Belépés
2019. április 22. hétfő | 17. hét | 112. nap | 10:19 | Csilla, Noémi
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
AM: az ipar 4.0 hozzájárulhat a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlődéséhez
Zsigó Róbert szerint az ipar 4.0 megoldásai megfelelő választ adhatnak az iparágat jellemző magas munkaerőhiány miatt kialakuló kapacitáskorlátokra is.

Az államtitkár ismertette, hogy a feldolgozóiparon belül az élelmiszeripar a második legtöbb árbevételt és kibocsátást realizáló ágazat, egyben a második legnagyobb foglalkoztató is, majdnem 90 ezer emberrel. Az élelmiszeripar árbevétele meghaladta 2017-ben a 3600 milliárd forintot, az export aránya ezen bevétel egyharmada. Az ágazat eredményessége dimanikusan nő, az elmúlt öt évben a nyereség megduplázódott - tette hozzá.

Zsigó Róbert kifejtette, hogy az ipar 4.0 kifejezés a negyedik ipari forradalomra utalva az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódását, illetve ezen keresztül a gyártási módszerek alapvető változását meghatározó időszak összefoglaló neve.

Az ipar 4.0 révén óvatos becslések alapján is akár 10 százalékos hatékonyságnövekedés érhető el. Most az agráriumon, ezen belül kiemelten az élelmiszeriparon van a sor, hogy a már meglévő technológiákat ésszerűen alkalmazza sajátos feladataira - fűzte hozzá.

Az ipar 4.0 megoldásainak alkalmazásával az élelmiszeriparban is gördülékenyebbé és kiszámíthatóbbá tehető az ellátási a lánc, vagy előre diagnosztizálhatók a meghibásodások, így előre elkerülhetők a nem tervezett leállások. Továbbá növelhető az energiahatékonyság és garantálható az élelmiszerlánc biztonsági szabályozásnak való megfelelés - sorolta az államtitkár.

Kitért arra is, hogy az élelmiszeriparban az ipar 4.0-hoz kapcsolódó megoldások terjedését nehezíti az ágazat egyedi és heterogén jellege, annak 33 szakágazata és szakágazatonkénti eltérő vállalati mérete, valamint az előállítandó termékkörök vagy éppen termékek is más-más fejlesztési irányokat és megoldásokat igényelnek. Zsigó Róbert elmondta, hogy a jelenlegi elszámolási periódusban 2014 óta közel 230 milliárd forint támogatás áramlott az élelmiszeriparba állami és uniós forrásokból a beruházások ösztönzése érdekében.

Palkovics László, a Szent István Egyetem (SZIE) rektora megnyitó beszédében azt hangsúlyozta, hogy az élelmiszeriparban a hozzáadott értéket minél magasabb szintre kellene emelni, hiszen ez egyrészt gazdaságélénkítő hatású, másrészt kiemelten fontos a fogyasztók egészséges hazai élelmiszerellátásnak biztosításának érdekében.

Friedrich László, a SZIE dékánja elmondta, hogy az élelmiszeripar sikerének egyik záloga az alapanyag előállítása, a másik a hatékonyság, a racionális termelés, az állandó minőség megteremtése nemcsak alapanyag szinten, hanem a termelt előállított élelmiszer, félkész és késztermék szintjén egyaránt. Ehhez egy irányított, kiszámítható termelés, gazdaságos működtetés társul, amely alapja a fenntartható működésnek is. Fontosnak említette még a humánerőforrás biztosítását, valamint az értékesítést is.

A háromnapos konferenciára 350-en regisztráltak, 10 ország képviselői jelentek meg, közel 50 előadás tárja fel az élelmiszerinnováció és technológia kapcsolódási lehetőségeit, legfontosabb szakmai kérdéseit.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. november 30. péntek, 12:47
Címkék: Zsigó Róbert, Palkovics László, Szent István Egyetem, Friedrich László, élelmiszeripar fejlődéséhez, iparágat jellemző,
Kommentek
Az EP élelmiszerbiztonságot fokozó szabályt fogadott el
A 603 szavazattal, 17 ellenében és 27 tartózkodás mellett elfogadott új szabályok közös európai, nyilvános adatbázist hoznak létre a megrendelt tanulmányokról, hogy megakadályozzák a termékeik gyártásához vagy forgalmazásához engedélyt kérő cégeket a rájuk nézve kedvezőtlen tanulmányok visszatartásától.

Az új szabályok biztosítják a forgalomba hozatali engedélykérelmeket alátámasztó tudományos tanulmányok jobb átláthatóságát, nagyobb jogbiztonságot nyújtanak az élelmiszeripar részére, továbbá javítják az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) irányításának és tudományos teljesítményének fenntarthatóságát - írták.

Az új szabályozás alapján az EFSA nyilvánosságra hozhatja az engedélyezési kérelemhez kapcsolódó háttéradatokat és információkat, kivéve, ha a kérelmező bizonyítja, hogy ez jelentősen sérti az érdekeit, és ezért az adatok bizalmas kezelését kéri.

