Belépés
2018. december 15. szombat | 50. hét | 349. nap | 01:04 | Valér
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Megnyílt a megújított mecseki bányászati kiállítás Pécsett
A megnyitón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta: a kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Kubinyi Ágoston programjának több millió forintos támogatásával újult meg.

A politikus köszöntőjében felelevenítette az ágazat magyarországi és térségi történetét, méltatta annak a település- és iparfejlesztésben betöltött szerepét. Egyúttal felhívta a figyelmet a bányászat identitásképző közösségi erejére és bányászok erős szolidaritására, bajtársiasságára.

Hoppál Péter emlékeztetett arra, hogy a pécsi tárlatot a korábbi fenntartó, a soproni Központi Bányászati Múzeum finanszírozási okok miatt 2013-ban bezárta.

A gyűjtemény ezt követően a JPM kezelésébe került: a Káptalan utcában két helyiségből álló felszíni és a 440 méter hosszú föld alatti bemutatóhelyet 2014 februárjában nyitották meg újból. Később a föld alatti részt egy kártevő, a könnyező házigomba támadta meg, s emiatt a tárlatot ismét bezárták.

A védekezéshez az érintett föld alatti helyiségeket szét kellett bontani és újra kellett építeni - mutatott rá a politikus.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester az eseményen erről megjegyezte: a kiállítás föld alatti részeit a gombafertőzés okozta kár elhárítását követően várhatóan "a közeli hónapokban vagy jövőre" adhatják át újra a nagyközönségnek. A városvezető beszédében egyúttal az értékmentés, hagyományőrzés fontosságát hangsúlyozta és méltatta a bányászat közösségszervező erejét is.

A múzeum MTI-hez eljuttatott írásos összegzése szerint a megújított tárlat eredeti tárgyak, archív fotográfiák, film és hanganyagok, animációk, játékos interaktív elemek segítségével teszi érthetővé, könnyen megismerhetővé a bányászati tevékenységet a technológiától a bányászati veszélyforrásokon át a bányakolóniák világáig. A tárlat bemutatja a mecseki szén- és uránbányászat történetét, illetve a hegység ásványait és kőzeteit is.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 07. szerda, 13:13
Címkék: Hoppál Péter, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kubinyi Ágoston, Központi Bányászati Múzeum, Páva Zsolt, megújított mecseki,
Kommentek
Sóhajok - versekben
-

SÓHAJOK VERSEKBEN


Helen Bereg: SÓHAJ...

Nincs ki úgy ölelne,
oly gyengéden, mint te.
Sóhaj szakad bennem,
béke, megnyugvás.
Nincs nap és nincs este,
ne veled ébredne
s szunnyadna el a vágy.

Életünk percekbe, órákba sűrített élet,
mégis a legszebb csoda mi megtörténhet.
Lehunyt szemünk kirekeszti mi valós,
nincs semmi csak az ujjperceken bőrre lehelt csók.
Ajkamra téved kezed, becézgető játékba kezd az íveken,
mozdulatlanságba hajlik testem, nehogy érintésed ellebbenjen.
Pillanatról pillanatra válik önkívületté a
menusgabor, 2018. november 30. péntek, 13:00
33. évközi hét csütörtök 11.22
........
EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Halljuk meg az Úr szavát, hogy üdvözítő javaiban részesüljünk!
Amikor Jézus közel ért Jeruzsálemhez, és megpillantotta a várost, sírva fakadt. Azután ezt mondta: ,,Bárcsak felismernéd te is, legalább ezen a napon, ami üdvösségedre szolgál! Most azonban el van rejtve szemed előtt. Jönnek majd napok, amikor sánccal vesz körül ellenséged, bekerít és mindenfelől ostromol. Eltipornak téged és gyermekeidet, akik falaid közt laknak. Nem hagynak benned követ kövön, mert nem ismerted fel látogatásod idejét.
Ezek az evangélium igéi. Lk 19,41-44

