Belépés
2020. július 07. kedd | 28. hét | 189. nap | 17:46 | Apollónia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 11. rész (költségvetés megalapozása, napirend után)
Bizottsági vélemény

Nagy Csaba (Fidesz) a törvényalkotási bizottság véleményét kifejtve elmondta: a törvényjavaslat elemei kimutatható kapcsolatban állnak a jövő évi költségvetés előirányzataival és az idei büdzsével, azok több esetben pontosítások, nyelvhelyességi változtatások.

A médiatörvény változtatásáról szólva kiemelte: annak eredményeként a hallás- és látássérültek szélesebb körben és akadálymentesebben élvezhetik az adásokat.

Hozzátette: a törvényjavaslat az ital-nagykereskedelem piacát úgy módosítja, hogy megtiltja a kizárólagos terjesztési szerződéseket, egyszerre szolgálva a fogyasztók és a hazai gyártók érdekeit.Képviselői hozzászólások

Fidesz: esély a kisebb hazai sörfőzdéknekA képviselő hozzászólások sorát nyitó Kósa Lajos (Fidesz) a kereskedelmi törvény módosításáról szólva példaként hozta fel: 2018-ban 166 milliárd forint volt a sörpiac, amelyből 160 milliárdot három nagy multicég forgalma tett ki, ehhez jött még hárommilliárd forintnyi importjuk.

Hozzátette: a kézműves sörgyártási hagyományokkal rendelkező államokban lehetővé teszik, hogy akár a piac ötödét is lefedjék a kis hazai gyártók, megemlítve, hogy ez foglalkoztatás-bővülést, a gasztronómiában pedig új ízeket hoz. Jelezte: ehhez arra van szükség, hogy megtiltsák a kizárólagosság nyilvánvalóan versenykorlátozó gyakorlatát.

DK: nem az igazán kicsik a haszonélvezők

Arató Gergely (DK) szerint a javaslat formálisan a kizárólagossági jog kiszorításáról szól, a verseny tisztaságát és a választék szélesítését támogatva.

Ugyanakkor kifogásolta, hogy a javaslat a költségvetést megalapozó törvényben kerül a Ház elé, azon belül is képviselői indítványként, így érdemi vitát nem lehet folytatni róla.

Hozzátette, a kezdeményezés azoknak a kisebb gyártóknak kedvez, amelyek "nem is olyan kicsik", a Csíki Sör nevét vetve fel.

Jobbik: ez törvényjavaslat-farigcsálás

Érthetetlennek nevezte a "kormányzati törvényjavaslat-farigcsálást" a jobbikos Z. Kárpát Dániel, aki szerint ismét lobbiérdekeket képvisel a kezdeményezés. A képviselő szintén a benyújtás módját kifogásolta.

A válsághelyzet megszűntével lehetne hozzányúlni egy rendszerhez - fogalmazott, a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) változtatásának kormányzati szándékára reagálva.

Fidesz: nem személyre szabott a javaslat

Kósa Lajos (Fidesz) azt hangsúlyozta: nem egy gyártó, nevesül a Csíki Sör támogatását szolgálja a javaslat, hanem azt, hogy mindenhol a helyi termékek is jelen lehessenek a piacon.A vita lezárása után Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára közölte: abból, hogy a negyven törvényt módosító javaslat egy-két pontját érte csak bírálat, azt a következtetést vonja le, hogy a javaslat zömével egyetértenek a képviselők.Napirend utánZ. Kárpát Dániel (Jobbik) egy kibontakozó társadalmi katasztrófáról beszélt napirend utáni felszólalásában, mondván, százezrek számára válhat kétségessé, tudják-e fizetni adósságukat, ezért a kilakoltatási moratórium azonnali bevezetését követelte.

Fenyvesi Zoltán (Fidesz) az ajkai kórház dolgozóinak mondott köszönetet a koronavírus-járvány alatti helytállásukért, méltatva a kormányzat, a hatóságok és az emberek kiállását is.

Hajdu László (DK) a Lánchíd felújításáról szólt, megjegyezve, állagmegóvás helyett politikai harccá vált az ügy, majd kiemelte: az évtizedes problémát megörökölte a főváros jelenlegi vezetése, a munkálatokhoz a kormányzat anyagi támogatását sürgetve.

Frakciótársa, Varga Zoltán "a beígért munkahelyeket" kérte számon a kormányoldalon, mondván, miközben "a tíz éve elmúlt nyolc évről" rendszeresen beszélnek, nem adnak számot az utóbbi három hónapban eltűnt állásokról, az új orbáni jövőben pedig a katonaság és a közmunkás-lét között választhatnak a munkájukat elvesztők.

Keresztes László Lóránt (LMP) a vidék helyzetét kifogásolta, arról beszélve, a kormányzat semmit nem tett a periférikus térségek leszakadásának megállításáért.

