Belépés
2019. január 20. vasárnap | 3. hét | 20. nap | 18:14 | Fábián, Sebestyén
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az uborka társai a kertben
Bálint gazda leveléből:
Az uborka társai a kertben: növények, amelyek közelsége előnyös az uborka számára
hobbikertész
2018. május 10.
T
A növénytársítás előnyei az uborka esetében is érvényesülnek.

A kerti növények számos módon képesek előnyt kovácsolni egymás közelségéből. Vegyük például az uborkát. Ha megfelelő növényeket választunk mellé, nagyban hozzájárulhatunk az egészséges fejlődéséhez. És bár vannak szép számmal olyan növények, amelyek remekül megférnek az uborkával, azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy léteznek olyanok is, amelyek gátolhatják a fejlődését. Például rendkívül agresszívan terjedve kiszorítják az uborkát, vagy éppen elorozzák előle az éltető vizet, napfényt vagy értékes tápanyagokat. Éppen ezért nem árt ismernünk azokat a növényeket, amelyek a legalkalmasabb társai lehetnek az uborkának a veteményesben.

Miért előnyös az uborka más növényekkel való társítása?
Az uborka más növényekkel való társítása számos ok miatt előnyös. Az uborka közelébe ültetett társnövények mindenekelőtt növelik a biológiai sokszínűséget a kertben. A kertészek egy része rendszerint csupán néhány jól bevált növényféléhez ragaszkodik, amelyekből pár szépen rendezett sort alakítanak ki. A természet azonban ennél nagyobb változatosságra törekszik.

A monokultúrában termesztett növények esetében nagy hátrány, hogy fokozottan ki vannak téve a rovarkártevők támadásának, illetve a különböző fertőzéseknek. A kerti növények biológiai sokféleségének növelésével lemásolhatjuk a természetben már jól bevált módszert a betegségek és kártevők támadásának kivédésére. A növénytársítás előnyeit tehát az uborka esetében is kihasználhatjuk: nem csupán csökkenteni tudjuk a potenciális veszélyeket, de egyúttal a hasznos rovaroknak is kedvezünk.

Egyes növények kifejezetten jól termeszthetők együtt az uborkával. Ilyenek például a pillangósvirágúak, amelyek javítják a talaj minőségét. Többek között a borsó, a bab vagy a lóhere gyökérzete olyan baktériumokat vonz, amelyek képesek megkötni a nitrogént, gyökérgümőket, rizómákat kialakítva. A nitrogén egy része a hüvelyes növényt táplálja, a többi azonban a környező talajt gazdagítja, ez pedig az adott területre telepített egyéb növényeknek is a hasznára válik.

Növények, amelyek jól fejlődnek az uborka mellett
A már említett pillangósvirágúakon kívül többek között az alábbi növények ültethetők eredményesen az uborka mellé:

brokkoli
fejes káposzta
hagyma
karfiol
kukorica
napraforgó
retek
saláta
Léteznek virágok, amelyek közelsége szintén előnyös lehet az uborka számára. A bársonyvirágtól vagy büdöskétől például irtóznak a rovarok, míg a sarkantyúka távol tartja többek között a levéltetveket. A gilisztaűző varádics elriasztja a hangyákat, számos bogarat, repülő rovart és egyéb kártevőket.

Meg kell említenünk azonban két olyan - a kertészek körében egyébként népszerű - növényt is, amelyeket semmiképp nem ajánlott az uborka közelébe ültetünk, mivel nem férnek azzal össze. Az egyik a dinnye, a másik a burgonya. A zsálya társasága szintén nem tanácsos. De míg a zsálya azok közé a fűszernövények közé tartozik, amelyek nemkívánatosak az uborka közelében, az oregánó például sokat segít a kártevők távol tartásában, így nagyszerű kísérőnövény az uborkasorok közé.
lovaszmarika, 2018. május 16. szerda, 18:59
Címkék: uborka társai, uborka számára, növénytársítás előnyei, uborka esetében, kerti növények, egészséges fejlődéséhez,
Kommentek
Lédús gyümölcsök, roppanó zöldségek: a barack és a paradicso
LÉDÚS GYÜMÖLCSÖK, ROPPANÓ ZÖLDSÉGEK


Augusztus, a nyár utolsó hónapja. Melegen simogatnak a napsugarak, a hazai tavak vize olykor már nem is hűsít, a jéghideg dinnye és a jeges gyümölcsökkel teli limonádé a nap fénypontja. Szerencsére ebben a hónapban is bőséges, változatos a zöldség-gyümölcs kínálat. Édesek, lédúsak a barackok, roppanósak az uborkák, paprikák. Sok háztartásban az esti vacsora már csak egy szelet dinnye, uzsonnára pedig főtt kukorica kerül az asztalra. Elképzelhetetlen a bevásárlás friss piaci portékák nélkül, hisz a nagy melegben a nehéz ételek helyett az egészséges, könnyű fogások, a cukros desszertek helyett pedig a fagylaltok és a mosolygós gyümölcsök esnek jól. Ilyenkor kicsit egészségesebben élünk, a formánkra is jobban ügyelünk, szervezetünk jelzi, mi a jó
menusgabor, 2015. augusztus 18. kedd, 21:30
A savanyúság
róhatók.

