Belépés
2020. július 06. hétfő | 28. hét | 188. nap | 11:31 | Csaba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
5 házi praktika az időskori inkontinencia ellen -
A vizelet inkontinencia valódi népbetegség: olyan gyakori, mint a szénanátha. Idős korban az emberek harmadánál jelentkeznek vizelet-visszatartási problémák. Mindezek ellenére a többség mégis tabuként, kínos kérdésként kezeli - talán azért, mert sokan nem is tudják, hogy léteznek egyszerű házi praktikák is, melyekkel kezelhető az inkontinencia. Az alábbi cikkben 5 ilyen tippet osztunk meg, kifejezetten az idősebb korosztályra szabva!

1. Medencefenék gyakorlatok

Tanulmányok igazolják, hogy gyakorlatok segítségével a vizelet elfolyását gátló medencefenék és a hólyagzáró izmok erősíthetők. Ilyen módon az inkontinencia akár teljesen megszüntethető. A gyakorlatok lényege, hogy ezeket az egyébként ritkán használt izmokat, egy nap legalább 3-4 alkalommal akaratlagosan megtornáztassuk.
A medencefenék az az izomréteg, ami elölről a szeméremcsonttól hátrafelé a farokcsontig terjed kétoldalt körben. Feladata a kismedencei szervek védelme. A legismertebb és egyben legjobb módszer a medencefenék izmainak edzésére a Kegel-gyakorlat, amit nők és férfiak is ugyanúgy végezhetnek. Az izmok megtalálásához csináljunk úgy, mintha meg akarnánk szakítani vizelés közben a vizeletsugarat, tartsuk 3 másodpercig megfeszítve ezeket az izmokat, majd lazítsunk. Ezt ismételjük meg tízszer, naponta három-négy alkalommal.
Az alábbi két, könnyen elvégezhető gyakorlat ugyancsak javasolt hölgyek és urak számára is:
Híd (bridge)
Feküdjünk le háttal a földre, a térdek behajlítva, a talpak a földön, a sípcsont pedig legyen merőleges a talajjal. A sarkunkat erősen nyomjuk le a földre, a csípőnket pedig emeljük fel, ameddig egyenes nem lesz a mellkas. A feneket szorítsuk össze, tartsuk meg pár másodpercig, majd engedjük le. Ismételjük meg 10-szer.
Kagyló (clamshell)
Feküdjünk oldalunkra, felhúzott lábakkal. Próbáljuk addig húzni a combjainkat, míg azok derékszöget zárnak a felsőtesttel, valamint a lábszár zárjon derékszöget a combbal. Térd a térden, boka a bokán. Anélkül, hogy kifordítanánk a bokát, emeljük a felül lévő térdet. Tartsuk fent 1 másodpercig a térdet, majd ismét eresszük le, ez egy ismétlés. Mindkét oldalra végezzünk 10-15 ismétlést.

2. Hólyagtorna

A hólyagtorna olyan módszer, ami nagyon eredményes tud lenni inkontinencia esetén. Mielőtt nekikezdenénk, érdemes vizelési naplót vezetni, amiben feljegyzünk minden alkalmat, amikor vizelési inger jelentkezik, a folyadékbevitel mennyiségét, összetételét, illetve azt is, ha vizeletszivárgás lép fel. Ez a napló segítséget nyújt a hólyagtornához, illetve a többi technikához is.
A hólyagtorna egyik formája a vizelés késleltetése. Amikor a vizelési inger jelentkezik, kb. 5 percig késleltessük a vizelést. Később fokozatosan növeljük az időtartamot 10 percekkel, egészen addig, amíg képesek nem vagyunk 3-4 órát kibírni anélkül, hogy vizelnünk kéne. Ha nagyon erős inger jelenik meg, próbáljuk elterelni a figyelmünket, 100-tól történő visszaszámlálással vagy relaxációs technikákkal, pl. mély lélegzéssel.
A hólyagtorna másik formája a vizelés szakaszos megszakítása lehet. Szakítsuk meg a vizelést, majd pár perc elteltével folytassuk azt. Ez segíthet a hólyag teljesebb kiürítésében, és az izmok megerősítésében is.

