Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 10:48 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mérsékelt siker a durbani megállapodás - uniós környezetvédelmi miniszterek
Kovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a brüsszeli tanácskozás után az MTI-nek elmondta, fontos, hogy közös ígéretet tettek egy jogi kötőerővel bíró megállapodás kidolgozására az évtized végére, illetve a jelenleg érvényes kiotói jegyzőkönyv meghosszabbítására.

Ez megfelel annak a magyar érdeknek is, hogy a karbonpiacon a fennmaradó kvóták értékesíthetők legyenek.

A durbani megállapodás hiányossága ugyanakkor, hogy csupán alapot kínál a további tárgyalásokhoz, a folyamat így lassan zajlik, pedig számos ország már most rendkívül kiszolgáltatott a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak.

A témáról kiadott NFM-közlemény szerint az Európai Unió legfontosabb feladata a közeljövőre nézve az egységes álláspont kialakítása a még mindig nyitott kérdésekben. "Magyarországot a tárgyalt témakörök közül a Kiotói Jegyzőkönyv jövőjének, a karbonpiac rugalmasságának, a klímafinanszírozásnak és az átmeneti gazdaságú országok státusának kérdései érintik leginkább" - áll a közleményben.

Kovács Tamás Iván újdonságnak nevezte a folyamatban, hogy az EU-nak Durbanben nagyon sok fejlődő országot sikerült maga mellé állítania. Mintegy 120 ország támogatta az EU álláspontját - emelte ki a helyettes államtitkár.

Előrelépésnek nevezte, hogy a legnagyobb kibocsátók is beleegyeztek egy olyan útitervbe, amelynek célja a jogi kötelezettségű megállapodás kidolgozása.

Fontosnak mondta, hogy az EU részese legyen egy előremutató, globális új klímavédelmi rendszernek, de meglátása szerint arra is vigyázni kell, hogy az unió ne tűzzön ki olyan célokat maga elé, amelyek versenyképességének csökkenésével járhatnak.

A brüsszeli találkozón a résztvevők informális ebéden tekintették át a 2014-től induló többéves uniós pénzügyi keret környezetvédelmi és klímapolitikai elemeit. A tervek szerint jelentősen nő majd a klímapolitikára fordítandó összeg, ezzel párhuzamosan pedig szélesedik a finanszírozásban részt vevő szereplők köre, elsősorban a magánszektor tervezett bevonásával - derül ki a közleményből.

Kovács Tamás Iván eszerint üdvözölte az elképzelést, de hozzászólásában jelezte, az új pénzügyi keret megalkotására tett jelenlegi javaslat a kevésbé fejlett tagországok számára nehézséget jelenthet. A helyettes államtitkár kiemelte az épületek energiahatékonyság-növelésének problémáját, amely hagyományos pénzügyi eszközökkel nehezen finanszírozható, főleg a nemrég csatlakozott EU-tagoknál.

A közép-európai térség tagállamai számára hasznos újítás lenne a kohéziós alap bevonása a finanszírozásba a támogatások szerkezetének átalakítása révén. A támogatott országok saját forrásait a nem ipari szektorok dekarbonizációját szabályzó, úgynevezett erőfeszítés-megosztási rendszer kvótáinak értékesítése vagy a magánszektor fedezhetné. Ezzel a megoldással csökkenhetnének az EU költségvetési terhei, a kevésbé fejlett országok pedig nagyobb függetlenséget élvezhetnének a dekarbonizáció finanszírozásában - húzta alá a helyettes államtitkár a közlemény szerint.

Kovács Tamás Iván Brüsszelben találkozott az EU következő soros elnökségét adó Dánia klíma- és energiaügyekért felelős helyettes államtitkárával. Morten Bakkal elsősorban a 2050-ig szóló, széndioxid-mentesítési útitervről folytattak megbeszélést.