A tökéletes savanyúság öt titka
1. Használj mindig friss zöldségeket!
A zöldségek akkor a legjobb minőségűek, amikor épp leszedték őket. Amennyiben savanyúságnak szánod őket, ezeket részesítsd előnyben. Minél frissebbek, annál ízletesebbek és ropogósabbak lesznek, még ha hónapokon át is állnak a kamra polcain.

2. Vágd le az uborkák szárait!
Ez a tanács kizárólag az uborkára vonatkozik, és nagyon fontos! Ha mosáskor eltávolítod a zöldség száracskáját, az uborka frissebben, keményebben marad meg az üvegekben.

3. Figyelj oda a zöldségek méretére!
Minél apróbbak a zöldségek, annál hamarabb megpuhulnak a savanyú lében. Így hát, ahelyett hogy felszelnéd őket vagy félbe vágnád, tedd őket egészben az üvegekbe.

4. Légy tekintettel az időre!
Amikor savanyúságot készítesz, fel kell lobbantanod a megtöltött üvegeket azért, hogy azok tartalmából
klementinagidro, 2015. június 24. szerda, 00:49
Jeles napok és népi megfigyelések
hogy a tűz, amely ezen a napon különösen haragos, ,,erüt ne vehessen", ne okozzon veszedelmet. A tűzgyújtást azonban nem lehet korán végezni, csak délelőtt tíz óra után kerülhet rá sor, mint ahogy mondják, ,,hogy a házbu ki ne siessen" - azaz fel ne gyújtsa a házat.

5.-Gotthárd napja

Csak a muravidéki háziasszonyok tartják számon e napot. Azt tanácsolják, hogy ezen a napon uborkát kel vetni, noha sok helyen nagyszombat napját tartják legalkalmasabb uborkavető napnak. Arra is kell vigyázni, mondják, hogy ne mezítláb vessünk, mert bolhás lesz a növény.

6.-Babevő János napja

Minden gazdasszony tudja, hogy a hüvelyeseket, a lencsét, borsót, babot el kell vetni, mert talán már nem fagy ki. A bánáti háziasszonyok szerint János napja kiváló alkalom a babvetésre.

12.-Pongrác napja

A három fagyos nap, a három -ác végű fagyosszent Pongrác, Szervác, Bonifác napja közül az elsőn, Pongrác napján
klementinagidro, 2015. április 07. kedd, 20:36
A savanyúság egészségesebb, mint hitted!
A savanyúság egészségesebb, mint hitted!

A téli időszak ínyencségei többet jelentenek, mint plusz ízt a konyhában és az asztalon. A savanyúságoknak ugyanis megvan a jótékony hatásuk a szervezetre nézve, éppen ezért egyre több táplálkozási szakértő tanácsolja őket - viszont nem mindegyiket!

uborka-savanyusag

A szakértők szerint, a savanyúságban rengeteg a probiotikum. Ezek olyan egészséges baktériumok, amelyek megtalálhatók például a savanyú káposztában, a joghurtban, borban, kenyérben, szójaszószban és a sörben. A probiotikumok képesek megnyugtatni az immunrendszert, csökkenteni a gyulladásokat, enyhíteni az allergiás tüneteket és a megfázást, megelőzni a hasmenés és bélérzékenység kialakulását, növelni az immunrendszer reagálóképességét, és még bizonyos ráktípusok ellen is védelmet nyújtanak.