3. Egészséges testsúly elérése

A túlsúly vizeletszivárgást okozhat, mivel a súlytöbblettel rendelkezőknél a húgyhólyagra és a húgycsőre (is) nagyobb teher hárul. Ez elsősorban stressz inkontinencia, illetve a köhögés, nevetés, tüsszentés, emelés során fellépő vizeletszivárgás esetén fontos tényező. Kutatások bizonyították, hogy az elhízás fokozza a vizelettartási problémákat, és hogy a fogyás segíthet a kezelésükben

4. Rendszeres ,, toalett tréning "

Nincs vizeletszivárgás, ha üres a húgyhólyag. A ,,toalett tréning" lényege, hogy előre meghatározott rendszerességgel, és nem a vizelési inger megjelenésekor ürítjük a vizeletet. Ha tudjuk, hogy 3 óránként tör ránk a vizelési inger, menjünk WC-re 2 és fél óránként. Ha túl sűrűn kell mennünk, próbáljuk meg hosszabbá tenni a két vizeletürítés közötti időt - ebben pl. segíthet a már említett medencefenék- és hólyagtorna.
Ha pl. egyik héten 2 óránként végzünk vizeletürítést, a következő héten legyen 2 óra 15 perc ez az időköz. Állítsunk be ébresztőórát vagy telefont, hogy ne felejtsük el. Ez mindenképp otthoni stratégia, hiszen csak akkor tudjuk meg, hogy túl sokat vártunk a vizeletürítéssel, ha megtörtént a ,,baleset"

5. Folyadékbeviteli és étrendi szokások változtatása

Egy 3-4 napig vezetett vizelési napló segítségével kiderül, hogy a gyakori vizelési inger származhat-e túlzott folyadékbeviteltől. Ebben az esetben a folyadékbevitel mennyiségének csökkentése mérsékelheti vagy megszüntetheti a gyakori vizelési ingert. Amennyiben a vizelési ingerek az éjszakai pihenés alatt is jelentkeznek, úgy az esti folyadékbevitelt korlátozni kell.
A folyadékbevitelt igyekezzünk egyenletesen elosztani a nap során, igyunk napi 6-8 pohár vizet (1,5-2 liter). Ne felejtsük, hogy ha túl kevés folyadékot iszunk, az is irritálhatja a hólyagot és fertőzések kialakulásához is vezethet. A koffein- és alkoholtartalmú italokat teljesen iktassuk ki!
Ételek, amiket kerüljünk el: fűszeres ételek, savas ételek és italok (pl. citrus gyümölcsök, kávé, tea, paradicsom), cukor, méz és mesterséges édesítőszerek.
Link
suzymama, 2017. november 28. kedd, 14:34
Címkék: időskori inkontinencia, vizelet inkontinencia, emberek harmadánál, többség mégis, alábbi cikkben, idősebb korosztályra,
Kommentek
Amarántról érdemes tudni
Amaranth értékes, mert könnyen felszívódik az emberi testben és az állatokban is . Az amarántban a legfontosabb aminosav-lizin tartalom 3-szor nagyobb, mint a búzaban. De a legfontosabb dolog - az amaránt jelentős mennyiségű, jó minőségű, kiegyensúlyozott fehérjét vannak .

Amarant Bush - egy egész zöld gyógyszertár; a zöldnek a radionuklidok a testből történő kiürítése miatt igen nagy jelentősége van. Ez a növény segíti a vizelet inkontinenciát a gyermekeknél, az urogenitális rendszer gyulladásos folyamatait, anémiát, vitaminhiányt, cukorbetegséget, elhízást, neurózist, atherosclerosisot és más betegségeket. A szemcsékből kivont olaj szinte minden mutatóban felülmúlja az elvárásokat. A közelmúltban az amaránt népszerűsége az amarántolajban lévő szkvalén miatt növekedett, ezt előtte a mélytengeri cápák májából állították elő .
Forrás :
pacsakute, 2019. január 08. kedd, 22:45
Lezárult a Babántúl kutatási program Debrecenben
Póka Róbert szülészprofesszor, a klinika igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón kiemelte: a szülés nyomán kialakulhatnak mikroszkopikus szövődmények, megereszkedhet a medencefenék, gyengülhetnek a medence izmai, ami vizelet- vagy széklet-inkontinenciához, sőt akár a medenceszervek süllyedéséhez vezethet. Az izomsérülések helyreállításában a szülést követő hat hét a legfontosabb időszak - tette hozzá.

