Belépés
2020. május 25. hétfő | 22. hét | 146. nap | 17:36 | Orbán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - Feloldották a karantént a horvátországi Brac szigetén, Szlovéniában második napja nincs új fertőz
Brac szigetéről egy 81 éves férfi Splitben volt kórházban, majd miután hazaengedték, barátai és családtagjai meglátogatták. Mint utóbb kiderült, a kórházból tünetmentesen, de koronavírus-ferzőzéssel bocsátották el. A vele kapcsolatba került 37 ember közül 22-en fertőződtek meg, akik később további embereket fertőztek meg. A szigeten a hatóságok 564 embert teszteltek, és közülük összesen 41-en bizonyultak fertőzöttnek. Szombattól az élet újra visszatérhet a rendes kerékvágásba a szigeten.

Zágráb a járvány enyhülésével - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot. Ugyanakkor továbbra sem lehet 40 fő feletti csoportos összejöveteleket tartani és sporteseményeket rendezni az országban. Ennek feloldását május végére tervezi a kormány.

Bár hivatalosan még nem hirdették ki a járvány végét, Horvátország két hete a határait is újranyitotta: beléphetnek mindazok a külföldi állampolgárok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okokból utaznak az országba.

A legfrissebb információk szerint az elmúlt egy napban nem nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Horvátországban, így az 2243 maradt és senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma változatlanul 99. Az első fertőzés közel három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2243 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, az aktív betegek száma 133.

A szomszédos Szlovénia valamivel több mint egy hete hirdette ki hivatalosan a járvány végét, elsőként az Európai Unióban. A válságstáb közlése szerint pénteken nem nőtt, így 1468 maradt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 106 maradt. Az aktív fertőzöttek száma 18 fő.

Pénteken este ismét több ezren tüntettek a ljubljanai kormány és az általa hozott intézkedések ellen.

Janez Jansa kormányfő korábban úgy vélekedett: a megmozdulások szervezettek, és az "extrém baloldal" áll mögötte, így próbálják megbuktatni a kormányt, amely kiválóan kezelte a járványt és jól vezeti az országot.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 23. szombat, 16:12
Címkék: Európai Unióban, Janez Jansa, horvátországi Brac, kórházból tünetmentesen, vele kapcsolatba, élet újra,
Kommentek
Koronavírus - Horvátországnak érdeke a turizmus újraindítása, de a turisták egészsége is
több mint 132 ezer külföldi állampolgár lépett be az országba.

Gari Cappelli idegenforgalmi miniszter elmondta: május 27-ig elkészül az mobiltelefonos alkalmazás, amely elősegíti a beutazások felgyorsítását. A turistáknak így nem kell majd várakozniuk a határokon, a formanyomtatványokat előre kitölthetik, és pár perc alatt beléphetnek az országba - hangsúlyozta. Az elmúlt napokban amiatt, hogy a határokon vették fel a külföldi állampolgárok adatait, mint például az úticél megjelölése és a horvátországi tartózkodás időtartama, több kilométeres sorok alakultak ki a horvát-szlovén határon.

A turisták angol nyelven megkapnak minden információt arról, hogyan viselkedjenek a szállodákban, strandokon és éttermekben. Ezek az ajánlások a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat veszik majd számba - magyarázta a tárcavezető.

A legfrissebb információk szerint egy nap alatt hattal, 2240-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Horvátországban, és ketten hunytak el a Covid-19 betegség
velemenyezd, 2020. május 22. péntek, 17:22
Szijjártó: a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata
veszprémi választókerület képviseletében köszönte meg a kormánynak, hogy gyorsan döntött a támogatásról, a bútorgyárnak pedig azt, hogy megtartja 150 munkavállalóját.

