Belépés
2019. június 25. kedd | 26. hét | 176. nap | 09:54 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Nagymamám konyhájából
Ezeket a fortélyokat nagymamámtól tanultam, akinek nevelőapja olasz
származású vendéglős volt még az első világháború környékén. Még a
neve is érdekes volt, Bona Fortunato. Jó Szerencse - magyarul...

Később nagymamám is hasznosíthatta a tanultakat, hisz férje lakatos
mesterként sok segédet, inast, tanoncot foglalkoztatott, nevelt ki, s
bizony rájuk nap mint nap főzni is kellett, mégpedig nem keveset.
Összeszedtem pár okosságot közülük, - a teljesség igénye nélkül -
remélem lesz köztük olyan, amit nem ismertek!

Ha lencsét főzöl, ne áztasd be előző nap. Tedd fel simán főzni, úgy,
mint bármilyen más ételt. A lencse egy olyan száraz hüvelyes, aminek
nincs szüksége áztatásra. Sőt. Ha vízben lubickol főzés előtt, akkor a
héja leválik.

Ha leég egy edény, ne a súrolóhoz nyúlj, és főleg ne frissen! Többet
ésszel, mint erővel... Önts rá egy marék sót, nagyjából egy deci vizet,
és hagyd benne egy napra. Simán le lehet dörzsölni a teljes égést.
Ha pedig elfelejtkezel róla, és csak pár nap múlva jut eszedbe, akkor
meglepve tapasztalod, hogy az edényből szinte egészben már fel is
vált a lekozmált réteg.

Ha csirkemájat főzöl, sütsz, készítesz - csak nyugodtan sózzad.
A baromfiak mája még véletlenül sem attól lesz kemény, hogy
megsózod főzéskor, hanem attól, ha túlfőzöd.
Ha a pörkölthöz rendesen használsz vöröshagymát, akkor a leve
biztos, hogy sűrű lesz.
Ha sült húst készítesz, és igazán puha csemegére vágysz, akkor
süsd zsírban, meglepődsz az eredményről...
Minden édes ételnél használj egy csipet sót. A só lényegében
ízfokozó, épp ezért kevesebb cukrot kell használnod. Persze a
csipet, tényleg csak egy csipet legyen...
Tudtad, hogyha az ételkészítés végén használsz sót, akkor
lényegesen kevesebb kell belőle? Hisz ha végig vele fő, akkor
a fővő tészta, zöldség, hús, bármi is felszív belőle sokat.
Ha petrezselymet, vagy más fűszernövényt kell felvágnod, és
eleged van már abból, hogy állandóan a kezedre tapad, meg
elég egy csomóban tartani a vágódeszkán, akkor szórd meg
egy csipetnyi sóval, mivel ettől pici levet ereszt, attól jobban
összetapad, az anyag felvágása ezután már gyerekjáték lesz.
Ugyanez a módszer alkalmazható a fokhagyma vágásnál is.
- Ha túl sok fűszert vágtál fel, nem tudod egyszerre elhasználni,
akkor keverd össze egy kis sóval, rakd bele lezárható üvegbe
és tedd a hűtő aljába, vagy hűvös helyre. Néhány napig bírni
fogja. De ha már nekünk ott a hűtő, fagyasztó, egy jégkocka
készítőben formás kis lapokat fagyaszthatunk belőle, főzésre
tökéletesen használható, salátákhoz már nem annyira, hisz
elveszti olvadáskor roppanósságát.

Akármilyen tökéletesen is főzöl, néhanap előfordul, hogy
valamit sikerül elsózni. Erre egyszerű a megoldás:
Dobj bele egy megtisztított krumplit, negyedóra után a
fölösleges sót magába szívja, megmenthető vele az étel!
Persze, ha leves az elsózott dolog, akkor ehhez a
megoldáshoz fölösleges folyamodni, pusztán vizet kell
hozzáadagolni, és felfőzni még egyszer.
Még mindig jobb megoldás, mintha túlsózottat adsz az
asztalra.

Ha a húslevesről nem szedted le a habot, ne keseredj el,
lassan főzöd, főzés után állni hagyod, az aljára leülepszik
a zavaros rész, a többi kristálytiszta lesz.