Lukács László György (Jobbik) a Cegléd határában épülő nagyfeszültségű távvezeték problémáját hozta fel, mint olyan ügyet, ahol a politikai erők pártállástól függetlenül támogathatnák a helyiek jogainak védelmét.Az elnöklő Hiller István ezután az ülést lezárta, és jelezte: az országgyűlés szerdán tartja következő, rendkívüli ülését.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 20:03
Címkék: Nagy Csaba, Kósa Lajos, Arató Gergely, Csíki Sör, Kárpát Dániel, Banai Péter Benő,
Kommentek
Krónika 7. rész (költségvetés megalapozása)
Szószóló: a gyors válaszok stabilitást és biztonságot teremtenek

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló a Magyarországi nemzetiségek bizottságának nevében azt mondta, hogy a rendkívüli helyzetre adott gyors válaszok olyan stabilitást és biztonságot teremtenek, amelyek az egész rendszert képesek növekedési pályán tartani.

Kormány: ésszerű és hatékony vagyongazdálkodás

Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a javaslatnak az állami vagyonról valamint a központi költségvetési szervek elhelyezéséről szóló részei az ésszerű, hatékony és rugalmas vagyongazdálkodás megteremtését segítik elő.

Az indítvány megteremti az állami elhelyezési célú ingatlanhasználati jogviszony részletszabályait - mondta.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára felszólalásában hangsúlyozta, a dolgozók, a nyugdíjasok, a gyermekek, a csed-ben, gyed-ben, gyes-ben részesülők, a tanulók, a fogyatékossági támogatásra
velemenyezd, 2020. június 12. péntek, 18:23
Krónika 6. rész (költségvetés megalapozása)
Államtitkár: a gazdaságvédelem áll a költségvetés középpontjábanBanai Péter Benő kiemelte: a javaslat célja megteremteni azokat a szabályozási kereteket, amelyek a költségvetés végrehajtásához kapcsolódnak. A büdzsé középpontjában a gazdaságvédelem áll, a magyar emberek és munkahelyek védelme, a járvány okozta károk enyhítése - magyarázta.

Azt mondta, kellő felkészülési időt jelent, hogy most folytatják le ezt a vitát, ez a gazdaság és a társadalom valamennyi szereplője szempontjából erősíti a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget.

Arról is beszélt, hogy egyszerűbb, rugalmasabb és átláthatóbb államháztartás működtetése a cél.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kezdeményezés rendelkezései a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslattal szoros egységet alkotnak, a szövegben szereplő módosítások és pontosítások a büdzsé felelős és hatékony végrehajtását erősítik.

A Fidesz támogatja az előterjesztéstFrakciója támogatásáról biztosította az előterjesztést
velemenyezd, 2020. június 12. péntek, 17:23
Krónika: Romániában nem vált ki ellenérzéseket a német kisebbség németországi támogatása
Az erdélyi napilap a Brassó megyei Barcarozsnyón (Rasnov) 1992-ben bejegyzett Saxonia Alapítvány tevékenységéről közölt terjedelmes összeállítást.

Az alapítvány német és román nyelvű szerény honlapjának az egyik német nyelvű alkönyvtárában lehet tájékozódni arról, hogy a Saxonia Alapítvány a Német Szövetségi Köztársaság költségvetéséből származó gazdasági támogatást nyújt a romániai német kisebbség számára. Erre azonban nemcsak a németek jogosultak, hanem "más nemzetiségű vállalkozók is, akik kapcsolatban állnak a német kisebbséggel" Fehér, Maros, Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben és Hunyad megyében. A rövid tájékoztató szerint legfeljebb 35 ezer euró értékű projektek finanszírozhatók ötéves lejáratú kamatmentes hitel formájában. A megpályázott összeg termelési források és felszerelések beszerzésére használható.

Klaus-Harald Sifft, a Saxonia Alapítvány ügyvezető igazgatója a Krónikának elmondta: a gazdasági támogatásnak kezdettől fogva az volt a célja, hogy az erdélyi vállalkozók - nemzetiségi
velemenyezd, 2020. június 12. péntek, 13:52
NKFIH: újra megnyílt a TéT-felhívás, amely idén 200 millió forinttal támogatja a kutatói mobilitást
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett pályázat a közlemény szerint a résztvevők mobilitása és a szakembercsere támogatásával segíti a nemzetközi kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) együttműködések keretében folytatott kutatások elindítását és a már létező együttműködések elmélyítését.

A globális kihívásokra adható válaszok, a legnagyobb horderejű tudományos eredmények egyre inkább nemzetközi összefogásban születhetnek meg. Az államközi tudományos és technológiai együttműködések éppen ezen a stratégiai területen, a kutatás-fejlesztés és az innováció területén segítik elő a partnerországok közti kapcsolatok erősítését - mutat rá a hivatal.