A Pek-Snack Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. szintén 574 millió forintot meghaladó beruházást vállalt, így erre is több mint 287 millió forintot ítéltek meg. A tervezett beruházással a vállalat üzeme új gyártósorral bővül. A somogyi Igalon működő gyár fagyasztott pékárut készít több mint 1300 belföldi és csaknem 500 horvátországi franchise partner számára. 2018-ban az 5,2 milliárd forintos nettó árbevételből 735 millió forint származott külföldi értékesítésből. Antal Csaba ügyvezető igazgató elmondta, hogy az értékesítéseik az elmúlt 2 hónapban jelentősen visszaestek, de már feltűntek a kilábalás első jelei. A cégvezető a termékfejlesztésekben és a hatékonyság javításában látja a megoldást. Várakozása szerint a Pek-Snack hamarosan új piacokon jelenthet meg, és ezzel együtt a külföldi értékesítéseit is növelheti.

Witzmann
velemenyezd, 2020. május 21. csütörtök, 15:32
Koronavírus - Horvát miniszter: megnyílhat a határ a szlovén turisták előtt
Cappelli kiemelte: a hét végéig Szlovénia valószínűleg hozzájárul ahhoz, hogy állampolgárainak horvátországi tartózkodásukat követően ne kelljen karanténba vonulniuk Szlovéniában.

Mint mondta, a szomszédos országban 1-2 koronavírus-fertőzést diagnosztizálnak naponta, ezért nem lát különbséget aközött, hogy valaki Szlavóniából és Zágrábból utazik Pulára és Crikvenicára, vagy a szlovéniai Novo Mestoból, mert ezeken a területeken hasonló a járványügyi helyzet.

A miniszter hozzátette: más országokkal is folynak tárgyalások a beutazások módjáról.

Horvátország vasárnaptól fokozatosan újranyitotta határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség, valamint halaszthatatlan személyes okok miatt utaznak az országba.

A Jutarnji List című horvát napilap szerdán arról írt: a turizmus hasonló elbánásban részesülhet, mint az üzleti, illetve gazdasági ágazat, erre utal Davor Bozinovic belügyminiszternek, a válságstáb vezetőjének keddi nyilatkozata is.
velemenyezd, 2020. május 13. szerda, 19:40
Koronavírus - Szakértő: a magyarok fele belföldön, míg 12 százalékuk külföldön nyaralna
Az adatok azt mutatják - mondta Kiss Róbert Richard -, hogy júliusra és augusztusra már vannak "mérhető számban" foglalások, egyelőre a nagyobb tavak környéke, a Balaton vagy a Tisza-tó a legnépszerűbb utazási célpontok.

A vidéki korlátozások enyhítésével megérkeztek a vendégek is, és a legtöbb szálloda arra számít, hogy júliusban és augusztusban megnyithat és forgalma is lesz - tette hozzá.

A külföldi utazásokról elmondta, főként a rövid, 2-3 napos utak népszerűek, vagyis a hosszabb, akár kéthetes nyaralások talán csak 2021-ben lesznek jellemzőek. A magyarok többsége Horvátországi nyaralást tervez.

Görögország júliusban "nyitja meg kapuit", Horvátország ezt már egy hónappal előbb szeretné megtenni, Olaszországban pedig speciális szabályok bevezetésével kísérleteznek a tengerpartokon - sorolta a szakértő.
velemenyezd, 2020. május 09. szombat, 10:41
Izsák Balázs: csütörtök éjfélig az interneten is összegyűlhet az egymillió aláírás a nemzeti régiókért
haladják meg az aláírások az illető ország európai parlamenti képviselői számának a 750-szeresét. Jelenleg három országban: Magyarországon, Romániában és Szlovákiában sikerült teljesíteni ezt a kritériumot. Svédország áll a legközelebb a küszöb teljesítéséhez, de ott is csak a szükséges aláírásszám 18 százaléka gyűlt össze. Ausztriában 12, Németországban 10, Dániában és Írországban 6-6 százalékot sikerült összegyűjteni. Az SZNT elnöke megjegyezte: most óránként gyűl annyi vagy több aláírás, amennyi a horvátországi vagy ausztriai küszöb, tehát ha lesz hosszabbítás, teljesíthetők a területi kritériumok is.

