Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 11:06 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mégis tönkretette az életétAz egyetlen ember, akit Sztálin szeretett mégis tönkretette az életét

A Kreml kicsi hercegnője, a párt első számú vezetőjének szeme fénye, az ellentmondást nem tűrő kislány, nő és asszony. Nyikita Hruscsov szerint ő volt az egyetlen ember, akit Sztálin talán őszintén szeretett. Igaz, hogy a többi gyerekéhez hasonlóan, vele sem sokat törődött. A milliók haláláért felelős zsarnok lányaként egész életében követték az orosz, majd az amerikai titkosszolgálat tagjai, életét csalódások, konfliktusok és tragédiák övezték. A kommunista diktatúra mély megdöbbenésére azonban sikeres írónőként kitűnő hírnevet és a megélhetéshez szükséges egzisztenciát is megteremtette. Ma 94 éve, 1926. február 28-án született Szvetlana Joszifovna Allilujeva, az egykori szovjet diktátor, Sztálin lánya.

A sorsát nem bánhatja meg az ember, de azt bizony bánom, hogy anyám nem egy ácshoz ment feleségül
(Szvetlana Joszifovna Allilujeva)

Végig egy név árnyékában élt
Nem sokan mondhatják el magukról, hogy sorsuk már a születésük pillanatában eldőlt. Szvetlana Joszifovna Allilujeva azon kevesek egyike, aki már egészen fiatalon tudhatta, hogy Sztálin lányaként rengeteg megpróbáltatás vár majd rá. A hírhedt szovjet diktátor ugyanis korlátlan hatalommal rendelkezett és milliók haláláért felelt.

Sztálin Goriban Joszif Visszarionovics Dzsugasvili
Bárhová is megyek, akár Ausztráliába, akár egy lakatlan szigetre, apám neve miatt mindig politikai fogoly leszek
idézi Szvetlanát a kanadai írónő, Rosemary Sullivan ,,Sztálin lánya" című, az Életrajzírók Nemzetközi Szövetségének Plutarkhosz-díjával kitüntetett könyvében. El tudod képzelni, hogy az édesapád és egy név árnyékában élsz egész életeden át?

Bárhová ment, Szvetlana mindig Sztálin lánya maradtFORRÁS: ORIGO
Sztálin lányának jelenlététől, puszta létezésétől mindenki egyszerűen megzavarodott: bár egész életében az ,,öröksége" ellen harcolt, mégsem beszélhetett senkivel sem őszintén, és soha nem mert megbízni az emberekben, mert a KGB, később pedig a CIA folyamatosan sakkban tartotta. Illúziót dédelgetett akkor, amikor még hitt abban, hogy megszabadulhat a Sztálin lánya címtől.

Hatévesen az anyja öngyilkos lett
Szvetlana Joszifovna Sztalina 1926. február 28-án született Moszkvában. Édesanyja, Nagyezsda Szergejevna Allilujeva tizenhat évesen lett Joszif Visszarionovics Sztálin második felesége. Egy meg nem erősített legenda szerint maga a szovjet diktátor mentette ki Bakunál a tengerben fuldokló kétéves Nagyezsdát, és a kapcsolatot később is tartották.

Nagyezsda Szergejevna Allilujeva, Sztálin második feleségeFORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS
A szerelmük 1917-ben bontakozott ki, ám

Sztálin grúz felmenőitől erőszakot, könyörtelenséget és kegyetlenséget tanult, valamint azt, hogy soha ne bízzon meg senkiben.

Ebből következett, hogy Sztálin még a saját rokonaival szemben is állandó paranoiát érzett, ezért a kis Szvetlánának nehéz gyerekkor jutott. Mert bár származása miatt elkerülte az éhezést és honfitársainak megpróbáltatásait, még csak a hatodik életévét töltötte be, amikor az édesanyja öngyilkos lett.

A kis Szvetlana Berija ölében, hátul az asztalnál SztálinFORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS
Nagyezsda halálának körülményeit Sztálin azonnal államtitokká minősítette, a lányának pedig azt hazudta, hogy az édesanyja hashártyagyulladásban hunyt el.
A magányosan maradt kislány nem is gyászolhatta meg édesanyját.

Ellenségként ment el emlékeztette többször az apja, aki akkor már a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának főtitkáraként pragmatikus, hideg fejű politikusként gondolkodott; és mindig a hatalom megőrzéséhez igazította magatartását.