A januárban hivatalba lépő dán elnökség a miniszteri találkozó apropóján a sajtóval külön is ismertette környezetvédelmi terveit. Martin Lidegaard miniszter egyebek között azt hangoztatta, hogy az EU-t jelenleg sújtó nemzetközi gazdasági válság növeli az esélyt arra, hogy korszerűbbé, "zöldebbé", azaz környezetbarátabbá váljon az unió gazdasága.

A brüsszeli remények szerint Dánia a környezetvédelem és a klímavédelem terén is kiemelt erőfeszítéseket tesz majd. Az unióban emlékeztetnek a klímavédelemben eddig tett dán erőfeszítésekre, beleértve az ENSZ-folyamatban kulcsszerepet játszó koppenhágai konferencián elért eredményeket, illetve arra, hogy az Európai Bizottság klímavédelmi felelősét is Dánia adja.

Koppenhága egyebek között további erőfeszítéseket kíván tenni arra, hogy az EU - az uniós érdekek sérülése nélkül - az évtized végére túlteljesítse jelenleg érvényes célkitűzéseit, és kibocsátás csökkenése akár a 30 százalékot is elérje.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2011. december 19. hétfő, 19:51
Címkék: Kovács Tamás Iván, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Európai Unió, Kiotói Jegyzőkönyv, EU-nak Durbanben, Kovács Tamás Iván Brüsszelben,
Kommentek
LMP: kormányváltás hozhat zöld fordulatot
Kendernay János hangsúlyozta, kizárólag egy új összetételű kabinet tudná elérni, hogy a fenntarthatóság és a klímavédelem kiemelt politikai kérdésekké váljanak.

Az LMP társelnöke ismételten szorgalmazta egy környezetvédelmi csúcsminisztérium felállítását, amely szerinte rendszerszinten tudná összehangolni a környezetvédelmi szempontokat. Megjegyezte, a jelenlegi kormány környezeti kérdésekkel szembeni fogékonyságának hiányát jól mutatja, hogy korábban megszüntették az önálló zöld tárcát.
velemenyezd, 2020. július 11. szombat, 12:51
Románia elnökéhez, miniszterelnökéhez és parlamentjéhez fordult Tusnádfürdő önkormányzata a medveprobléma miatt
A dokumentum emlékeztet, hogy naponta akár többször vagy ugyanabban az időben a város több pontján jelennek meg a nagyvadak. Közölték, hogy három bocsos anyamedve, egy agresszív hím, illetve két egyedüli, harmadik éves példány szokott bejárni a városba.

A vadak jelenléte a város területén veszélyezteti az ott élő lakosok és turisták életét, és gátolja őket az élethez, valamint a testi épségükhöz való joguk gyakorlásában, amit Románia alkotmánya és az Európai Unió alapjogi chartája is szavatol - írták.

Közvetlen veszély fenyegeti a lakosok javait is, mivel a medvék gyakran behatolnak az udvarokra, a lakásokba, és ezzel sérül a tulajdonhoz való joguk is, amit szintén szavatol a román és az uniós alkotmány. Emlékeztettek, hogy június 15-ig a csendőrséget 26-szor riasztották, ebből 22-szer a június 1. és 15. közötti időszakban, de nem minden esetben kértek segítséget a lakosok a hatóságoktól, hanem sokszor ők maguk kergették el a nagyvadakat.

Emlékeztettek, hogy a törvényes előírások szerint
velemenyezd, 2020. július 08. szerda, 14:51
Párbeszéd: ne épüljenek luxusvillák a balatoni természetvédelmi területeken!
Kocsis-Cake Olivio, a párt frakcióvezető-helyettese keddi, budapesti sajtótájékoztatóján - korábbi sajtóhírekre hivatkozva - arról beszélt, hogy ezeket a medencés luxusvillákat a törvényi tiltás ellenére építették. Azt mondta, hogy a házak tulajdonosai kijátsszák a jogszabályokat, a hatóságok pedig szemet hunynak afelett, hogy a telkeken legfeljebb csak olyan mezőgazdasági épületeket lehetne felhúzni, amelyek lakófunkcióval is bírnak.