SZENTLECKE a Jelenések könyvéből
Jézus, az Isten Báránya megváltott minket vére kiontása árán.
Én, János, látomásban láttam a mennyei trónuson ülőnek jobb kezében egy kívül-belül teleírt könyvtekercset, amely hét pecséttel volt lepecsételve. Aztán láttam egy hatalmas angyalt, aki harsány szóval kérdezte: ,,Ki
maroka, 2018. november 22. csütörtök, 11:06
Több mint két kilogramm droggyanús anyagot foglaltak le Baranyában
Azt írták: a rendőrök öt baranyai és egy budapesti kábítószer-kereskedőt vettek őrizetbe. Az összehangolt akció keretében Pécsett, Orfűn és Abaligeten három férfit és egy nőt fogtak el kedden, két helyszínen szemlét, tizenegy helyen kutatást tartottak, és több mint két kilogramm kábítószergyanús anyagot foglaltak le.

A Terrorelhárítási Központ Pécsett elfogott egy negyedik férfit, akinek átkutatták kisasszonyfai házát, ahonnan a kábítószergyanús növényeken, növényi származékokon és kábítószerrel szennyezett tárgyakon kívül egy forgótáras flóbert pisztolyt és 23 lőszert is lefoglaltak - részletezte a megyei főkapitányság.

A gyanú szerint a 32 éves abaligeti férfi egy 30 éves abaligeti, egy 32 éves kisasszonyfai, egy 32 éves orfűi férfi és annak 29 éves barátnője útján jutott kábítószerhez, amelyet egy budapesti férfinak értékesített tovább.

Őt a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai szerda reggel a fővárosban fogták el. A 30 éves román állampolgárságú férfitól kábítószergyanús növényi
velemenyezd, 2018. november 22. csütörtök, 08:28
Férfi vízilabda Magyar Kupa - Nincs meglepetés a selejtezőben
Az A csoportban Pécsett az OSC és a BVSC mellett a házigazdák és az UVSE szerepelt, a B jelű négyesben a Szolnok és a Honvéd társaságában a Vasas és a Kaposvár küzdött a továbbjutásért.

A C csoportban a házigazda Eger és a Debrecen társaságában a Szentes és a Szombathely csapata, míg a D-ben a Szeged és a Tatabánya játszott a Ferencvárossal és a Miskolccal.A negyeddöntő mérkőzéseit november 17-18-án rendezik, a párosítások pedig vaksorsolás útján dőlnek majd el.
velemenyezd, 2018. október 28. vasárnap, 15:46
Szent Mór püspök 10.25
alázatosság erényében kipróbálja, a nyilvános bűnvallomáskor igen sok olyan dolgot vetett a szemére, ami a szerzetesi élettel ellenkezik. Vádaskodása ellen Mór egyáltalán nem védekezett, hanem alázatosan állt, s reménykedve Istenhez menekült, aki az emberi lelket vizsgálja. Ekkor aztán megismerte Szent István, hogy fiának szavai megfontoltak voltak. Miután a történteket rendben és a valóságnak megfelelően elmondta, Mórt dicséretekkel halmozta el, és hogy egy főpapi szék dísze legyen, kevéssel ezután Pécsett a püspöki méltóságra emelte."
Mindenható Istenünk, tekints Szent Mór püspök érdemeire, és közbenjárására add, hogy példája nyomán tiszta és alázatos szívvel szolgáljunk neked! A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
Bővebben

- Szent Mór lelkivilága - Kühár Flóris bencés tanulmánya Pécs második
maroka, 2018. október 25. csütörtök, 18:26
Kövér: lehetséges erős nemzeti önazonosság alapján is korrekt együttműködést kialakítani más országokkal
látogatásán elsőként Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Önkormányzat fideszes elnöke és Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), a város polgármestere köszöntötte a megyei közgyűlés Papnevelde utcai dísztermében, majd látogatást tettek a Miroslav Krleza Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületében.

A házelnökök megtekintették a diákok műsorát, az intézmény névadója, a horvát irodalom egyik legjelesebb képviselőjének szobrát és Magyarország első, a jezsuiták által még a 18. század első felében Pécsett alapított horvát nemzetiségi iskolára emlékeztető, a Miroslav Krleza iskolaközpontba került kőtáblát.

A vendégeket az intézményben körbevezető Győrvári Gábor Zoltán igazgató az MTI érdeklődésére elmondta, hogy milliárdos nagyságrendű felújítási, bővítési program valósult meg az 1952-ben alapított iskolaközpontban az elmúlt tizenkét évben.

