Belépés
2019. december 09. hétfő | 50. hét | 343. nap | 17:00 | Natália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mérsékelt siker a durbani megállapodás - uniós környezetvédelmi miniszterek
Kovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a brüsszeli tanácskozás után az MTI-nek elmondta, fontos, hogy közös ígéretet tettek egy jogi kötőerővel bíró megállapodás kidolgozására az évtized végére, illetve a jelenleg érvényes kiotói jegyzőkönyv meghosszabbítására.

Ez megfelel annak a magyar érdeknek is, hogy a karbonpiacon a fennmaradó kvóták értékesíthetők legyenek.

A durbani megállapodás hiányossága ugyanakkor, hogy csupán alapot kínál a további tárgyalásokhoz, a folyamat így lassan zajlik, pedig számos ország már most rendkívül kiszolgáltatott a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak.

A témáról kiadott NFM-közlemény szerint az Európai Unió legfontosabb feladata a közeljövőre nézve az egységes álláspont kialakítása a még mindig nyitott kérdésekben. "Magyarországot a tárgyalt témakörök közül a Kiotói Jegyzőkönyv jövőjének, a karbonpiac rugalmasságának, a klímafinanszírozásnak és az átmeneti gazdaságú országok státusának kérdései érintik leginkább" - áll a közleményben.

Kovács Tamás Iván újdonságnak nevezte a folyamatban, hogy az EU-nak Durbanben nagyon sok fejlődő országot sikerült maga mellé állítania. Mintegy 120 ország támogatta az EU álláspontját - emelte ki a helyettes államtitkár.

Előrelépésnek nevezte, hogy a legnagyobb kibocsátók is beleegyeztek egy olyan útitervbe, amelynek célja a jogi kötelezettségű megállapodás kidolgozása.

Fontosnak mondta, hogy az EU részese legyen egy előremutató, globális új klímavédelmi rendszernek, de meglátása szerint arra is vigyázni kell, hogy az unió ne tűzzön ki olyan célokat maga elé, amelyek versenyképességének csökkenésével járhatnak.

A brüsszeli találkozón a résztvevők informális ebéden tekintették át a 2014-től induló többéves uniós pénzügyi keret környezetvédelmi és klímapolitikai elemeit. A tervek szerint jelentősen nő majd a klímapolitikára fordítandó összeg, ezzel párhuzamosan pedig szélesedik a finanszírozásban részt vevő szereplők köre, elsősorban a magánszektor tervezett bevonásával - derül ki a közleményből.

Kovács Tamás Iván eszerint üdvözölte az elképzelést, de hozzászólásában jelezte, az új pénzügyi keret megalkotására tett jelenlegi javaslat a kevésbé fejlett tagországok számára nehézséget jelenthet. A helyettes államtitkár kiemelte az épületek energiahatékonyság-növelésének problémáját, amely hagyományos pénzügyi eszközökkel nehezen finanszírozható, főleg a nemrég csatlakozott EU-tagoknál.

A közép-európai térség tagállamai számára hasznos újítás lenne a kohéziós alap bevonása a finanszírozásba a támogatások szerkezetének átalakítása révén. A támogatott országok saját forrásait a nem ipari szektorok dekarbonizációját szabályzó, úgynevezett erőfeszítés-megosztási rendszer kvótáinak értékesítése vagy a magánszektor fedezhetné. Ezzel a megoldással csökkenhetnének az EU költségvetési terhei, a kevésbé fejlett országok pedig nagyobb függetlenséget élvezhetnének a dekarbonizáció finanszírozásában - húzta alá a helyettes államtitkár a közlemény szerint.

Kovács Tamás Iván Brüsszelben találkozott az EU következő soros elnökségét adó Dánia klíma- és energiaügyekért felelős helyettes államtitkárával. Morten Bakkal elsősorban a 2050-ig szóló, széndioxid-mentesítési útitervről folytattak megbeszélést.