Olvasd el ezt is: A tökéletes savanyúság 5 titka

A joghurt és az otthon elkészített savanyúság kivételével, a szakértők nem tanácsolják azokat az élő
horvathnemagdi, 2014. november 30. vasárnap, 16:18
GREG ILES: Huszonnégy óra (10.fejezet)
Menjen át az ágy másik felére - parancsolta Karen. - Mozduljon!
Hickey, a lövésektől még mindig meghökkenve, megkerülte az ágy lábát, így Karen a fürdőszoba és az ágy közé került.
- Vegye fel azt a telefont - mondta, és a férfi melletti vezeték nélküli készülékre mutatott.
- Kit hívjak?
- Vegye fel!
Hickey engedelmeskedett, de volt a szemében valami mániákus csillogás, ami miatt Karen nem vette le az ujját a ravaszról.
- Hívja fel a férjem szállodaszobáját.
- Nagy hibát követ el, Karen.
Az asszony felemelte a pisztolyt, míg az Hickey arcával egy magasságba nem került, majd beleszólt a bal kezében tartott telefonba. - Abby, kint vagy már?
- Igen.
- Jól van. Húzódj le, hogy ne látszódjál. - Karen a kagylót a jobb válla és az arca közé helyezte. Így a pisztolyt a jobb kezében tarthatta, miközben a ballal átveheti a másik telefont Hickeytől. Az a készülék, amelyiken Abby
scorpionsrose, 2014. október 17. péntek, 15:51
Miért együnk görögdinnyét?
Miért együnk görögdinnyét?

Semmi sem lehet jobb egy tikkasztó nyári napon, mint egy szelet édes és lédús görögdinnye a hűtőből.
Július elejétől már megtalálhatóak a szomjoltó gömböcök a piacokon, így kedvünkre fogyaszthatjuk, akár szeptemberig! Sokan nem is sejtik, hogy a görögdinnye a tökfélék családjába tartozik. Jelenleg több mint 500 fajtáját ismerjük: különbség lehet a héj színe, az íze vagy akár az érés időpontja között is. Az érett dinnyék fajtától függően általában 4-10 kilogramm közötti súlyúak, de már mértek több mint 20 kilogrammos dinnyét is. ,,A görögdinnye az egyik legegészségesebb gyümölcs, hiszen magas víztartalmának és mindemellett vízhajtó tulajdonságának köszönhetően kifejezetten ajánlott a gyümölcsdiéta során. Kiváló vesetisztító és nagy mennyiségű fogyasztása kitisztítja, salaktalanítja a szervezetet. Lábadozó betegeknek kitűnő, hiszen pótolja a vizet és tisztítja a szervezetet" - mondta Dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és
horvathnemagdi, 2014. augusztus 02. szombat, 18:11
görögdinnye
A görögdinnye csodás hatásai

Görögdinnye szezon van. Szinte minden ember szereti ezt a sok folyadékot tartalmazó gyümölcsöt, melynek több mint 90%-a egyszerűen víz, ezért telít.
A görögdinnye szezonja hagyományosan július elejétől szeptember elejéig tart, de ma már a későn érő típusoknak köszönhetően az ősz első hónapjában is élvezheted az ízét. Kiváló hűsítő a meleg nyári napokon, és még finom is. Ha nem elég édes a vásárolt gyümölcs, készíthetsz belőle salátát zöldségekkel vegyítve, a héját pedig befőttnek is elteheted. Nagyjából 500 fajtája van, melyek színükben, ízükben vagy érési idejükben különböznek egymástól. Súlyuk négy és tíz kilogramm között mozog. Az érett dinnyének megkopogtatáskor mély hangja van. A kiválasztásnál figyelj arra is, hogy sima és mindenhol szép zöld legyen. Segítségedre lehet a kacs: ha elszáradt, biztosan érett gyümölccsel van dolgod.

Annak ellenére, hogy édes, viszonylag
faciendum, 2014. július 21. hétfő, 14:32
Képek, videók
Pihenés a kertben
eva6
2018. augusztus 06. hétfő, 16:46
Nők a kertben
eva6
2018. június 21. csütörtök, 12:25
kertben olvasó nő
eva6
2018. június 19. kedd, 16:14
Kislány a kertben
eva6
2018. június 18. hétfő, 11:19
Kertben
csalogany13
2018. május 06. vasárnap, 15:45
Angyal a kertben
sanci81
2018. április 30. hétfő, 16:53
lovak-kertben.jpg
agica2004
2018. március 24. szombat, 18:52
Hervadt kertben 01.jpg
chillik
2018. március 24. szombat, 09:26
Hervadt kertben 02.jpg
chillik
2018. március 24. szombat, 09:25
Cica a kertben
eva6
2018. március 21. szerda, 17:57
Vándor ha e kertben jársz
otodik
2018. január 05. péntek, 14:09
Savanyú uborka
irmus
2018. június 20. szerda, 16:56
kovászos-uborka.jpg
irmus
2018. május 18. péntek, 07:33
Rakott karfiol uborkával
irmus
2017. november 12. vasárnap, 09:51
uborka 5
taltos1
2017. augusztus 15. kedd, 23:39
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.