Belépés
2019. szeptember 18. szerda | 38. hét | 261. nap | 03:33 | Diána
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A régi Magyarország ízei kóstolhatóak meg a hétvégén a nyíregyházi skanzenben
A rendezvényen elsősorban azok az egyszerű ételek lesznek az asztalokon, amelyet a középkortól kezdve egyszerű alapanyagokból, ötletesen készítettek el az őseink - mondta Szabó Sarolta, az intézmény igazgatója az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.

A huszonnégy főzőcsapat között érkeznek a határon túlról is: az ungvári skanzen munkatársai segítségével a közönség megízlelheti többek közt a borscsot, azaz az orosz céklalevest és a hagyományos ukrán varenikit, ami lényegében töltött főtt tésztát jelent. A tésztát búza-, rozs- vagy hajdinalisztból, vagy azok keverékéből savóval és tojással készítették, a töltelék pedig - egyházi naptártól függően - túróból, dinsztelt káposztából, főtt burgonyából, mákból, főtt aszalt gyümölcsből, babból vagy sárgaborsóból állt.

A fesztiválon a magyarországi szabadtéri néprajzi múzeumok révén szinte valamennyi tájegység gasztronómiája bemutatkozik, valamint a megyében élő lengyel, német, roma kisebbségek, valamint a tirpákok ételei egyaránt kóstolhatóak lesznek. Az anarcsi portán készül majd a kovászos kenyér, de megízlelhető lesz a Nyíri-Mezőség egyik kedvelt eledele, a "tartalmas" húsleves, azaz a zúzós lé, de asztalra kerül a Tiszavasvári elődtelepülésén, Bűdszentmihályon igen kedvelt, sajátos alakú, sűrű tésztából készült, kakaóban megforgatott édesség, a gólyás farsangi fánk is - sorolta Szabó Sarolta.

A közönség emellett biztosan megkóstolhat számos, szabad tűzön készített ételt, így a káposztás lapcsánkát, a csavart fánkot, a görhét, a vízen kullogót és a slambucot, számos hal- és vadételt is. A belépők kóstolójegyet tartalmaznak, a látogatók bármelyik ételt megízlelhetik. A kísérőprogramok között lesz terelőkutya-bemutató, fellép a Nyírség Tirpák Népzenei Együttes és a Szabolcs Néptáncegyüttes, a gyerekeket pedig népi játszóudvarral, lovaglással és kézműves bemutatóval várják. A közönség szavazatai alapján késő délután hirdetik ki a főzőverseny győztesét, amely csapat 50 ezer forinttal lesz gazdagabb.

Ulrich Attila, Nyíregyháza polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, a sóstói skanzen a tavalyi szezonhoz képest idén augusztus végéig 1500-al több vendéget, mintegy 65 ezer látogatót fogadott.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. szeptember 06. szerda, 14:33
Címkék: Szabó Sarolta, Nyírség Tirpák Népzenei Együttes, Szabolcs Néptáncegyüttes, Ulrich Attila, régi Magyarország, nyíregyházi skanzenben,
Kommentek
Pezsgő Világ: klasszikus pezsgők fesztiválja Budapesten
traditionelle pezsgők, olasz metodo classico tételek és spanyol cavák, míg Franciaországból több régió is képviselteti magát: Languedoc-Roussillon, Elzász és Champagne.

A három francia borvidékről crémant-okat - champagne-i módszerrel, de nem Champagne régióban készített pezsgőket - és öt neves champagne-ház (Alfred Gratien, Laurent-Perrier, Moet & Chandon, Louis Roederer, Taittinger) tételeit mérhetik össze az érdeklődők.

Közöttük a legnagyobb "pezsgőikonok", a Dom Pérignon vagy Cristal is kóstolhatóak lesznek poharazva, hogy minél többen megismerhessék a pezsgővilág csúcsát képviselő luxus cuvée-ket, David Bourdaire, a Bourdaire-Gallois vezetője és egyben borásza pedig személyesen képviseli majd a régiót, hogy válaszoljon a szakma és az érdeklődők kérdéseire.