Az átláthatóság biztosítása érdekében a kérelmezőknek közzé kell tenniük a termékük biztonsága értékeléséhez szükséges valamennyi
velemenyezd, 2019. április 17. szerda, 21:25
Alámerülés - Százötödik nap
Most néhány napig az élelmiszeripar titkaiba merülök alá, egy előadás háttéranyagát rakom össze. Az elmúlt öt év - amióta kissé közelebb kerültem az agráriumhoz - sok dologra megtanított. Számomra a kiosztott feladatok inkább izgalmat jelentenek, mint nyűgöt. Mindennek utána nézek, elolvasom a küldött anyagokat, sokat voltam korábban üzemekben, cégeknél, s tanulom ezt a világot.
Izgalmas, érdekes, összetett.
Valóban jó szó az egészre az agrárium, hisz a földművelés ennek csak egyik szelete.
Éppen a nemzeti védjegy megalkotásáról olvasok, s készítek róla vázlatot. Jó, hogy egy védjegy lesz, amire ha ránézel, tudod, hogy magyar, egészséges, megbízható élelmiszer az, amire ráragasztották. Ezt az őszi OMÉK-en mutatják majd be.
Aztán pénteken megint Bécs, Deák Ernő tanulmánykötetének technikai részleteit beszéljük meg a lektorral, s Ernővel egy jó ebéd mellett.
sandrapolke, 2019. április 09. kedd, 06:28
A vanillin nem vanilia!
valamikor látott vanília rudakat, de magvacskákat semmiképp...csak illatosították vele a cukrot. Ez nem éppen az ami kellene legyen valójában, de legalább nem mesterséges illatanyag.

Az édesiparban sajnos a sokkal elterjedtebb, mesterségesen előállított vanillinnal helyettesítik, amely ugyan megtalálható a vaníliában is, szintetikusan viszont olcsóbb előállítani eugenolból.

Mi is tulajdonképpen a vanillin?

A vanillin fontos alapanyag az illatszeriparban. Az élelmiszeriparban ízesítő adalékanyagként alkalmazzák a vanília pótlására. A gyógyszeriparban is felhasználják. (Erdey-Grúz Tibor: Vegyszerismeret, Bruckner Győző: Szerves kémia, II/1-es kötet ).

A vanillin, vagy metil-vanillin, egy aromás aldehid. Aldehid, éter és fenol funkciós csoportokat tartalmaz. A vanília fő illatanyaga. A szintetikus vanillint ízesítőként alkalmazzák ételekben, italokban és gyógyszerekben. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Vanillinum néven hivatalos.

Színtelen vagy sárgás
pacsakute, 2019. április 08. hétfő, 21:52
A csalán gyógyhatásairól
hatására kiürül a szervezetből a kálium. Ilyenkor kálium dús ételek fogyasztása javasolt.

- A menstruációs fájdalmaktól szenvedők a megelőző napon fogyasszák.

- Hatékony a hajhullás, korpásodás és a zsíros haj ápolásánál, de a bőrkiütést is kezelhetik vele. A fiatalok pattanásai elmúlnak.

- A csalánlevél drogjának nagyobb tömegét klorofill előállításara dolgozzák fel, de igen jelentős a gyógyteaként való felhasználása. Klorofillja színezőanyag, a likőr-, cukor- és élelmiszeripar is használja.

- A fiatal csalánlevélből főzeléket készítenek, valamint fiatal állatokkal — malacokkal, baromfiakkal stb. — is etetik, mivel vitaminokat és a szervezet számára szükséges sókat stb. tartalmaz.

Tea készítése: 1 evőkanál mennyiséget 2 dl vízzel leforrázva készítünk immunerősítés céljából. Betegség esetén az adag megduplázható, melyet kortyonként kell elfogyasztani erős vizelethajtó hatása miatt.

Zsenge csalánlevél főzelék: A friss tavaszi
pacsakute, 2019. április 07. vasárnap, 18:52
Sárga tárnics mint gyógynövény
A meszes talajt kedvelő sárga tárnics (Gentiana lutea) legfőképpen Európa hegyvidékein éldegél, de a havasi gyepeken és legelőkön is előfordul. A tárnicsfélék családjának egyik jeles képviselője, amelyet már az ókori görögök is ismertek. A növény virágai a növény szárán, körülbelül egycentiméteres kocsányokon nyílnak. Az évelő növény júniusban, júliusban és augusztusban bontogatja napsárga szirmait. A növény gyökere meglehetősen vaskos, széles.