Közölte: a programba 53 olyan kismamát vontak be, aki első gyermekét várta. Az édesanyák közvetlenül a szülés utáni hat hétben - az úgynevezett gyermekágyas időszakban - egy leucint, cinket és omega3 zsírsavat is tartalmazó prenatális vitaminkészítményt kaptak. A készítmény egyedi összetételének köszönhetően világszinten is újdonság, a kutatáshoz pedig a legmagasabb szintű technológiai eszközöket használták a klinika orvosai.

Póka Róbert tájékoztatása szerint a tavasszal indult kutatás során arra az eredményre jutottak, hogy a szülés utáni időszakra speciálisan összeállított étrend-kiegészítő
velemenyezd, 2018. október 08. hétfő, 18:30
Fülöp Attila: az idősek megtartása közös társadalmi felelősség
Fülöp Attila úgy fogalmazott, akkor teszünk jót, ha annyira meg tudjuk becsülni az időseket, hogy azon törekvéseknek, személyre szabott megoldásoknak, amelyek őket célozzák, azoknak aktív részesei is tudnak lenni. A kérdés az, tudjuk-e olyan helyzetbe hozni az időseket, hogy azt a segítséget, amit nyújtani szeretnénk nekik, azt ők megfelelő pszichés állapotban el tudják fogadni - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, jelenleg Magyarországon 37 ezer idős ember kap nappali ellátást és 55 ezren élnek bentlakásos intézményben, a kormány idősellátásra 61 milliárd forintot költ évente. Fülöp Attila jelezte, a nyugdíjak értékállóságát törvény biztosítja, és a kormány először tavaly vezette be nyugdíjprémiumot.

A tízéves fennállását ünneplő Szociális Klaszter nemzetközi tanácskozásán ápolók, gondozók, fizioterapeuták, dietetikusok, kutatók, orvosok, gyógyszerészek, szociális munkások, közgazdászok osztják meg egymással az idősgondozás terén tapasztalataikat.

A konferencián szó lesz az
velemenyezd, 2018. október 01. hétfő, 13:22
Tallóztam
Dr. Neil Grafstein szerint, aki a New York-i Mount Sinai's Hospital urológus professzor-asszisztense, a vizelés gyakorisága sok mindent elárulhat egészségi állapotunkról. Természetesen vannak olyan emberek, akik azonnal rohannak a mosdóba, mihelyt egy kevés vizelet összegyűl, mások meg képesek sokáig visszatartani, akár órákig.

Azok a személyek, akik egy nap 11 alkalommal mennek pisilni, úgy hogy 2 liter vizet/folyadékot ittak a nap folyamán, akkor ez érzékeny húgyhólyagra utal, ami egy kevés vizelet összegyűlése esetén már jelez, hogy ki kell menni a vécére.

Dr. Grafstein szerint van megoldás a problémára, mégpedig ha megdolgoztatjuk a húgyhólyagunkat, azaz gyakorlatokat kell elvégezni, feltéve ha nem küzdünk inkontinenciás gondokkal.

A gyakorlat annyit tesz, hogy igyekezzünk mindig 1-2 perccel tovább tartani a vizeletet, hogy a húgyhólyag hozzászokjon, és majd idővel tovább bírja.
Vizelési tények:

visszatartani a vizeletet nem jelent veszélyt, csak
horvathnemagdi, 2018. május 03. csütörtök, 05:36
Tíz meglepő tünet, amire érdemes odafigyelni
légzésszünet.

2. HIDEG ÉRZET, FÁZÁS
A diabéteszes emberek többsége gyakran fázik, főként a lábaik, kezeik hidegek, ami elsősorban az idegsejtek megromló egészségi állapotával magyarázható, hiszen a cukorbetegség árt az idegeknek, de a keringésnek is.

3. INGERLÉKENYSÉG
A cukorbetegség hatására az emberek ingerlékennyé, feszülté, szorongóvá, zavarttá válhatnak. A gondolkodásuk nehezebben megy, és gyakran lehangoltak.