Kiemelte, az Országos Horvát Önkormányzat fenntartásában működő komplexumba mintegy ötszáz gyermek jár. Megjegyezte, bíznak abban, hogy támogatást kapnak
velemenyezd, 2018. október 24. szerda, 14:25
MSZP: komoly betegellátási válság van Magyarországon
szocialista politikus bírálta a kormányt az egészségügyi várólisták miatt, mert szerinte Rétvári Bencének, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárának állításával ellentétben, soha ilyen hosszúak nem voltak a várólisták Magyarországon, mint jelenleg. Az MSZP szakpolitikusa azt is felrótta a kormánynak, hogy nem hozzák nyilvánosságra a kórházi fertőzések számáról szóló nyilvántartást, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy ezen a héten már két kórház sürgősségi osztályának vezetője mondott le, Pécsett és Veszprémben.

Korózs Lajos a "pofátlanság netovábbjának" nevezte, hogy eközben a népjóléti bizottságban a kormánytagok VIP-ellátásáról szóló vitában a "fideszes nagyurak" úgy gondolták, van Magyarországon elég orvos és nővér ahhoz, hogy Honvéd kórházban külön részleget biztosítsanak saját maguknak. Megerősítette: az MSZP népszavazást kezdeményez a miniszterek, államtitkárok egészségügyi VIP-ellátásának megszüntetéséről.

Úgy vélte: gőzerővel folyik a kétszintű egészségügy kialakítása, és az
velemenyezd, 2018. október 11. csütörtök, 13:32
Orbán: vállalni kell a sikereinket!
Amerikába", mert itt nincsenek meg a feltételek - mutatott rá.

Rátgéber László, az akadémia szakmai és stratégiai igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: a mai nap mérföldkő és hatalmas lehetőség arra, hogy az akadémia a magyar kosárlabdázás olyan alappillére legyen, amely példát mutat professzionalizmusával, utánpótlás-nevelő munkájával. A cél az, hogy nemzetközi szintű játékosokat neveljenek, ezért az akadémia nemcsak pécsi, hanem nemzeti ügy - mutatott rá.

Mint mondta, nem véletlen, hogy Pécsett épült fel az akadémia, hiszen itt élte meg edzői pályafutása legsikeresebb szakaszát, amelynek legnagyobb eredménye az volt, hogy a kosárlabdacsapattal példaképek lehettek, értéket teremtettek és komoly társadalmi hatásuk volt. E társadalmi hatásból eredt az akadémia ötlete - magyarázta.

Rátgéber László köszönetet mondott a támogatásért a kormánynak, a miniszterelnöknek, Pécs városának és a Pécsi Tudományegyetemnek.

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia alapkövét tavaly áprilisban tették le. Az egykori
velemenyezd, 2018. október 11. csütörtök, 11:31
Képek, videók
Pécsett
orban47
2017. április 07. péntek, 16:13
-pecsett.jpg
lilagondolatok
2014. december 14. vasárnap, 11:51
Bangó Margit Pécsett 2009
szinesgyongyok
2009. június 02. kedd, 12:29
Meredek utca Pécsett
caris11935
2009. április 15. szerda, 12:13
Keresztapám sírja Pécsett
caris11935
2009. április 15. szerda, 12:00
Rákóczy szobra Pécsett
caris11935
2009. április 15. szerda, 11:49
Első iskolám Pécsett, a S
caris11935
2009. április 15. szerda, 11:46
hoppá.png
piktorka2
2017. március 04. szombat, 10:07
Hoppá.gif
pacsakute
2017. január 24. kedd, 20:22
Hoppá!
sanci81
2016. június 25. szombat, 13:32
Hoppá!.JPG
erzsikepuskas
2016. április 19. kedd, 18:59
Pénzügy-minisztérium,1 900
farkas1945
2011. január 28. péntek, 14:24
Oktatási MInisztérium,Kai
pecsioszi
2006. június 26. hétfő, 13:30
Az Oktatási Minisztérium
pecsioszi
2006. június 16. péntek, 09:00
Oktatási Minisztérium ,Ta
pecsioszi
2006. június 16. péntek, 08:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.