- Fém konyhai eszközeid, edényeid visszakapják eredeti fényüket,
ha ecetes vízzel átdörzsölöd őket! Amúgy az ecet szinte minden
tisztítására kiváló, hisz egyrészt zsírtalanít, másrészt fertőtlenít.
Plusz a csillogó fény.
- Ha nincs időd a leves, vagy a fővő tészta mellett ott állni, és félsz
hogy esetleg kifuthat - egyrészt vedd takarékra a lángot, másrészt
- tégy egy fakanalat a fazék tetején keresztbe, ez megakadályozza
az étel kifutását.
- Ha tartasz attól, hogy a forró olaj majd fröcskölni fog, akkor szórd
meg egy kis sóval!
- Mikor sózod az ételt, sose közelről tedd, és ne zúdítsd egyből az
ételre, hanem lehetőleg több lépésben, mondjuk minden réteg után
sózz egy kicsit, sokkal finomabb lesz az étel.
-Ha habzik a forró zsiradék, dobj bele egy darabka száraz kenyeret!
A fölösleges nedvesség egy részét felszívja.
- Ha már csúnyák a fakanalaid, akkor főzd át őket ecetes vízben,
majd rakd őket ki a napra száradni!
- Ha kalácsot készítesz, akkor a végén még 1-2 kiló liszthez 1-2 dl
olajat, vajat, vagy zsírt is dagassz bele, mert ettől lesz puha még
1-2 nap múlva is. És egyáltalán nem fontos bele a tojás, ha lehet
- inkább csak tetejének megkenésére használd!
- Ha a hús már órák óta fő, és valahogy nem akar puhulni, egy
késhegynyi szódabikarbóna biztosan segíteni fog!
Ha főzni való tésztát gyúrsz, és nincs sok időd, akkor gyúráskor
tegyél bele sót, könnyebb lesz nyújtani pihentetés nélkül.
- És ha a sót konyhai sótartóban tartod, s szeretnéd elkerülni annak
megnedvesedését a levegőben lévő párától, akkor rakj tartóba néhány
szem rizst! Magába szívja a nedvességet. Mellesleg a só ellentétesen
is használható: Ha párás a helyiség, egy tartóba kitéve magába szívja
a fölösleges párát a levegőből.
- Hűtőszekrénybe pedig kiváló szagtalanító a szódabikarbóna.


klarika47, 2019. április 15. hétfő, 09:36
Címkék: Bona Fortunato, fortélyokat nagymamámtól, első világháború, teljesség igénye, olyan száraz, súrolóhoz nyúlj,
Kommentek
Sütés nélküli túró torta
Sütés nélküli túrótorta b-ors konyhájából
b-ors b-ors receptje
receptek torta túrótorta elkészítés: könnyű
Elküldöm
Sütés nélküli túrótorta b-ors konyhájából
villámgyors recept 10 perc / előkészület: 10 perc

Expressz zselatinfixszel és expressz tortazselével olyan gyorsan kész van, hogy szinte észre sem vesszük, hogy megcsináltuk :))

hozzávalók / 4 adag

A tésztához
300 g háztartási keksz (darált)
2 ek porcukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
150 g vaj
0.5 dl tej (kb)

A krémhez
500 g tehéntúró
140 g tejföl
100 g cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 dl habtejszín
1 csomag zselatinfix (expressz)
A tetejére
50 g barackbefőtt
1 csomag tortazselé

A befőzés kategória bemutatása
Mit csináljak a félig átsült hússal?
Élesztős arcpakolás receptet tud valaki?
még több kérdés
ezt olvastad már?

