Belépés
2019. október 20. vasárnap | 42. hét | 293. nap | 13:27 | Vendel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Advent - Összesen 62 programmal várja a közönséget a Diótörő-fesztivál
Csajkovszkij E.T.A. Hoffmann és Alexandre Dumas meséjén alapuló A diótörő táncművét tavaly dolgozta át Wayne Eagling koreográfus, a Londoni Nemzeti Balett korábbi művészeti vezetője és Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója a 21. század táncművészeti és színpadi követelményeinek megfelelő, a klasszikus balett kereteit tiszteletben tartó meseelőadássá. A diótörő megújult díszletei Vavrinecz Bea, jelmezei Rományi Nóra tervező munkáját dicsérik - közölte a dalszínház hétfőn az MTI-vel.

A Diótörő-fesztiválhoz kapcsolódva az Operaház idén is birtokba veszi az épület előtti tereket és Csajkovszkij művének jellegzetes elemeivel, zenés programokkal és kirakodóvásárral teremt karácsonyi hangulatot. A múlt héten felállították és feldíszítették az Operaház karácsonyfáját, a tíz méter magas fenyő a Zala megyei Surdról érkezett és vízkeresztig áll az Ybl-palota előtt.

Az Operaház előtti házikókba települ az OperaShop, az OperaCafé forró italokkal és karácsonyi süteményekkel, az OpearFleur mézeskalácsokkal, adventi díszekkel és kézműves termékekkel készül. A forralt bor árusításban A diótörő előadások előtt az Operaház vezető énekesei és balettművészei - utóbbiak közt Felméry Lili, Pap Adrienn, Leblanc Gergely - segédkeznek. A bevétel egy részét idén is az Ökumenikus Segélyszervezetnek ajánlják fel.

A fesztivált november 27-én, advent első vasárnapján a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának koncertje nyitja meg, majd Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója méri ki az első forralt borokat.

December 23-ig esténként, A diótörő előadások előtt iskolai, egyetemi és más amatőr kórusok énekelnek a Dalszínház utcai teraszon, miközben A diótörő szereplőit megformáló statiszták járják az Andrássy úti forgatagot.

Idén Bohém Kiskarácsony néven újul meg az Opera karitatív előadása, amelyet testi fogyatékkal élő és szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekek számára rendeznek az Operaház művészei. A gyerekeket december 14-én két alkalommal a címben is megidézett Bohémélet padlásszobájába kalauzolja Szvétek László, Szemere Zita, Zavaros Eszter és Molnár Zsolt, a Magyar Nemzeti Balett táncművészeivel és a Magyar Állami Operaház Gyermekkórusával közösen. Az Aczél András rendezte új produkcióban Köteles Géza vezényletével hangoznak el népszerű operarészletek és karácsonyi dalok, de a gyerekek ízelítőt kapnak A diótörő című balettből, valamint felcsendülnek Vivaldi a telet zenébe foglaló dallamai.

Az adventi időszak másik hagyományos eseményévé vált az Ezüstvasárnap című családi karácsonyozás, amit 2013 óta szervez a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. A programsorozatban a Parázsfuvolácska és a János vitéz után idén a Pomádé király új ruhája látható december 11-én az Erkel Színházban. Ehhez kapcsolódva a karácsonyi ünnepkört idéző rajzversenyt hirdet az Opera.

December 19-én rendezik az Erkelben a Csillagszeműek karácsonyát, amelynek koreográfusa Timár Sándor, rendezője Timár Böske, házigazdája Kudlik Júlia.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. november 21. hétfő, 14:12
Címkék: Csajkovszkij, Alexandre Dumas, Wayne Eagling, Londoni Nemzeti Balett, Solymosi Tamás, Magyar Nemzeti Balett,
Kommentek
Élőben a népszerű komolyzenei tehetségkutató idei nyertesei
Zeneművészeti Egyetemre, akkor még egyetlen külföldi diák volt az opera tanszakon. A fiatal tenor már a válogató során belopta magát a zsűri és a közönség szívébe, amikor tökéletes magyarsággal előadta Jancsi belépőjét Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékából. Long ma már Magyarországot tekinti második hazájának.
A Virtuózok negyedik évadának abszolút győztese, Beke Márk sem dőlt hátra a Finálé után, hiszen nem sokkal az itthoni siker után a tengerentúli Iowa City-ben megrendezett nemzetközi harsona fesztiválon is kitűnt a tehetségével. A fiatal muzsikus a július közepén lezajlott zenei versenyen 900 induló közül jutott be a legjobb három közé.
Márk a közeljövőben, a műsor fődíjasaként a világ egyik klasszikus zenei fellegvárában, a New York-i Carnegie Hallban adhat koncertet az Armel Operafesztivál szervezésében. A vajdasági származású Balázs-Piri Soma, a Kicsik korcsoportjának győztese előtt is nagy lehetőség áll, hiszen a szeptember 7-i koncert mellett lehetőséget kapott, hogy a London
maroka, 2018. augusztus 11. szombat, 22:43
Kétszázkilencmillió forint adomány gyűlt össze az Ökumenikus Segélyszervezet adventi gyűjtésén
csatlakoztak.