A januárban hivatalba lépő dán elnökség a miniszteri találkozó apropóján a sajtóval külön is ismertette környezetvédelmi terveit. Martin Lidegaard miniszter egyebek között azt hangoztatta, hogy az EU-t jelenleg sújtó nemzetközi gazdasági válság növeli az esélyt arra, hogy korszerűbbé, "zöldebbé", azaz környezetbarátabbá váljon az unió gazdasága.

A brüsszeli remények szerint Dánia a környezetvédelem és a klímavédelem terén is kiemelt erőfeszítéseket tesz majd. Az unióban emlékeztetnek a klímavédelemben eddig tett dán erőfeszítésekre, beleértve az ENSZ-folyamatban kulcsszerepet játszó koppenhágai konferencián elért eredményeket, illetve arra, hogy az Európai Bizottság klímavédelmi felelősét is Dánia adja.

Koppenhága egyebek között további erőfeszítéseket kíván tenni arra, hogy az EU - az uniós érdekek sérülése nélkül - az évtized végére túlteljesítse jelenleg érvényes célkitűzéseit, és kibocsátás csökkenése akár a 30 százalékot is elérje.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2011. december 19. hétfő, 19:51
Címkék: Kovács Tamás Iván, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Európai Unió, Kiotói Jegyzőkönyv, EU-nak Durbanben, Kovács Tamás Iván Brüsszelben,
Kommentek
Nézőpont-konferencia - A gyógyszeripar a magyar gazdaság egyik sikerágazata
gyógyszeripar ad.

Mráz Ágoston Sámuel kiemelte, a gyógyszergyártás "tartós, hosszú távú eleme" lehet a nemzetgazdaságnak, azonban ez az iparág is küzd kihívásokkal. Ugyanakkor mivel kevésbé érzékeny a világgazdasági folyamatokra, így a kormány egy válság idején is támaszkodhat a gyógyszeriparra, annak stabilitására.

Kiemelte, fontos a stratégiai partnerség a kormánnyal, amely jelentheti az uniós kötelező szerializációs előírásokból adódó, a gyógyszergyárakat sújtó többletterhek kezelését, a környezetvédelmi előírásokra való felkészülés segítését, valamint azt, hogy a referenciaárak ügyében az export érdekébentörténjen változtatás.

Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) elnöke "rémálomnak" nevezte a gyógyszerdobozonként bevezetendő egyedi azonosító és a biztonsági elem bevezetését, amelyet idén február 9-től kötelező használnia az uniós tagállamoknak a gyógyszergyártásban. Ez a vállalatoknak egy egyszeri nagyjából 20 milliárdos kiadással járt, és
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 17:52
Az Európai Tanács elnöke a gazdasági és monetáris unió elmélyítése mellett érvelt
A jövő heti euróövezeti csúcstalálkozó előtt tartott találkozón részt vett Ursula Von der Leyen európai bizottsági elnök, Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) és Mário Centeno, az eurócsoport elnöke.

"A jövő kihívása abban rejlik, hogy megerősítsük Európa gazdasági növekedési potenciálját, és előmozdítsunk egy olyan virágzó szociális piacgazdaságot, amely környezetvédelmi szempontból is fenntartható, versenyképes és innovatív" -fogalmazott a tanács elnöke.

Az euróövezeti csúcstalálkozót 2019. december 13-án tartják Brüsszelben. A találkozón szó lesz a 2008-as gazdasági válság után létrehozott, az EU pénzügyi egyensúlyának megőrzését szolgáló európai stabilitási mechanizmus felülvizsgálatáról.

A csúcstalálkozón fontos téma lesz a bankunió megerősítése, különös tekintettel az egységes felügyeleti mechanizmusra, a szanálási mechanizmusra és az európai betétbiztosítási rendszerre.

Az egységes felügyeleti mechanizmus az euróövezet legnagyobb és legfontosabb bankjait
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 16:02
Timmermans: a 2020-as klímacélok megvalósításával 2050-re Európa klímasemlegessé válhat
Virginijus Sinkevicius környezetért, óceánokért és halászatért felelős uniós biztossal közösen tartott sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke elmondta: a testület Európai zöld megállapodás című munkadokumentuma olyan jogalkotási programot tartalmaz, amely egyebek mellett 2020 márciusáig elő kívánja készíteni azt a környezetvédelmi jogszabályt, amely lehetőséget teremt a 2050-ig kitűzött célok megvalósítására.