A Pezsgő Világ előadásain további érdekes témákban merülhet el a közönség. Márkus György szakértő nyitóelőadásán a rosé champagne-ok világába kalauzolja el az érdeklődőket, a második nap champagne-kurzusán pedig a Taittinger új tételei,
velemenyezd, 2013. szeptember 02. hétfő, 16:03
Múzeumok éjszakája - Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
bemutatóval várják, ezt követően egy kiállítás keretében Tari Lőrinc középkori lovag útját kísérhetik végig Tartól Írországig az érdeklődők. A lovagi torna és a Kállai Kettős Néptáncegyüttes műsora után késő este az ilyenkor elmaradhatatlan tűzugráson vehet részt a közönség.

A rendezvény ideje alatt restaurátor segítségével megismerhetők lesznek a régi fegyverek, a kicsiket várkisasszony- és lovagkészítéssel, játékos rejtvényekkel, fegyvermásolatok kipróbálásával várják, a múzeumkertben egész nap kóstolhatóak lesznek a meleg és hideg ételek és a különböző fagylaltok - tájékoztatta a helyi múzeum az MTI-t.

A mátészalkai Szatmári Múzeumban udvari játékok, kézműves foglalkozások, gyermekműsorok, bábszínház és zumba szerepel a múzeumok éjszakájának helyi programjában, a gasztronómiai udvarban számos helyi ételkülönlegesség ízlelhető meg. Fél öttől a Talán Teátrum lép színpadra, majd Tanka Péter festőművész és Kósa Attila fotográfus kiállításának megnyitóját rendezik meg. Az éjfélig tartó programot
velemenyezd, 2013. június 14. péntek, 10:11
Pengőért adnak meggyet Nyírmeggyesen
A Mátészalka mellett fekvő, 2500 lelkes szabolcsi község kulturális és gasztronómiai rendezvényén egy napon keresztül lehet fizetni a "gyümölcsvalutával": minden pengő száz forintot ér, az érdeklődők az átváltott fizetőeszközzel a felállított sátrakban vásárolhatják meg a meggyből készített ételeket és italokat - mondták el az MTI érdeklődésére a polgármesteri hivatalban pénteken.

A fesztivál délelőtt tíz órakor helyi iskolások és mazsorettek fellépésével nyílik meg, majd az ízek utcája és a vásározók standjai várják a közönséget. Ezután kezdődik a Meggy és ami belőle készíthető elnevezésű főző- és süteményverseny, amelyen a település védjegyének tekinthető gyümölcsből készítenek ételeket a részt vevő csapatok: a lekvár mellett biztosan az asztalokra kerülnek majd a különböző ízesítésű sütemények, pálinkák, meggyborok és befőttek, amelyek természetesen kóstolhatóak és vásárolhatók lesznek a már említett pénznem segítségével.

A hivatalos megnyitó délben lesz, amelyet ebéd, majd a díszpolgári
velemenyezd, 2011. július 01. péntek, 12:52
Képek, videók
Nagy-Magyarország térképe
furaila
2019. július 13. szombat, 14:10
magyarország szeretlek012
maroka
2019. január 21. hétfő, 10:10
Magyarország
dandej
2019. január 09. szerda, 13:04
BUÉK Magyarország.jpg
menusgabor
2018. december 30. vasárnap, 19:22
magyarország-dunakanya r.j
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:03
Magyarország,
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország határai
liliana01
2017. szeptember 24. vasárnap, 16:51
Magyarország - Hungary
sanci81
2017. július 30. vasárnap, 08:32
Magyarország.jpg
kicsoda57
2017. július 08. szombat, 00:49
Nyíregyházi Élő Madáretet
cipello
2013. március 18. hétfő, 13:13
Barack a Nyíregyházi álla
erzsob
2012. október 21. vasárnap, 16:32
A Nyiregyházi haverrel.jp
wob
2012. április 15. vasárnap, 11:42
nyiregyházi skanzen
lacipecsenye
2011. december 13. kedd, 23:13
nyiregyházi képek
lacipecsenye
2011. november 02. szerda, 11:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.