Emberéletek felett rendelkezhetett
A magára maradt kislány a dadájában talált szövetségesre, de nem sokáig érezhette magát biztonságban. Egyik ,,hozzátartozótól" a másikhoz került annak függvényében, hogy diktátor apja éppen kit száműzött vagy végeztetett ki a családból. Hamarosan a saját bőrén tapasztalhatta meg,hogy Sztálin milyen végtelen hatalommal rendelkezik: egyik nap levelet nyújtott át neki az iskolában egy zokogó diáktársa, akinek az édesapját aznap éjjel tartóztatták le.

Sztálin és szeretett lánya, Szvetlana egy ritka, közös fotón
Arra kérte Szvetlanát, hogy a levelet adja át Sztálinnak, amit a mit sem sejtő kislány meg is tett. Apja éktelen haragra gerjedt ettől, és azt hangoztatta, hogy ,,az NKVD soha sem hibázik". Noha a fiú apját később szabadon engedték, Szvetlana megtanulta a kemény leckét.
Egy ember élete teljes mértékben az apám egyetlen szavától függött
emlékezett vissza Szvetlana, megjegyezve az apja egyik mondatát, miszerint néha azokkal is fel kell venni a harcot, akiket szeretünk

Hiába volt három bátyja, mindig egyedül érezte magát; Szvetlánának egyszerűen nem volt senkije. Később egy interjúban elárulta, hogy apjával nem találkozott túl sokszor és ha igen, akkor sem tudtak fontos kérdésekről beszélni.

Munkatáborba száműzte az első szerelmét
Szvetlana Moszkvában járt iskolába, ahol kitűnő eredménnyel végzett. Sztálin azonban nem nézte jó szemmel sem a lánya barátait, sem a szerelmi ügyeit.

Kapcsolatukra újabb súlyos terhet rakott, amikor a tizenhét éves lány első szerelmét, Alekszej Kaplert az apja tíz évre szibériai kényszermunkára küldte.

És bár Szvetlana bekerült Oroszország és a világ egyik legjobb oktatási intézményébe, a Moszkvai Állami Egyetemre, ezt soha nem tudta megbocsátani az apjának. Filológia szakra járt, majd a történelmi fakultást választotta, ahol Németországra szakosodott. A sors azonban megismételte magát és
Sztálin parancsára a lány íróbarátai is sorra elkerültek az egyetemről,voltak, akik a Gulág munkatáboraiba kerültek, és akikről Szvetlana soha többé nem hallott.

Marhavagonokra terelték a foglyokat, akiket Szibériába szállítottak
Alig várta, hogy kiköltözhessen a börtönként szolgáló otthonából, a Kremlből. Sztálin közben pedig milliókat küldött a halálba és börtönné változtatta az egész Szovjetuniót. Ahogy teltek az évek, apa és lánya mind messzebbre kerültek egymástól, oda, ahonnan már nem volt visszaút.

Örömmel vegyes bűntudatot érzett Sztálin halálakor
Az egyetem elvégzése után Szvetlana fordítóként és irodalmi szerkesztőként dolgozott, ésmegpróbált minél jobban függetlenedni az apjától. Már amennyire ez Sztálin lányaként egyáltalán lehetséges volt.

Először 1944-ben ment férjhez az egyik bátyja évfolyamtársához, Grigorij Morozovhoz, de a házasságot Sztálin utasítására nem ismerték el törvényesnek. Megszületett a fia, Joszif, akit a második férje, Jurij Zsdanov kémikus és filozófus adoptált, és akitől egy leánya, Jekatyerina született.

Szvetlana figyelte apja munkáját: Churchill és Sztálin a brit miniszterelnök 1944 októberi moszkvai látogatásán
És bár megpróbált távolságot tartani, mégis figyelemmel kísérte Sztálin tetteit, amelyekre egyre nehezebben talált magyarázatot.
Különös, örömmel vegyes bűntudatot érzett 1953-ban, amikor a generalisszimusz elhunyt. Sztálin halála után azonnal felvette a rejtélyes körülmények között elhunyt anyja családi nevét; egyetlen szállal sem akart kötődni többé zsarnoki apjához.

Ekkor már kétgyermekes egyedülálló anyaként nézett szembe a világ kihívásaival. Sztálin halála után megkeresztelkedett, és szerelembe esett egy idős indiai tudóssal, Bradzses Szingh-gel.

Szvetlana Allilujeva egy ügyes lépéssel disszidáltFORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS
A szovjetek azonban megtagadták tőle a hivatalos engedélyt, hogy hozzámenjen.

A külföldre utazás lehetőségét később, 1967-ben mégis megkapta, amikor szerelme váratlanul elhunyt és Szvetlana a hagyomány szerint a Gangesz folyóba kívánta szórni a hamvait. Ekkor döntött úgy, hogy tiszta lapot nyit az életében: negyvenévesen maga mögött hagyta a Szovjetuniót és politikai menedékjogot kérve új életet kezdett.

