűzve cukros csokoládémázba mártjuk. A máz szárítása előtt hosszú szeletekre vágott, gyengén
pörkölt mandulával tetejét s oldalát megtűzdeljük.

Szilveszter sütemény
Fél kg lisztet, 1 csomag sütőport, 25 deka cukrot, 20 deka zsírt, 2 egész tojást és 1 csomag vaníliás
cukrot gyúrótáblán jól összegyúrunk. A tésztát két részre osztjuk s az egyik részhez 3 szelet reszelt
csokoládét gyúrunk még. A tésztákat külön-külön félujjnyi vastagra nyújtjuk s pogácsavágóval kiszakítva,
zsírozott tepsibe rakjuk. A világos korongocskákat kristálycukorral megszórjuk s úgy sütjük.
Sütés után a világos karikák alját barack- vagy más gyümölcsízzel megkenjük s így egy-egy csokoládés
korongocskára téve tálaljuk.

Napóleon-szeletek
20 deka vajat négy szelet olvasztott csokoládéval, 25 deka cukorral és 4 tojás sárgájával habosra
keverve, hozzáadunk még 5 deka héjas tört mandulát, 5 kanál liszttel kevert fél csomag sütőport és 4
tojás habját. Vajazott tepsibe két ujjnyi vastagon téve, tetejére 25 deka apróra vágott vegyes cukrozott
gyümölcsöt szórunk és gyengén a tésztába nyomjuk. Közepes tűznél lassan sütjük ki. A kész süteménylapot
éles késsel kockákra vágjuk, melyeket aljukon villára szúrva, sűrű cukorszirupba mártva,
csokoládé darával vagy reszelt csokoládéval szórunk be. A beszórt mignonokat hűvös helyen szárítjuk.

Puncstorta krémmel
20 deka cukrot 6 tojás sárgájával habosra keverünk, azután részletekben 12 deka liszttel kevert fél
csomag sütőport és a 6 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. Magas falú tortasütőbe téve azonnal
sütjük. Sütés után a kihűlt tésztát három részre vágjuk. Az alsó lapot barackízzel vonjuk be s ráhelyezzük
a középső lapot, melyet 1 csomag vaníliás krémporból a krémes lepénynél leírt módon készült
krémmel vonunk be. A lapokat a töltelékek felkenése előtt rummal jól meglocsoljuk. Az összeállított
tortát alkörmössel halvány rózsaszínre festett cukormázzal vonjuk be.

Orosz teasütemény
12 deka cukrot 1 egész tojással, 12 deka vajjal és 25 deka liszttel elkevert fél csomag sütőporral jól
nyújtható tésztát gyúrunk. E tészta kétharmad részét késhát-vastagra nyújtjuk s pogácsaszaggatóval
szúrjuk ki. A korongocskák közepére a következő keveréket készítsük: 15 deka héjas mandulát 15
deka cukorral mozsárban finomra törünk s hozzáadunk fél deci tejet, jól összekeverjük. A tejes keverékhez
még fél csomag vaníliás cukrot, 6 deka mazsolát, kevés tört fahéjat és 5 deka vajat adunk. A
félretett tésztából ceruzavékony szálakat sodrunk, melyeket kereszt alakban a süteményekre nyomunk.
Forró sütőben sütjük. Felszolgálás előtt vaníliás cukorral bőven hintjük.

Japán-torta
5 tojás sárgáját 20 deka cukorral habosra keverjük, azután 12 deka őrölt héjas mandulát, 12 deka
őrölt diót, fél csomag vaníliás cukrot, 1 szelet reszelt csokoládét, 1 kiskanál finomra őrölt szemes kávét,
2 evőkanál zsemlemorzsát, fél csomag sütőport és legvégül 5 tojás keményre vert habját adjuk
hozzá. Tortaformában 2 lapot sütünk. Töltelék: 1 csomag vanília-krémport, 3 deka lisztet és 15 deka
cukrot fél liter hideg tejjel és fél borospohár erős feketekávéval elkeverünk. Állandó keverés mellett
sűrűre főzzük. Kihűlés után a krémhez 10 deka habosra kevert vajat adunk. A töltelék egy részét az
összeállított torta bevonására tegyük félre. Tálalás előtt a bevont tortát apró, tört ostyatörmelékkel
szórjuk be.