4. VIZELET VISSZATARTÁSI GONDOK
Éjszaka előfordulhatnak inkontinencia problémák az 1-es, és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők életében, ezért a problémával érdemes felkeresni egy szakembert.

5. LÁTÁSROMLÁS
A nem kezelt diabétesz egyik tünete a látás folyamatos romlása, de súlyos esetben a vakság is bekövetkezhet.

6. HÚGYÚTI FERTŐZÉSEK
A cukorbetegek, főként a nők, gyakrabban kapnak el valamilyen húgyúti fertőzést, amely sajnos eléggé fájdalmas tud lenni, ezért érdemes szakorvosi kezelést igénybe
lovaszmarika, 2018. március 24. szombat, 13:03
Hányszor buktatja meg a baloldali választási esélyeket az Öszödi Böszme?
... :)) :)) :)) ...
(Szerintem, MÉG A PÁRTKÖNYVE IS MEGVAN, valahol egy szekreter fiókjának mélyibe' rejtve, és időnként előveszi és meg is simogatja, mint Csuszi bácsi Gina Lollobrigida fotóját, két inkontinencia-roham közben, hogy legközelebb idejében sikerüljön WC-re érnie!...) :) :)) :))

http://www.globoport.hu/wp-content/uploads/2017/07/62514f0bc1d848d 33f189464108c2170-gina-lollobrigida-vintage-lingerie.jpg
foxworkinspace, 2017. október 11. szerda, 00:48
A szomjúság a kiszáradás utolsó figyelmeztető jele
veszítenek. A gyermek kiszáradásának gyanúja esetén rendszeresen kínálni kell különböző italokat, és kétség esetén azonnal gyermekorvoshoz kell menni.

Az idősekre is veszélyes

Az idős embereknél különösen ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre. A csökkenő szomjúságérzet ellenére a fontos szerveket, például a veséket folyamatosan el kell látni folyadékkal, hogy megbízhatóan működhessenek.

Az idősek otthonában gyakori probléma a kiszáradás. Nyelési rendellenesség, inkontinencia, vagy a motoros készségek hiánya esetén fennáll a veszélye annak, hogy az idős emberek már nem gondoskodnak önállóan saját vízellátásukról. A kiszáradásos folyadékvesztésre éppen az öregek otthonában kell odafigyelni, a betegeknek meg kell tanulniuk újra önállóan inni. Ehhez ki kell deríteni kedvenc italukat, és az ápolószemélyzetnek a folyadékpótlás minden formáját dokumentálnia kell.

Előnyben a víz

Gyakran él az a tévhit, hogy az édes italok, mint a gyümölcslé, limonádé vagy
lovaszmarika, 2017. június 26. hétfő, 15:27
Képek, videók
idoskori_szerelem.jpg
lilagondolatok
2017. november 16. csütörtök, 10:02
Idöskori bőrelváltozás.jp
pacsakute
2016. május 19. csütörtök, 22:33
A vizelet színelváltozása
pacsakute
2015. szeptember 18. péntek, 20:43
Igen! Akinek vizelet tart
carst
2006. május 14. vasárnap, 15:54
AZ életem egy harmada.jpg
djbacardi
2007. február 05. hétfő, 17:47
Orbán és a többség.jpg
menusgabor
2019. december 19. csütörtök, 21:54
többségünk.jpg
yvett789
2015. január 11. vasárnap, 19:26
Tobbseg.jpg
jupiter21
2011. január 21. péntek, 14:10
Az emberek többsége......
bongyi53
2009. március 13. péntek, 12:27
az emberek többsége.jpg
napfeny62
2008. április 12. szombat, 22:23
bujtor_cikkbe1.jpg
andomanyi
2012. január 31. kedd, 15:14
ivettke-cikkbe.jpg
wore
2010. november 03. szerda, 08:49
1360_orangyal_cikkbe.j pg
lizbet01
2010. február 23. kedd, 17:21
1360_orangyal_cikkbe.j pg
tothneevi
2010. január 23. szombat, 12:08
gigaeb_cikkbe1.jpg
remeteleany
2009. december 26. szombat, 16:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.