Izsák Balázs az MTI felvetésére elismerte, hogy az aláírások országok szerinti eloszlása azt jelzi, hogy a nemzeti régiók ügye magyar ügy maradt, és nem vált igazán európai üggyé. Ezt azzal magyarázta, hogy járatlan úton indultak el, amikor megpróbálták lerakni az európai regionális együttműködés alapjait. Az etnoregionális mozgalmak ugyanis eddig az államokon belül küzdöttek a jogokért.

"Egy új
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 14:52
Lorettoi ház 700. centenáriumi ünnepsége
emberré az egyedül Szent, a názáreti Jézus Krisztus!
*
- A Szent Ház legendája és a középkori szentföldi zarándokok beszámolói
“A Szent Házat - mondja Loreto legendája - angyalok hozták Názáretből Marchiába. 1291-ben, amikor a keresztesek utolsó erődje is elesett a Szentföldön, és a hitetlenek elözönlötték a keresztény szentélyeket, az angyalok kiemelték a föléje épített, félig lerombolt Angyali Üdvözlet-bazilika romjai alól, és elhozták először Tersatóba (ma Trsat), a horvátországi Rijekától északra. De a horvátok nem voltak méltók erre az isteni ajándékra - mondja a legenda. Amikor kérkedni kezdtek vele, ez annyira nem tetszett az angyaloknak, hogy három és fél év múlva, 1294. december 9-én továbbvitték, át az Adria másik partjára, Recanati közelébe. A csoda emlékére és a néhány ottmaradt kő tiszteletére a horvátok fölépítették a Szent Ház pontos mását, mely a századok folymán Horvátország legfontosabb Mária-kegyhelyévé vált. (...)
Ezeknek a legendáknak azonban,
maroka, 2020. április 26. vasárnap, 15:56
Tokió 2020 - Jövő márciusban lesz a győri női kézilabda selejtezőtorna
A magyarok Kazahsztán, Szerbia, valamint a címvédő Oroszország válogatottját fogadják, és az első két helyezett jut ki a koronavírus-járvány miatt jövő nyárra halasztott tokiói játékokra. A kvalifikációs tornát eredetileg március 20. és 22. között tartották volna meg, de az IHF március 13-án a halasztás mellett döntött. Győr mellett a spanyolországi Llíriában és a montenegrói Podgoricában lesz női torna.

A férfiak hasonló selejtezőjét Franciaországban, Németországban és Norvégiában rendezik, az új időpont 2021. március 12-14.

Az idei U20-as romániai női junior-világbajnokságot júliusról december 2-13-ra halasztották.

Az idei U18-as horvátországi női vb-t augusztus második fele helyett szeptember 29. és október 11. között tartják.
velemenyezd, 2020. április 25. szombat, 11:51
Képek, videók
horvátországi Mali Losinj
irmus
2011. szeptember 04. vasárnap, 07:28
horvátországi kép.gif
kerzsi58
2011. március 04. péntek, 13:20
horvátországi kép.gif
molnarerzsi
2010. szeptember 01. szerda, 12:50
Horvatorszagi leander.jpg
margoboszi
2009. október 17. szombat, 15:29
Horvátországi nyaraláson
ghia
2009. augusztus 10. hétfő, 12:07
kepek_horvatorszagi-ut aza
morzsimama
2009. július 13. hétfő, 15:21
2008-07-12 horvátországi
mmmegi
2008. augusztus 22. péntek, 12:00
Szlovéniában
teriszabo
2008. június 07. szombat, 18:15
Koronavirus - a megmentő.
menusgabor
2020. május 03. vasárnap, 18:51
Európaí
sanci81
2017. december 23. szombat, 14:55
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európai vidra.jpg
pacsakute
2015. május 31. vasárnap, 17:58
Vadaspark, európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:47
európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:40
európai udvari szaletri
orban47
2013. július 12. péntek, 20:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.