Szegedi tejfeles lepény
Fél kg lisztet 1 csomag sütőporral, 3 egész tojással, 25 deka zsírral és 10 deka cukorral egyenletesen
összegyúrunk. A tésztát ujjnyi vastag lepénnyé nyújtjuk s vajazott tepsibe téve a következő tejfölös
keverékkel bekenjük: 1 liter tejfelt 3 egész tojással, 20 deka liszttel, 5 deka cukorral és kevés sóval jól
elhabarunk. A tejfölös rétegre tisztított mazsolát szórva, forró sütőben sütjük meg.

Mákoskürt
A dióskürtnél leírt tésztát a következő töltelékkel töltjük meg: fél kg őrölt mákot, 1 kávéskanál tört fahéjat,
1 citrom reszelt héját, 5 deka mazsolát és fél csomag vaníliás cukrot vastag cukorsziruppal sűrűre
főzünk.

Mézeskalács
Fél kg lisztet, 1 csomag sütőport, 2 egész tojást és 20 deka cukrot összekeverünk, azután 1 citrom
reszelt héját és kevés tört fahéjat adva hozzá, forró mézzel rétestészta keménységűvé dolgozzuk. A
mézes tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk s tetszés szerinti alakokra vágva lisztezett, viaszos tepsibe
rakjuk. Tetejüket tojássárgájával megkenjük s egész vagy hosszúra vágott hámozott mandulával díszítjük.

Nürnbergi báblepény
25 deka cukrot fél csomag vaníliás cukorral elkeverünk, azután 12 deka héjas megtört mandulát, 5
deka apróra vágott citronádot, fél deka szerecsendió-virágot és apróra tört szegfűszeget, 1 citrom
héját, 1 csomag sütőport és 30 deka lisztet adva hozzá, 2 egész tojással és annyi langyosra melegített
mézzel jól összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható legyen. Ujjnyi vékonyra nyújtva téglaalakú szeletekre
vágjuk. A szeletek tetejét 10 deka porcukor és 1 citrom levéből készült keverékkel vékonyan bekenjük.
Minden darabra még egy egész mandulát téve, vajjal kikent lisztezett tepsin sütjük. Borhoz igen jó!

Diós linzi tortácskák
25 deka lisztet fél csomag sütőporral és 15 deka cukorral összekeverünk, azután két evőkanál olvasztott
zsírral, 1 egész tojással, 1 kis pohárka rummal és annyi tejfellel gyúrjuk össze, hogy könnyen eldolgozható
legyen. A tésztához még egy késhegynyi fahéjat és ugyanennyi tört szegfűszeget téve két
részre osztjuk. Nagyobbik feléből tojásnagyságú gömböket szakítunk ki, melyeket kosárkaalakra formálunk.
E kosárkák belsejét főtt diótöltelékkel töltjük meg, tetejükre a félretett tésztából rácsot készítünk.
A tojással megkent tortácskákat forró sütőbe téve sütjük. A diótöltelék lírása a dióskürt receptjénél
található.

Paulette
18 deka vajat (15 deka zsírt) 18 deka liszttel jól eldörzsölünk. Hozzáadunk még 10 deka cukrot, 2 tojás
sárgáját, fél csomag sütőport és annyi tejet, amennyit felvesz, hogy éppen jól nyújtható tészta legyen.
A metélt-vastagságúra kinyújtott tésztát pogácsavágóval kiszúrjuk és dió nagyságú csomókat rakunk
rá 12 deka őrölt pörkölt mogyoróból, 12 deka cukorból, fél citrom reszelt héjából, 2 egész tojásból és 2
kanál morzsából készített keverékből. Rendes tűznél sütjük s tálaláskor vaníliás cukorral hintjük be.

Meggyes lepény
Fél kg lisztet, melyhez egy csomag sütőport kevertünk, 10 deka zsírral, 1 tojás sárgájával, 2 kanál
tejföllel, kevés sóval és ízlés szerint 5-10 deka cukorral deszkán jól összegyúrjuk. A tészta felét egy
nagyobb tepsi aljára téve, kimagozott s jól megcukrozott meggyel ujjnyi vastagon befedjük, azután 1
csomag vaníliás cukrot szórunk még egyenletesen rá. A tészta másik felét ráhelyezve, tojással megkenjük
és villával több helyen megszurkálva, forró sütőbe tesszük. A négyszegletes darabokra szeletelt
tésztát tálaláskor hintsük be. Télen meggy helyett lekvárt vehetünk tölteléknek.