Egész életében menekült valami elől
Szvetlana előbb Svájcban, majd Amerikában telepedett le. Disszidálása után öt évvel újra férjhez ment egy William Wesley Peters nevű építészhez, és ekkor kezdte el a Lana Peters nevet használni. Könyvet írt a saját életéről, amiből gyorsan bestseller lett. Ez biztosította számára mind az írói hírnevet, mind a megélhetéshez szükséges egzisztenciát.

Bárhova ment, bármilyen nevet használt, Sztálin lánya marad
A világ azonban soha sem felejtette el, hogy Sztálin lányának született.

A magánéletben ezúttal sem boldogult: elvált a férjétől. Élete során több mint harmincszor költözött, és bejárta szinte az egész világot. Az amerikai és az orosz titkosszolgálatok pedig végig ott lihegtek a nyomában.
Az emigrációban ugyanúgy nem tudott mit kezdeni magával, mint hazájában. Néha megrohanta a honvágy a Zsivago doktor filmzenéjének hallatán, majd elégette szovjet útlevelét egy kerti grillsütőn
írta Hahner Péter az Élet és Irodalom című lapban.

Svetlana Alliluyeva, Sztálin lánya több televíziós interjút adott Washingtonban - ez 1967-ben készült
Szvetlana egy rövid időre mégis visszatért a Szovjetunióba, hogy találkozzon hátrahagyott gyermekeivel. Ezután Grúziában, majd Wisconsin államban telepedett le. Utána egy darabig egy angliai idősek otthonában élt, ahonnan egy svájci kolostorba költözött.
Élete utolsó évtizedét visszavonultságban töltötte Amerikában, de soha nem lelt igazán nyugalomra.

Szvetlana Allilujeva életét végig meghatározta, hogy ki is volt az apja, és sohasem tudott megszabadulni ettől a tehertől. 2011-ben Lana Peters néven, 85 éves korában hunyt el Amerikában.

Link
foldinefehereva, 2020. február 29. szombat, 15:38
Címkék: Nyikita Hruscsov, Szvetlana Joszifovna Allilujeva, Goriban Joszif Visszarionovics Dzsugasvili, Rosemary Sullivan, Életrajzírók Nemzetközi Szövetségének Plutarkhosz-díjával, Szvetlana Joszifovna Sztalina,
Kommentek
Izraeli kibertámadás béníthatott meg egy iráni kikötőt
A Hormuzi-szorosban, Bandar-Abbász iráni tengerparti városában található kikötő forgalma május 9-én állt le váratlanul, miután a hajóforgalmat és az áruszállítást összehangoló számítógépes rendszer összeomlott. Amerikai sajtóértesülés szerint izraeli kiber-ellentámadás okozta a komputerek többnapos zavart eredményező leállását.

Meg nem nevezett amerikai kormányzati tisztviselők szerint Izrael a "rendkívül pontos" és súlyos károkat okozó akcióval egy április 24-i, sikertelen iráni kibertámadást torolt meg, amely az ország ivóvízellátásában próbált károkat okozni - írta a ynet. Az incidenst ismerő tisztviselők szerint az ismeretlen, feltételezhetően iráni hekkerek a vízelosztást és a szennyvízkezelést ellenőrző izraeli számítógépeket vették célba, valamint azt a rendszert, amely a klór és más vegyi anyagok hozzáadását szabályozza. A kibertámadást időben észlelték és megakadályozták, még mielőtt jelentős károkat okozott volna.

Az izraeli vízügyi illetékesek gyorsan intézkedtek, és azonnal
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 12:22
Kecske
Kecske

Vettem kecskét,
kis kedveskét.
Nagy örömben
hoztuk ölben.
Tejben ma még
nagy hiány van,
isszuk majd friss
csapolásban.
Szép kis fehér, kecses állat.
Elneveztük Zsuzsikának.

Lett ám cirkusz, nagy nevetség:
ni, háztetőn jár a kecskénk! -
Táncolt, bukfenceket vetett,
tördelte a cserepeket,
néha felcsapott madárnak:
fára szállt. Szép gyümölcsfámat
letarolta, tönkretette.
Nyakkendőmet is megette!
Ahogy nőtt, úgy nőtt a kárunk.
Nincs nyugalom már minálunk.
Ha a botot előveszem,
néz esennen, szerelmesen,
bízik bennem, meg se retten,
s hajam tépem, hogy megvettem.
Ennél szörnyűbb házi-lény már
nincs. (Csak a motorkerékpár.)
Rosszabb az istenverésnél.
Mért vettem? Nem voltam észnél.