Azt mondta: az összefogáshoz sokféleképpen lehetett csatlakozni, de a legnépszerűbb adományozási forma ezúttal is a 1353-as adományvonal volt. Advent időszakában 357 ezer alkalommal tárcsázták országszerte a telefonszámot, hívásonként, illetve sms-enként 250 forintot felajánlva. Az adományvonalon 89 millió forint érkezett.

A november 13. és december 31. között megvásárolható 250 forintos adománykuponokból 60,6 millió forint gyűlt össze.

Az Opera idén is megrendezte Diótörő-fesztiválját, az operaház mellett idén az Erkel Színháznál is gyűjtöttek, a két helyszínen 275 ezer forint adomány gyűlt össze.

A Design Terminál jótékonysági aukcióján fiatal magyar tervezők által felajánlott alkotások, innovatív szolgáltatások és sportolói ereklyék kerültek kalapács alá, az árverésen a tavalyi összeg csaknem kétszerese, mintegy 3 millió forint adomány gyűlt össze.

Gáncs Kristóf elmondta azt is, sokan csatlakoztak felhívásukhoz csekkes befizetéssel és átutalással, és sokan
velemenyezd, 2018. február 02. péntek, 12:22
Időseknek ad jótékonysági koncertet az Astana Opera társulata
A gálán részletek csendülnek fel többek között Csajkovszkij A diótörő című balettjéből, valamint Bizet Carmen, Verdi A trubadúr és Attila című operákból, valamint Kálmán Csárdáskirálynő és Lehár A mosoly országa című operettekből.

A produkcióban mintegy háromszáz előadó lép színpadra - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az érintettek a nyugdíjasigazolvány felmutatásával a pécsi Kodály Központ és a Zsolnay negyed pénztáraiban díjmentes belépőket igényelhetnek, és egyben meghívhatják az unokáikat is az estre.

A kazah ajándék a Pécs - Plácido Domingo Classics fesztivál egyik hozadéka. Magyarországon eddig még nem volt arra példa, hogy egy külföldi operaház társulata a nagyszülők - unokák részére meglepetés koncertet adjon.

A tervek szerint a karácsonyi ajándék gála Budapesten is látható lesz majd.
velemenyezd, 2017. december 18. hétfő, 07:05
Elindult az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtő akciója
Az adventi adománygyűjtés hagyományait követve az ünnepi összefogás az első adventi gyertya közös meggyújtásával kezdődött, a gyertyát idén is Lévai Anikó jószolgálati nagykövet, Lehel László elnök-igazgató és Kovács Koko István jószolgálati nagykövet gyújtotta meg.

Advent időszakában az emberek szívesebben fordulnak egymás felé, a rászorulók felé, de a rászorulók nem csak advent idején szorulnak segítségre - hangsúlyozta Lévai Anikó az országos összefogásról tartott vasárnapi budapesti sajtótájékoztatón.

Kiemelte: az Ökumenikus Segélyszervezet 22. alkalommal indítja útjára adventi adománygyűjtését, a szeretet.éhség programot, hangsúlyozva, hogy a most gyűjtött adományokból egész évben támogatja a rászorulókat.

"Nem kampányszerűen, hanem tudatosan felépítve, folyamatosan, egész évben támogatjuk a hozzánk fordulókat annak ismeretében, mikor mivel tudunk a legtöbbet adni: ételt az éhezőknek, otthont az otthontalanoknak, esélyt az esélyteleneknek" - mondta el.

Lehel László, a szervezet
velemenyezd, 2017. december 03. vasárnap, 17:12
Az együttműködés és a zene évada lesz az idei a Soproni Petőfi Színházban
Pataki András kifejtette: 2012 óta azon dolgozik, hogy egy határokon átívelő testvérszínházi hálózatot hozzon létre, amely nem csak névlegesen működik. Az együttműködések révén közös darabot mutat be a soproni társulat a Pesti Magyar Színházzal, a bécsi Európa Clubbal, a Komáromi Jókai Színházzal, a felvidéki Zentai Magyar Kamaraszínházzal, a Nemzeti Színházzal és az erdélyi Mikházi Széllyes Sándor Csűrszínházzal. Ebbe a sorba illeszkedik a balatonfüredi Kisfaludy Színház és a Forrás Színház is.

Az évadot a Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátékkal indítják, a nagyszínházi előadást Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész rendezi Reviczky Gábor főszereplésével.