A Párbeszéd ezért az ügyben az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályt, a Veszprém megyei kormányhivatalt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, valamint az illetékes minisztereket keresi meg - jelentette be. Ha a hatóságok nem intézkednek, akkor a párt feljelentést tesz, mert nem kisebb-nagyobb bírságokkal kell büntetni az illegálisan épített villák és medencék tulajdonosait, hanem "le kell dózerolni" az épületeket - szögezte le. A probléma megoldása érdekében a helyi civilek és önkormányzatok bevonásával a Balaton-törvényt is módosítani kell - tette
velemenyezd, 2020. július 07. kedd, 13:21
Kevés a személyi változás az új francia kormányban, a kinevezettek többsége jobboldalról érkezett
Christophe Castaner vezette, de a rendőrökkel történt sorozatos konfliktusai miatt végleg távoznia kellett a kormányból.

A szocialista Jean-Yves Le Drian maradt a külügyminiszter, a jobboldali Bruno Le Maire megőrizte a koronavírus-járvány szociális és gazdasági következményei miatt kibővített gazdasági tárcát. A népszerű jobbközép politikus Macron kormányainak egyik fő pillérévé vált, és az idei 11 százalékos deficit mellett az ő dolga lesz őszre összeállítani a gazdaságösztönző csomagot.

Környezetvédelmi miniszternek a baloldalról érkezett, de 2017 óta a kormánypárthoz tartozó Barbara Pompilit nevezte ki Emmanuel Macron államfő. Az előző szocialista államfő, Francois Hollande kormányában a biodiverzitásért felelős államtitkárként dolgozó 45 éves politikus lesz az új kormány harmadik legerősebb embere az új hierarchia szerint, miután a köztársasági elnök kiemelt kérdésként kezeli a környezetvédelmet, és kibővítette a minisztérium hatásköreit. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a múlt heti önkormányzati
velemenyezd, 2020. július 06. hétfő, 21:53
ITM-államtitkár: a klímavédelmet és a gazdaságfejlesztést együtt kell érvényre juttatni
Kaderják Péter az ITM májusban megjelent kiírását is azzal indokolta, hogy az elektromos autók terjedése a gazdasági és a környezetvédelmi szempontoknak egyaránt megfelel. A kiírás sikeres volt, 1721 kérelem érkezett, így a pályázatot röviddel a megnyitás után már be is kellett zárni.

A pályázók fele magánszemély, és 96 százaléka 11 millió forint alatti, vagyis magasabb támogatásban részesülő járművet szeretne. Kaderják Péter szerint az eredmény megfelel az ITM várakozásának, hiszen a pályázati feltételek is az olcsóbb autók térnyerését támogatták, hogy minél többen jussanak környezetkímélő autókhoz.

A kiíráshoz a piac is igazodott, a kezdethez képest a kétszeresére nőtt a belföldi kínálatban 11 millió forint alatti típusok száma - jegyezte meg az államtitkár.

A döntésről jövő hétfőig értesítik a pályázókat, a támogatói okiratok várhatóan július 20-ig érkeznek meg az érintettekhez. Az ITM mérlegeli a 5 milliárd forintos keret emelését, és támogatni tervezi az elektromos hajtású
velemenyezd, 2020. július 06. hétfő, 17:03
A francia elnök 15 milliárd eurót és legalább két népszavazást ígér a zöld fordulat felgyorsítására
a gazdasági modellünk középpontjába kel állítani" - mondta a köztársasági elnök az általa létrehozott úgynevezett polgári klímakonvenció 150 tagja előtt a hivatalában tartott beszédében, anélkül, hogy utalt volna a vasárnapi választási eredményekre.

Az úgynevezett polgári klímakonvenció elnevezésű kezdeményezést kilenc hónappal ezelőtt Emmanuel Macron javasolta a kormányellenes sárgamellényes mozgalom által felvetett problémák orvoslására. A tiltakozási hullám az üzemanyagokra kivetett környezetvédelmi adó emelése ellen kezdődött, és közvetlenebb és részvételibb demokratikus kormányzás bevezetését, valamint az állampolgárokat foglalkoztató kérdésekről gyakoribb népszavazások kiírását is követelte.