Almás puding
30 deka lisztet 13 deka zsírral vagy 17 deka vajjal, 7 deka porcukorral kevert fél csomag vaníliás cukorral
és 1-2 evőkanál tejföllel gyúrótáblán eldolgozunk. Legvégül kevés liszttel kevert fél csomag
sütőport gyúrunk hozzá. A tésztát két részre osztva, egyik felét tortasütő aljára helyezzük. A tölteléknek
vékonyra vágott almát mazsolával és tört fahéjjal vegyünk. A tészta másik felét a töltelékre helyezve
közepes sütőben süssük. Melegen, a tortaformából kiborítva tálaljuk és vaníliás cukorral kevert
porcukorral beszórva szolgáljuk fel.

Mogyorós habkarikák (igen csinos karácsonyfa sütemény)
5 tojás fehérjéből kemény habot verünk, majd 25 deka porcukorral, fél csomag vaníliás cukorral és 10
deka őrölt pörkölt mogyoróval összekeverjük. A habot nyomózsákba tesszük és csillagosan vágott
szájnyíláson keresztül viasszal kent sütőbádogra koszorúkat nyomunk belőle. A habkarikákat lassú,
egyenletes tűznél szárítjuk.

Léha sütemény
3 tojás sárgáját 12 deka vajjal, 10 deka zsírral, 15 deka cukorral, 45 deka liszttel, 1 citrom reszelt héjával
jól összegyúrjuk. A tésztából apró gömböket formálunk, melyeket megvajazva, őrült mandulával
hintünk be. Igen kiadós, gyors sütemény.
Piskótafánk.
25 deka lisztet fél csomag sütőporral elkeverünk, azután 20 deka vajjal, 4 egész tojással, 25 deka
cukorral, fél csomag vaníliás cukorral, 6 evőkanál tejföllel és 1-2 kanál tejjel deszkán jól összegyúrunk.
A tésztát ujjnyi vékonyra nyújtjuk s fánkszúróval vagy kis pohárral kiszúrva kikent tepsibe tesszük. A
korongocskák tetejét tojássárgájával megkenve jó forró sütőben süssük.

Rózsafánk
35 deka lisztből 3 egész tojással, 1 csomag sütőporral, 15 deka cukorral, 3 kanál tejföllel és kevés
sóval nyújtható tésztát gyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk és fánkszaggatóval vágjuk. A tésztadarabokból,
melyeket széleiken késsel sugárszerűen bevágunk, 4-5 lapot egymásra teszünk, középen, hogy széjjel
ne váljanak, kissé összenyomjuk és forró zsírba téve szép pirosra kisütjük. A kisült és kinyílt rózsák
tetejére egy-egy szem cseresznyebefőttet teszünk s az egészet vaníliás cukorral beszórjuk.

Túrópogácsák
Fél kg lisztet 25 deka zsírral, fél kg kendőben kinyomott túróval, 1 csomag sütőporral, kevés sóval, 1
egész tojással és 2-3 kanál tejföllel jól összegyúrunk. Pogácsákat vágunk ki belőle, melyeket tojással
megkenve, közepes tűznél szép világosra sütünk.

Mogyorós perecek
15 deka vajat 20 deka liszttel és fél csomag sütőporral eldolgozunk, azután 15 deka porcukrot, 15
deka őrölt, pörkölt mogyorót és 2 egész tojást gyúrunk még hozzá. Ceruzavastag rudakat sodrunk,
melyekből kis pereceket fonunk. Tojással kenjük és tört mogyoróval megszórva sárgára sütjük.

Kanonok lepény
Fél kg lisztet 2 evőkanál fagyos zsírral, 1 csomag sütőporral, 25 deka cukorral, 2 egész tojással, 1
citrom reszelt héjával és annyi tejjel, hogy könnyen eldolgozható legyen, jól összegyúrunk. A tészta
egyik felét tepsibe téve barackízzel vastagon megkenjük és őrölt mogyoróval beszórjuk. Másik felét
ráhelyezve tojással kenjük meg s hasonlóképpen, mint a lekvárt, mogyoróval hintjük be. Közepes
tűznél világosra sütjük.