Moliere Fösvény című darabja nyomán mutatják majd be a Zsugori című zenés komédiát, amelynek zenéjét Szarka Gyula szerezte. Schiller Ármány és szerelem című darabját rockzenével mutatják be, a dalszövegeket Demjén Ferenc írta, a zeneszerző Papp Gyula. A zenés betétek közti szöveget Sárdy Barbara írta. Feke Pál és Serbán Attila
velemenyezd, 2017. augusztus 22. kedd, 13:33
Sherlock Holmes-darabbal indul az évad a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban
A szezonra tizenhárom - közte hat nagyszínpadi és négy kamaraszínházi - bemutatóval készül a társulat, az évadnyitó ülést hétfőn tartották a nyírségi teátrumban. Kirják Róbert, a színház ügyvezető igazgatója az eseményen elmondta, az előadásokat a már korábban meghirdetett ütemezés szerint mutatják be, egyetlen változás, hogy az időrendben harmadik előadásként bemutatandó László Miklós jegyezte Illatszertár című nagyszínpadi darabot Pelsőczy Réka helyett Mohácsi János viszi színre novemberben.

A nagyszínpadi bemutatók sorában ezután Kapecz Zsuzsa, Gothár Péter és Selmeczi György Diótörő című zenés mesejátéka következik, majd John Kander, Fred Ebb és Bob Fosse híres Chicago című musicaljét mutatják be 2018 januárjában. Márciusban láthatja a közönség Friedrich Schiller Don Carlos című darabját, az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója áprilisban lesz, akkor Georges Feydeau A hülyéje című vígjátékát állítja színpadra a társulat.

A Művész Stúdióban lesznek láthatóak Devecsery László Kék pék, Szűcs
velemenyezd, 2017. augusztus 21. hétfő, 13:02
Az újjászületés évadát hirdette meg a Pécsi Balett
1960-ban történt megalapításától kezdve a PNSZ tánckaraként szerepelt a teátrum alapító okiratában. Ebből fakadóan a balettelőadások és a színház zenés darabjainak kiszolgálása miatt a társulatnak kétféle minőségű és tudást igénylő feladatot kellett ellátnia.

Vincze Balázs kiemelte: az önállósodásnak köszönhetően a társulat többet vendégszerepelhet. A közönség négy alkalommal láthatja a fővárosi Müpában a Diótörőt, tizenkét vidéki városban leköltött műsoruk van, meghívást kaptak az izreali Karmiel Fesztiválra, amely a közel-keleti országban egy hatállomásos turnéval is kiegészül, októberben pedig mintegy húsz előadást tartanak Mexikóban - sorolta.

Beszámolt arról is, hogy a társulat célul tűzte ki, hogy nemzeti státuszú együttes legyen. A társulathoz a Pécsi Művészeti Gimnáziumból és Szakgimnázium három növendéke, a Magyar Táncművészeti Egyetemről pedig egy japán és egy olaszországi táncművész csatlakozott - ismertette.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár történelmi esélynek nevezte
velemenyezd, 2017. június 07. szerda, 14:32
Jánoska-eresztéssel emlékeznek védőszentjükre a bajaiak
feldíszített szobrot a Duna és a Sugovica találkozásánál hajóra emelik. A helybéliek a parton fáklyákkal kísérik a mécsesekkel feldíszített csónakok és ladikok vízi felvonulását. A Petőfi-szigetre érkező védőszent szobrát, valamint a szentjánosi küldöttséget a város polgármestere fogadja, és a régi szokások szerint egy hordó bor csapra verésével kezdik meg az ünneplést.

A bajai turisztikai központ körül zajló hagyományőrző rendezvényről Bócsa Barnabás elmondta: a programok péntek este utcazenész fesztivállal kezdődnek. A gyermekeket másnap egész nap különféle népi játékokkal várják a Petőfi-szigeten, köztük virágdobálóval, diótörővel és boszorkányébresztővel. A nagyobbak kézműves foglalkozás keretében lámpásokat és bábokat készíthetnek, majd a szegedi Cserregő Bábtársulás szórakoztatja az érdeklődőket.

Az ügyvezető igazgató elmondta, az idei nemzetközi Bajai Halászléfőző Bajnokságon 35-40 csapat vesz majd részt, de kihirdetik a bácskai borok versenyének eredményét is.

Beszélt arról is, hogy
velemenyezd, 2017. május 14. vasárnap, 09:41
Képek, videók
Fény fesztivál ? Festival
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:33
0 fesztiváli ruha 21a45.j
lovaszmarika
2018. április 16. hétfő, 13:27
FESZTIVÁL37.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:28
FESZTIVÁL36.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:28
FESZTIVÁL35.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:28
FESZTIVÁl34.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:27
FESZTIVÁL33.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:27
FESZTIVÁL32.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:27
FESZTIVÁL31.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:26
FESZTIVÁL30.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:26
fesztivál29.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:26
FESZTIVÁL28.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:25
Alexandre_Dumas.jpg
lilagondolatok
2014. december 16. kedd, 11:21
alexandre_dumas.jpg
ujjozsef
2009. március 04. szerda, 07:14
Alexandre Dumas - Ha vala
charlotteani
2009. január 22. csütörtök, 13:12
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.