Alig fogadott el férjet.
Tizedszerre állt kötélnek.
Most a háznép velem perel:
én fejjem meg, ha majd tejel.
...Nézd a költőt, ahogy sután
sámlin
kalmanpiroska, 2020. május 16. szombat, 20:44
A szárazság 1,1 millió hektár mezőgazdasági területet sújtott Romániában
A tárcavezető elmondta, hogy egyelőre a gazdáktól érkezett kárjelentések összesítése készült el, azok ellenőrzése még zajlik, ezért csak később fognak pontos adatot közölni arról, hogy a tavaszi szárazság mekkora területen okozott kárt.

Kifejtette, hogy az 1,1 millió hektárból 416 ezer hektár Konstanca megyében található. A szárazság főleg Románia déli és dél-keleti részét érintette, így Tulcea, Ialomita, Braila és Galati megye is a leginkább sújtott vidékekhez tartozik.

A miniszter közölte, hogy jelenleg 222 121 hektár területen létezik öntözőrendszer, a csatornahálózat hossza eléri a 2100 kilométert. Ez a terület sokkal kiterjedtebb volt Romániában, de a rendszerváltás után a legtöbb helyen tönkretették az öntöző-berendezéseket.

Románia mezőgazdasági területe 13,9 millió hektár, amiből 8,2 millió hektár a szántóföld. Románia körülbelül 30 millió tonna gabonát termel évente, ennek mintegy egyharmada búza.
velemenyezd, 2020. május 12. kedd, 16:12
Krónika 6. rész (azonnali kérdések, napirend után)
Jobbik: támogatja a kormány a dunaújvárosi vasművet?Kálló Gergely (Jobbik) azonnali kérdésében arra kért választ, hogy a kormány támogatja-e a dunaújvárosi vasművet, Fejér megye legnagyobb foglalkoztatóját.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára válaszában emlékeztetett, a munkahelyek megvédése az egyik elsődleges célja a kormány - GDP 20 százalékát érintő - gazdasági csomagjának, az abban szereplő bértámogatásra pedig a Dunaferr is jogosan pályázik.

Schanda Tamás válasza végén azt kérdezte az ellenzéki politikustól, hogy Dunaújváros jobbikos önkormányzati vezetése milyen támogatást ad a vasműnek. Kálló Gergely viszonválaszában erre újabb kérdéssel válaszolt, azt tudakolva, hogy az ipari miniszteri biztos mit tett eddig a vasműért.Orbán Balázs: a VII. kerület helyezze hatályon kívül Czeglédy Csaba megbízását!

A kormányhivatal május 6-án törvényességi felhívásban kérte meg a VII. kerület DK-s polgármesterét, Niedermüller Pétert,
velemenyezd, 2020. május 11. hétfő, 15:31
Politikusok estek egymásnak a szerbiai parlament előtt
tartani igen" feliratú táblákkal, sípszóval, valamint "Az elnök elárulta Koszovót" felkiáltásokkal tüntettek a parlament előtt.

Bosko Obradovic, a parlament ülésére érkező Zlatibor Loncar egészségügyi minisztert azzal fenyegette, hogy "börtönbe fog kerülni".

"Nyolc éve megszegik az alkotmányt, tönkreteszik az állami szerveket, minden lehetséges módon manipulálják, megalázzák és sértegetik ezt a népet és az államot. Elvették az életünket, a szabadságunkat, a pénzünket, az intézményeinket, tönkretettek mindent normalitást az államban. Azért tiltakozunk, mert nem akarjuk ezt tovább tűrni" - mondta a szélsőjobboldali parlamenti párt vezetője miután letépte az ülésre érkező Népi Parasztpárt elnökének, Marijan Risticevicnek a zakóját.

Bosko Obradovicot egyébként szerdán eltávolították a parlament üléséről, mert sípot fújva akadályozta a képviselők munkáját. A döntés értelmében a politikus a képviselőház épületébe ugyan beléphet, ám a tavaszi ülésszak végéig nem vehet részt a törvényhozás
velemenyezd, 2020. május 08. péntek, 11:51
A föld nemcsak a mi otthonunk, hanem Isten otthona is!
alakításában és a világnak, valamint mindannak létben tartásában nyilvánul meg, ami a világban az emberiség fenntartását szolgálja. A bibliai teremtéstörténet így fejeződik be: ,,Isten látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott" (Ter 1,31). Amikor ezeket a természeti tragédiákat látjuk, melyek a föld válaszai rossz bánásmódunkra, azt gondolom: ,,Ha most megkérdezném az Urat, mit gondol erről [a mostani földünkről], nem hinném, hogy azt mondja: »nagyon jó«." Mi tettük tönkretette az Úr művét!
Ma, a föld világnapján, újra rá kell találnunk a föld szent tisztelete iránti érzékre, mert az nemcsak a mi otthonunk, hanem Isten otthona is. Ebből fakad bennünk annak tudata, hogy szent földön állunk!