Gyümölcsös gesztenye torta
30 deka porcukrot 20 deka vajjal fél óráig keverünk, azután 1 kg tisztított, áttört főtt gesztenyét, fél
csomag vaníliás cukrot adva hozzá, tortaformába tesszük. Tetejét 15 deka apróra vágott cukrozott
gyümölccsel teleszórjuk és közepes tűznél sütjük.
Csokoládés koszorúk (karácsonyi édesség)
14 deka finomra őrölt héjas mandulát, 14 deka porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 4 szelet csokoládét
2 tojásfehérje keményre vert habjával elkeverjük. Formázó zsákból koszorúkat nyomunk ostyára
vagy lisztezett vajas sütőbádogra, lassú tűznél szárítjuk.

Túrós fonatok
15 deka liszttel elkevert fél csomag sütőport 15 deka vajjal jól összedolgozunk, azután hozzágyúrunk
15 deka friss, a savótól lecsepegtetett tehéntúrót és kevés sót. Kisujjnyi vastag rudakat sodrunk a
tésztából, melyeket a két végén összefogva lazán kétszer körbetekerjük, s tojássárgájával megkenve,
szép pirosra sütünk.

Kossuth-kifli
35 deka lisztet 20 deka vajjal vagy zsírral, 1 csomag sütőporral, 1 citrom levével, 3 evőkanál porcukorral
és 3 tojás sárgájával jól összegyúrunk. A tésztát félujjnyi vastagra nyújtva háromszög-alakú darabokra
vágjuk s az alább leírt töltelékkel megkenve kiflikké sodorjuk.
Töltelék: 3 tojás fehérjét 25 deka porcukorral habosra keverünk s 20 deka őrölt diót teszünk hozzá.
Sütés előtt tojással megkenjük s tört dióval szórjuk be.

Fahéjas vaníliás rudacskák
20 deka hámozott darált mandulát, 15 deka cukrot, 25 deka liszttel kevert fél csomag sütőport, kevés
tört fahéjat és fél csomag vaníliás cukrot 8 deka vajjal és 4 egész tojással összegyúrunk. Ujjnyi vastagra
nyújtjuk s kikent tepsiben sütjük. Sütés után a rudacskákat megolvasztott mártócsokoládéba
(Tunkmassa) félig bemártjuk.

Homoktorta
25 deka cukrot 5 tojás sárgájával és 25 deka vajjal fél óráig keverünk, azután fél csomag sütőporral
kevert 30 deka burgonyalisztet és az 5 tojás kemény habját adjuk hozzá. Tortaformába közepes tűznél
sütjük. A kész tortát citromos cukormázzal vonjuk be és csokoládédrazsé szemekkel díszítjük. Igen
könnyű torta.
Vaníliás habcsigák
5 tojás fehérjét kemény habbá verjük, azután 30 deka porcukor és fél csomag vaníliás cukor keverékét
elegyítjük hozzá. A cukrozott habot nyomózsákba helyezzük és csillagosan vágott formán keresztül
viasszal kent sütőbádogra nyomjuk ki. A habcsigákat egy kis gyakorlattal igen szép egyformára készíthetjük.
A kinyomott rossz csigákat kártyával felszedhetjük s a zsákba téve ismét kinyomhatjuk.
Gyenge tűznél lassan szárítjuk.

Kókuszperecek
35 deka liszttel elkevert 1 csomag sütőport 12 deka cukorral, 15 deka reszelt kókuszdióbéllel, fél csomag
vaníliás cukorral, 15 deka zsírral, 1 egész tojással és kevés tejjel könnyen gyúrható tésztává
alakítunk. A tésztából vastag rudakat sodorva pereceket formálunk, melyeket közepes tűznél világosra
sütünk.

Farsangi szelet
25 deka vajat 30 deka liszttel, 1 csomag sütőporral, 1 tojással és 2 evőkanál cukorral jól eldolgozunk.
Háromszor nyújtjuk a tésztát, melyet végül két egyenlő részre osztva, tepsiben a következő töltelékkel
kenünk meg. Töltelék: 25 deka cukorból sűrű szirupot főzünk, majd hozzáadunk 25 deka őrölt mandulát,
1 kávéskanál tört fahéjat, 5 deka mazsolát és 1 citrom reszelt héját. A tésztát tojással kenjük és
villával pár helyen megszurkálva, erős tűznél sütjük. Csinos mignonokat készíthetünk, ha a kinyújtott
tésztából négyszegletes darabokat vágunk, melyekre a töltelékből tojásnagyságú halmokat rakunk. A
tésztadarabok négy sarkát felhajtva összefogjuk és tornyocskákat formálunk, melyekbe sütés előtt
hosszúra vágott mandulaszemeket tűzdelünk. A kihűlt kész tornyocskákat cukros, csokoládés mázba
mártjuk, szárítjuk és mignon-papírkapszulákba helyezve tálaljuk fel.