"Ha az előttünk álló öt éven belül elkészítjük a szükséges jogszabályokat, akkor elegendő, még további 25 évünk van azok végrehajtásához az egész Föld megóvása érdekében" - fogalmazott.

Timmermans kijelentette: minden tagállamnak és minden embereknek meg kell értenie, hogy a cselekvés elmaradása óriási költségeket jelent. Azt hangsúlyozta, hogy a törekvések sikere több milliárd eurónyi ráfordítást igényel évente. Kérdésre válaszolva pontos összeg említése nélkül elismerte, a beruházások 180 és 300 milliárd eurós nagyságrendűek lehetnek. A szükséges forrásokat állami
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 14:22
Betiltják a szilveszteri petárdázást München belvárosában
A bajor tartományi főváros vezetése várhatóan december 10-én hirdeti ki új rendeletét, amely szerint december 31-én nulla órától január 1-jén egészen éjfélig tilos működésbe hozni petárdát a városközpont gyalogos övezetében és a környező utcákban. A tiltás megszegői szabálysértési feljelentésre és súlyos pénzbüntetésre számíthatnak. A rendőrség megerősített egységekkel igyekszik majd érvényesíteni az új szabályt.

A környéken élők egyre nagyobb része sürgeti lépéseket a petárdázással, tűzijátékozással járó légszennyezés, zajterhelés, balesetveszély és szemetelés miatt. Azonban az önkormányzat csak a petárdázást tilthatja meg, mert a rakéták és egyéb tűzijátékok használatának szabályozása szövetségi hatáskör.

Így az idei szilveszter sem lesz teljesen mentes a tűzijátékoktól a müncheni belvárosban, kivéve a Marienplatz és a Karlsplatz közötti gyalogos övezetet, amelynek területén régóta teljes körű tűzijáték-használati tilalom van érvényben szilveszterkor is.

Németországban az év eleje óta
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 18:11
Meghirdették az idei Magyar innovációs nagydíj pályázatot
említette, hogy azoknak a kis- és középvállalkozásoknak (kkv), amelyek 10 és 100 millió forint közötti támogatást kaptak, hétszer gyorsabban nőtt az árbevétele, a nyeresége pedig évente átlagosan nyolcszor nagyobb lett, mint azoké, amelyek nem kaptak támogatást.

Az eredmények azt jelzik, hogy érdemes a támogatási rendszerben markánsan megjeleníteni a kutatás-fejlesztést, illetve az innovációt - mutatott rá az NKFIH elnöke.

A Magyar innovációs nagydíj mellett ipari, informatikai, agrár és környezetvédelmi innovációs díjat is odaítélnek, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal díját is átadják majd. A legeredményesebb, 2017. január 1-je után alapított innovatív startup vállalkozás pedig a Valor Hungariae Zrt. és a Magyar Innovációs Szövetség díját nyeri el.

A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások, illetve szervezetek vehetnek részt, amelyek 2019-ben kiemelkedő műszaki, gazdasági teljesítménnyel jelentős üzleti
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 15:41
Von der Leyen: stratégiai hiba a csatlakozási tárgyalások megkezdésének elhalasztása
összefüggésben a bizottsági elnök azt mondta, időről időre fontos megvizsgálni a csatlakozási folyamatokat, majd pedig hozzáigazítani azokat a jelenkor követelményeihez.

Beszédében elmondta azt is, hogy az Európai Bizottság fokozza erőfeszítéseit, hogy javítsa tevékenységének hatásait az energia, a víz- és papírfogyasztás, a hulladékgazdálkodás és a szén-dioxid-kibocsátás területén. Szavai szerint a bizottság hozzá fog járulni ahhoz, hogy az európai zöld megállapodás hivatkozási alap legyen a környezetvédelmi fellépésekben, aminek érdekében útitervet mutat be december 11-én, majd fenntartható beruházási tervet készít.