alapanyagok

barackbefőtt cukrozatlan
aranyag, 2018. augusztus 19. vasárnap, 19:40
Eredeti somlói galuska
Három piskótatésztát készítünk - simát, kakaósat és diósat -, laponként 6 tojásból. 6 tojássárgáját habosra keverünk 15 dkg kristálycukorral, a fehérjéket kemény habbá verjük. 16 dkg liszthez (fele sima, fele rétesliszt) hozzákeverjük egy vagy két citrom reszelt héját, és a habbal váltakozva, kanalanként a sárgákhoz vegyítjük. Óvatosan, fakanállal dolgozunk, hogy a hab össze ne törjön. Egy tepsit kivajazunk, kilisztezünk - az oldalát ne, mert púpos lesz a piskóta -, beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben kb.170 C-fokon 20-25 percig, tűpróbáig sütjük.
A kakaós tésztába 2 kanál liszttel kevesebbet teszünk, helyette 2 kanál kakaóport adunk hozzá, a diós tésztához pedig 3 kanál liszt helyett 4-5 kanál darált diót, és óvatosan összekeverjük. Mindhárom piskótát megsütjük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd a széleinél késsel fellazítjuk, és alányúlva kiemeljük.
Alapöntet: 20 dkg kristálycukrot, 2,5-3 dl vízzel, 1 dl rummal, 1 vaníliás cukorral, 1 citrom és 1 narancs reszelt héjával
bkisseva, 2018. augusztus 08. szerda, 12:44
Sárika-szelet
Két tésztát készítünk. Az elsőhöz 30 dkg lisztet, 10 dkg cukrot, 10 dkg vajat, 1 csapott kanál kakaót, 1 tojást, késhegynyi szódabikarbónát és 5 kanál tejet összegyúrunk, s egy tepsi hátán (ott ki is lehet nyújtani) két lapot sütünk belőle. Nem kell sokáig sütni, elég 10-12 perc 170 C-fokon.
A másik tészta piskótatészta: 4 tojássárgáját 4 ek. cukorral habossá keverünk, majd a 4 tojásfehérje habját óvatosan hozzáadjuk, és belevegyítünk 4 ek. lisztet. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, és (kb.17 perc alatt) megsütjük. A sütőben hagyjuk 5 percig hűlni, félig nyitott ajtónál.
A krémhez 2,5 dl tejben 3 púpozott kanál réteslisztet simára keverünk, majd hozzáadunk 1 tojássárgáját és egy vagy két csomag vaníliás cukrot - ezt is jól elkeverjük; sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Utána 25 dkg vajat 25 dkg porcukorral habosra keverünk, apránként hozzáadjuk a kihűlt főzött krémet, s mixerrel jól kikeverjük.
Az első barna lapot nagy tálcára, deszkára vagy tepsibe helyezzük, rummal jól meglocsoljuk, és
bkisseva, 2018. augusztus 08. szerda, 12:36
Cifra szelet
6 tojássárgáját 15 dkg porcukorral habosra keverünk, majd hozzáadunk 7 dkg sima lisztet, amelyben egy sütőport és egy kanál kakaóport is elkevertünk. Utána óvatosan hozzákeverjük a 6 tojásfehérje keménnyé vert habját. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, s előmelegített sütőben megsütjük (15-20 perc). Ne süssük túl, ne száradjon ki!
Krém: 4 tojássárgáját 2 vaníliás cukorral habosra keverünk, majd 3 dl tejjel elvegyítjük, és egy kanál lisztet adunk hozzá. Lassú tűzön sűrű krémmé főzzük. Amikor kihűlt, mixerrel habosra verünk 1 vajat 10 dkg porcukorral, a kihűlt sárga krémhez adjuk, és jól összemixeljük. Gőz fölött 4-5 tojásfehérjét 20 dkg kristálycukorral kemény habbá verünk. A kihűlt tésztára rákenjük a sárga vajas krémet, majd erre a kemény tojásfehérjehabot, és csokoládét reszelünk rá. Hűtőbe tesszük. Pár óra múlva szeletelhető.
bkisseva, 2018. augusztus 08. szerda, 12:34
Mozsár a nagyanyó konyhájából
lehetett dolgozni a régi mozsarakban.
Petrás Gabriella

Nagyszüleink ebben őrölték a diót a kalácshoz, és a porcukor is ebben készült. Akkoriban ugye nem voltak modern háztartási gépek, amivel időt spórolhattak volna maguknak a háziasszonyok, és őrölt diót, meg porcukrot sem lehetett kapni a boltokban - mégis minden időben elkészült, és a sütemények ízét még most is a szánkban érezzük.