Vaníliás teasütemény
10 deka porcukrot 1 egész tojással simára keverünk, azután deszkán 25 deka liszttel, fél csomag sütőporral,
10 deka vajjal és fél csomag vaníliás cukorral jól eldolgozunk. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, kis
borospohárral kiszúrjuk és zsírozott tepsibe téve szép sárgára sütjük. Felszolgáláskor vaníliás cukorral
hintjük.

Vajastáskák
25 deka lisztet, fél csomag sütőport, 20 deka vajat, 2 egész tojást, 6 deka cukrot, fél citrom levét és fél
csomag vaníliás cukrot annyi tejjel gyúrunk össze, hogy könnyen nyújtható legyen, A metélt-vastagra
nyújtott tésztát borospohárral kiszúrjuk s a darabok közepére kis csomóban barack- vagy málnaízt
téve, könnyedén félbehajtjuk, szélen egy helyen ujjunkkal benyomva. Cukorral megszórva világosbarnára
sütjük.

Sacher-torta
16 deka vajat 16 deka cukorral, 16 deka megolvasztott csokoládéval, fél csomag vaníliás cukorral és 4
tojás sárgájával fél óráig keverünk, azután 10 deka liszttel kevert fél csomag sütőport és legvégül 4
tojás habját adjuk hozzá. Tortaformában enyhe tűznél sütjük s kihűlés után cukros csokoládémázzal
vonjuk be. Tetejét vaníliás tejszínhabbal vastagon bekenjük.
aprochef, 2009. július 27. hétfő, 18:39
Címkék: Vaníliás Bisquit, hideg krémet, csomagon lévő, előírás szerint, krém kihűlt, krém köré,
Kommentek
Vaníliás Bisquit (piskóta-form
15 deka porcukrot 3-4 tojássárgájával és fél csomag vaníliás cukorral
fél óráig simára keverünk, majd 3-4 tojás keményre vert habját, 15
deka lisztet és fél csomag sütőport keverünk hozzá. Papír- vagy
vászonzsákból zsírozott, lisztezett tepsire piskóta alakra kinyomjuk
és gyenge tûznél halványságára sütjük.
bubszi, 2010. október 24. vasárnap, 11:02
Bisquit-tekercs mogyorókrémmel
20 deka cukrot 4 tojássárgájával és fél csomag vaníliás cukorral fél
óráig keverünk, majd folytonos keverés közben 20 deka liszttel kevert
fél csomag sütőport és legvégül a 4 tojás kemény habját adjuk hozzá.
A félujjnyi vastag tésztát fehér papírral bélelt tepsiben lassú tûzön
sütjük. Sütés után a tepsiből óvatosan kiemelt tésztát megfordítva egy
ív fehér papírra tesszük és az alább leírt töltelékkel kenjük meg.
A megkent tésztát melegen tekercseljük és fehér papírba göngyölve
hagyjuk a kihûlésig. Töltelék: 2 csomag mogyorókrém port, 6 deka
lisztet, és ízlés szerint 25-30 deka cukrot 1 liter hideg tejben
elkeverünk és állandó keverés mellett sûrûre főzzük. A meleg krémet
néha-néha megkeverve hûlni hagyjuk. A felkenés előtt a krémhez 3 tojás
kemény habját keverjük.
bubszi, 2010. október 24. vasárnap, 10:59
A torták és sütemények díszíté
bír a szép szabályos
szeletelés azoknál a süteményeknél, melyeket bevonni vagy díszíteni
kívánunk. Egy lapban sütött bisquit tésztánál vagy lepényeknél a tepsi
oldalán barnábbra sült és szabálytalan széleket éles tésztavágó késsel
még a tepsiben vágjuk le. A töltelékkel megkent és egymásra borítandó
lapokat pedig mindig az összeállítás után vágjuk körül. Ezeket a
lapokat, ha nem kívánjuk bevonni, először lyukacsos kanálba tett finom
lisztcukorral tisztán vagy vaníliás cukorral keverve szórjuk be és
csak azután jelöljük meg tetejükön a vágás vonalait, gondosan ügyelve
arra, hogy az egyes szeletek egyforma nagyok és szabályosak legyenek.