"Csak az valósul meg, ami mérhető. Ezért az unió még 2020 folyamán meghozza az éghajlatváltozást érintő első közös uniós jogszabályát, amely hozzájárul az éghajlati szempontból semleges kontinens felé tett lépések visszafordíthatatlanságához" - mondta.

Szóba került a sajtótájékoztatón Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolásának ügye is.
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 15:11
A bizottság által javasoltnál nagyobb védelmet akar a méheknek az EP szakbizottsága
A Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság Brüsszelben elfogadott állásfoglalása szerint az Európai Bizottság úgynevezett európai beporzóvédő kezdeményezése nem tartalmaz megfelelő intézkedéseket a méhek védelmére.

A javaslat nem foglalkozik megfelelően annak okaival, hogy miért csökken a beporzó rovarok száma - állapították meg.

A parlamenti bizottság szerint a kezdeményezés által tervezett intézkedések nem védik megfelelően a méheket a váltógazdaság káros hatásaitól, az éghajlatváltozástól és az úgynevezett invazív fajoktól.

A bizottság célzottabb intézkedéseket vár el a rovarok védelmében. Ezek között szerepel egy európai szintű "közös indikátor" bevezetése, amellyel értékelni lehetne, mennyire hatékonyak a nemzeti hatáskörben hozott, a növényvédőszerek használatának csökkentését célzó intézkedések.

A képviselők indítványozták, hogy a növényvédőszerek használatának csökkentése váljon a közös agrárpolitika kulcsfontosságú részévé.

A parlamenti
velemenyezd, 2019. december 03. kedd, 19:41
Brit választások - Johnson: 2021 első napjától új bevándorlási rendszer lép életbe
a közszférának brit termékeket kell vásárolnia.

Hozzátette: amint Nagy-Britannia "megszabadul" az uniós szabályozásoktól, új állami támogatási rendszert is bevezet a bajba kerülő üzleti vállalkozások megsegítésére.

A választási kampány pénteki napját beárnyékolta egy eszkalálódó vita, amely a Channel 4 tévétársaság és a Konzervatív Párt között robbant ki, miután Boris Johnson nem vett részt a csatorna által előző este rendezett pártvezetői vitán.

A vita témája az egyes pártok környezetvédelmi stratégiája volt, de mivel Johnson nem jelent meg, a kormányfőnek szánt szék helyére - a szintén távolmaradó Nigel Farage Brexit párti pártelnökhöz hasonlóan - a tévétársaság egy olvadozó jégszobrot helyezett, amely a Földet ábrázolta.

A Konzervatív Párt hétfőn részrehajlással, "provokatív, pártos trükközéssel" vádolta a televíziós társaságot és hivatalos panaszt nyújtott be a műsorszórás szabályainak betartását is ellenőrző brit távközlési felügyelethez (Ofcom).

A párt közölte azt is, hogy ha
velemenyezd, 2019. november 29. péntek, 14:49
Képek, videók
Környezetvédelmi Nap
cipello
2016. június 05. vasárnap, 13:52
kornyezetvedelmi-vilag nap
cipello
2016. június 05. vasárnap, 13:51
Környezetvédelmi adatlap.
ujlakimisi
2010. március 05. péntek, 19:36
megállapodás.jpg
agica2004
2014. január 11. szombat, 15:54
megállapodás.jpg
tinka1951
2013. március 06. szerda, 08:39
Miniszterek
dandej
2008. május 24. szombat, 23:06
Miniszterek - Elnökök
furjesarpad
2007. szeptember 28. péntek, 10:39
Írásaim O.Kovács Attilána
furaila
2018. október 31. szerda, 14:14
Kovács Enikő
irmus
2018. augusztus 07. kedd, 06:08
Kovács Béláné
irmus
2018. augusztus 06. hétfő, 14:26
kovács pista.jpg
zsokica45
2018. július 07. szombat, 11:36
kovács bécii20161012.jpg
zsokica45
2018. június 12. kedd, 09:12
kovács béci.jpg
zsokica45
2018. június 12. kedd, 09:11
Kovácsné Gizike
irmus
2018. május 03. csütörtök, 19:06
kovács izabella 20160924
zsokica45
2018. április 26. csütörtök, 17:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.