Mozsár nagyi konyhájából Fotó: Petrás Gabriella

A retro rézmozsár szinte minden konyha alapfelszerelése volt, és a vajling mellett várt arra, hogy diót, vagy cukrot törjünk benne kalácsok, sütemények töltelékéhez, amiket aztán a sparheltben sütöttek meg.

De a mozsár nem nagyszüleink találmánya, régen fából és kőből készült, majd később rézből, bronzból és vasból. Diót, cukrot, keleten pedig rizst őröltek vele, de festékek és gyógyszerek készítéséhez is használatos mind a mai napig. Sőt, a
anna4459, 2018. május 04. péntek, 18:29
Egy őszi délután
szeretettel nem haragosan,
- bácsi kérem, azt a virágot neked ,én ültettem.
.
A férfi a vállát rándítva mondta - én ilyent nem kértem.
Azzal bement a fűtetlen, hideg házába.
Kopott kabátját hanyagul ledobva,
Kályhájába tüzet rakva
Kavargott benne a kislány mondata.
- minek nekem virág? - mormogta.
.
Éjszaka lett, nem jött álom a szemére,
Mindig a szomszéd kislány jutott az eszébe,
- virágot nekem? Nekem? Nekem ültette.
Majd felkelt, konyhájából a nagykést magához vette,
Kiment, s a kisvirágot óvatosan a földből kivette,
A házba bevitte és gondosan elültette.
Másnap, mielőtt dolgozni ment, köszönt a virágnak,
Odakinn, mosolytalanul bólintott a kislánynak.

Kislány szelíden szólt, s rámosolygott.
- látom bácsi, bevitted a virágot.
Be - válaszolta, majd elballagott.
Este sietett haza, mert tudta, már nincs egyedül,
Várja a kisvirág, mely az ablakában ül.
A virág napról napra cseperedett, majd
vorosrozsa66, 2018. április 20. péntek, 11:52
14 filléres egytálétel, amiből kétszer fogsz szedni
Ezúttal olcsó, laktató egytálételeket hoztunk, hogy a körettel se kelljen külön bajlódnotok - érdemes elmenteni, amelyik tetszik!

1 Római csirkemáj
2 Hagymás-csípős bab Bud Spencer módra
4 Agglegénytál
5 Paprikás krumpli kolbásszal
6 Vega rakott burgonya
7 Gyors tepsis burgonya debrecenivel
8 Betyárkrumpli az ősöktől
9 Ludaskása
10 Krumplifészekben főtt tojás
11 Lecsó római tálban
12 Csirkezúzás rizi-bizi
13 Zöldséges aprópecsenye
14 Burgonyatorta Tündér konyhájából
tinka1951, 2018. március 21. szerda, 07:45
Képek, videók
A szanatórium konyhájában
caris11935
2009. április 12. vasárnap, 13:37
Katalin konyhájában
juhaszzsuzsanna
2007. augusztus 23. csütörtök, 01:05
Acne és Lizzie Fortunato
farkas1945
2013. május 21. kedd, 16:17
kosárka a Nagymamámtól.jp
erzsikepuskas
2013. december 26. csütörtök, 16:55
első világháború abádszal
jolika66
2015. május 17. vasárnap, 16:10
Az elsö világháborus emlé
zsolti1978
2009. november 10. kedd, 12:38
dalmand elsö világháborus
nyuszi111
2007. december 12. szerda, 16:35
Első világháborús emlékmű
cybersushi
2006. július 15. szombat, 11:15
Teljesség igénye nélkül..
csabee007
2006. június 11. vasárnap, 18:29
A_teljesség_igénye_nél kül
csabee007
2006. május 25. csütörtök, 20:09
száraz a föld
wob
2018. április 29. vasárnap, 11:26
Száraz Miklós György - So
sanci81
2018. április 09. hétfő, 17:58
szaraz_ecsetminta_szin es.
bobecili
2017. szeptember 15. péntek, 10:00
szaraz_ecset_minta_zol d.j
bobecili
2017. szeptember 15. péntek, 10:00
szaraz_ecset_minta_vor os_
bobecili
2017. szeptember 15. péntek, 09:59
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.