Kedves testvérek, ,,élesszük fel azt az esztétikai és szemlélődő érzéket, melyet Isten belénk ültetett" (Querida Amazonia apostoli buzdítás, 56). A szemlélődés próféciáját mindenekelőtt az őshonos népektől sajátíthatjuk el, akik arra tanítanak bennünket, hogy nem
maroka, 2020. április 23. csütörtök, 10:16
Rekordszámú fészket raktak a ritka teknősök
teknősök.
Húsz éve nem látott mennyiségű fészket raktak a ritka kérges teknősök (Dermochelys coriacea) azokon az egyébként turisták által sűrűn látogatott thaiföldi tengerpartokon, melyek a koronavírus-járvány hatására elnéptelenedtek, írja az MTI.
November óta 11 teknősfészket találtak a hatóságok, ez a szám húsz éve nem volt ilyen magas - mondta Kongkiat Kittiwatanawong, a Phuketi Tengerbiológiai Központ igazgatója.
Ez nagyon jó jel, hiszen az ívásra alkalmas területek közül nagyon sokat tönkretettek az emberek
- mondta a szakértő. Hozzátette: az elmúlt öt évben nem találtak ilyen fészkeket.
A kérges teknősök a világ legnagyobb tengeri teknősei. Thaiföldön veszélyeztetettnek számítanak, globális szinten pedig a sebezhető kategóriába tartoznak a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája szerint.
Tojásaikat sötét és csendes partszakaszokon rakják le, ezért számuk megritkul, ha turisták lepik el a strandokat. Az is gyakori, hogy az emberek kiássák a
maroka, 2020. április 22. szerda, 10:52
Koronavírus - Fidesz: azok beszélnek, akik tönkretették a gazdaságot és a válságban is mindig csak elvettek
A Fidesz közleményében úgy fogalmazott, a baloldal mintha a vírusnak drukkolna, ami egyre több embert betegít meg és egyre több munkahelyet fenyeget. A baloldal az összefogás helyett mégis csak azzal van elfoglalva, hogy politikai támadásokat indítson a kormány ellen - tették hozzá.

A kormánypárt hangsúlyozta, most egyszerre van szükség rendkívüli egészségügyi és gazdaságvédelmi intézkedésekre is, a baloldal mégsem szavazta meg a veszélyhelyzet kezeléséhez szükséges törvényt és intézkedéseket.

"Most pedig azok a Gyurcsányék és szocialisták beszélnek kudarcos gazdaságvédelemről, akik kormányzásuk alatt tönkretették a gazdaságot, duplájára emelték a munkanélküliséget, és az volt a válságkezelési módszerük, hogy adót emeltek, megszorításokat hajtottak végre, eladósították az országot, a családokat és a vállalkozásokat" - fejtette ki a Fidesz.

Kiemelték, a kormány ezzel ellentétes válságkezelést választott, és a kormánypártok támogatják a gazdaság ösztönzését, a munkahelyek és a családok
velemenyezd, 2020. április 20. hétfő, 16:22
Képek, videók
Tönkretették eladósítottá
furaila
2019. december 03. kedd, 14:58
Tönkretették, eladósított
furaila
2013. december 31. kedd, 08:28
Kádár és Hruscsov1956..jp
agica2004
2018. július 23. hétfő, 16:13
hruscsov-es-eisenhower 195
agica2004
2017. június 12. hétfő, 20:37
hruscsov a GANZ-MÁVAG-ban
lacipecsenye
2013. november 21. csütörtök, 21:38
hruscsova levele a nőnapr
lacipecsenye
2013. március 27. szerda, 15:33
hruscsov 70 éves
lacipecsenye
2012. december 12. szerda, 18:04
hruscsov budapesten 1964
lacipecsenye
2012. december 12. szerda, 18:02
hruscsov és eisenhower
lacipecsenye
2012. március 26. hétfő, 20:57
hruscsov magyarországon
lacipecsenye
2012. március 26. hétfő, 20:50
Gagarin -Hruscsov.jpg
agica2004
2011. július 14. csütörtök, 15:35
Gagarin- Hruscsov.jpg
agica2004
2011. április 12. kedd, 15:57
A Hruscsov:)
psysandra
2006. július 18. kedd, 11:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.