A klímakonvenció civil tagjait véletlenszerűen, sorshúzással választották ki arra, hogy tegyenek javaslatokat az éghajlatváltozás okozta kihívásokra adandó válaszokról. A 150 tagútestület szakértők meghallgatásával mintegy nyolc hónapon át ülésezett, és 149, a szakértők által jóváhagyott javaslatot tett a
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 14:52
Magyar Levente: Debrecenben építi föl új üzemét a svájci Sensirion
Befektetési Ügynökségnek (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA), valamint az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központnak, hogy segítettek megtalálni a legmegfelelőbb beruházási helyszínt. Johannes Bleuel szerint az új telephely hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalat növekedése 20 év után is folytatódjon. A Sensirion ugyanakkor nem csupán a gyár termelési kapacitására, hanem a Debreceni Egyetemre, és a helyi szakképzésre számít - tette hozzá.

Elmondta, hogy a Sensirion elsősorban környezetvédelmi szenzorokat készít. Ilyen berendezésekkel működik szinte minden készülék, amelyben a levegő minőségét kell mérni, de orvosi műszerekhez is készítenek szenzorokat, így például az elmúlt hónapokban Magyarországra érkezett lélegeztetők is Sensirion-érzékelőkkel működnek.

A Sensirion Kft. ügyvezető igazgatója szerint a beruházás jó helyre került, hiszen Debrecen kiváló helyszín a feltörekvő vállalatok számára. A fejlődésre a leendő munkatársaknak is készen kell állniuk, hiszen a vállalat
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 13:35
Kigyulladt egy iparihulladék-lerakó Norilszk közelében
telepén mintegy ezen négyzetméteren kapott lángra szilárdhulladék, a tüzet sikerült lokalizálni. A Nornickel bánya- és fémipari vállalat közölte, hogy a hulladék nem tőle származik.

A Nornickel az elmúlt hetekben két alkalommal okozott környezetszennyezést a térségben. Szombaton a talhani ércdúsító üzem bányászati melléktermék-tárolójának ülepítő tavából nehézfémekkel szennyezett vizet szivattyúztak ki, amely a Harajelah folyót fenyegeti. A bányavállalat elismerte, hogy durván megsértette a környezetvédelmi előírásokat, de azt állította, hogy a vizet előzetesen megtisztították, ezért nem jelent környezeti kockázatot. A vállalat a műveletért felelős alkalmazottjait mindenesetre felfüggesztette.

Egy hónappal korábban, május 29-én, 21 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickelhez tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából. A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 12:32
Képek, videók
Környezetvédelmi Nap
cipello
2016. június 05. vasárnap, 13:52
kornyezetvedelmi-vilag nap
cipello
2016. június 05. vasárnap, 13:51
Környezetvédelmi adatlap.
ujlakimisi
2010. március 05. péntek, 19:36
megállapodás.jpg
agica2004
2014. január 11. szombat, 15:54
megállapodás.jpg
tinka1951
2013. március 06. szerda, 08:39
Miniszterek
dandej
2008. május 24. szombat, 23:06
Miniszterek - Elnökök
furjesarpad
2007. szeptember 28. péntek, 10:39
Kovács Gergely beszéde.jp
maroka
2020. február 23. vasárnap, 16:05
kovács Gergely már érsek.
maroka
2020. február 23. vasárnap, 15:18
Kovács László III,III-as
furaila
2020. január 31. péntek, 14:27
Írásaim O.Kovács Attilána
furaila
2018. október 31. szerda, 14:14
Kovács Enikő
irmus
2018. augusztus 07. kedd, 06:08
Kovács Béláné
irmus
2018. augusztus 06. hétfő, 14:26
kovács pista.jpg
zsokica45
2018. július 07. szombat, 11:36
kovács bécii20161012.jpg
zsokica45
2018. június 12. kedd, 09:12
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.