A sárga tárnics elsősorban Közép- és Dél-Európa hegyvidékein terjedt el. Régebben nagyon népszerű ez a gyógynövény, de ma már szinte alig találkozhatunk vele. A növény elsősorban a mélyrétegű, meszes, gyengén savanyú talajt kedveli, de megtalálható réteken, kaszálókon, magaskórós társulásokban, törmelékes lejtőkön, törpefenyvesekben és égercserjésekben. A növény csak lassan fejlődik, csak körülbelül 10 év múlva kezd el virágozni. Ahol nem
pacsakute, 2019. április 04. csütörtök, 09:57
Hozamok 2019
28.)1,28241(2019. 03. 01.)1,48%
Fejlődő európai régió részvény eszk.1,75254(2018. 12. 28.)1,96081(2019. 03. 01.)11,88%
Fejlődő ázsiai részvény eszközalap1,50095(2018. 12. 28.)1,65193(2019. 03. 01.)10,06%
Fenntartható növekedés részvény eszk.1,35517(2018. 12. 28.)1,53839(2019. 03. 01.)13,52%
Globális egészségügyi részvény eszk.2,29075(2018. 12. 28.)2,4358(2019. 03. 01.)6,33%
Globális növekedési részvény eszközalap1,54967(2018. 12. 28.)1,74372(2019. 03. 01.)12,52%
Globális élelmiszeripari részv.eszk.2,39916(2018. 12. 28.)2,55487(2019. 03. 01.)6,49%
Kiegyensúlyozott vegyes eszközalap 1,03941(2018. 12. 28.)1,1031(2019. 03. 01.)6,13%
Latin-amerikai részvény eszközalap1,10546(2018. 12. 28.)1,26103(2019. 03. 01.)14,07%
Magas kötvény arányú vegyes eszk.1,00845(2018. 12. 28.)1,04137(2019. 03. 01.)3,26%
Magas védelmű vegyes eszközalap0,99936(2018. 12. 28.)1,01413(2019. 03. 01.)1,48%
Nyersanyagpiaci részvény eszközalap0,76351(2018. 12. 28.)0,86754(2019. 03.
be75, 2019. április 03. szerda, 17:48
Agrárexpo nyílt Kiskőrösön
fűzte hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett: a Vidékfejlesztési Program révén Bács-Kiskun megye eddigi több mint 14 ezer nyertes pályázata már csaknem 115 milliárd forint összegű támogatást biztosított a különféle megyei fejlesztésekre a helyi gazdáknak és a települési önkormányzatoknak.

Mint mondta, a program keretében még most is elérhető 16 pályázati felhívás, így például borszőlőültetvények telepítésére is lehet támogatást kérni. Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a borászati és élelmiszeripari fejlesztésben gondolkodók április 3-áig adhatják be pályázataikat.

Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke arról beszélt: az agrárexpo a kezdetektől megnyitotta a lehetőséget az élelmiszer-előállítók előtt, hogy megismertessék a környező települések termelőinek helyben készült, kézműves, minőségi portékáit. Megnyitotta ugyanakkor a lehetőséget Kiskőrös és térsége fogyasztói előtt is, hiszen Bács-Kiskun megye rejtett kincsei nem feltétlenül találhatóak meg a
velemenyezd, 2019. március 23. szombat, 15:42
Szijjártó: Magyarország szoros gazdasági együttműködésre törekszik az Egyesült Arab Emírségekkel
Magyarország részvételére a kormány 21 milliárd forintot különített el. A magyar megjelenés központi témája a víz lesz, a bemutatkozástól a magyar vízgazdálkodási technológiák piacra lépését várják az Egyesült Arab Emírségekben - jelezte.

Szultán bin Szajed al-Manszóri, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági minisztere egyebek mellett kiemelte a csütörtökön aláírt innovációs és technológiai megállapodást, amelynek értelmében szorosabbra fűzik a kutatási együttműködést a megújuló energiák, a GMO-mentes élelmiszeripari termékek ipara és az önvezető autók fejlesztése területén.

Szijjártó Péter felidézte, hogy az Egyesült Arab Emírségek idén januárban nagykövetséget nyitott Budapesten. A miniszter a két ország közötti turisztikai forgalom növekedésére számít, miután az Emirates és a WizzAir után júniustól a Flydubai légitársaság is járatot indít Dubaj és Budapest között.

Tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom 14 százalékkal nőtt, meghaladta a 240 millió dollárt. A vállalatközi kapcsolatok
velemenyezd, 2019. március 22. péntek, 14:52
Képek, videók
Szeged ma Élelmiszeripari
agica2004
2017. január 24. kedd, 16:13
Élelmiszeripari Isk. Áté
griell
2010. május 16. vasárnap, 12:02
Élelmiszeripari Szakképző
pecsioszi
2006. július 09. vasárnap, 09:27
térképészeti hozzájárulás
lacipecsenye
2013. július 06. szombat, 10:47
Mezőgazdaság a Bibliában
dandej
2018. március 13. kedd, 21:29
mezőgazdaság.gif
szicu
2016. május 21. szombat, 23:14
Mezőgazdasági fuvar
sanci81
2015. október 17. szombat, 19:51
A Mezögazdasági-iskola.j p
farkas1945
2013. december 26. csütörtök, 18:53
60 éves a Mezőgazdasági M
lacipecsenye
2012. augusztus 03. péntek, 14:41
sellye mezőgazdasági koll
lacipecsenye
2012. július 29. vasárnap, 16:33
MEZŐGAZDASÁGI MÚZEUM SZÉL
rozsmalom
2012. július 25. szerda, 10:24
MEZŐGAZDASÁGI MÚZEUM HÁTS
rozsmalom
2012. július 25. szerda, 10:24
MEZŐGAZDASÁGI MUZEUMHOZ V
rozsmalom
2012. július 25. szerda, 10:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.