Vágáshoz mindig vékony pengéjû tésztavágó kést használjunk, melynek
hegyével lassan húzva vagy szurkálva haladjunk a kijelölt vonal
mellett. Némi többletmunkát jelent ugyan az előre kijelzés a
tésztán, de azért, ha csinos süteményt akarunk készíteni, ezt
a kis munkatöbbletet ne hagyjuk el.
bubszi, 2010. október 24. vasárnap, 10:35
Orosz krémtorta 2.
Orosz krémtorta 2.
Piskótatésztát készítünk 6 tojássárgája, 10 és fél deka cukor, 6 tojás habja és 8 deka lisztből, egyben sütjük, s ha kihűlt 3 részre vágjuk. 8 tojássárgája, 3 és fél deci tej, 14 deka cukorból krémet főzünk, s elvéve a tűzről még keverjük, míg kihűlt. Fél liter tejszint fölverve a krém közé vegyítünk egy kevés vaníliás cukorral együtt s beleteszünk még 7 deka mazsolát és 7 deka citronádot, mit előzőleg már rumban áztattunk. 4-5 lap 1 deci vízben feloldott zselatint is keverünk a krémhez, előveszünk egy tortaformát, alul a krémből teszünk, azután egy bisquit lapot, ismét krémet s így tovább. Jégre tesszük pár órára, s használatkor kiborítjuk.
bubszi, 2010. szeptember 23. csütörtök, 20:18
A torták, sütemények díszítése
nagy fontossággal bír a szép szabályos
szeletelés azoknál a süteményeknél, melyeket bevonni vagy díszíteni kívánunk. Egy lapban sütött
bisquit tésztánál vagy lepényeknél a tepsi oldalán barnábbra sült és szabálytalan széleket éles tésztavágó
késsel még a tepsiben vágjuk le. A töltelékkel megkent és egymásra borítandó lapokat pedig
mindig az összeállítás után vágjuk körül. Ezeket a lapokat, ha nem kívánjuk bevonni, először lyukacsos
kanálba tett finom lisztcukorral tisztán vagy vaníliás cukorral keverve szórjuk be és csak azután
jelöljük meg tetejükön a vágás vonalait, gondosan ügyelve arra, hogy az egyes szeletek egyforma
nagyok és szabályosak legyenek. Vágáshoz mindig vékony pengéjű tésztavágó kést használjunk,
melynek hegyével lassan húzva vagy szurkálva haladjunk a kijelölt vonal mellett. Némi többletmunkát
jelent ugyan az előre kijelzés a tésztán, de azért, ha csinos süteményt akarunk készíteni, ezt a kis
munkatöbbletet ne hagyjuk el. Mázzal való bevonás
aprochef, 2009. július 27. hétfő, 18:21
Képek, videók
almas-fahejas-vanilias -su
vorosrozsa66
2018. július 17. kedd, 13:51
vanilias_suti2.jpg
vorosrozsa66
2018. április 15. vasárnap, 14:22
Vaniliás félhold
dandej
2017. július 05. szerda, 22:12
VANILIAS PALACSINTA 03.JP
gurmika
2017. március 12. vasárnap, 21:19
VANILIAS PALACSINTA 01.JP
gurmika
2017. március 12. vasárnap, 21:19
vanílias-kokuszos-tort a-1
margoboszi
2015. december 20. vasárnap, 14:44
Vaníliás keksz rumos mézk
katicafeher
2015. szeptember 25. péntek, 15:26
mézes -vaniliás szelet.jp
zsokica45
2015. április 06. hétfő, 17:44
mákos vaniliás torta.jpg
zsokica45
2015. február 18. szerda, 17:56
VANILIÁS KEKSZ TORTA.jpg
zsokica45
2015. február 18. szerda, 17:48
csokis vaniliás.jpg
yvett789
2015. február 13. péntek, 11:39
vaniliás kókuszos.jpg
yvett789
2015. február 12. csütörtök, 18:52
Francia mákos krémes.jpg
vorosrozsa66
2018. november 04. vasárnap, 13:20
Kekszes-krémes.jpg
vorosrozsa66
2018. november 03. szombat, 15:54
Oreós-tejszínes krémes.jp
vorosrozsa66
2018. október 22. hétfő, 15:52
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.