"Fontos célunk hozzásegíteni a magyar kutatókat, ezen belül is a fiatal generációt, hogy bekapcsolódjanak a nemzetközi tudományos vérkeringésbe" - mondta Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke a pályázat meghirdetése kapcsán.

Hozzátette: a közös projektekben való személyes részvételt több kiemelt célországgal - idén
velemenyezd, 2020. június 11. csütörtök, 17:12
Költségvetés - KT: a büdzsé tükrözi a szükséges erőfeszítéseket
Kovács Árpád azt mondta, a büdzsé fókuszában a gazdaság élénkítése, a járvány hatásának kitett ágazatok támogatása, a munkahelyek megőrzése, újak teremtése, valamint a családok és a nyugdíjasok helyzetének védelme áll.A bevételi előirányzatok megfelelnek az azt megalapozó makrogazdasági prognózisoknak - mondta.

A tanács ugyanakkor megállapította azt is, hogy ha a makrogazdasági várakozások nem teljesülnek maradéktalanul, az több adó bevételét is csökkentheti. Ezért a bevételek alakulását folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a kormánynak, és ha kell, a kiesést ellensúlyoznia kell - tette hozzá az elnök.

A tanács indokoltnak tartja a gazdasági prognózisoktól közvetlenül nem függő bevételek tervezett előirányzatainak megalapozását további számításokkal is.

A Gazdaságvédelmi Alap 2021-ben is szolgálja a gazdaság védelmét és újraindulását - tette hozzá. Fontosnak ítélte, hogy az alap jelentős összegű szabadon felhasználható tartalékot tartalmaz.

Ugyancsak összehangolt lesz a
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 10:51
A jövő évi költségvetést kezdik tárgyalni a képviselők
Az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd két előterjesztésről határoznak.

A képviselők elsőként az Egészségügyi Világszervezet dohánytermékek illegális kereskedelmének felszámolásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről döntenek, majd a börtönzsúfoltsági kártalanításokról szóló intézkedéseket szabályozó törvényen módosítanak.

A házelnök napirendi javaslata alapján az interpellációkra egy óra áll majd rendelkezésre, míg az azonnali kérdések két órában, a kérdések fél órában hangozhatnak el.

Az első ülésnap végén a trianoni békeszerződés századik évfordulójára készült, A nemzeti önazonosság védelméről című politikai nyilatkozat összevont vitája folytatódik a képviselői felszólalásokkal.

Kedden kilenc általános vitát folytatnak le. Szó lesz a bűncselekménnyel okozott kár, illetve sérelemdíj megtérítése iránt indított gyorsított perekről, az iskolai erőszak megakadályozásáról, valamint az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának
velemenyezd, 2020. június 07. vasárnap, 15:42
Innovatív képzéseket indítanak a szakképzési centrumok 9 milliárd forint uniós támogatással
A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) megvalósuló projekt célja a szakképzés átalakításának támogatása és az Ipar 4.0 technológia használatára felkészítő innovatív képzési rendszer kialakítása, ezen felül a program hozzájárul a gazdaság versenyképességének megőrzéséhez, a vállalkozások támogatásához és megfelelő képzettséggel és kompetenciákkal rendelkező munkaerő biztosításához.

A 2022. október 31-ig tartó projektben nagy hangsúlyt helyeznek az Ágazati Képzőközpontok és Akkreditált Vizsgaközpontok kialakítására, ezek módszertani megalapozására, az akkreditációs rendszer kidolgozására és a szervezeti szintű működés kialakítására.

A konzorcium tagjai: a Bajai, a Debreceni, a Győri, a Kecskeméti, a Miskolci, a Nyíregyházi, a Székesfehérvári, valamint a Szekszárdi és a Vas Megyei Szakképzési Centrum - olvasható a közleményben.
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 15:41
Képek, videók
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
Költségvetés.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:54
költségvetési hiány.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:14
költségvetési hiány
lovaszmarika
2012. május 20. vasárnap, 13:56
költségvetési hiány
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:24
költségvetési szavazás201
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:29
Nagy Csaba
maroshegy
2006. október 13. péntek, 16:01
kosa-lajos-porkolab gyong
agica2004
2015. január 05. hétfő, 18:20
Kósa Lajos.jpg
agica2004
2014. december 16. kedd, 12:59
Kósa Lajos-.jpg
agica2004
2011. július 04. hétfő, 15:20
Kovács Gergely beszéde.jp
maroka
2020. február 23. vasárnap, 16:05
kovács Gergely már érsek.
maroka
2020. február 23. vasárnap, 15:18
gergely öröme.jpg
maroka
2019. július 19. péntek, 20:52
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.